Kefir Nedir?

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0

Kefir Kafkasya'da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup, sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır.
Nedir ?
Kefir, Kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik Asitfermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık yada Buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.
İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir. Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli Maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar. BağırsaktakiSağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması çok sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar.Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel Fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da Antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir.Probiyotik - Prebiyotik
  • Kefir Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir.
  • Kefir Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir
  • Probiyotikler = yararlı bağırsak mikropları ( bakteriler ve mantarlar )
  • Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır.
  • Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar.
  • Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka şeklinde döşer.



Probiyotiklerin görevleri

  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
  • Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.
  • Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak.
  • Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.
  • Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.
  • Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek.
  • Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek.
  • Kanseri önlemek.
  • Yaşlanmayı yavaşlatmak.
  • Depresyonu hafifletmek.
  • Otizm bulgularını hafifletmek.
  • İshali önlemek ve tedavi etmek.
  • İdrar yolu iltihaplarını önlemek.
  • Kabızlığı tedavi etmek.
  • Böbrek taşlarının ( okzalat ) oluşumunu azaltmak.


Kefir nasıl yapılır?

Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan cam) bir kap içinde ılıtılır (süt temiz ise kaynatılmayabilir).
Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve süt iyice karıştırılır.Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25 C 'de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır. Mayalanacak kab soba ya da kalorifer yakınına getirilir. Çevre ısısı düşük ise kabın etrafı bezle sarılır. Kabın 20-30°C' lerde olması sağlanır. Kap içindeki süt normal olarak 18-24 Saat sonra pıhtılaşır. Maya miktarı düşük ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir. Mayalanmış süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten süzülür. Süzgeç üzerinde kalan daneler tekrar maya olarak kullanılır. Kefir mayası (taneleri) hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir Camkavanoz içinde buzdolabında saklanır. Bazıları kefir tanelerini saklamadan önce yıkarlar. Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar görmemesi için klorsuz Su kullanın. Saklanmak istendiği zaman daneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.


Kefir Nerden Gelmiştir ?

Kefirin anavatanı Kafkaslardır. İlk kez Batı Asya’ da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür. Kafkasyalılar kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri olarak kullanmaktadırlar. Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır. Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere kuruluşlar kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktadırlar.
Kefir Nelere iyi gelir ?

Kullanımı ( içimi ) ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir. Mucize içecek kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı olduğuna inanılır. Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına su gibi içirirler. Kafkasya’ da yüzyıldan fazla yaşamak çok sıra dışı bir durum değildir. Protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli zengin ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır, vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker düşürüyor ve en önemlisi KANSERİ GECİKTİRİYOR... Hazmının kolay , proteince zengin oluşu NEDENİ İLE Kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir.Hatta 20-30 günlük çocuklara bile Günde bir iki kaşık içirilmesi önerilmektedir. doktorlar, hastalarına ilaçların yanında birde kefir içmelerini tembihliyor.
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir. Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir.Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel SEZGİN, Japonya’ da fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kefirin içinde yer alan maddelerin kanseri %53,6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri önleyici ilaçlarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya çıkarttığını belirtmiştirAyrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır.Ülser yüksek tansiyon ,bronşit, Astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.Kefiri Kimler Kullanır ?
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan etkisi yoktur. Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir.
Kefiri Kanser Hastaları Tercih Ediyor ?

Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor. Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor. İlaç değil ama, kanser hastası olanlar, bu özellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor... Yapılan çalışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini göstermiştir.
Kefir Tanesi
Kefir Tanesi; fındık yada buğday büyüklüğünde, renkleri beyaz, beyaz-sarı arasında küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Boyutları 0,5-3 cm arasında değişir. Taneler sütü fermente edici rol oynar, en önemli özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir.Kefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler oluştururlar. Çok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Değişik araştırmacılar, değişik bölgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir.Tanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur. Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır. Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kültürler üretilmiştir. Avrupa ülkelerinde ve A.B.D. de genellikle saf kültürlerden kefir üretilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugüne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi üretmek mümkün olmamıştır.
Kefirin Besin Değerleri

Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , Mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır. Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.
Kefir neye benzer?
Kefir yoğurda ya da ayrana benzer. Zaten benzer şekilde mayalanır. Bekletildikçe tadı ekşir ve çok az olanAlkol oranı artar.
Kefirin zararı var mı?

Kefirin bilinen bir zararı yoktur. Çok nadir olarak bazı kişiler yeni başladıklarında fazla kefir içmeye tahammül edemezler. Bu kişiler kefir miktarını yavaş yavaş artırmalıdır. Bazı kişiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiği dokularda bir takım rahatsızlıklar oluşabilir. Kısa bir süre sonra, toksinler vücut dışına çıkacak ve kişi kendini çok iyi hissedecektir (iyileşme krizi).
Kefir tanelerini nereden temin edebilirim?
Kefir tanelerini, Ege Ziraat fakültesi gibi bazı fakültelerden, aktarlardan ya da tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz.

