Kuran-ı Kuran'la açıklamak

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Ayetleri, "ılık bir ilkbahar günü her şey güllük gülistanlık iken, (Haşa) Allah'ın canı sıkılmış ta, durup dururken bir ayet gönderivereyim de ortalık şenlensin" gibisinden düşünürseniz eğer, Kur'an'dan kamyonlar dolusu çelişki çıkartırsınız.

Fakat böyle yapmayıp, Kuran'ın bir defada toptan olarak değil de, 23 senede, yaklaşık olarak 480 parçaya bölünerek perdeypey indirildiğini düşünürseniz ve Kur'an'daki her bir söylemin bir iniş sebebi, iniş sırası, indiği ortam, hitap ettiği kişiler olduğunu hesaba katarsanız, işte o zaman Kur'an'da hiçbir çelişki çıkmaz.

Çünkü gerçek çelişki şu demektir ki: Bir söylem aynı zamanda, aynı zeminde, aynı kişilere karşı farklı şeyler söylüyorsa çelişki demektir. Yok eğer farklı zamanlarda, farklı zeminlerde, farklı kişilere farklı şeyler söylüyorsa, bu kesinlikle çelişki anlamına gelmez. Çünkü hitap, muhatap ve ortam değişmiştir. Dolayısıyla hitap ta havada kalmaması için birebir muhataba ve ortama uyumlu olması gerekecektir.

Sözgelimi mekkede inen ayetler ile medine de inen ayetlerin içeriğinin, üslubunun ve söylemlerinin sertliğinin ne kadar farklı olduğundan pay biçin. Mesela mekkede sürekli "insanların çoğu......" diye mekkeli kafirlerden bahsederken; medineye geldiğinde ise hitap ortama göre uyumlu olarak yahudiler, hıristiyanlar ve müslümanlar vs... diye değişecektir. Bu yüzden Kur'an'dan hüküm çıkartırken hoşunuza giden bir meali alıp masanın üzerine koyarak, sanki iç bütünlüğe sahip giriş gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan düzenli bir edebiyat metni muamelesi yaparak, aradığınız konudaki ilgili yerleri alt alta sıralayarak anlamaya kalkarsanız işte o zaman baltayı taşa vurursunuz. Ayetleri anlamlandıramazsınız ve sonuçta sanal bir takım çelişkiler bulursunuz. Bu çelişkileri bertaraf etmek için de saçma sapan tevillere girişmek zorunda kalırsınız. Bu yüzden Kuranı Kuranla açıklamak denilen şeyin güzel bir retorik olmak dışında gerçekte pek bir değeri yoktur.

Zaten Kuranı Kuranla açıkladığını söyliyen 3 farklı yorumcunun herbiri, bir ayeti 3 farklı ayet ile ilişkilendirerek 3 farklı hükme varması gibi abuk subuk durumlar sıkça yaşanmaktadır. Zira ayetlerin altında, "birde falan surenin filan ayetine baksanız iyi olur" tarzında bir dipnot bulunmamaktadır. Hangi ayeti hangi ayetin açıkladığını açıklayan da yine yorumcunun kendisidir.

Alıntıdır
 

ilke

Paylaşımcı
Katılım
6 Kas 2017
Mesajlar
875
Tepkime puanı
188
Puanları
0
Bu yazı kimden alıntılanmışsa acaba kendisine Kuranda bir çelişki olduğunu söyleyen mi oldu da böyle bir yazı kaleme aldı hazret ?.. Kuranda çelişki zaten yoktur ! Bunun için kimse kendisini zorlayarak uyduruk yazıalr ortya koymasın diyoruz !
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Yazıyı dikkatli okumamışsın dede. Diyor ki, siz ayetlerin nüzul sebeplerini, mekki-medeni durumunu dikkate almazsanız çelişki gibi gelen ayetleri bir anlam veremez ve "Kuran-i kuranla açiklama" adı altında saçma sapana tevillere girişmiş olursunuz.

Güncel olması hasebiyle Hz Meryem meselesini zikredebiliriz.
 
Üst