Kızıl Meydan kana bulandı; binlerce taraftar polisle çatıştı

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
kizil-meydan.jpg


Kızıl Meydan kana bulandı; binlerce taraftar polisle çatıştı


FARUK AKKAN, FUAT SEFEROV, MOSKOVA - 11.12.2010 - 19:21
Rusya'nın başkenti Moskova'da bir otobüs durağında öldürülen futbol taraftarını anmak için toplanan 'Spartak Moskova'lılar şehri savaş alanına çevirdi. Kızıl Meydanın hemen girişinde Kremlin duvarlarının yanında yer alan Manej Meydanı'na girmek isteyen binlerce taraftar polisle çatıştı. Kontrolden çıkan eylemlere polisin müdahalede bulunması üzerine yüzlerce gösterici yaralanırken, meydandaki kargaşa 1905 olaylarına benzetildi.

ULUSALCILAR PROVEKE ETTİ

Hafta başında (6 Aralık) 28 yaşındaki Yegor Sviridov ismindeki taraftarın Kuzey Kafkasyalı gençler ve holigonlar arasında kalarak yaşamını yitirmesi üzerine bugün başkent Moskova'da ve St. Petersburg kentlerinde gösteriler düzenlendi. Polis kaynaklarına göre ulusalcı ve dazlak grupların provoke ettiği gösterilerde, 65 fanatik göz altına alınırken ambülanslar yaralıları hastanelere taşıdı. Şehir merkezinde trafik kilitlenirken olayların büyümesinden endişe eden Moskova Emniyet Müdürü Vladimir Kolokoltsev fanatiklerin temsilcileri ile bir toplantı yaptı. Kızıl Meydan'da gerçekleşen görüşmede Kolokoltsev Sviridov'u öldürenlerle ilgili adil bir yargılama olacağı ve olayı aydınlatacakları sözü verdi.

MOSKOVA'DAKİ GÖSTERİ 1905 YILI DEVRİM SOKAKLARINI ANIMSATTI

Moskova'da Sviridov için anma tören ve yürüyüşler 1905 yılında Rusya'da yaşanan devrim sokak çatışmalarını anımsattı. Taraftarlar önce Sviridov'un öldürüldüğü otobüs durağına çiçek ve "Spartak" yazılı eşarp bırakarak mum yaktı. Törene yaklaşık altı bin kişi katıldı.

Ardından Kızıl Meydan'ın hemen girişindeki Manej meydanında toplanan taraftarlar polis karşıtı slogan attı. Taraftarlar Manej sergi salonuna yaklaşmaya çalışınca OMON birliği (Rus Çevik Kuvvet) onları durdurdu. Taraftarlar polislere demir parçaları, şişe ve havai fişekler atarak Manej meydanındaki dev yılbaşı ağacını da yıktı. Rus İnterfaks haber ajansı mubabirine göre, olayda ateş sesleri de duyuldu.

6 Aralık'ta Moskova'nın kuzeyinde Kronştadtski Bulvarı'nda Kuzey Kafkasyalı gençler ve Spartak taraftarları arasında kavga çıkmştı. 10 kişinin yer aldığı kavgada Kabardey-Balkarya kökenli Aslan Çerkesov elindeki tabancayla Sviridiov'a dört el ateş ederek öldürmüştü. Güvenlik güçleri daha sonra Çerkesov ve iki arkadaşını göz altına almıştı.

ST. PETERSBURG DA KARIŞTI

St.Petersburg kentinde Spartak taraftarları Pioner Meydanı önünde Moskova'da öldürülen arkadaşları Sviridov için anma merasimi düzenledi. Daha sonra meydanı dolduran Rus gençler ellerinde ulusal bayrak ve Sviridov'un fotoğraflarını taşıyarak, "Ruslar İleri!" diye slogan attı. Havai fişek yakan taraftarlar Puşkinskya metro istasyonu önüne hareket etmek için yola çıktı. Fakat yol üzerinde özel polis güçü OMON taraftarların önünü kesmeye çalıştı. Rus taraftarlar polislere şişe, fişek ve buz parçası fırlatarak ortamı gerdi. Daha sonra takviye gücü alan polis birlikleri taraftarları etkisiz hale getirdi.

(CİHAN)
 
Üst