Bazı firmalar hazır kefir de satmaya başlamıştır.
Kefirinizin ucuz ve istediğiniz kıvamda olması için mümkünse kendiniz yapın.
Kefir taneleri neye benzer?
Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kıvamındadır. Kefir tanelerinin dışında kefiran denilen bir yapışkan bir zar(f) vardır. Yararlı bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları bu zarın içinde yaşarlar
Kefir taneleri çok büyümüşse kesilmeli mi?

Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran metalden zarar görebilir. En iyisi hafifçe elinizle sıkmadan ayırmaktır.
Kefir taneleri sonsuza kadar yaşayabilir mi?

Kuru kefir taneleri birkaç mayalamadan sonra yok olabilir. Ama ıslak maya eğer iyi bakılırsa sonsuza kadar sağlıklı kalır (şimdiye kadar nasıl geldi!) Kefir tanelerini sıkmayın, metal değdirmeyin, temiz tutun. Uzun süre kullanmayacaksanız soğuk bir yerde (tercihan buzdolabında) tutun. Daha uzun süre saklamak istiyenler derin dondurucuya koyabilirler.
Kefir tanelerini daha çabuk nasıl büyütebilirim?
Mayanın miktarı ne kadar fazla ve mayalama süresi ne kadar uzunsa kefir taneleri de o kadar büyük olur. Fakat belli bir noktadan sonra üreme yavaşlar. Tane ve su ayrılırsa tekrar ekilirse taneler daha çabuk büyür.
Kefirin tam olarak mayalandığını nasıl anlarım?

Bu genellikle oda sıcaklığında 24 saat içinde gerçekleşir. Kefir tanelerine kürdan sokun. Ayakta duruyorsa kefir mayalanmıştır. Mayaladığınız kefirde taneler (yukarıda) ile peyniraltı Suyu (whey) (aşağıda) arasındaki sınır keskinleşmişse kefir olmuştur.

Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ne yapayım?

Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız mayalanma süresini 48 Saate kadar uzatın. Kefir ekşidikçe faydası artar. Ayrıca alkol miktarı da artar. Tatlı kefir istiyorsanız mayalanma süresin 24 Saatten fazla uzatmayın ve kefiri buzdolabında saklayın. Kefirinizin daha katı olmasın istiyorsanız ayırdığınız kefir ayranını birkaç saat buzdolabında tutun.
Kefir yapmayı bir süre ertelemek istiyorsam ne yapayım?
Eğer bir süre kefir yapmayacaksanız, mayayı buzdolabının rafına koyun. Böylece kefirin üremesi yavaşlayacaktır. Birkaç Gün bu şekilde fazla değişmeden durabilir. Eğer daha uzun süre tutmak istiyorsanız, kefir tanelerini örtecek kadar kaba süt koyun ve kabı dondurucuya koyun. Böylelikle birkaç hafta süre ile kefir aşırı bir üreme göstermez.
Kefir için hangi sütü kullanayım?

En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptığı gibi çiğ keçi sütüdür. Diğer hayvanların sütü de olabilir. Yemlenen değil otlayan hayvanların sütünü tercih edin. Market sütleri iyi bir tercih değildir. Bunlar içinden günlük şişe sütlerini tercih edin. Kutu sütlerini tercih etmeyin (zaten bazıları da mayalanmıyor).
Ne kadar kefir tüketmeliyim?

Ne kadar yoğurt yiyorsanız o kadar. Önce bir çay bardağı için sonra miktar gittikçe arttırın. Genellikle 250-1000 mL kadar tüketilmektedir. Müzmin hastalığı olan kişilerin en az bir Litre kadar kullanması tavsiye edilmektedir.
Sıcak yemeklere kefir konulur mu?

Kefir Sıcak yemeklerin üzerine eklenebilir ve hatta pişirilebilir de. Kefirden maksimal etkiyi sağlayabilmek istiyorsanız ısıya maruz bırakmayın. Çünkü bu içindeki faydalı mikropları öldürecektir.
Süt dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Fakat verilen Sıvının içinde kefir mikroplarının hayatiyetini sürdürebileceği herhangi bir şeker bulunmalıdır. Meyve suyu ya da şekerli su ile yapılan kefire su kefiri denmektedir. Bu kefirlerin mayalanması genellikle daha uzun sürmektedir.


Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir?

Her ikisi de sütün Fermantasyonu sonucu elde edilir. Görünüş olarak birbirlerine çok benzerler Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarır. Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır.
Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da yok !!). Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur. Sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için çok iyidir kefir ise ondan da iyidir.www Kefir ve kanser


Kefir tümör oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır.
Kefir ve vitaminler
Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pan-totenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin) sentezi yapar-lar. Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biyotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artırır.
Kefirin Faydaları
  • Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır,
  • Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
  • Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür,
  • Sinir sistemini güçlendirir,
  • Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
  • Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler,
  • Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler,
  • Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
  • Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
  • Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir,
  • Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
  • Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar,
  • İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir,
  • Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler,
  • Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler.


