“kişi Sabah Mümin Akşam Kafir Olacak” Hadisi Nasıl Anlaşılmalıdır?

Zeynep Özmen

Kevok_84
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
3,306
Tepkime puanı
11
Puanları
0
“kişi Sabah Mümin Akşam Kafir Olacak” Hadisi Nasıl Anlaşılmalıdır?

“İlerde bir fitne olacak. O fitne içinde kişi mümin olarak sabahlayacak, kafir olarak akşamlayabilecek. Ancak Allah’ın ilimle kalbini dirilttiği kimseler hariç.” (1)
Bu hadis-i şerif fitne ile ilgili hadis-i şerifleri kuvvetlendirmektedir. Burada da fitnenin, bozulmanın yaygın bir hal olacağı anlatılır. Müslüman bir cemiyette sabahleyin Müslüman olarak uyanan, evinden çıkan bir kimse, toplumdan, arkadaşlarından, yayın organlarından veya başka mihraklardan aldığı tesirle, sabah mümin evinden çıktığı halde akşam, bir şüphe, bir söz veya bir başka sebeple evine kafir dönebilecektir. Burada en önemli faktör, kişinin dinini bilmemesi olarak görülmektedir. Çünkü Allah’ın, kalbini İslam bilgisi ile, iman hakikatleri ile dirilttiği kimse bu duruma düşmekten korunabilecektir. Bu durumda fitne ve bozulma devrinde, toplumda İslamı bilenlerin azalacağı, İslamî bilginin kifayetsiz olacağı, İslamı muhtaçlara ulaştırmanın güçleşeceği hususları akla gelmektedir.
Özetleyecek olursak, bidatlar ve dalaletler, müslümanları kuşatmışken, takva ehli dindar kimselerin islamın hükümlerine ve sünnete uymaları, onlara çok büyük sevaplar kazandıracaktır. Çünkü o zamanda imanı muhafaza edebilmek bile, büyük bir iştir.
Kaynaklar:
1. Ramûzu’l-Ehadis s. 299, 3722 hadis. (Tabarani Kebirden, İbn-i Mace’den, Deylemi Ebi Umame’den), en-Nevevi, Ebû Zekeriyya Yahya b. Şeref, Riyazüs-Salihin, Terc. Emre, Mehmed, İstanbul 1974, s. 99 87. hadis; Sunenu İbn-i Mace, II, 1305, 1310 (3954, 3961) hadisler.




Anahtar Kelimeler : ahirzaman,fased-ı ümmet,deccal,süfyan,küfür,kafir,bid'a,bid'alar


Murat Sarıcık (Doç Dr.)
 

yurdanur

Üye
Katılım
10 Haz 2006
Mesajlar
46
Tepkime puanı
0
Puanları
0
simdilerde bile o olumsuz etkilenisler yokmu ?..
herseyiyle Rabbe teslim olanimiz kac kisi ?
mesela layikiyle tesetture burunen,gorunce "iste bu muslumandir, emre uymus" diyebilecegimiz insanlar ne az degil mi ?
Allahim hak yol uzere sabit kilsin bizleri...amin !
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
"Kişi sabah mümin akşam kafir olacak” hadisi nasıl anlaşılmalıdır?

İlerde bir fitne olacak. O fitne içinde kişi mümin olarak sabahlayacak, kafir olarak akşamlayabilecek. Ancak Allah’ın ilimle kalbini dirilttiği kimseler hariç.” (1)


Bu hadis-i şerif fitne ile ilgili hadis-i şerifleri kuvvetlendirmektedir. Burada da fitnenin, bozulmanın yaygın bir hal olacağı anlatılır.

Müslüman bir cemiyette sabahleyin Müslüman olarak uyanan, evinden çıkan bir kimse, toplumdan, arkadaşlarından, yayın organlarından veya başka mihraklardan aldığı tesirle, sabah mümin evinden çıktığı halde akşam, bir şüphe, bir söz veya bir başka sebeple evine kafir dönebilecektir.

Burada en önemli faktör, kişinin dinini bilmemesi olarak görülmektedir. Çünkü Allah’ın, kalbini İslam bilgisi ile, iman hakikatleri ile dirilttiği kimse bu duruma düşmekten korunabilecektir.

Bu durumda fitne ve bozulma devrinde, toplumda İslamı bilenlerin azalacağı, İslamî bilginin kifayetsiz olacağı, İslamı muhtaçlara ulaştırmanın güçleşeceği hususları akla gelmektedir.

Özetleyecek olursak, bidatlar ve dalaletler, müslümanları kuşatmışken, takva ehli dindar kimselerin islamın hükümlerine ve sünnete uymaları, onlara çok büyük sevaplar kazandıracaktır.

Çünkü o zamanda imanı muhafaza edebilmek bile, büyük bir iştir.

Kaynaklar:
1. Ramûzu’l-Ehadis s. 299, 3722 hadis. (Tabarani Kebirden, İbn-i Mace’den, Deylemi Ebi Umame’den), en-Nevevi, Ebû Zekeriyya Yahya b. Şeref, Riyazüs-Salihin, Terc. Emre, Mehmed, İstanbul 1974, s. 99 87. hadis; Sunenu İbn-i Mace, II, 1305, 1310 (3954, 3961) hadisler.

,,
 

Sabr-el-Hayat

Profesör
Katılım
19 Eyl 2006
Mesajlar
3,776
Tepkime puanı
6
Puanları
0
Bilgi icin Allah c.c. razi olsun kardesim..

Allah c.c. ahir zamanda imanina sahip cikabilenlerden eylesin bizleri insallah, Amin...
 

