KüÇüKlÜğÜmÜz:)) (mahalle maçları)

hakan

Paylaşımcı
Katılım
18 Haz 2006
Mesajlar
308
Tepkime puanı
6
Puanları
0
Mahalle maclarinda baska hic bir resmi musabakada rastlayamayacaginiz kurallar ve terimler vardir. Iste bazilari:

ATAN ALIR SPOR: Mahalle maclari genellikle caddelerde yahut bahcelerde yapildigi icin topun kacma olasiligi olan cok yer vardir. Top bir yere kactiginda topu kaciran takimin karsisindaki takim hemen, "Atan alir sipor." der. Top onlarin sahasinda auta cikmis oldugu halde karsi takim topu almak zorunda kalir.

ELIN AVANTAJI OLMAZ: Takimlardan biri ataktadir. Defans oyuncusu topu elle keser fakat pozisyon devam eder ve gol olur. Golu yiyen takim el var diye mizirdar. Karsi takim, "Avantaj olm." der. Hemen akabinde kaleci "Ulan elin avantaji olmaz." diye haykirir. Bir yere varilamaz. Kisir dongudur.

ADAMIN GOL DIYO: Gol atilir fakat yiyen takim saymaz. Hep bir agizdan "Direk ulan." diye anirmaktadirlar. Fakat iclerinden biri, "Gol abi." der. Karsi takimdan bunu duyan biri direk atlar ve, "Ulan adamin gol diyo." diye serzeniste bulunur. Gol sayilir, adam dovulur.

ABANMA YOK: Genelde kucuk cocuklar arasinda yaygindir. Kaleciler abanma yok derler. Aralarindan yasca buyuk olani Lan kari misiniz." dese de abanma olmaz.

GONUL ALMA: Buyuklerle kucuklerin ortak oynadigi macta buyuklerden biri gaza gelip kucuk bir cocuga sert girince direk penalti olur. Nerede olursa olsun. Kucuk cocuk sevilen bi simadir ve faulu yapan abidir. Penalti kullanilir, genelde gol olmaz cunku kalede bir ayi vardir ve penaltiyi atan kucuk cocuktur.

KALECI DEGISTI ,2 PENALTI: Herhangi bir penalti pozisyonunda kaleye hemen forvetin etkili silahlarindan biri gecmek ister cunku o her mevkide iyidir.Buna karsilik karsi takima teselli olarak ekstra bir penalti verilir. 1+1=2.

3 KERE SEKTIRME: Kaleci degaj kullanirken eger yaninda bir rakip forvet varsa topu 3 kere sektirir ve, "Acilsana ulan uc kere sektirdim iste." der, rakip acilir. Ne keyiflerdi bunnar bea. Bak gozlerim dolu dolu oldu.

1'E 1 ATIS: Cift penalti sisteminde eger birinci penalti kacarsa ikinci sans vardir ama gol olursa ikinci sans kullanilamaz. Bunun mantigini hala cozebilmis degilim.

SAGLIK ONLEMLERI : Bazen top insanin pek munasip olmayan bi tarafina gelir, herkesin reaksiyonu aynidir: "Ise ise!." Uygun araziye cis edildikten sonra maca devam edilir.

TOP KURTARMA OPERASYONU: Top zirt pirt araba altina kacar. Boyle durumlarda, sahadaki en celimsiz ve en hop-zip kisi, en iri kisi tarafindan topu almaya gonderilir. Arabanin altina kacan toplar tam ortasinda durur bazen, kimse yetisemez oraya. Bu sefer tas atma ve sopayla itekleme fasli baslar. Arabanin egzosuna vurulan birkac darbeden sonra top yuvarlana yuvarlana cikar bir taraftan; artik kosarak maca geri donme zamanidir.

GOL DIIL OLM BEL USTU : Minyatur kale maclarda elle tutulmasina engel olunmak icin getirilmis bir cozumdur ancak bel ustu gibi kisiden kisiye degisen veispati zor bir kriter getirdigi icin nice kavgalarin cikmasina, nice baslarin yarilmasina sebep olmustur.

ELDEN GOL OLMAZ : Pasa pasa oynuyoruzdur, adamin tekinin eline carpar top, biz dikeriz topu, hemen bi mahalle maci oyun kurallari uzmani portler oradan bi yerden ve der ki, "Elden gol olmaz"! Ulan niye olmasin hasta misin sen? El karari verilmisse, bunun sonucu frikiktir. Herkes de kabullenmistir elden gol olmayacagini, hatta baraj bile kurulmazdi bazen. Ben de buyuyunce ogrendim elden direk kaleye cekilip gol atilabilecegini. Ogrendim de ne oldu, o caanim frikikler geri mi geldi?

UC ADIM ACILMAK: "uc adim acilmak" denen olayi atlamak senelerini betonda top oynayarak, dizinde o cok derin olmayan ama surekli yanan yaralarla dekore eden bicok mahalle topcusunu uzecektir. Top frikik noktasina dikilir ve rakip barajin ustune dogru adeta 'onnar orda diilmiscesine yurunur'. Kocaman uc adim atilir ve baraj gogusle itmek suretiyle uzaklastirilir. Adimlarin buyuklugunden sikayet edenler iki kere "o-ha" der.

TEKNIK VURMAK: Penalti vuruslarinda en bickin forvet oyuncusu sahne alacagindan kalecinin gozu korkar. Hemen ici rahatlatilir: "korkma olm, teknik vurcam".

KALECI DUZENI: Mahalle maclarinda rastlanan pekcok tatsiz durumdan sadece biridir kalecisizlik. Herkes kendisini ispatlamak ve golleri yagmur edip yagdirmak İstediginden kimse kaleye gecmeyecektir. Adil duzen ilk "kalede son" diye bagirani kayirmaktadir.Hemen arkasindan gelen "son bir", "son iki".. gibi cigliklarin sonunda artik son kac oldugunun bir onemi kalmayan agir kanli arkadas kaleye gecer. Kaleci gerek iki golde bir, gerekse dakka ayriyla eldivenleri bir sonraki arkadasina teslim edebilir. Nizam boyle emreder.

Avut be oglumm avut - Kasti faul yapma lann - direk abi direk - valla gol diil - Abi siz cok guclu oldunuz ya - Mithat'i bize verin, Mete'yi siz alin - Ahh bacagim - annem anneeem - Top benim oolum istedigimi oynatirim - Beste devre onda biter - Santra yapin lan santraaa - Sahsi oynama oglum pas ver - Abanma beee - Yuhhh o da kacar mi - Hakeme gozluuuk - Ortani goriyim İşte bunlarda o zamanlardan kalma ve belki de halen devam eden Mahalle Maçlarının eşsiz jargonlarındandır.. Umarım güzel bir tebessümle o yılları anımsayabilmişsinizdir.
 

uykusuz

Kıdemli Üye
Katılım
18 May 2011
Mesajlar
7,798
Tepkime puanı
1,236
Puanları
0
Mahalle maçı yapanlara sormalı en alttaki soruyu:)
 

p.akpınar

Doçent
Katılım
3 Şub 2012
Mesajlar
563
Tepkime puanı
96
Puanları
0
Konum
DenizLi
Ne günLerdi bee Lise başLayana kadar mahaLLe maçLarında top koşturdum :D kaLeciLiğim de defansım da süperdi ama çok fauL yapardım :D bu yüzden karşı takım " erkek erkeğe oynucaz oLm kızLar oynamıcak" deyip kız oLmamı bahane ederdi ama ben yine bi yoLunu buLur oyuna girerdim :D Hey gidi çocukLuk :)
 
Üst