Kefir Nedir?

Hakperest

Kıdemli Üye
Katılım
13 May 2013
Mesajlar
10,160
Tepkime puanı
3,186
Puanları
113
Konum
:::::YerKüre:::::
şafii fukahaya göre, hamr kendiliğinden sirkeye dönerse helal olur görüşündedirler; ancak dışardan yaplacak bir müdahale ile dönerse haram olur.
ben şafiiyim, hanefi fukaha ne diyor bu konuda bilmiyorum ama @Ebu Computer abinin, yemeğe katılmış hamrın diğer elementlerle özelliğini kaybetmesini, şafii fıkhı redediyor demektir; çünkü değişim mudahale sonucu oluşmaktadır.
 

adams77

Kanalizasyoncu
Katılım
14 Haz 2013
Mesajlar
25,931
Tepkime puanı
2,067
Puanları
113
Konum
Mars
Hamr 'a nasıl içki manası veriyorsunuz ?
 

Murat Yazıcı

Ordinaryus
Katılım
10 Nis 2007
Mesajlar
2,230
Tepkime puanı
40
Puanları
0
Bu manada zaman zaman yemeğe katılan şarap türü katkıların insanı sarhoş etmeyeceği ve yemeğin içine katıldığında kimyasal yapısının değişmesi nedeni ile katılması konusunda bir problem olmayacağını düşünüyorum.

Yemeğe katılan etanolün kimyevî yapısının değişeceğini sana kim söyledi?
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Bugün duydum ilk defa kefirin içinde alkol olduğunu hiç düşünmemişim ancak kefir zaten içemiyorum .
Boza yı severim ama ona da haram diyen varmış baksanıza..
Ona bakarsanız turşu suyuda alkol..
ama ne kadar içsende sarhoş olmazsın kefirden sarhoş olan hiç görmedim.
 

DADAS

Yeni
Katılım
18 Kas 2006
Mesajlar
1,651
Tepkime puanı
76
Puanları
0
Soru:


Kefir nedir? İçilmesi caiz midir?

Cevap:

Bismillahirrahmanirrahim


Kefir asit ve alkol fermantasyonunun (mayalanmasının) bir arada oluşmasıyla elde edilen bir üründür.


Koyu ayrana veya sulu yoğurda benzeyen hafif ekşimsi bir süt ürünüdür. Fermantasyon süresinin uzunluğuna bağlı olarak içinde oluşan alkol oranına göre bir sınıflandırma yapılmıştır.


Buna göre 24 saat sonucunda tatlı kefir, 48 saat fermantasyondan sonra orta sert kefir, 3 güne kadar uzayan fermantasyon sonucunda sert kefir ve 3 günden daha uzun süren fermantasyon sonunda çok sert kefir oluşmaktadır.


Kefir türlerinin süt asidi oranı % 0,6-0,9 arasında değişmekte, etil alkol miktarları da % 0,6-1,1 arasında kefir sertliğiyle orantılı olarak oluşmaktadır.


Etil alkol ise sarhoş edici ve içilmesi haram olan alkoldür. Tatlı kefirde bile bir kiloda en az 1 gram, diğer bir ifadeyle yirmi damla alkol bulunmaktadır.


Dolayısıyla aynen bira gibi içilmesi haramdır.


Çünkü Hz. Aişe validemiz (R.Anha)dan rivayete göre Rasülüllah (S.A.V) Efendimiz:


“Sarhoş edici her şey haramdır. Bir ferakı (takriben kırkı bir kiloluk bir ölçü birimi) içilince, sarhoş eden şeyin bir avucu(nun içilmesi) dahi haramdır” (Ebu Davud, Eşribe: 5, Tirmizi, Eşribe: 3) buyurmuşlardır.


Yine Cabir b. Abdullah (R.A.)’den rivayete göre Rasülüllah (S.A.V) Efendimiz:


“Çoğu sarhoş eden içkinin azı da haramdır.” (Ebu Davud, Eşribe: 5, Tirmizi, Eşribe: 3) buyurmuşlardır.


Bir bardak kefir belki sarhoş etmeyebilir.
Ama hadis-i şerifte buyurulduğu gibi 41 kilo içilse durum ne olur? Kısacası ne kadar az olursa olsun içinde alkol bulunan bütün içeceklerin içilmesi haramdır.


Kefir taneleriyle mayalanan sütte oluşan fermantasyon neticesinde aroması ayrana benzeyen bir içecek oluşur.


