Kullanılmış Piller Çöpe Atılmasın

LİKa

Asistan
Katılım
30 Nis 2007
Mesajlar
240
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri İlker Sel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son 30 yılda endüstriyel alanda yaşanan gelişmeler ve rekabet ortamının, birçok yeni üründe ağır metal kullanımını da beraberinde getirdiğini söyledi.

Ağır metal kullanılan ürünlerin denetlenmesi konusunda birçok kurum ve kuruluşun faaliyet gösterdiğini ve ürünlerdeki ağır metal konsantrasyonlarının belirlenen seviyelerde olmasına çalışıldığını anlatan Sel, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan ''Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği'' ile atık pil konusunda da belirli bir kontrol noktasına ulaşıldığını dile getirdi.

Sel, pillerden bazılarının içinde ağır metallerden kurşun, krom ve cıva gibi zararlı maddeler bulunduğuna işaret etti. Ağır metal türündeki kirleticilerin insan vücuduna girdiğinde dokularda birikmeye başladıklarını ve zaman içinde zararlı olabilecek miktara ulaşabildiklerini vurgulayan Sel, pillerin, esas olarak gündelik hayatı kolaylaştıran faydalı araçlar olduğunu dile getirdi. Sel, ''Doğru kullanıldıklarında ve kullanım sonrasında da gereken şekilde bertaraf edildiklerinde, pillerin oluşturabildikleri risk, yok denecek kadar azdır. Bu noktada vatandaşlarımızın bilinçli ve sorumlu davranması, sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır'' diye konuştu.

-''HENÜZ YOLUN ÇOK BAŞINDAYIZ''-

Sel, pil kullanımının, sanayileşme ve gelişmenin bir göstergesi olduğunu ifade ederek, Almanya'da yaklaşık 31 bin ton olan yıllık piyasaya sürülen pil miktarının, Türkiye'de yaklaşık 11 bin ton yani 200-300 milyon adet civarında bulunduğunu kaydetti.

Almanya'da 13 bin ton civarındaki pilin bertaraf edilmesi veya geri kazanılabilmesi amacıyla toplandığını belirten Sel, şöyle devam etti:

''Türkiye'de ise geçen yıl 260 ton pil toplayabildik. Bu yıl sonunda hedefimiz, 500 ton pil toplamak. Toplanabilen pil miktarında, henüz yolun çok başındayız. Bu tür çalışmaların istenilen seviyelere ulaşması, alt yapı, toplama ağının genişliği, toplumun konuya ilgisi gibi birçok faktörün bir araya gelmesiyle şekillenmektedir. Bugün gelinen noktadaki başlıca sorunumuz, halkımızın bu konuda fazla bilgi sahibi olmamasıdır.''

Sel, Türkiye'de şu anda pil üretilmediğine dikkati çekerken, ithal edilen pillerin belirli bir kalite standardına sahip olmasına yönelik çalışmaların son yıllarda hız kazandığını dile getirdi.

Günümüzde 100'den fazla belediye ile pil toplanmasına ilişkin protokol imzalandığını belirten Sel, protokoller kapsamında belediyelere çeşitli boyutlarda pil toplama kutuları ve bidonları ile yeterli sayıda eğitim malzemesinin ücretsiz olarak dağıtıldığını kaydetti.

Sel, toplanan ve ekonomik değeri olan pillerin, anlaşmalı oldukları bir firma tarafından yurt dışına ihraç edildiğini ifade ederek, ''2007 yılında yaklaşık 50 ton pil, bu şekilde ihraç edildi. Fakat hedef ihracat değil, bu tip geri dönüşümleri yurt içinde yapabilecek tesisleri kurmak olmalıdır. Bu tesislerin ilk yatırım maliyetleri yüksek olduğundan, öncelikle toplanan pil miktarının da yükseltilmesi gerekmektedir'' dedi.

Ekonomik değeri olmayan pillerin ise İzmir ve İstanbul'da bulunan 8 adet pil bertaraf deposunda standartlara uygun şekilde depolandığını kaydeden Sel, ''Fakat yakma, imha veya geri dönüşüm gibi bir uygulama, ülkemizde şu an için mevcut değildir. Toplanabilen miktarlar arttıkça, bu yönde bir eğilim oluşması kaçınılmazdır ve hedef de budur'' görüşünü dile getirdi.

-ATIK PİLLERLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER-

Pillerin gelişigüzel çevreye atılmaları durumunda, zamanla toprağı ve suyu kirletebileceğine dikkati çeken TAP Genel Sekreteri İlker Sel, atık pillerle ilgili dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıraladı:

''-Ev veya iş yerlerinde atık pillerinizi evsel çöplerle kesinlikle karıştırmayınız ve rastgele sokaklara atmayınız.

-Atık pilleri toprağa gömmeyiniz, deniz, akarsu, göl veya kanalizasyonlara atmayınız, ateşte yakmayınız.

-Atık pillerinizi ayrı bir yerde (naylon torba, kutu, kavanoz, vs.) biriktirinhz.

-Atık haldeki pilleri evinizde veya iş yerinizde uzun sürelerle muhafaza etmeyiniz.

-Atık pillerinizi bulunduğunuz yere en yakın mahaldeki atık pil toplama kutusuna atınız veya satın aldığınız yere götürünüz.

-Eğer pil satın aldığınız yerde atık pil toplama kutusu yoksa, satış noktasını uyarınız ve atık pil kutusu bulundurmasının yasal bir yükümlülük olduğunu hatırlatınız.

-Atık pillerin bünyelerindeki bazı metallerin geri kazanılabileceğini ve böylece ekonomiye katkıda bulunulacağını unutmayınız.

-Atık pilleri ayrı toplayarak çevrenin korunmasına önemli bir katkıda bulunacağınızı unutmayınız.''

AA

Bizim oturduğumuz sitede kağıt ve cam atıklar için ayrı bir çöp var ama pil için yok, Bu yazıyı okuyunca açıkçası ürperdim. Atıkların içinde en tehlikelisi bu küçücük pillermiş. Bunun için gerekli yerlere ulaşmaya çalışacağım.


 

Enes

İhvan Forum Üye
Katılım
6 Haz 2006
Mesajlar
14,127
Tepkime puanı
1,240
Puanları
113
Konum
bâbil...
ulaştıktan sonra umarız gelen cevabı bizlerle paylaşırsınız arkadaşım...

hassasiyetinize çok teşekkür ederim...

arkadaşlar unutmayalım "herkes kendi kapısını temizlerse şehir tertemiz olur"
 

adalı

Profesör
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
1,907
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Web sitesi
adali81.blogcu.com
Atık pillerin nereye atılması gerektiği konusunda ben de çok endişeler taşıyorum. Çevreye çok büyük zarar verdiğini biliyorum ama atıcak bir yer bulamıyorum ve bu durumda da kime, nereye ulaşmam gerektiğini bilmiyorum.

Ayrıca pil satan yerlerin de atık pilleri toplama yasal zorunluğunu bilmiyordum...

Teşekkür ederim bilgiler içn...
 
Katılım
10 Ağu 2007
Mesajlar
72
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
43
atık piller konusunu açmanız iyi oldu,birde özellikle bayan arkadaşlar dikkat etsinler sıvı yagları mesala kızartmalardan yemeklerden kalan yagları lavaboya dökmesinler,çok büyük zararları oldugu söyleniyor,dikkat edelim.
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Pil satış yerine atık piller için kutu koydurmayı başaramadığım Üsküdar daki .......... marketi ve .............. marketi şikayet ediyorum gene koymazlarsa isimlerini de deşifre edeceğim biline.....
 
Üst