Kefirin Yararları

  • Bebeklikten ergenliğe kadar; kemiklerin ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı dokuların ve kasların gelişimini olumlu etkiler.
  • Vücudun gelişmesi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
  • Aşırı çikolata, şeker ve sakız tüketen çocukların sağlık risklerini azaltır.
  • Diş çürüklerini önler.
  • Şekerin özümlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye dönüştürür.
  • İştah açar ve beslenmeye güçlü destek oluşturur.
  • Asabi hastalıklarda rahatlatıcı görevi görür.
  • İshale ve kabızlığa karşı etkindir.
  • Kansızlığı önler ve kan bozukluğunu giderir.Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Görme yeteneğini güçlendirir.
  • Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
  • Zekâ gelişimine önemli katkı ve zihinsel aktiflik sağlar.
  • Astım ve alerjiye karşı direnç oluşturur.
  • Çocukların büyümesinde doğal koruma ve güvenli beslenme sağlayan nefis bir süt içeceğidir.
  • Büyümeye güçlü destek sağlar.
  • Boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur.
  • Ergenlik dönemine Pozitif etkinlik katar.
  • Hormon dengesinin kuruluşuna yardımcı olur.
  • İhtiyaç duyulan enerji için mükemmel destek verir.
  • Zihinsel ve fiziksel gelişime benzersiz katkı sağlar.
  • Beyin hücrelerini aktifleştirir ve beyinsel dinamizmi arttırır.
  • Aşırı şişmanlamaya veya zayıflamaya karşı frenleyici görev üstlenir.
  • Sindirim sistemini inşa eder ve tam beslenme sağlar.
  • Sindirim esnasında protein sentezine olumlu yardım eder.
  • Bağırsak florasını inşa eder.
  • Böbrek fonksiyonlarını düzenler.
  • Vitamin ve mineraller arasında işbirlikçi yapısıyla simbiotik çimento görevi görür.
  • Cilt güzelliğine ve parlaklığına olumlu etkiler yapar.
  • Ciltteki yağlanmayı ve kepeklenmeyi önler. Saçları kuvvetlendirir.
  • İç ve dış kanamalarda kanamaları durdurmaya yardımcı olur.
  • Yanıkların hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Dokuları tamir eder.
  • Vücudun Sıvı dengesini optimum seviyede tutar.
  • DNA sentezini ve yenilenmesini olumlu etkiler.
  • Hücrelerin Oksijen almasında etkili görev üstlenir.
  • Gençlik döneminin etkin, enerjik ve aktif bir dönem olmasında unutulmaz bir partnerdir.
  • Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekliliğini sağlar.
  • Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkandır.
  • Cinsel fonksiyonların devamlılığında aktiflik kazandırır.
  • Vücudun bütün organlarının uyumlu ve senkronize çalışmasını düzenler.
  • Kanı temizler, klosterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür.
  • Damar sertliğini ve kalp krizi riskini önler.
  • Uykusuzluğu giderir. Spor yapanlar için enerji deposudur.
  • Ferahlatıcı hoş kukusu ve benzersiz tadıyla rahatlık verir, dinlendirir ve gevşetir.
  • Yemeklerde keyfinize keyif katar.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Diyet yapanlar için en ideal içecektir.
  • Kilo aldırmaz ve beslenme sentezi oluşturur.
  • Kemoterapi tedavisi sürerken vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlılığını sağlar.
  • Kas kasılmalarını ve krampları önler.
  • Selülitlere karşı etkindir.
  • Yağ dokularını çözümleyici fonksiyon içerir.
  • Sindirim sistemindeki trafiği düzenler.
  • Birçok hastalığın oluşumunu ilk başlangıçtan itibaren hemen önler.
  • Başta üreme hormonları östrojen, progesteron, testesteron olmak üzere kortizon, ensülin, trioid, serotonin ve adrenal hormonları üzerine olumlu etkiler yapar.
  • Mide asitleri ile salgıların düzenli ve verimli üretilmesine katkıda bulunur.
  • Alkol alanlar açısından kaybolan vitaminlerin geri alımında tam bir takviye sağlar.
  • Zehirlenmelere karşı kanı temizler.
  • Vücuda giren siyanürü etkisizleştirir.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Doğum kontrol hapı ve idrar söktürücü ilaç alanlara yardımcı olur.
  • Antibiyotik ilaçlar vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğünden; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik görevi üstlenir.
  • Sinir sistemini sürekli reorganize ettiğinden çelik gibi güçlü yapı oluşturarak sakinlik ve rahatlık verir.
  • Antioksidan özellikleri ile hücre yenilenmesine katkı sağlar.
  • Menopoz dönemindeki riskleri azaltır.
  • Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Damar sertliğini engeller.
  • Uzun ve sağlıklı bir ömür trendine yönelik metabolizmanın mimarıdır. Kemiklerin ve kasların güçlü kalmasına destek sağlar.
  • Osteoporoz ve Alzheimer hastalığına karşı direnç oluşturur.
  • Prostat ve Bağırsak Kanseri başta olmak üzere birçok kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Adale kasılmaları ile felce karşı etkindir.
  • Ellerdeki titremeler ile bellek zayıflığını ve dikkat azalmasını önler.
  • Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır.
  • Sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklardaki uyuşma ile karıncalanmaları azaltır.
  • Görme zayıflığını ve katarakt oluşumunu engeller.
  • Serbest radikallerin, ağır metallerin ve zehirli Gazların vücuttaki olumsuz etkilerini azaltır.
  • Kronik depresyona karşı olumlu iyileştirmeler yapar.
  • Genç yaşlanmayı sistemize eder.
  • Mutlu bir yaşlılık dönemi için vazgeçilmez doğal bir dosttur.

