Kİtap Okuma Ve Bİz

melde

helina_roje
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
2,238
Tepkime puanı
24
Puanları
0
Konum
Ankara
KİTAP OKUMA VE BİZ

“ Faydalı kitap insan için iyi bir arkadaştır “
Hz. Ali

Kitap nedir, onu UNESCO tarifi ile tarif edecek olursak :” Kitap periyodik olmayan , kırk dokuz veya daha fazla sayfası bulunan yayınlardır.”

1934 yılında Paul Valery şöyle yazıyordu : “ Güzel bir kitap her şeyden önce bir okuma aracıdır. Ancak , aynı zamanda bir sanat eseridir , bir şahsi karakter ifadesidir. Hür olma ile geçerlilik kazanan şahsi düşüncenin , bütün alametlerini taşır.”

Yine Valery’e göre : “ Yazarın ruhu, basılı eserin aynasına yansır.”

1933 Nazi Almanya’sında , muhteşem kitap yakma törenleri yapıldı. Ancak anlaşıldı ki : “ Kitapların yakıldığı yerde bir müddet sonra kitaplarda yakılır. “

Meşhur Çiçero , köy evi Tusculum’a çekildi . bütün hayatı da şu bir tek cümle ile özetleyiverdi.: “Bir bahçen ve bir kitabın varsa hiçbir eksiğin yoktur demektir.”

Çiçero’nun sözüyle alakalı bir Afrika atasözü varır: “ Kitap , cepte taşınan bir çiçek bahçesidir.”

Kitap ömrü uzatmanın en iyi ilacıdır. Kim ki kitap sever ve okur , onun yaşayışı dolu ,zengin ve uzun olur. Zira insanın baş düşmanı boşluk ve tembelliktir ki : bu da stresleri doğurur. Streslerse insanın ölüm alarmlarıdır. Bundan kurtulmanın yolu kitap okumaktır.
Okumayı okul ve meslek kitabı ölçüsünde sınırlayan , beyin kapılarını bunun dışındakilere kapayan insan , kabuk bağlar , çevresi ile ilişkisi de bu kabuğun delikleri ile sınırlıdır. Kendini yenilemenin sırrı ise kitaplar arasında dolaşıp onların arkadaşlığını sağlamakla mümkündür.
Faydalı kitap okuyan bir insanın ufku genişleyeceğinden , bağnazlıktan uzak ve müsamahalı olacağı da şüphesizdir. Bir kitap severe , kitaplığının önünde durarak :”Bunların hepsini okudun mu?” demek , ham ruhluluktur. Her kaynak kitap okunmaz . yeri ve zamanı geldikçe onlara bakılır ve istifade edilir. Çünkü kitaplar bir hayat boyu bitirilmeyecek kadar çoktur. Bu bakımdan en faydalıların içinden en lüzumlu olanların seçilip okunması gerekmektedir.
Kitap derken faydalıyı kastettiğimiz muhakkaktır. Zira “ Faydasız ilimden sana sığınırım ALLAH’ ım “ diyen Nebiler Nebisini dinlememek mümkün değil.
Okuma seviyesini renkli resimlerle süslü gazetelere, ondan ne olduğu belli olmayan bir kısım dergi ve afişlere kadar düşürmüş olan insan için her şey bitmiş demektir.
Okuyup anlama zahmetinde bulunmadan bazı kitap ve dergileri de anlaşılmıyor, diye bir tarafa atan ve itenlere bir çift sözümüz var!.. “ Ucuz etin yahnisi yavan olur” . emek vermeden ne demek istediğini tekrar tekrar okuyup düşünmeden bir kalemde okuyup rafa kaldırdığınız şeylerin size ne faydası oldu. Ecdadımızın birikmiş kültür yığını haşmetli mabetleri gibi durmuş bize bakıyorlar. Biz de en harika sanatlar karşısında bile “ Uyurgezer , vurdumduymaz “halimizle bakıp geçtiğimiz gibi sadece bakıp geçiyoruz. Başkaları bizim mirasımızla yükselirken bizim Hâlâ yerimizde saymamız da cehaletimizden başka neye verilebilir ?
Kitap okumanın ne kadar ehemmiyetli olduğunu anlamak ve anlatmak ancak okuyan insanların anlayabileceği bir şeydir. Nitekim James Howell “ Dünyayı yöneten , kalem , mürekkep ve kâğıttır” diyor, haksızda değil .
(alıntıdır)
 
Üst