Süt olarak her türlü inek sütünün dışında koyun ve keçi sütü de kullanılabildiği gibi Hindistan cevizi sütü, soya ve pirinç sütü de bu amaçla kullanılabilmektedir. Peynir suyunun glikoz veya laktoz katımı ile fermantasyona tabi tutulmasıyla “peynir suyu kefiri” adı verilen kefir türü elde edilmektedir.


Sindiriminin kolaylığı, ferahlatıcı ve iştah açıcı özelliklerinin yanı sıra bazı hastalıkları iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir.
Fakat haram bir içecek ile tedavi olmak caiz değildir.


mehmet talu

Talu Hocanın bu görüşüne katılmıyorum. Zira taze kefirde dediği gibi alkol yoktur. Beklemiş (yaklaşık 24 saat) kefirde alkol oluşur ki işte ona haram denirse denir.
 

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Adamlar herşeye haram diyor ya!

"Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı temiz şeyleri (kendinize) haram edip yasaklamayın ve sınırı da aşmayın. Çünkü Allah, sınırı aşanları sevmez." Maide 87
 

adams77

Kanalizasyoncu
Katılım
14 Haz 2013
Mesajlar
25,931
Tepkime puanı
2,067
Puanları
113
Konum
Mars
Adamlar herşeye haram diyor ya!

"Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı temiz şeyleri (kendinize) haram edip yasaklamayın ve sınırı da aşmayın. Çünkü Allah, sınırı aşanları sevmez." Maide 87

adamlar deyip beni neden karıştırıyorsunuz bu işe
 

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Soru:Kuru Kefir mayası nedir.?

Cevap:Kuru kefir mayası Kefir mayasının özel bir yöntemle (dondurularak kurutma) hiç bir katkı maddesi kullanmadan kurutulması ile elde edilen mayadır.Kefir mayası canlı bakteri topluluğu olduğundan sürekli mayalanması yada süt içinde beklemesi lazımdır.Aksi taktirde kısa sürede bozulur yada yararı azalır.Kuru maya ise oda sıcaklığında bekleyebildiği için uzun mesefalere gönderilebilir bozulmaya uğramaz kullanılmadan önce basit bir işlemle kefir mayası aktifleştirilir. Özelliğini kaybetmeden kullanılmaya hazır hale gelir.


Soru:Aktarlardan yada eş dosttan kefir mayası almak doğrumudur?


Cevap:Kefir mayasın yararlı bakterilerden oluşmaktadır.Mutfağımızda yada temiz olmayan üretim yerlerinde ise her türlü zararlı bakteri mevcuttur.Kefir mayası üretilen yerler temizlik şartlarına dikkat etmezlerse zararlı bakteriler mayaya geçer ve sizde bu yerlerden aldığınız kefir mayası ile bilmeden bu bakterileride üretir ve içersiniz.O yüzden kefir mayası sadece üniversiteler ve özel üretim izni olan yerlerden alınmalıdır.


Soru:Günlük ne kadar kefir tüketmeliyim.?


Cevap:Kefir koruyucu amaçlı kullanılıyorsa günde en az bir bardak tüketilmelidir.Bu miktar kişinin yaşına kilosuna göre arttırılıp azaltılabilir.Kefir ilaç gibi değil içecek gibi görülmeli yemeklerle beraber yada ayrı olarak tüketilmelidir.Kilo problemi olanlar yağsız süt ile mayalayıp tüketebilir.Fazla tüketilmesinde ise bir sakınca yoktur.Tedavi amaçlı tüketimlerde ise günde 1 bardak yeterli değildir.1 bardakla başlanıp 1 litreye kadar miktar arttırılabilir.


Soru:Kefir mayası nasıl saklanır.?


Cevap:Kefir yapılmadığı zamanlar kefir mayasını ışık geçirmeyen bir kap içerisine mayanın üstünü örtecek kadar süt ve yaptığınız kefirden ekleyerek buzdolabının normal kısmında 7 gün kadar saklayabilirsiniz. Su içinde saklamak doğru değildir.Çünkü kefir mayası canlı bir varlıktır dolayısıyla besin ihtiyacı vardır o yüzden su içinde saklanması kefir mayasının canlılığını azaltır.


Soru:Kefir taneleri sonsuza kadar yaşayabilir mi?