http://www.diyadinnet.com/SaglikBilgisi-174&Saglik=kefir-kefir-nedir
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Birincisi evde kefir yapabilirsiniz. Bir arkadaşım istediği zaman istediği miktarda kefir yapıp tüketiyor.

İkincisi diyet yapanlara yağ yakıcı özelliği nedeni ile kefir içmek tavsiye edilir.

Üçüncüsü içeriğindeki alkol nedeni ile fıkhi olarak caiz olup olmadığı tartışmalı bir mesele.

Selam ve dua ile...
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul
Soru:


Kefir nedir? İçilmesi caiz midir?




Cevap:


Bismillahirrahmanirrahim


Kefir asit ve alkol fermantasyonunun (mayalanmasının) bir arada oluşmasıyla elde edilen bir üründür.


Koyu ayrana veya sulu yoğurda benzeyen hafif ekşimsi bir süt ürünüdür. Fermantasyon süresinin uzunluğuna bağlı olarak içinde oluşan alkol oranına göre bir sınıflandırma yapılmıştır.


Buna göre 24 saat sonucunda tatlı kefir, 48 saat fermantasyondan sonra orta sert kefir, 3 güne kadar uzayan fermantasyon sonucunda sert kefir ve 3 günden daha uzun süren fermantasyon sonunda çok sert kefir oluşmaktadır.


Kefir türlerinin süt asidi oranı % 0,6-0,9 arasında değişmekte, etil alkol miktarları da % 0,6-1,1 arasında kefir sertliğiyle orantılı olarak oluşmaktadır.


Etil alkol ise sarhoş edici ve içilmesi haram olan alkoldür. Tatlı kefirde bile bir kiloda en az 1 gram, diğer bir ifadeyle yirmi damla alkol bulunmaktadır.


Dolayısıyla aynen bira gibi içilmesi haramdır.


Çünkü Hz. Aişe validemiz (R.Anha)dan rivayete göre Rasülüllah (S.A.V) Efendimiz:


“Sarhoş edici her şey haramdır. Bir ferakı (takriben kırkı bir kiloluk bir ölçü birimi) içilince, sarhoş eden şeyin bir avucu(nun içilmesi) dahi haramdır” (Ebu Davud, Eşribe: 5, Tirmizi, Eşribe: 3) buyurmuşlardır.


Yine Cabir b. Abdullah (R.A.)’den rivayete göre Rasülüllah (S.A.V) Efendimiz:


“Çoğu sarhoş eden içkinin azı da haramdır.” (Ebu Davud, Eşribe: 5, Tirmizi, Eşribe: 3) buyurmuşlardır.


Bir bardak kefir belki sarhoş etmeyebilir.
Ama hadis-i şerifte buyurulduğu gibi 41 kilo içilse durum ne olur? Kısacası ne kadar az olursa olsun içinde alkol bulunan bütün içeceklerin içilmesi haramdır.


Kefir taneleriyle mayalanan sütte oluşan fermantasyon neticesinde aroması ayrana benzeyen bir içecek oluşur.


Süt olarak her türlü inek sütünün dışında koyun ve keçi sütü de kullanılabildiği gibi Hindistan cevizi sütü, soya ve pirinç sütü de bu amaçla kullanılabilmektedir. Peynir suyunun glikoz veya laktoz katımı ile fermantasyona tabi tutulmasıyla “peynir suyu kefiri” adı verilen kefir türü elde edilmektedir.


Sindiriminin kolaylığı, ferahlatıcı ve iştah açıcı özelliklerinin yanı sıra bazı hastalıkları iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir.
Fakat haram bir içecek ile tedavi olmak caiz değildir.


mehmet talu
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul
bir kaynak daha ekliyorum..


Cevâd Akşit Hocamız İle Fıkhî Meseleler Üzerine...

