Kimmiş o genç!

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0

EY MÜSLÜMAN, OKU!
22000.jpg

1968’de neler okunur?
1968’de genç bir imamın yayınladığı broşürü bulduk. Bakalım içinde neler var?

03 Aralık 2010 Cuma 10:30
Kimmiş o genç imam?
22001.jpg

Sabri Işık… 1945 doğumlu ve Yüksek İslam Enstitüsü mezunu. Daha sonra başladığı Hukuk Fakültesi’ni ise öğrenci olayları sebebiyle 3. sınıfta bırakmak zorunda kalmış. Karaköy Arap Camii’nde yaklaşık 46 yıl zevkle ve şevkle imamlık yapmış. “5 vakit namazı kıldırırım, geri kalan vakitlerde yan gelir yatarım!” mantığına sahip olmamış bir aksiyon adamı o. Yeşilay’ın komünizmle mücadele derneklerinde ve Milli Türk Talebe Birliği’nde aktif olarak çalışmış. Yetmemiş, 1970’te –bugün hala aktif olan- Kültür ve İktisat Cemiyeti’ni kurmuş. Necip Fazıl’ın, Mahir İz’in, Sabahattin Zaim’in sohbetlerine iştirak etmiş. Din Kültürü öğretmenliği de yapmış, Almanya’ya gidip vaazlar da vermiş.
Okumayı çok seven Sabri Hoca, yazıyla da haşır neşir olmuş ve kitaplar neşretmiş. Kurtuluş Yolumuz İslam, Hutbelerim, Galata ve Arap Camii’nin Tarihçesi onun basılmış kitaplarından. İslam’da İnsan ve İslam’da Ticaret Prensipleri isimli kitap çalışmalarını ise hâlâ devam ettiriyor. Sabri Işık, üniversite 3. sınıf öğrencisi ve aynı zamanda imam iken bir broşür bastırmış Beyoğlu Matbaası’nda. 1968 yılına ait olan bu broşür, “Kitap Dünyası” adını taşıyor ve İslam’ı öğreten eserleri mevzularına göre sıralıyor. Acaba o dönemde hangi kitapları elzem görmüş diye merak edip bakıyorum. İşte onlardan bazıları:
22002.jpg
Kur’an Rehberi – Dr. A. Kemal Belviranlı
Kur’an-ı Kerim ve Meal-i Alisi ve Tefsiri – Ö. Nasuhi Bilmen
Hadis-i Şerifler Işığında Günün Meseleleri – Hüsnü Dikeçligil
Selamet Yolları – Ahmet Davudoğlu
Büyük İslam İlmihali – Ö. Nasuhi Bilmen
Din Dersleri – A. Şeref Güzelyazıcı
Amentü Şerhi – Numan Kurtulmuş
Hüccetü’l-İslam – İmam Gazali
Fütuhu’l-Gayb – Muhiddin ibn-i Arabi
Tasavvuf – Mahir İz
Mektubat – İmam Rabbani
22003.jpg
20. Asrın Cahiliyeti – Prof. Seyyid Kutup
Yolların Ayrılış Noktasında İslam – Muhammed Esed
İdeolocya Örgüsü – Necip Fazıl
İslam’da Siyaset – Prof. Muhammed Hamidullah
Dünya Anayasalarında Din – Av. Bekir Berk
Bir Nesli Nasıl Mahvettiler – Osman Yüksel Serdengeçti
Din ve Laiklik – Ord. Prof. Ali Fuat Başgil
İslam ve Kapitalizmin Çatışması – Prof. Seyyid Kutup
İslami Hareketin Ahlaki Temelleri - Mevdudi
İslam’ın Dirilişi – Sezai Karakoç
Mehmet Akif –Sezai Karakoç
İstiklal Harbinde Sarıklı Kahramanlar – C. Rifat Atilhan
22004.jpg
Hayat ve Hatıralarım – Dr. Rıza Nur
Peygamberin Hayatı – Osman Keskioğlu / Ali Himmet Berki
Müslümanlıkta İbadet Tarihi – Tahiru’l-Mevlevi
İslam Peygamberi – Muhammed Hamidullah
Gümüş Tül – Ali Ulvi Kurucu
Limon Ağacım – M. Said Çekmegil
Safahat – Mehmed Akif
Tüm bu eserleri ve daha nicelerini bu kitapçıkta tavsiye eden Sabri Işık hocamız, zikrettiği kitapların hepsini incelediğini de söylemeden geçmemiş. Klasik eserlerle o günün eserlerini meczeden ve o dönemde yazılıp bugünlerin klasiği hâline gelenlerin de vaktinde kıymetini takdir edip hakkını teslim etmiş. Sürekli çalışıp didinen ve bundan büyük bir memnuniyet duyduğu anlaşılan Sabri Hoca, broşürün mukaddimesini bakın hangi ifadelerle hitâma erdiriyor?
Müslüman, kendisinden yüz çevrilmeyen insandır!
“Ey Müslüman! Sen ‘Beşikten mezara kadar ilim istemesini’ emreden bir dinin sâlikisin. Sen ‘Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?’ ayetinin muhatabısın. Sen ‘İlim talep etmek her Müslüman erkek ve kadın üzerine farzdır.’ hadisini buyuran Rasulullah’ın ümmetisin. Vaktim yok, işim çok, yaşım geçti, biz de cahil kaldık deme. Zararın neresinden dönersen kârdır. Hem dünyada hem ahirette cahiller sınıfına dahil olma. Çünkü Allah (c.c) iki cihan sevgilisi habibine hitaben ayetinde: ‘Cahillerden uzaklaş, yüz çevir.’ Buyurmuştur. Cahillik bu kadar fenadır, körlüktür, topallıktır, sağırlıktır. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır. İslam denen hakperest, hamle, terakki, aksiyon ve inkılap dininde tembelliğin yeri yoktur. Son söz Allah dostlarından Şakiki Belhi’nindir: ‘Ey insanlar! Ölü iseniz kabre gidiniz, deli iseniz tımarhaneye gidiniz, çocuk iseniz mektebe gidiniz, akıllı iseniz Hak yolunda Allah kelamını okuyunuz, İslam’ı öğreniniz.”


Şeyma Derbeder hem kitaplara hem Sabri hocaya dikkat çekti
 
Üst