UBEYDUN

Ordinaryus
Katılım
16 Ara 2006
Mesajlar
2,548
Tepkime puanı
286
Puanları
0
Konum
göçmen
FİTNE ZAMANINDA


وَاتَّقُوا فِتْنَةً لَا تُص۪يبَنَّ الَّذ۪ينَ ظَلَمُوا مِنْكُمْ خَاۤصَّةًوَاعْلَمُوۤا اَنَّ اللّٰهَ شَد۪يدُ الْعِقَابِ﴿٢٥الانفال




Sadece aranızdaki zalimlerin başlarına gelmekle yetinmeyecek olan FİTNE’den sakınınız. Biliniz ki, Allah'ın azabı şiddetlidir. Enfal,25


·Fitne, imtihan çeşitlerinden birisidir.
Ne zaman ve nerede, nasıl önüne çıkacağını sadece Allah Teala bilir. Evde, işte ve cemaatte hatta camide bile; hiç tahmin edilemeyecek bir fitne ile karşılaşılabilir. Fitne, hastalık gibidir: Vücudun her yeri, her zaman ona adaydır. Fitne, sinsice gelir ve geldi mi bir daha gitmeyebilir.

SENİ ALLAH’TAN VE O’NUN CENNETİNDEN UZAKLAŞTIRAN, ZELİL BİR HAYAT YAŞAMAYA NEDEN OLAN HER ŞEY FİTNENDİR.
·Fitne zamanında,
Yalan artar. Gerçekler hatta itikadî kavramlar istismar edilir. Herkes kendi görüşünü beğenir. Okumuş yazmışlık çoğalır ama cehalet artar. Büyük bir şaşkınlık belirir; kimse ne yapılması gerektiğini kestiremez, sadece bir kurtarıcı beklenir. Dinden irtidat artar, lafta bir dindarlık kalır. Zenginlik hesaplanandan daha fazla büyür. Cimrilik çoğalır. Gençlerin etkinliği artar. Öldürme olayları çoğalır.
·Fitne zamanında yumuşak ol, teenni ile hareket et! Hiçbir kararı verirken acele etme!
·İmanı korunması gerekenlerin en başında tutmalısın. Şeytanın kapmak istediği asıl değer odur. Bunun için de kritik dönemlerde Rabbanî özelliği olan, memur mantığı ile hareket etmeyen âlimlerin etrafında kal.
·Her işi, o işin ehli ile istişare et. İstişare sonucunu nefsine kabul ettirmekte zorlanma!
·Şartlar ne olursa olsun, muhatabın kim olursa olsun yine de, karşılığını Allah’tan bekleyerek, Âdil ol, insaflı ol.
·Bir meseleyi bilmek, onun ayrıntılarını da bilmekle mümkündür. Yüzeysel bir bilgi ile karar verme, uygulama yapma. Bilginin kaynağına dikkat et. Fasıkların bilgileri ile amel etmen halinde pişman olanlardan olabilirsin...
·Fitne zamanında, her bilinen söylenmez, her söylenebilecek de her zaman söylenemez. Dilini tut.
·Fitne olaylarına Ashab-ı Kiram’dan esinlenen benzetmeler yapma. Onların yaşadıkları olaylar, kişilikleri ve zamanları ile bağlantılı olduğundan, bizim kişilik ve zamanımızla kıyas edilmeleri hatalı olur.
·Fitnenin en büyük kaynaklarından birisi dünya varlığına olan meyildir. Âhiret hayatını unutturacak yer ve işlerden kaçınmaya çalış. Lüks düşkünlüğün olmamalıdır.
·Allah müminlerle bulunmayı emretmiştir. Mümin olmayanlarla bulunmak veya onlardan yana olmak, Allah ve Resulünden kopmaktır.
·Ayet ve hadislerde geçen Fitne işaretlerine bakıp, her olayı “işte bu O’dur” şeklinde yorumlama. Olayların son hükmü Allah Teala’ya aittir.
·Fitne zamanında,
nefsin, ailen ve sorumluluğu sana ait olanları esas aldığın bir korunma çalışması yap. Fırtınalı soğuk günlerde, kapı pencereyi örtüp, barınağını ısıtıp koruduğunu örnek al. Uzayı ısıtamazsın. Isıta ısıta çevreni genişlet. Büyük düşünceler adı altında şeytanın tuzağına kapılmış olmamaya dikkat et.
·Fitne zamanları, Allah’a her zamankinden daha çok yakın olunması gereken zamanlardır.
İbadetlerde ihmalin bulunmasın. Her zamankinden daha yoğun ve dikkatli bir ibadet titizliğin bulunsun. Namaz ve sabırla yardım dilemeyi emreden ayeti hatırla.
·Silahların en büyüğü sabırdır. Sabrı bitenin işi bitebilir. Sabrın ne kadarının yeterliği olacağına biz karar veremeyiz. Hüküm yalnız Allah’ındır.
·Her şeye rağmen cemaatle ol. Tefrika ve tefrikaya giden şeyden kaçın.
·Müslümanlara malınla, bedeninle veya sözlerinle destek ol. En azından dua et.
·Biz, insanları Hakk’a ölçer tanırız, insanlara bakıp Hakk’ı tanımayız. İnsanların Hakk’a bağlılıkları için de:
A- İslam’ı bir bütün olarak benimsemeleri,
B- Haramlardan kaçınmaları,
C- Özellikle namaz başta olmak üzere, Allah’ın emirlerini uygulamaları temel göstergedir.
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
rabbim (cc) Hepimizden Ve Tüm ümmet-i Muhammedden (sav) Razi Olsun Kardeşlerim....

hassas Zamanlardayiz.....daha Dikkatli Ve Rikkatli Olmamiz Gerek Gerçekten....

,,
 
Üst