Soru: Kefir içmenin hükmü nedir?,


-Ben kefir içmedim. Ama Cola içiyorum, gazoz içiyorum. Hanefi mezhebinden olduğum için problem görmüyorum. Cola’da alkol olabilir. Hanefi mezhebinde alkol temizdir, pis değildir. Şarap pistir. Şarap cinsinden, kokuşma yoluyla elde edilen içkiler pistir. Damıtılma yoluyla elde edilenler pis değildir. Sarhoş ettiği için içilmesi haramdır.

Onun için kolonyayı elinize sürebilirsiniz. Alkolle temizlik yapabilirsiniz.


Şimdi ben sivilcelerim için kolonyalı mendil kullandım. Mikropları sarhoş ediyormuş. Sarhoş edince vücudun direnç mekanizmaları da onu yok ediyor, tedavi ediyor. Usul böyle..


Otuz sene Cola içmedim. Son zamanlarda ilaç kullandığım için, bir bardak içtim mi hazma kolaylık oluyor.


Kefir meyhanede satılan bir içki değil. Ben içmesem bile, çünkü hiç görmedim, es geçerim..




.............
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul

Bir zaman gelecek, içkinin adı değiştirilecek ve helal sayılacaktır. İ. Ahmed


Rasulullah (sav) şöyle buyurmaktadır:


“Benim ümmetimden bazıları başka isimler altında mutlaka içki içeceklerdir. Başuçlarında çalgılar çalınacak ve kadın sanatçılar şarkı, türkü söyleyecekler. Allah onları yere batırsın! Ve onlardan domuzlar, maymunlar yapsın.!” (Nesai, Eşribe 41; İbn-i Mace, Fiten, 22)

Bir başka hadislerinde de Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:


"Ümmetimden bazı topluluklar (te’vil yoluyla) zina etmeyi, ipekli elbise giymeyi, içki içmeyi ve çalgılı eğlenceleri helal sayacaklardır. Bunlardan birtakım zümreler de dağ mesirelerine çıkacaklar, onlara ait koyun sürüsü ile çoban sabahları yanlarına gelip, akşamları gidecektir. Bunlara bir fakir bir hacet için gelecek de bu duygusuz insanlar fakire: “Haydi bugün git yarın gel” diyeceklerdir. Bunun üzerine Allah dağı tepelerine indirerek bir kısmını helak edecek öbürlerini de kıyamet gününe kadar maymun ve domuz suretlerine tebdil edecektir." (Buhari, Eşribe, 6; Ebu Davud, Libas, 6)




Abdullah b. Ömer anlatıyor: Rasulullah (a.s.m) şöyle buyurdu:


“Her sarhoş edici Hamr’dir(şaraptır), her sarhoş edici ise haramdır.” (Müslim, Eşribe,73,74; Ebu Davud, Eşribe,5; Tirmizî, Eşribe,1; İbn Mace, Eşribe,9; Ahmed b. Hanbel, 2/16,29)


Bu hadis yirmi altı sahabeden rivayet edilmiş mütevatir bir hadistir. Cumhur-u fukahanın görüşü de budur (V. Zuhaylî, Tahricu Aahadisi Tuhfeti’l-fukaha,3/449) Yani, Hamr sadece üzümden yapılan değil, her türlü sarhoş edici maddenin adıdır. Çünkü, Hamr kelimesi, aklı örten anlamındadır ki, her sarhoş edici maddeyi içine alan bir muhtevaya sahiptir.

Buharî’nin Hz. Aişe’den rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur:



“Sarhoş edici (özelliğe sahip olan) her içki haramdır.” (Buharî, Vudu,71; Eşribe,4)





Hz. Cabir’den yapılan rivayete göre, Hz. Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur:


“Çoğu sarhoş eden bir maddenin azı da haramdır.” (Ebu davud, Eşribe,5; Tirmizî, Eşribe,3; Nesaî, Eşribe,35; İbn Mace, Eşribe, 10; Darimî, Eşribe, 8; Ahmed b. Hanbel, 3/91). İbn hacer, bu hadisin sahih olduğunu vurgulamıştır. (bk. et-Telhîsu’l-Habîr, 359-360)

Konuyla ilgili şu rivayet de gayet manidardır: Hz. Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur:


"Bir farakı sarhoş eden şeyin bir avucu da haramdır." (Tirmizi, Eşribe, 3; Ebû Dâvûd, 5; Müsned, 6/71, 72, 13) “Farak" takriben 43,5 kg.lık bir kaptır.





bazı âlimler, "nebiz" içmeye ruhsat veren bazı nakilleri duyunca, bunu kendi kullandıkları mânada alarak sarhoş eden içkilerden biri sanmışlardı. Halbuki birçok hadislerde bu kelimenin mânası açıklanmıştı;

buna göre nebiz: Tatlandırmak için, içine hurma, kuru üzüm vs. atılan ve köpük atmadan, sarhoş edecek bir hale gelmeden içilen şerbet, demekti.


Dört mezhep imamı tarafından da söylendiğine dair rivayetlerin bulunduğu şu gerçeği de unutmayalım:


“Eğer, benim söylediklerime aykırı hüküm veren bir hadis görürseniz, benim sözlerimi duvara çarpın ve hadisle amel edin.”







