Kerahet Vakti Nedir?

hattap

Paylaşımcı
Katılım
12 Haz 2006
Mesajlar
208
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Kerahet Vakti Nedir?
İçinde namaz kılınması mekruh olan vakitlere fıkıh kitablarında kerâhet vakitleri tabir edilir. İki türlü kerahet vakti vardır:

1 - Farz olsun, nafile olsun her türlü namazın kılınması mekruh olan vakitler.

2 - Sadece nafile kılmak mekruh olup diğer namazların câiz olduğu vakitler.



» Farz - Nafile Bütün Namazların Kılınmasının Mekruh Olduğu Vakitler Hangileridir?


Bu vakitler üçtür:

1 - Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahet zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.

2 - İkinci kerahet vakti, istiva vakti ile zeval vakti arasıdır. Yani güneşin göğün tam ortasına dikilmesi ânından Batı tarafına doğru açılmaya başladığı âna kadar geçen süredir.

3 - İkindiden sonra, güneşin sarararak göz kamaştırmaz duruma geldiği andan başlayıp güneş batıncaya kadar süren vakit de kerahet vaktidir. Demek oluyor ki ikindi namazını güneş ışınlarının sararmakta olduğu sıralara kadar geciktirmemeli, kerahet vaktine bırakmamalıdır.

* İkindi namazı kerahet vaktine kadar geciktirilmişse, namaz kazaya bırakılmaz, sünneti terkedilerek sadece farzı kılınır. Hattâ güneş batmadan evvel iftitah tekbiri alınarak ikindinin farzına durulsa, namazda iken güneş batsa, bu bile sahih olur. Namaz kazaya kalmış olmaz, vaktinde edâ edilmiş sayılır. Bu ikindi namazına has bir durumdur.

* Bu üç vaktin kerahet vakti olma hikmeti, ateşperestlerin ibâdet zamanı olmasıdır.

* Bu üç vakitte salâvat getirmek, dua ve tesbihte bulunmak, Kur'an okumaktan efdaldir.

» Sadece Nâfile Kılınması Mekrûh Olan Vakitler Hangileridir?


Yukarıda saydığımız üç vaktin hâricinde sadece nâfile namazları kılmanın mekruh olduğu dokuz vakit daha vardır:

1 - İmsâkten itibaren sabah namazını kılmadan önce nafile namaz kılmak mekruhtur. Bu arada sadece sabah namazının iki rek'at sünneti kılınır, başka nâfile kılınmaz.

2 - Sabah namazının farzını kıldıktan sonra, güneş doğuncaya kadar olan süre içinde de nafile namaz kılınmaz. Hattâ farz kılındıktan sonra sabahın sünneti bile kılınamaz.

3 - İkindinin farzını kıldıktan sonra,

4 -Akşamın farzından önce,

5 - Cuma ve bayram hutbeleri okunurken

6 - Cuma günü namaz için kamet getirilirken de nâfile kılınmaz.

7 - Bayram namazından önce, ne evde, ne de camide nâfile namaz kılmak mekruhtur.

8 -Bayram namazından sonra mescidde nâfile namaz kılınamaz. Ancak evde kılınabilir.

9 - Farz namazına başlanınca da nâfile kılmak mekruh olur. Ancak cemaati kaçırmak korkusu yoksa, sabahın sünneti kılınabilir..
 

M_i_r_a_y

Paylaşımcı
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
374
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Austria
Bu kaza namazlari icin gecerli degil degil mi? Kaza namazlari her vakitte kilinabilir diye biliyorum...
 

ileney_

Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
124
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
20
Konum
Dünya
Kerahat vakitlerinde kaza namazıda kılınmaz miray kardeşim ama benim demek istediğim ya gerçekten mükemmel bir dinimiz var bizim önemli olan Allah'ın kurallarına uymak değil midir ?