Cevap:Kefir Mayasına eğer iyi bakılırsa sonsuza kadar sağlıklı kalır (şimdiye kadar nasıl geldi!) Kefir tanelerini sıkmayın, metal değdirmeyin, mayaladığını kapları ve aletleri temiz tutun. Uzun süre kullanmayacaksanız üzerini kapayacak kadar süt ilave edip buzdolabında tutun.(Bu şekilde 7 gün kadar bekler) Daha uzun süre saklamak isteyenler içme suyuyla yıkayıp fazla suyunu alarak streç filme sararak derin dondurucuya koyabilirler.


Soru:Kefir nerelerde satılır .?


Cevap:


Kefir 3 değişik ürün şeklinde satılmaktadır.


1-İçime hazır kefir: Marketlerde satılan içime hazır kefir türüdür.

2-Kefir kültürü:Genelde mandıra ve süt üreticilerinin tercih ettiği süte katılıp bekletildiğinde kefir oluşturan bir kültürdür.Tek kullanımlıktır.Şu an ülkemizde evde kullanmaya uygun olarak yoktur.
3-Kefir Mayası :Evde kefir üretmek için kuru ve normal maya şeklinde satılmaktadır.Ticari olarak bir kaç üniversite tarafından üretilmektedir.Kuru maya ise patentli ve tamamen el değmeden Isparta teknokentte üretilmektedir.Kuru Maya oda sıcaklığında bozulmadan dayanabilir bu yüzden kargo ile gönderilmesi daha sağlıklıdır.

Soru:Kefir Kanserden Korur mu?


Cevap:Yoğurt ve kefir başta gelmek üzere doğal birçok besinde bulunan probiyotik bakterilerin bağışıklık sistemini güçlendirdikleri için kanserden korunmada da önemli faydaları var.

Sindirim sistemimizde 1,5 kilo civarında faydalı bakteri bulunuyor. Sayıları ne kadar fazlalaşırsa bağışıklık sistemi o kadar güçleniyor, bağırsakta vitamin üretimi artıyor, zararlı maddelerin kan dolaşımına geçme ihtimali azalıyor.

Çalışmalar, probiyotik bakterilerle güçlenmiş bağırsak florasına sahip olmanın kanserden korunmada önemli bir avantaj olduğunu gösteriyor. Mesela yoğurdun yoğurt ve kefirin meme kanserine yakalanma sıklığını azaltabileceğini gösteren küçük çalışmalar var. Probiyotiklerin kalın bağırsak kanserini önlemeye yardımcı olabileceği de bazı çalışmalarda gösterilmiş.


Özetle, probiyotikten zengin beslenme sadece kronik bağırsak hastalıklarından, alerjiden korunmaya, kolesterol, kan şekeri dengesini sağlamayı kolaylaştırmaya yaramıyor, düzenli tüketildiklerinde kanserden korunmada da yardımcı olabiliyor.


Daha çok probiyotik güç kazanmak istiyorsanız yoğurt, kefir, peynir, boza turşu gibi fermantasyon ürünleri ihtiva eden besinleri daha sık kullanın.


Soru :Laktoz İntoleransı (Süt Alerjisi) olan kişiler kefir içebilirmi?


Cevap:Kefir mayası süt içindeki laktozu parçaladığından süt alerjisi olan kişiler rahatlıkla kefir içebilir.


Soru: Kefir nasıl yapılır ?

Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan cam) bir kap içinde ılıtılır (süt temiz ise kaynatılmayabilir).


Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve süt iyice karıştırılır.

Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25 C ‘de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır. Mayalanacak kap soba ya da kalorifer yakınına getirilir. Çevre ısısı düşük ise kabın etrafı bezle sarılır. Kabın 20-30°C’ lerde olması sağlanır. Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşır. Maya miktarı düşük ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir. Mayalanmış süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten süzülür. Süzgeç üzerinde kalan karnabaharımsı kısım tekrar maya olarak kullanılır. Kefir mayası hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir cam kavanoz içinde buzdolabında saklanır. Bazıları kefir tanelerini saklamadan önce yıkarlar. Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar görmemesi için klorsuz su kullanın. Saklanmak istendiği zaman daneleri örtecek kadar bardağa su veya süt koymak gerekir.

Soru: Kefir neye benzer ?


Cevap:Kefir yoğurda ya da ayrana benzer. Zaten benzer şekilde mayalanır. Bekletildikçe tadı ekşir ve çok az olan alkol oranı artar.


Soru: Kefirin zararı var mı?


Cevap:Kefirin bilinen bir zararı yoktur. Çok nadir olarak bazı kişiler yeni başladıklarında fazla kefir içmeye tahammül edemezler. Bu kişiler kefir miktarını yavaş yavaş artırmalıdır. Bazı kişiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiği dokularda bir takım rahatsızlıklar oluşabilir. Kısa bir süre sonra, toksinler vücut dışına çıkacak ve kişi kendini çok iyi hissedecektir (iyileşme krizi).