...............
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul
Az alkole fetva vermek

Sual: Gazetelerde şöyle bir fetva yayınlandı:

(Sarhoşluk verecek derecede alkol bulunmayan içeceklerin içilmesi caiz, sarhoş edecek derecede alkol bulunan içeceklerin içilmesi ise haramdır. Sarhoş etmediği için kefirin içilmesi caizdir.)

Peki bir iki bardak bira da insanı sarhoş etmiyor. Bira da mı caizdir?

CEVAP

Duyulan her şeye inanmamak gerekir. Yukarıdaki ifadeleri bir ilim adamı söyleyemez. Çünkü din kitaplarında bildirilen hadis-i şeriflerde alkolün zerresi de haramdır. Ayrıca çoğu sarhoş eden içeceklerin azı da haramdır. Üç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Çoğu sarhoş eden şeyin, azını da içmek haramdır.) [Nesai, Tirmizi]

(İhtimar [mayalanarak alkol teşekkül] etmiş her içki haramdır.) [Ebu Davud]

(Bir zaman gelecek, içkinin adı değiştirilecek ve helal sayılacaktır.) [İ. Ahmed]

Bu hadis-i şeriflerin fıkıh kitaplarında nasıl açıklandığına bakalım:
Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira gibi olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da çoğu da, her ne maksatla içilirse içilsin, imam-ı Muhammede göre haramdır, fetva da böyledir. Diğer üç mezhepte de haramdır. Çünkü, Peygamberimiz, (Çoğu sarhoş eden içkinin, azını içmek de haramdır) buyurdu. Bu hadis-i şerif, hepsinin haram olduğunu bildirmektedir. Yapıları, bileşimleri aynıdır demek değildir. Çünkü Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir. Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, bira gibi haram olur. Kısrak sütünden yapılana Kımız, inek sütünden yapılana Kefir denir. (S. Ebediyye)

Kefir bira gibidir, zaruretsiz içilmez. Bugün kefirin yerini tutan ilaçlar vardır. Bunları kullanmaya zaruret yoktur. Eğer, salih bir doktor, (Kefir, şu hastalığa iyi gelir. Bu hastalık için mubah başka ilaç yoktur) derse, o zaman kefir kullanmak caiz olur.

Bazı cahiller, portakal ve diğer meyvelerdeki alkol oranı kefirdekinden çok diyerek kefir içmeyi caiz görüyorlar. Dinimiz, alkol de bulunsa meyve yemeyi haram kılmamıştır.

Nakli bırakıp aklı ölçü alınca, yukarıdaki mantıkla, zararı az diye bir çayına oyun oynamaya yani kumara da fetva verebilirler, bir dilim domuz eti yemenin mahzuru olmaz diyerek de fetva verebilirler. Aklı değil, nakli ölçü almalıdır.
 

abdullah birisi

Kıdemli Üye
Katılım
12 Mar 2013
Mesajlar
10,357
Tepkime puanı
517
Puanları
0
Konum
istanbul
Allah razı olsun @dostluk kardeş, ben bunu yeni öğrendim....cevat akşit hoca öyle demişmidir hakikatten...alkole cevazmı veriyor, benmi yanlış okuyorum...
 

Ahmet

Çöl Aslanı
Katılım
26 Ağu 2006
Mesajlar
2,764
Tepkime puanı
224
Puanları
0
Yaş
38
Kefir içipte sarhoş olanı görmedim bugüne kadar. Çok sık olmasada arada içeriz. Benim çocuk sık hastalanıyordu ona içirmiştim, hatta mayasını da almıştık, bağışıklığına fayda sağladığını gözlemliyorum.
 

Hakperest

Kıdemli Üye
Katılım
13 May 2013
Mesajlar
10,139
Tepkime puanı
3,185
Puanları
113
Konum
:::::YerKüre:::::
faydalı ve sarhoş etmeyen bir gıda haram olmamalı
içkinin haram edilmesindeki hikmet insanın bilincini almasıdır
ancak ne kadar içilse de sarhoş etmeyen bu faydalı içeceği haram demek
din ile değil vesvese ile açıklanır
vesvese ise takva değildir

mesele içerikteki etil alkol ise; sirke,patates,hurmada daha fazla bulunur
bunları yemek/içmek haram mı şimdi
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul
Bilemem isteyen içer isteyen içmez ..biz kaynaklar ekledik ..bir lokma haram yiyenin içki içenin kırk gün duası kabul olmuyor ..herzaman dediğim gibi ben kendi aklımı mantığımı dindeki hükümlere katmam..katsam kırmızı şarap içerim yemeklerde sarhoş olmayacak kadar hazmı kolaylaştırıyor faydalı..( tövbe yatabbim) sonra çalışıyorum mesela namazların hepsini bir seferde Cem ederim ..coladaki alkolde sarhoş etmiyor..şüpheliden kaçacaksın diyenler nedense kefire karşı ılımlı..Buda çelişki..
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Kefir içipte sarhoş olanı görmedim bugüne kadar.