Allah buyuruyor ki oruc tutun ama bayram da tutmayın haram olur

Kezaa namazda aynı şekilde

Ne bileyim namaz kılın ama abdestliyken kılın abdestsiz haram herşeyin bir yerinin herşeyin bir sebebinin olması ne güzel işte bu yüzden bu din kıyamete değin sürecek
 

cüneytkaya

Profesör
Katılım
21 Ağu 2007
Mesajlar
1,681
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Kerahat vakitleri
Sual:
Sabah ve öğle namazının kerahat saati kaçta başlar?
CEVAP
Sabah ve öğle namazları için kerahat vakti yoktur. Fakat vakit girer girmez kılmak evladır. İkindi, akşam ve yatsı için kerahat vakti vardır. İkindiyi, akşama 40 dakikadan az kalıncaya kadar geciktirmemeli, akşamı yarım saat içinde kılmalı ve yatsıyı gece yarısından sonraya bırakmamalıdır.

Sual:
Yatsıyı geciktirip gece yarısından sonra, yani mekruh vakte girince kılarken, mekruh vakitte sünnet kılınmadığı için sünnetlerini kılmamak mı gerekir?
CEVAP
Mekruh vakitte sünnet kılınmaz; ancak akşamdan sabaha kadar mekruh vakit yoktur. Nafile veya sünnet kılınır. Mekruh olan, sünnet veya nafile kılmak değil, yatsının farzını gece yarısına kadar tehir etmektir. Yatsıyı geciktirerek farzı mekruh olarak kılınsa da, sünnetler yine terk edilmemeli, ilk sünneti de, son sünneti de kılmalı. Vitir zaten gece namazıdır, imsak vaktine kadar kılınır.

Sabahın sünneti ile ikindinin sünneti, farzdan sonra kılınmaz. Bunları farzdan sonra kılmak mekruhtur. Akşama 40 dakika kalınca artık mekruh vakit girdiği için, o günün ikindinin farzı kılınmamışsa, sadece farzı kılınır, sünneti kılınmaz.

Sual:
Bir kimse ikindiden sonra kaza namazı kılarken secdei sehv yapması gereken bir yanlışlık yapsa, selam verirken akşama kırk dakikadan az kaldığını anlarsa, secdei sehvi yine yapması gerekir mi?
CEVAP
Bir kimse ikindiden sonra kaza namazı kılarken selam verir vermez güneş kızarırsa [yani akşama kırk dakikadan az kalmışsa] secde-i sehiv sakıt olur, yani yapmaz. (Dürr-ül-muhtar)

Sual:
Bazen ikindi namazını, sıkışık olan abdestimi tazeledikten sonra kılınca, kerahet vakti giriyor. Kerahet vakti girmeden kılarsam, abdestim sıkışık olduğu için mekruh oluyor. Uygun olanı hangisidir?
CEVAP
İkindiyi özürsüz kerahet vaktine bırakmak, tahrimen mekruhtur. Abdestin sıkıştırması özürdür. Yani, vakit geçirmeden abdesti tazeleyip, namazı kılmalıdır. Sıkışık abdestle kılmamalıdır. Vakit çıkmak tehlikesi gibi bir husus varsa, ancak o zaman sıkışık abdestle namaz kılınır.
 

SeTTaR

Profesör
Katılım
1 Eyl 2009
Mesajlar
1,148
Tepkime puanı
135
Puanları
63
Konum
Biryerlerde
SORU: Yatsıyı geciktirip gece yarısından sonra, yani mekruh vakte girince kılarken, mekruh vakitte sünnet kılınmadığı için sünnetlerini kılmamak mı gerekir? CEVAPMekruh vakitte sünnet kılınmaz; ancak akşamdan sabaha kadar mekruh vakit yoktur. Nafile veya sünnet kılınır. Mekruh olan, sünnet veya nafile kılmak değil, yatsının farzını gece yarısına kadar tehir etmektir. Yatsıyı geciktirerek farzı mekruh olarak kılınsa da, sünnetler yine terk edilmemeli, ilk sünneti de, son sünneti de kılmalı. Vitir zaten gece namazıdır, imsak vaktine kadar kılınır.
 
Üst