Kudüs'ü almamıza kaç yıl var?

  • Konbuyu başlatan Kaçak
  • Başlangıç tarihi
K

Kaçak

Guest
Selahaddin Eyyubi hedefini belirlemişti: Kudüs'ü haçlılardan geri almak. Azim ve cesaretini askeri dehasıyla birleştirip bunu başardı da. 88 yıl evvel haçlıların katliamla aldıkları Kudüs'e O 'selam'la girdi. Peki 1948'den bu yana kaç yıl geçti?
20683.jpg
Selahaddin, Kudüs ve Haçlılar. Haçlılar aç ve vahşi kurt sürüleri gibi Doğu’ya doğru yola çıktılar.
Mescid-i Aksa
Yıl 1096. Üç yıl sürdü Kudüs’e varmaları. 1099’da Kudüs’e girdiklerinde üç yıldır yapmakta oldukları şeyi yaptılar gene. Yolda önlerine çıkan her canlıyı, her Müslümanı katlettikleri gibi Kudüs’u Fatimiler’den aldıklarında da aynı vahşeti sergilediler. Kadın, çoluk-çocuk, yaşlı, genç ayrımı yapmadan Hıristiyan olmayan bütün insanları, yani Müslüman ve Yahudileri acımasızca katlettiler. 638’de, Hz. Ömer’in hiç kan akıtmadan hristiyan rahiplerden şehrin anahtarlarını alarak Müslümanlara teslim ettiği Küdus, gözü dönmüş fanatikler tarafından böyle geri alınıyordu.

Resimleri büyütmek için üzerini tıklayın.


Tikrit'li efsanevi Kürt komutanlar
Selahaddin’in doğmasına 40 yıl vardı daha. Elbette Selahaddin’den evvel de Haçlı krallıklarını yenen, zayıf düşen, korkutan komutanlar, melikler olmuştu. Ama yıllar geçmesine rağmen Kudüs’te, Mescid-i Aksa’da kurulan haçlı krallık yerinde duruyordu. Babası Eyyub, Selahaddin doğduğunda Selçuklular’ın Tikrit valisiydi. Müslüman devletler arasında hakimiyet mücadelesi devam ediyordu. Kendi kardeşleriyle, dindaşlarıyla yaptıkları egemenlik mücadelesiyle birlikte Haçlılar’ı durdurma çabaları da devam ediyordu. Nureddin Zengi’nin emrine giren iki etkili isimden biri de müslüman Kürtler’in efsanevi kahramanı Şirkuh’tur. Selahaddin’in amcası yani.
Selahaddin, hem Sünni Zengi'nin komutanı hem Şii Fatimilerin veziri
Mısır’da Fatimiler hüküm sürüyordu. Nureddin Zengi de, Haçlılar da Mısır’ın stratejik önemini biliyorlardı. Amcası Şirkuh’la Mısır seferlerine katılan Selahaddin, amcasının vefatından sonra Zengi’nin oradaki kumandanı oldu. Aynı zamanda Fatimi halifesinin veziriydi de. Haçlılar’la, Bizanslılarla ve Fatimilerle mücadele ediyordu. Ayaklanmaları başarıyla bastırdı. Fatimiler’in bürokrasideki etkisini yavaş yavaş azalttı ve Fatimi hilafetine son verdi.
Selahaddin Kudüs'e bakıyor durmadan...
Nureddin Zengi vefat edince ortaya çıkan karmaşa büyümeden duruma el koydu. Kendisine karşı olanları bertaraf ederek otoritesini sağlamlaştırdı. Haşhaşiler de vardı uğraşması gereken. Onların da kalelerini kuşattı ve onlar da Selahaddin’le anlaşmak zorunda kaldılar. Atabegler’in, valilerin, meliklerin, hükümdarların ellerindeki pek çok kaleyi ve şehri fethetti. Halep’i de ele geçirince sevinci öyle arttı ki… Çünkü artık Kudüs vardı ufukta. Selahaddin Kudüs’e bakıyordu. Kudüs fatihini bekliyordu. Haçlılar olacakları hissetmişçesine telaşlanıyorlardı.
88 yıl sonra Kudüs...
Selahaddin kararlıydı: Kudüs yeniden Müslümanların eline geçmeliydi. Gazze-Askalan seferini düzenledi. Remle’yi almak istedi. Başaramadı. On yıldan fazla o ve kardeşleri, komutanları dörtbir yandan Kudüs’u fethetmek için nice savaşlar yaptılar. Nihayet Allah, 1187 yılında Hittin’de O’na Haçlılar’la meydan savaşı yapmayı ve Haçlı ordusunu imha etmeyi nasip etti. 88 yıl sonra Kudüs yeniden Müslümanların eline geçmişti.
Selahaddin Kudüs’e girdi. Halkın kanına ve malına kastetmedi. Çünkü söz vermişti. Çünkü verdiği sözden asla caymazdı o yiğit. Kudüs’ü Müslümanlar için yeniden imar etti.
Kudüs’ün düşüşü haçlıları yeniden harekete geçirdi. Alman, Fransız ve İngiliz krallar yeni ve güçlü ordularıyla geldiler bir daha. Akka ve Yafa’yı aldılar. Selahaddin yorgun ve hastaydı ama Kudüs’ü almalarına izin vermedi.
Ümmetin dilini bilmek
Selahaddin… Parıldayıp duruyor ufkumuzda. Umudumuzu yitirmiyorsak bir sebebi de Selahaddin’dir. Hiç durmamanın adıdır Selahaddin. Yiğitliğin merhamet ve adaletle yürüyüşüdür. Arapça, Türkçe, Farsça ve Kürtçe biliyordu. Yani ümmetin dilini. Danışarak iş yapardı. İlimle mücehhez bir lider, cihadın hakkını veren bir komutandı.
Selahaddin bir özlemin adıdır bizim için. Banka hesapları kabarık liderler onun özel hazinesinde neler bıraktığına bir bakmalı. 1 Mısır dinarı ve 36 veya 47 Nasıri dirhemi. Bu kadar.
Biraz Ali, biraz Ömer, biraz Selahaddin, biraz Abdülhamit
1948'den bu yana kaç yıl geçti? Henüz 88 yıl olmamış gibi görünüyor. Zaten henüz ortada bir Selahaddin de göremiyoruz. Biraz Ali'den, biraz Ömer'den, biraz Selahaddin'den, biraz Abdülhamit'ten meziyetler devşirmiş ve yepyeni bir ruhla, heyecanla, stratejiyle, cesaretle, kararlılıkla ve kardeşlik bilinciyle Kudüs'e yol açacak bir kumandan beklemek, ham bir hayale kapılmak mı olur? Hayır. Aksine siyonizmin haçla yaptığı ittifaktan korkup umutsuzluğa kapılmak, Selahaddin'e ve müslümanların izzetine bir hakaret sayılır.


