Kimse beklemesin açılımlardan dönüş yok

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, artan terör saldırılarının 'demokratik açılım' ve anayasa değişikliği çalışmalarını etkilemeyeceğini belirterek, "Eğer birileri, vazgeçerler mi diye düşünüyorsa boşuna beklemesin, öyle bir şey olmayacak." dedi.


Dün gazetelerin Ankara temsilcilerine, Türkiye ve dünya ekonomisinin durumunu anlatan Babacan, gündemdeki konulara ilişkin de açıklamalar yaptı. Artış gösteren terör saldırılarının anayasa değişikliği ile ilgili olup olmadığı yönündeki soruyu cevaplandırırken, 'bahar aylarında terörün arttığına ve bu mücadelenin zorluğuna' değindi. Babacan, saldırılar oluyor diye özgürlükler konusunda geri adım atmayacaklarının altını çizdi.


Babacan, şöyle devam etti: "Ama demokratik açılımdan dönmemiz mümkün değil. Saldırılar oluyor diye özgürlükler, temel hak ve hürriyetler konusunda, hukukun üstünlüğü konusunda attığımız adımlardan, aldığımız tedbirlerden geri adım söz konusu olmayacak. Eğer birileri bu işten vazgeçerler mi diye düşünüyorsa beklemesinler, öyle bir şey olmayacak."

Tek olumsuz senaryo: Parti kapatma
Bakan Babacan, yeni kapatma davası senaryolarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Anayasa değişikliği paketinin ekonomiye bakan en önemli tarafının parti kapatmayı zorlaştırması olduğunu aktardı. Ekonomiyi etkileyebilecek olumsuz senaryonun kapatma davası olduğunu söyledi. Babacan, "Seçimlerden zayıf bir koalisyon hükümeti çıkar mı? Yabancı yatırımcının en büyük endişesi Türkiye'de yeni bir kapatma davası açılmasıydı. En önemli beklenti, anayasa değişikliğidir.

Parti kapatma ihtimalinin azalması önemli. İş dünyasının yargı kararlarıyla sorunlu olduğu da bir gerçek. Türkiye ekonomisi için tek olumsuz senaryo, seçimden çıkacak zayıf bir koalisyon hükümeti ve hükümete yönelik kapatma davası. Onun dışında Türk ekonomisi için bir risk görmüyoruz." ifadelerini kullandı.


Anayasa değişikliği coşturdu
İş dünyasının, anayasa çalışmalarını olumlu karşıladığına dikkat çeken Babacan, somut sonucun Borsa'da görüldüğünü ifade etti. Anayasa değişikliği çalışmalarına başlandığı 22 Mart'tan itibaren Borsa'nın, dünyada 100'den 103'e, Avrupa'da 100'den 102'ye, Türkiye'de ise 100'den 115'e çıktığı bilgisini verdi. Babacan, "Temel sebep, anayasa değişikliği süreciyle birlikte parti kapatma ihtimalinin azalmasıdır. Pek çok yatırımcıdan bizzat bunu duyduk." dedi.


Yunanistan'la açık sınırlar
Babacan, Yunanistan gezisinin verimli geçtiğini, Başbakan Yorgo Papandreu'nun bakanlar kurulu toplantısına ara verip kendileriyle görüştüğünü anlattı. 14-15 Mayıs'ta Atina'da yüksek düzeyli stratejik işbirliği toplantısı yapılacağını bildirdi: "Geniş bir alanda işbirliği çerçevesi oluşturmak istiyoruz. 20-25 tane üzerinde çalışılan protokol var. Yunanistan'la tamamen açık sınırlar görmek istiyoruz. Güçlü ekonomik ilişki böyle olur. İşbirliği ilerledikçe güvenlik endişeleri de, güvenlik harcamaları da azalacak." Avrupa'da en hızlı büyüyecek ülkeyiz
Babacan'ın ekonomiyle ilgili sunumunun satır başları ise şöyle: "Türk ekonomisi ciddi bir toparlanma sürecinde.

IMF verilerine göre, 2010 yılında AB içinde en hızlı büyüyecek olan ülke Türkiye. Sanayi sipariş endeksleri firmaların hem içeriden hem dışarıdan ne kadar sipariş aldıklarını gösteriyor. Bu göstergelerin ekside olduğu dönemden artıya geçtik. Üstelik artı göstergeler sürekli büyüyor. Sanayi üretim endeksi dibi görmüştü, artık yükseliyor. Çeklerin dönüşü önemli bir göstergeydi.

Rakamlar tekrar kriz öncesine döndü. Dış ticaret verileri bizim lehimize pozitife döndü. Kredi hacmi nisanın son haftasında normal seyrine girmiş durumda. İşsizlik oranı mart ve nisan aylarında zirveyi gördükten sonra düşüş trendine girdi. Sanayide istihdam artışı var. Nisan 2008 ve Ekim 2008'de ciddi sermaye çıkışı yaşandı. Ama şu anda sermaye girişleri var. Türkiye, artık güvenli bir liman olarak algılanıyor."


ZAMAN
 
Üst