[ Kendiliğinden Sulu Soğutma Sistemi ]

MaKHoRSa

Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
124
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Haksızlık karşısında eğilmeyiniz. Zira, hakkınızla


Birkaç yıl önce sulu soğutma, sistem kurulumunun uç noktalarından biri olarak kabul ediliyordu ve genellikle elde birleştirilmiş akvaryum yedek parçalarından oluşuyorlardı. Hızlıca 2005'e gelirsek, sulu soğutmanın uzun süredir yaşamını sürdürdüğünü ve hala insanlara değişik gelen bir çözüm olduğunu görüyoruz. Koolance, Danger Den ve Swiftech gibi kuruluşlarını çabalarıyla, seri üretim sulu soğutma sistemleri artık en dikkatsiz kullanıcının bile ortalığı sele boğmadan söküp takabileceği duruma geldiler.
Sulu soğutmanın yararlı olduğu iki konu var: sessizlik ve aşırı hızaşırtma (overclocking). Sessiz bilgisayar isteyenler için sulu düzenek, gürültülü fanlardan kurtulurken kusursuz soğutma anl***** geliyor. Kapalı devrede dönen su bilgisayardaki sıcak noktalardan (merkezi ve grafik işlemci) ısıyı çok iyi bir verimle alıp, dışarıdaki ayrı bir ısı değiştiriciye yönlendirerek dağıtıyor. Bu sistemin hızaşırtma (overclock) potansiyelini artırırken, çok daha düşük sıcaklıklarda çalışmasını sağlıyor.
Genel Yerleşimi İnceleyin
Farklı bileşenleri seçmeden önce bilgisayarın genel iç yerleşimini gözden geçirmeniz gerekiyor. Bu kapalı devre hortum sisteminin nerelerden ve nasıl geçeceğine, nasıl takılacağına karar vermek için gerekli bir aşama.
Kapalı devre düzeneğin bileşenleri:
• Su blokları: sistem bileşeni üzerine takılan ve ısıyı suya ileten diktörgen prizma, içi boş parça.
• Pompa: soğutma suyunu hat üzerinde devreden parça
• Radyatör: ısıyı ortama dağıtmak için kullanılan parça.
• Fan ve davlumbaz: radyatör içinden hava akışını sağlamak için.
• Depo veya T-hattı: doldurma ve akıtma (hava kabarcıklarını yok etmek için) düzeneği.
• Hortumlar: kapalı devre hattı oluşturan, suyu taşıyan parçalar.



Düzeneğin tümüyle kasa içine mı konulacağına - orta boy kule kasalara sığmayacağı belli - veya kasa dışında parça bulunup bulunmayacağına baştan karar verilmesi gerekiyor. Sulu soğutma düzeneği bir yerden başlayıp yaparken yönlendirebileceğiniz bir proje değil; eğer böyle yaparsanız büyük olasılıkla bir sürü parça artırıp, gerekenden çok daha fazla para ve zaman harcarsınız.
Su pompası seçerken birkaç şeyi aklınızdan çıkarmayın. Basitlik açısından yalnızca normal pompalardan bahsedeceğiz, büyük bir deponun dibine yerleştirilmesi gereken "dalgıç pompalardan" değil.
Öncelikle pompayı bilgisayarın 12V'luk güç kaynağından mı, yoksa prize takıp 220V ile mi besleyeceğinize karar vermelisiniz. Başarım açısından doğru akım (DC) veya alternatif akım (AC) pompalar arasında hiçbir fark olmadığını da belirtelim. 12V'luk pompa kullanmanın artısı, hiçbir zaman açmayı unutmayacak olmanız; çünkü bilgisayarla beraber çalışmaya başlayacaktır. Bunların eksi yönü diğer alternatif akımlı olanlardan biraz daha pahalı olmaları. Alternatif akım (AC) pompalar için bilgisayarın güç kaynağına bir denetim rölesi ekleyerek aynı anda başlamasını sağlayabilirsiniz. Bazı kullanıcılar ise unutma tehlikesine düzeneği hiç kapatmayıp sürekli çalıştırma çözümünü kullanıyorlar.
Pompaları birbiriyle karşılaştırmak için basıncını, ses düzeyini, güvenilirliğini ve akış oranını dikkate almalısınız. Basıncın ölçüsü metre (veya ayak(feet)) cinsindendir ve dikkate alınması gereken en önemli özelliktir - pompanın akış oranı yüksek olsa bile eğer basıncı düşükse hem sıvıyı yükseğe basamaz, hem de hortumlardan ve radyatörden kaynaklanan direnci aşıp devretmeyi başaramaz. Gürültü oranı üründen ürüne değişkenlik gösterse de genellikle tek bir kasa fanından daha fazla değildir. Pompa ile taktığınız yer arasına bir yastık (sünger, lastik vb.) koymayı da unutmayın ki titreşimleri (ve gürültüyü) kasaya aktarmasın. Bazı pompalarda bu ara bağlantı parçaları yanında geliyor. Böylece "zangırdama" sorunu yaşamıyorsunuz.
 
Üst