Soru: Kefir taneleri neye benzer ?


Cevap:Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kıvamındadır. Kefir tanelerinin dışında kefiran denilen bir yapışkan bir zar(f) vardır. Yararlı bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları bu zarın içinde yaşarlar.


Soru:Kefir taneleri çok büyümüşse kesilmeli mi ?


Cevap:Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran metalden zarar görebilir. En iyisi hafifçe elinizle sıkmadan ayırmaktır.


Soru: Kefir tanelerini daha çabuk nasıl büyütebilirim ?

Mayanın miktarı ne kadar fazla ve mayalama süresi ne kadar uzunsa kefir taneleri de o kadar büyük olur. Fakat belli bir noktadan sonra üreme yavaşlar. Tane ve su ayrılırsa tekrar ekilirse taneler daha çabuk büyür.


Soru: Kefirin tam olarak mayalandığını nasıl anlarım ?

Bu genellikle oda sıcaklığında 24 saat içinde gerçekleşir. Kefir tanelerine kürdan sokun. Ayakta
duruyorsa kefir mayalanmıştır. Mayaladığınız kefirde taneler (yukarıda) ile peyniraltı suyu (whey) (aşağıda) arasındaki sınır keskinleşmişse kefir olmuştur.


Soru: Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ne yapayım ?

Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız mayalanma süresini 48 saate kadar uzatın. Kefir ekşidikçe faydası artar. Ayrıca alkol miktarı da artar. Tatlı kefir istiyorsanız mayalanma süresin 24 saatten fazla uzatmayın ve kefiri buzdolabında saklayın. Kefirinizin daha katı olmasın istiyorsanız ayırdığınız kefir ayranını birkaç saat buzdolabında tutun.


Soru: Kefir yapmayı bir süre ertelemek istiyorsam ne yapayım ?

Eğer bir süre kefir yapmayacaksanız, mayayı buzdolabının rafına koyun. Böylece kefirin üremesi yavaşlayacaktır. Birkaç gün bu şekilde fazla değişmeden durabilir. Eğer daha uzun süre tutmak istiyorsanız, kefir tanelerini örtecek kadar kaba süt koyun ve kabı dondurucuya koyun. Böylelikle birkaç hafta süre ile kefir aşırı bir üreme göstermez.


Soru: Kefir için hangi sütü kullanayım ?


Cevap:En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptığı gibi çiğ keçi sütüdür. Diğer hayvanların sütü de olabilir. Yemlenen değil otlayan hayvanların sütünü tercih edin. Market sütleri iyi bir tercih değildir. Bunlar içinden günlük şişe sütlerini ya da verteriner kontrollü hayvanların sütlerini tercih edin. Kutu sütlerini tercih etmeyin (zaten bazıları da mayalanmıyor).


Soru: Ne kadar kefir tüketmeliyim ?


Cevap:Ne kadar yoğurt yiyorsanız o kadar. Önce bir çay bardağı için sonra miktar gittikçe arttırın. Genellikle 250-1000 mL kadar tüketilmektedir. Müzmin hastalığı olan kişilerin en az bir litre kadar kullanması tavsiye edilmektedir.


Soru: Sıcak yemeklere kefir konulur mu ?

Kefir sıcak yemeklerin üzerine eklenebilir ve hatta pişirilebilir de. Kefirden maksimal etkiyi sağlayabilmek istiyorsanız ısıya maruz bırakmayın. Çünkü bu içindeki faydalı mikropları öldürecektir.


Soru: Süt dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Fakat verilen sıvının içinde kefir mikroplarının hayatiyetini sürdürebileceği herhangi bir şeker bulunmalıdır. Meyve suyu ya da şekerli su ile yapılan kefire su kefiri denmektedir. Bu kefirlerin mayalanması genellikle daha uzun sürmektedir.


Soru: Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir ?

Her ikisi de sütün fermantasyonu sonucu elde edilir. Görünüş olarak birbirlerine çok benzerler. Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarır. Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır.


Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da yok !!). Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur. Sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için çok iyidir kefir ise ondan da iyidir.


Soru: Kefir ve kanser ilişkisi nedir?

Kefir tümör oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır!


Soru: Kefir ve vitaminler

Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pan-totenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin) sentezi yapar-lar. Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artırır.


Soru:Kefir mayası süzdükten sonra yıkanmalımıdır ?


