Kaza namazı borcu olanlar bitiremeden vefat etse, sorguda kıldığı vakit namazların sünnetleriyle tamamlanır mı?

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
Kaza namazı borcu olanlar bitiremeden vefat etse, sorguda kıldığı vakit namazların sünnetleriyle tamamlanır mı?

Soruda söz konusu edilen konu hakkındaki hadis-i şerif, kısmen değişik senet ve lafızlarla, Buhari ve Müslim dışında bütün Kütüb-i Sitte' de, ayrıca Ahmed b. Hanbel'in Müsned'i, Dârimî'nin Sünen'i ve Hâkim'in Müstedrek'inde rivâyet edilmektedir ki anlamı şöyledir:

"Kıyamet günü, Müslüman kulun ilk hesaba çekileceği şey, farz namazdır. Eğer bunu tam kılmışsa, mesele yok. Aksi takdirde meleklere: 'Bakınız onun nafile namazları var mı?' denilir. Eğer nafilesi varsa, farz namazları nafilelerinden ikmal edilir. Sonra diğer farz ameller için de bunun gibi yapılır."

Görüldüğü üzere hadis-i şerifte, farz namazlardaki eksikliklerin, nafilelerden ikmal edileceği beyan olunmaktadır. Hadis şarihleri, ikmal keyfiyetinin hadis-i şerifin zahiri manasına da uygun olarak, "kılınmamış farz namazların nafilelerle tamamlanacağı" şeklinde olmasını da "edâ edilmiş olan farz namazlardaki âdâb, sünnet, huşu, dua ve zikirlerle ilgili noksanlarının ikmâli" şeklinde olmasını da ihtimal olarak zikrediyorlar. Ebû Bekr İbnü'l-Arabî, "Arîzatü'l-ahvezî" adlı Tirmizi şerhinde, "Bana göre, edâ edilmeyen farzların nafilelerle tamamlanması ihtimali, daha açıktır; çünkü hadisin devamında 'Diğer farz ameller için de, bunun gibi yapılır.' ifadesi bunu göstermektedir..." demektedir.
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Yeni konu açmamak için alakalı olduğundan buradan devam ediyorum..
Kaza borcunu ödeyenlerden tanıdığınız var mı nasıl bir yol çizdiler...
Necip Fazıl bildiğim kadarı ile bir hayli kaza namazı kılmış ayrıntılı anlatan olursa memnun olurum.
Muhsin iyi diye biri var nette yazıları vardır onunda bir yazısında okumuştum kaza namazlarını bitirdikten sonra bir de eğer doğru kılamadığı namazı varsa diye de kılıyormuş kaza niyetine...Anlatabildiysem siz de bir güzel cevap yazın..
 

ömerusta

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2012
Mesajlar
6,913
Tepkime puanı
239
Puanları
0
namazın kazası olmaz edası olur birde nafil olur başka namaz olmaz
 

türkü

Kıdemli Üye
Katılım
18 Tem 2007
Mesajlar
4,973
Tepkime puanı
975
Puanları
0
kendisi için biraz daha gayretidir kaza namazlarını kılmak..eskilerin ağzından dinlediğim şu: gençtik tarla tapan işleri vardı, bilmiyorduk..bize anlatan eden de olmadı. kılmazdık. her namazının sonuna aynı vaktiyle birlikte bir tane iki yada kaza niyetiyle kılıyorlar şimdi. bugün imkan bilgi vakte rağmen, biz düzenli olarak vakit namazını kılabiliyorsak şükredelim.. bunun üzerine koyup dileyen kılarsa kötü birşeymi yapmış olur? yalnız bi de kıldığı namazdan şüphede olması iyi bişey değil insanın. bunun da yayılması. neymiş doğru kılmadıysa namazını niyetine..
 

fakiri

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
15,969
Tepkime puanı
355
Puanları
83
Konum
KOCAELİ
Borç borçtur! Az az da olsa ödemeye çalışılmalıdır! Dilencilere verdiğiniz sadakalarla borcunuz ödenmiş olmaz!
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Ameller niyetlere göredir. İnsan samimi olarak kaza namazlarını kılmaya başlayınca, ömrü vefa etmez de hepsini tamamlayamazsa, madem niyeti hepsini kılmak idi, tamamlamış kabul edilir inşaallah... Hem nafile namazlar ile de tamamlanır diye rivayet edilen bir hadisi şerif var. Hem kaza namazına başlayan, mühim görülen evvabin, teheccüd, duha, vaktin sünnetleri gibi nafile namazları da kılabilir.

Ama her gün en azından bir günlük kaza namazı kılmak güzeldir. İsteyen 2 günlük kılar. Fakat kendisini bezdirecek bir şekilde de davranmamalıdır, itidali gözetmelidir.

Bazı zevat, kaza namazları bitse dahi, ya da hiç olmasa bile, ihtiyaten, kendilerine göre duydukları bir his ile ne olur ne olmaz diye yine bir günlük kaza namazı kılmaya devam ederler.
 
Üst