Kudüs’te 7 Bin Yıl Öncesine Dayanan Yaşam İzleri Bulundu

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113


Bir yol inşaatı sırasında keşfedilen 7 bin yıllık taş evler ve eserlerle birlikte Kudüs’teki yaşamın en eski izleri ortaya çıkarılmış oldu.

İsrail Tarihi Eserler Kurumu, yol inşaatından önce kuzey Kudüs’te bir kurtarma kazısı gerçekleştirdi ve kalkolitik (Bakır Çağ) dönemde inşa edildiklerine inanılan iki taş ev keşfetti. 7 bin yıl öncesine dayanan bu dönemde insanlar, taştan yaptıkları araç gereçleri güçlendirmek için onlara bakır (Yunanca chalcos) eklemeye başlamışlardı.

İsrail Tarihi Eserler Kurumu, Newsweek’e yaptığı açıklamada, evlerin günümüze dek oldukça iyi bir şekilde korunduğunu ve çeşitli tesisatlar kurulmuş zeminlere sahip olduklarını dolayısıyla da uzun süreliğine kullanıldıklarını belirtti. Bu evlerin yanı sıra, kurumun “dönemin tipik eşyaları” olarak tanımladığı çanak çömlek kalıntıları, çakmak taşından araçlar ve bazalttan yapılmış bir kase de keşfedildi.

kuduste-7-bin-yil-oncesine-dayanan-yasam-izleri-bulundu-1.jpg


İsrail Tarihi Eserler Kurumu, yeni arkeolojik buluntuların, M.Ö. 5000 yılı civarında Kudüs’te köklü bir yerleşik hayatın varlığını kanıtladığını belirtti. Daha önce de Kudüs’te kalkolitik döneme ait çömlek parçaları keşfedilmiş ancak şimdiye kadar herhangi bir yerleşim alanı keşfedilmemişti.

Ronit Lupo: “Bu keşif, şehir ve civarı hakkındaki araştırmalarımıza çok büyük katkı sağlayacak.”

İsrail Tarihi Eserler Kurumu adına kazı çalışması yapan ekibin başkanı Ronit Lupo, önceleri Kudüs’ün 5 bin yıllık bir geçmişi olduğu düşünülürken bu keşifle birlikte düşünülenden çok daha eskiye uzandığını söyledi.

kuduste-7-bin-yil-oncesine-dayanan-yasam-izleri-bulundu-2.jpg


“Gün yüzüne çıkarılan yapılar, Kudüs’ün standart mimarisine aykırı bir şekilde inşa edilmemiş” diyor Lupo. “Bu keşif, şehir ve civarı hakkındaki araştırmalarımıza çok büyük katkı sağlayacak.”

“Hasat için kullanılan küçük orak benzeri bıçaklar, bina yapmak için kullanılan keskiler ve baltalar, delgi ve tığ gibi taştan yapılmış araç gereçler sayesinde bu yerleşim bölgesindeki halkın geçim kaynağını anlayabiliyoruz” diye ekliyor Lupo. “Akik taşından (değerli bir taş) yapılma bir boncuk ise mücevher imalatını ya da ithalatını gösteriyor.” Lupo, kurumun bir sonraki amacının, 7 bin yıl önce o topraklarda yaşamış insanların “beslenme alışkanlıklarını” öğrenmek için bölgede bulunan koyun ve keçi kemiklerini incelemek olduğunu belirtiyor son olarak.

23.02.2016 gaiadergi.com

 
Üst