Sayın @Ahmet

Bende bu konuda sizin gibi düşünüyorum.

Ne kadar kefir içerseniz için sarhoş olmak mümkün değil.

Hatta hatta meseleyi bir adım ileri götüreyim: Üzüm caizdir, üzümü sıkarsınız suyu caizdir, üzüm suyundan şıra yaparsınız caizdir, üzüm suyundan içki elde edersiniz haramdır, üzüm suyundan sirke yaparsınız caizdir.

Bu manada zaman zaman yemeğe katılan şarap türü katkıların insanı sarhoş etmeyeceği ve yemeğin içine katıldığında kimyasal yapısının değişmesi nedeni ile katılması konusunda bir problem olmayacağını düşünüyorum.

Mars'tan gelen @adams77 bu konuda ne der merak ediyorum.

İllaki yemeğe şarap katın yada katılsın demiyorum, ama yemeğe katıldığında fizyolojik yapısının değişmesi nedeni ile sizi sarhoş etme özelliği ortadan kalkıyor.

Siz yinede katmayın.

Sirke atın, nar ekşisi atın, soya sosu atın...

Selam ve dua ile...
 

Hakperest

Kıdemli Üye
Katılım
13 May 2013
Mesajlar
10,139
Tepkime puanı
3,185
Puanları
113
Konum
:::::YerKüre:::::
Sayın @Ahmet

Bende bu konuda sizin gibi düşünüyorum.

Ne kadar kefir içerseniz için sarhoş olmak mümkün değil.

Hatta hatta meseleyi bir adım ileri götüreyim: Üzüm caizdir, üzümü sıkarsınız suyu caizdir, üzüm suyundan şıra yaparsınız caizdir, üzüm suyundan içki elde edersiniz haramdır, üzüm suyundan sirke yaparsınız caizdir.

Bu manada zaman zaman yemeğe katılan şarap türü katkıların insanı sarhoş etmeyeceği ve yemeğin içine katıldığında kimyasal yapısının değişmesi nedeni ile katılması konusunda bir problem olmayacağını düşünüyorum.

Mars'tan gelen @adams77 bu konuda ne der merak ediyorum.

İllaki yemeğe şarap katın yada katılsın demiyorum, ama yemeğe katıldığında fizyolojik yapısının değişmesi nedeni ile sizi sarhoş etme özelliği ortadan kalkıyor.

Siz yinede katmayın.

Sirke atın, nar ekşisi atın, soya sosu atın...

Selam ve dua ile...

şarap hem haram hem de necistir

müctehidin, ısıl işlem görmeyle ya da katıldığı sıvının vb miktarıyla;
hem haramlığın hem de necasetin tegayyürünü teyid edebilmeli

ayrıca meselede haramın tahfifi olabileceği göz önüne alınmalı
 

adams77

Kanalizasyoncu
Katılım
14 Haz 2013
Mesajlar
25,878
Tepkime puanı
2,059
Puanları
113
Konum
Mars
Sayın @Ahmet

Bende bu konuda sizin gibi düşünüyorum.

Ne kadar kefir içerseniz için sarhoş olmak mümkün değil.

Hatta hatta meseleyi bir adım ileri götüreyim: Üzüm caizdir, üzümü sıkarsınız suyu caizdir, üzüm suyundan şıra yaparsınız caizdir, üzüm suyundan içki elde edersiniz haramdır, üzüm suyundan sirke yaparsınız caizdir.

Bu manada zaman zaman yemeğe katılan şarap türü katkıların insanı sarhoş etmeyeceği ve yemeğin içine katıldığında kimyasal yapısının değişmesi nedeni ile katılması konusunda bir problem olmayacağını düşünüyorum.

Mars'tan gelen @adams77 bu konuda ne der merak ediyorum.

İllaki yemeğe şarap katın yada katılsın demiyorum, ama yemeğe katıldığında fizyolojik yapısının değişmesi nedeni ile sizi sarhoş etme özelliği ortadan kalkıyor.

Siz yinede katmayın.

Sirke atın, nar ekşisi atın, soya sosu atın...

Selam ve dua ile...

Sayın çok sayın Ebu Combuter

Ben sudan bile sarhoş olan adam gördüm :) hatta içmeden olanını bile gördüm.

