Kral cephede

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
ABD’nin IŞİD’le mücadelede “ön cephe”ye sürmek istediği Amman, Ürdünlü pilotun vahşice öldürülmesi sonrası savaş baltalarını bilemeye başladı. Kral Abdullah, “Savaşımız amansızca olacak” dedi. Koalisyona katılmanın bedelini tartışan Ürdün halkı ikiye bölünürken BAE, IŞİD’e karşı ittifaktan ayrıldı.

Rehin pilot Muaz el-Kesasibe’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından yakılarak öldürülmesi Ürdün’ü karıştırdı. Genç pilotun vahşice katledilmesi, ABD’nin öncülük ettiği ancak askeri görevi Ürdün gibi Arap ülkelere “teslim ettiği” koalisyon saldırılarını bir kez daha tartışmaya açarken, son gelişmeler Amman’da bomba etkisi yaptı. Kral 2. Abdullah, Washington ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü. Ürdün Krallık Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre Kral Abdullah, terör örgütünün acımasız infazının ardından başkent Amman’daki Ordu Genel Komutanlığı karargahında üst düzey askeri yetkililerle bir araya geldi.

CEVABI DÜNYA DUYACAK


Kral, burada yaptığı konuşmada, “Şehit pilot Muaz el-Kesasibe’nin kanı heder olmayacak. Ürdün’ün korkakça işlenen bu suça cevabı sert olacak” dedi. Kral Abdullah, “Bu terörist örgüt, yalnızca bizimle savaşmıyor, İslam dini ve hoşgörü değerleri ile de savaşıyor. Biz bu savaşı, inancımızı, değerlerimizi, insani ilkelerimizi korumak için veriyoruz. Bunun için savaşımız amansızca olacaktır. Suçlulara karşı tetikte olacağız, onları kendi yuvalarında vuracağız” diye konuştu. Ürdün hükümet sözcüsü Muhammed el-Momani de, “Tüm askeri ve güvenlik birimleri verecekleri karşılığı planlıyor. Ürdün’ün cevabını tüm dünya duyacak ama askeri ve güvenlik düzeyindeki bu karşılık uygun zamanda açıklanacak” dedi. Yaşanan gelişmeler üzerine ABD ziyaretini yarıda kesen Kral Abdullah’ın dönüş yolunda olduğu saatlerde, Ürdün’de “IŞİD ve El Kaide mensubu olmaktan” yargılanan Sacide er-Rişavi ve Ziyad Kerbuli isimli mahkumlar, pilotun öldürülmesine “misilleme” olarak idam edilmişti.


Bu bizim değil ABD’nin işi


Pilotun öldürülmesine “intikam” olarak Ürdün’de “IŞİD ve El-Kaide mensubu olmaktan” yargılanan Sacide er-Rişavi ve Ziyad Kerbuli’nin idam edilmesi de öfkeyi dindirmeye yetmedi. Pilotun akrabası ve aile sözcüsü Said el-Dalen dertlerinin Rişavi’yle değil çocuklarını başkasının savaşına gönderen Ürdün devletiyle olduğunu ifade etti. Öte yandan IŞİD’in yakarak öldürdüğü pilot “Muaz el-Kesasibe’nin annesinin öldüğü”ne dair iddiaların da doğru olmadığı belirtildi. Kesasibe’nin IŞİD tarafından yakılarak öldürülmesi, Ürdün halkı arasındaki görüş ayrılığını da derinleştirdi. Başkent Amman ve pilotun memleketi

Kerak’ta bir araya gelen protestocular, Ürdün’ün bedelinin giderek ağırlaştığını düşündükleri savaşta yer almasına karşı çıktı. “Bizim koalisyonda işimiz yok. Bu ABD’nin işi” diyen bir göstericinin bu sözleri kalabalığı ateşlerken, bir diğer gösterici ise “Ölümden de teröristlerden de korkmuyoruz. Krallığa bağlıyız” ifadelerini kullandı.


Vahşi infaz sonrası bomba yağdırdı


Kral’ın dönüşü sonrası Ürdün, pilotlarını canlı canlı yakan IŞİD’e karşı operasyona başladı. IŞİD’in infazının ardından düzenlenen ilk saldırılarda 55 militanın öldürüldüğü iddia edildi.


‘Unforgiven’lı mesaj


Ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönen Kral Abdullah, ABD’den dönmeden önce Cumhuriyetçi Parti temsilcileriyle IŞİD’e bugüne kadar görmediği türde karşılık verileceğini söyledi. Temsilciler Meclisi üyesi Duncan Hunter, Kral’ın Clint Eastwood’un ünlü filmi ‘Unforgiven’i (Affedilmeyen) örnek gösterdiğini belirterek “Kral çok kızgın. Tek problemin mermi ve yakıtlarının bitmesi olacağını söyledi” diye konuştu.


BAE çekildi


IŞİD militanlarının Ürdünlü pilotu öldürmesi sonrası koalisyonun ön saflarındaki Amman, suçlularla mücadelede daha sert bir tutum izleyeceği mesajını verirken, ABD’nin IŞİD’e karşı kurduğu ittifakta yer alan ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise geri adım atma kararı aldı. Kendi pilotlarının benzer bir olayla karşı karşıya kalmamasını isteyen BAE’nin ittifaktan ayrıldığı ve Suriye’deki hava bombardımanlarına katılımı durdurduğu ifade edildi. ABD’li yetkililer de BAE’nin IŞİD operasyonlarındaki uçuşlarını sonlandırdığını kabul etti.


Erdoğan’dan taziye telefonu


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ürdün Kralı Abdullah’ı telefonla arayarak, pilot Muaz el-Kesasibe’nin öldürülmesi nedeniyle taziye dileğinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Kral Abdullah’la yaptığı görüşmede, terör örgütü IŞİD’in el-Kesasibe’yi öldürmesinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, başta merhum pilotun ailesi olmak üzere tüm Ürdün halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olayı şiddetle kınayarak, teröre karşı ortak mücadelenin gerekliliğini vurguladığı belirtildi.


Washington finanse ediyor!


Pakistan’da tutuklanan IŞİD yöneticisi, ABD’nin örgütün kurulması ve Suriye’ye savaşçı gönderilmesi için destek sağladığını öne sürdü. Aralık ayında Pakistan’ın Lahor şehrindeki operasyonda tutuklanan ve IŞİD’in ülke temsilcisi olduğu öne sürülen Yusuf el-Selefi isimli kişinin soruşturma esnasında Pakistan’da örgütü teşkilatlandırmak ve Suriye’de savaşması için eleman göndermek için ABD’den fon aldıklarını söylediği ileri sürüldü. Pakistan Daily Ekspres Gazetesi, Pakistan yargı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Pakistan ziyareti sırasında CENTCOM Başkanı General Lloyd Austin ile birlikte böyle bir karar aldığı ve Pakistan’dan Suriye’ye gidecek kişilere 600’er dolar verileceğini taahhüt ettiği ileri sürüldü. Gazeteye konuşan kaynak, ABD’nin finansman algısını kırmak için Irak ve Suriye’de IŞİD’e yönelik saldırılar düzenlediğini de iddia etti.

http://www.yenisafak.com.tr/dunya/kral-cephede-2074441

 
Üst