Mustafa Nezihi Pesen Selahaddin'e ve Kudüs'e hasretle yazdı
20694.jpg
Ürdün'ün Kerak şehrinde bir Salahaddin Eyyubi anıtı.
20695.jpg
Suriye'nin başkenti Şam'da bir başka Salahaddin Eyyubi anıtı.
 

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Kudüsün özgürlüğe kavuşması, Ayasofyanın özgürlüğe kavuşmasıyla doğru orantılıdır.Gözümüz Ayasofyada!
 

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Bu arada selahaddin Eyyubi ile ilgili bazı ezberlerimizin bozulduğunu görmek isteyenler , Ezber bozan , son devir Osmanlı tarihi uzmanı üstad Kadir Mısıroğlunun kitab(larına )ına müracaat ettsin.
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
Kudüsün isgalden kurtulusunun tek caresi islam ülkelerinin el el olup
bu yolda birlik olmalaridir.
Kudüsün özgür ve aydin günlerini görürüz insALLAH.

 
K

Kaçak

Guest
Hazır Kudus örnegi açılmışken ...
Hz Ömerin Kuduse girdiginde yaptıklarını inceleyelim derim bende ...
Belki Ayasofya konusunda ezberler bozulur ozamanda ...

Fakat K.Mısıroğlunun Selahaddin konusunda nasıl ezber bozduğunu sadece başlıkları ile iletebilirmisiniz ?
Merak ettim doğrusu ...
 

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Büyük işler büyük zatları iktiza ettiğinden, her şeyin de bir oluş zamanına ihtiyaç olduğundan, O zatı intizar ediyoruz!Yani İttihadı İslam filizlenmiştir, ama tabir caizse büyümesine ihtiyaç vardır.
 

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Hazır Kudus örnegi açılmışken ...
Hz Ömerin Kuduse girdiginde yaptıklarını inceleyelim derim bende ...
Belki Ayasofya konusunda ezberler bozulur ozamanda ...

Fakat K.Mısıroğlunun Selahaddin konusunda nasıl ezber bozduğunu sadece başlıkları ile iletebilirmisiniz ?
Merak ettim doğrusu ...

Bu kadar reklamdan sonra kitabı almanız gerekmez mi!? ''Muhtasar İslam tarihi cilt 2'' Sebil yayınları. Mısıroğlu üstadımız da bize bir hediye gönderir herhalde!:)
 
K

Kaçak

Guest
Bizi çok aydınlattın sağol varol ...
Klavyen dert görmesin ne diyelim ...
 
Üst