Cevap: Mayayı yıkamaya gerek yoktur özellikle klorlu çeşme suyuna uzun süre maruz kalan mayanın kalitesi düşer.


Soru:Çocuklar kefir içebilir mi ?


Cevap: 6 aydan büyük çocukların kefir içmesinde bir sakınca yoktur.Kefir mayası sütün içindeki laktozu parçaladığından normalde inek sütü içemeyen çocuklar rahatlıkla kefir içebilirler. Ayrıca bağırsak florasının zenginleşmesi sayesinde diğer besinlerin sindirimi de kolaylaşarak çocuk gelişimi ve bağışıklık sisteminde olumlu sonuçlar alınabilir.


Soru:Kefir mayalandığı zaman alt kısımda sıvı oluşması normal midir?


Cevap:Normalden daha sıcak ortamlarda kefir daha hızlı mayalanır ve alt kısımda sıvı ayrılabilir bu son derece normaldir.Sıvı kısım diğer kısımla karıştırılıp tüketilebilir.?


Soru:Kefir mayasının bozulduğu nasıl anlaşılır.?


Cevap:Kefir mayalandığında sarımtırak bir renk oluşuyor ve kokusu kötüleşmişse maya bozulmuş demektir.Mayayı yenileyin ve bu şekilde oluşan kefiri içmeyin.


Soru probiyotik ile Prebiyotik aynı şey mi ? Aralarında ne fark var ?


Cevap:Yeterli miktarda yenildiğinde insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir.

Bağırsaktaki bazı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir.

Örneğin:Kefir Probiyotik Yoğurt ise prebiyotiktir. İkisininde yeri ayrıdır biri diğerinin yerine geçmez ikisinden de tüketmek gerekir.

Soru:Kefir Mayası nasıl ilk defa nasıl üretildi.


Cevap:Kefir mayasının kaynağı Kafkasyadır ilk defa sütün yağının çıkartılması için tulum içerisinde çalkanması işlemi sırasında tulumun ayak kısmında mayanın oluştuğu ve oradan çoğalarak mayanın devam ettirildiği anlatılır.Günümüzde mayanın sıfırdan üretilmesi mümkün değildir.


Soru:Marketlerde satılan Kefirler nasıl üretilir?


Cevap:Marketlerde üretilen kefirlerin çoğunluğu kefir mayası ile değil kefirinin içerisinde ki kefire koku ve tadını veren belli başlı bakterilerin laboratuar ortamında çoğaltılması ile elde edilen Kefir Kültürü ile üretilmektedir.Bu şekilde üretilen kefir sağlığa yararlı olmasına rağmen kefir mayası ile üretilen kefire göre çok daha az çeşit bakteri içerdiğinden sağlığa yararı çok daha azdır.Endüstriyel olarak maya ile üretim yapmak çok masraflı ve zor olduğundan hazır kefirler de bu yöntem tercih edilmemektedir.


Soru:Süte alerjisi olan kefir içebilir mi?


Cevap: Laktoz intoleransı dediğimiz, sütün sindirilemediği ve yan etki yapan durumlar söz konusudur. Kefir sütün içindeki laktozu parçaladığından süt yerine kefir içerek kan yapımında görevleri olan çok sayıda vitamini ve kalsiyum, fosfor, iyot, sodyum, magnezyum gibi mineralleri alabilirsin.Laktoz parçalandığından alerji ihtimali de yok olur.


Soru:Kefiri Kimler Kullanır ?


Cevap:Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan etkisi yoktur. Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir.


Soru:Kefirin zararı var mı?


Cevap:Kefirin bilinen bir zararı yoktur. Çok nadir olarak bazı kişiler yeni başladıklarında fazla kefir içmeye tahammül edemezler. Bu kişiler kefir miktarını yavaş yavaş artırmalıdır. Bazı kişiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiği dokularda bir takım rahatsızlıklar oluşabilir. Kısa bir süre sonra, toksinler vücut dışına çıkacak ve kişi kendini çok iyi hissedecektir (iyileşme krizi).


Soru:Süt dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi?


Cevap:Evet yapılabilir. Fakat verilen Sıvının içinde kefir mikroplarının hayatiyetini sürdürebileceği herhangi bir şeker bulunmalıdır. Meyve suyu ya da şekerli su ile yapılan kefire su kefiri denmektedir. Bu kefirlerin mayalanması genellikle daha uzun sürmektedir.

http://kefirnedir.gen.tr/soru-cevap/
 
Üst