İçilen ilaçları düşünüyorumda acaba içinde neler var neler. Haşhaşı bilirsiniz kabuğunu suda kaynatıp birazcık içtiğinizde çok güzel bir ağrı kesici olduğu söyleniyor ben hiç denemedim ama deneyenlerin tecrübesini aktarıyorum haşhaşlı ekmek ve haşhaşlı pastane ürünleri günümüzde kullanılmaktadır.
 

adams77

Kanalizasyoncu
Katılım
14 Haz 2013
Mesajlar
25,878
Tepkime puanı
2,059
Puanları
113
Konum
Mars


şarap hem haram hem de necistir

müctehidin, ısıl işlem görmeyle ya da katıldığı sıvının vb miktarıyla;
hem haramlığın hem de necasetin tegayyürünü teyid edebilmeli

ayrıca meselede haramın tahfifi olabileceği göz önüne alınmalı

Harflerden bile sarhoş olanlar var!
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
haşhaşlı ekmek ve haşhaşlı pastane ürünleri günümüzde kullanılmaktadır.

Haşhaşlı çörek bizde çok yapılır.

Haşhaşı dövüp hafif yağlayıp kavanoza koyup muhafaza ederler.

Bazen kavanozu alır, birde elime tatlı kaşığı alır kaşık kaşık dövülmüş haşhaş yerim.

Doğrusunu söylemek gerekirse hafiften bir mutluluk veriyor ama şuurumu kaybettiğimi hatırlamıyorum.

Selam ve dua ile...
 

adams77

Kanalizasyoncu
Katılım
14 Haz 2013
Mesajlar
25,878
Tepkime puanı
2,059
Puanları
113
Konum
Mars
Haşhaşlı çörek bizde çok yapılır.

Haşhaşı dövüp hafif yağlayıp kavanoza koyup muhafaza ederler.

Bazen kavanozu alır, birde elime tatlı kaşığı alır kaşık kaşık dövülmüş haşhaş yerim.

Doğrusunu söylemek gerekirse hafiften bir mutluluk veriyor ama şuurumu kaybettiğimi hatırlamıyorum.

Selam ve dua ile...

Sayın Ebu Combuter

Çoğu haram olanın azıda haram diyorlar dikkat edin ehli sünnet?

Hamr için ne diyorsunuz?
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
http://sozluk.ihya.org/dini-terimler/hamr.html

Bu meselede enteresan.

Bazı arap ülkelerinde alkolsüz bira oldukça yaygın.

Malt içeceği ile alkolsüz bira aynı ürün müdür, bunu net olarak bilmiyorum.

Malt içeceğini ÜLKER grubu üretiyor.

Mekke Medine'de Bin Dawood marketler zinciri var.

http://www.bindawood.com/new1/vn/index2.htm

Bu marketlerde dikkatimi çeken EFES PİLSEN'in alkolsüz birası satılıyordu.

Görünce şaşırdım, alkolsüz biraya her hangi bir şekilde caiz denilse bile üreten kişinin, üreten fabrikanın ana işinin alkolü içki üretimi olması nedeni ile bu ürünün satılmaması gerekirdi.

Sayın @adams77 konu her yere çekmeye müsait.

Özetlemek gerekirse şüpheli olandan kaçınmak gerekir.

Selam ve dua ile...
 

adams77

Kanalizasyoncu
Katılım
14 Haz 2013
Mesajlar
25,878
Tepkime puanı
2,059
Puanları
113
Konum
Mars
http://sozluk.ihya.org/dini-terimler/hamr.html

Bu meselede enteresan.

Bazı arap ülkelerinde alkolsüz bira oldukça yaygın.

Malt içeceği ile alkolsüz bira aynı ürün müdür, bunu net olarak bilmiyorum.

Malt içeceğini ÜLKER grubu üretiyor.

Mekke Medine'de Bin Dawood marketler zinciri var.

http://www.bindawood.com/new1/vn/index2.htm

Bu marketlerde dikkatimi çeken EFES PİLSEN'in alkolsüz birası satılıyordu.

Görünce şaşırdım, alkolsüz biraya her hangi bir şekilde caiz denilse bile üreten kişinin, üreten fabrikanın ana işinin alkolü içki üretimi olması nedeni ile bu ürünün satılmaması gerekirdi.

Sayın @adams77 konu her yere çekmeye müsait.

Özetlemek gerekirse şüpheli olandan kaçınmak gerekir.

Selam ve dua ile...

Haklısınız sayın Ebu Combuter

Lakin ben derimki korkularımızın üzerine gidip onları yenelim bu konun anasına temas edelim belki nasibi olanlar nasiplenirler biz bilmeyiz Allah bilir.

Alkol hangi ayette bize haram kılınmıştır? Konunun başlangıç noktası burası
 

Hakperest

Kıdemli Üye
Katılım
13 May 2013
Mesajlar
10,139
Tepkime puanı
3,185
Puanları
113
Konum
:::::YerKüre:::::
şafii fukahaya göre, hamr kendiliğinden sirkeye dönerse helal olur görüşündedirler; ancak dışardan yaplacak bir müdahale ile dönerse haram olur.
ben şafiiyim, hanefi fukaha ne diyor bu konuda bilmiyorum ama @Ebu Computer abinin, yemeğe katılmış hamrın diğer elementlerle özelliğini kaybetmesini, şafii fıkhı redediyor demektir; çünkü değişim mudahale sonucu oluşmaktadır.
 
Üst