Kaymaçina

DENİZKRTL

Ordinaryus
Katılım
14 Şub 2010
Mesajlar
2,267
Tepkime puanı
475
Puanları
0
Kaymaçina (6 Kişilik) (Rumeli Tatlısı)



Malzemeler
1 kg süt
7 yumurta
2 su bardağı şeker






Yemeğin Tarifi
Yumurtaların hepsini bütün olarak şekerle köpük köpük olana kadar çırpın. Süt ilave edip çırpmaya bir müddet daha devam ederek pişirmek için tercihen cam bir kaba koyup orta hararetli fırına atın.

1 saat kadar (tatlının üzerinde kahverengi gözenekler meydana gelene kadar) pişirdikten sonra soğutup servis yapın.
 

Hüda-i Gülü

MücrimE
Katılım
2 Haz 2008
Mesajlar
154
Tepkime puanı
25
Puanları
0
Hmmm ninem şerbetlisini yapıyor. Daha da güzel oluyor .. :)
 

DENİZKRTL

Ordinaryus
Katılım
14 Şub 2010
Mesajlar
2,267
Tepkime puanı
475
Puanları
0
mutlaka şerbetlisi daha güzeldir...:)
 

tercüman

Yasaklı
Katılım
23 Mar 2010
Mesajlar
1,423
Tepkime puanı
219
Puanları
0
Başlığı görür görmez acaba Japonlardan bir şey mi diye düşündüm...
 

Gülzar-ı İrfan

..............
Katılım
24 Eki 2006
Mesajlar
6,736
Tepkime puanı
436
Puanları
0
Bu tatlının özelliği şerbetsiz olmasıdır ya hu...:p
Bir de yumurtaları 8 e çıkardık biz...
TADIYSA HARİKA....:)


ALLAHA EMANET OLU
N
 

hamide

Profesör
Katılım
22 Eki 2006
Mesajlar
2,282
Tepkime puanı
131
Puanları
0
Yaş
34
Konum
gaziantep
kız bu kadar az malzemeyle oluyoo mu tatlı:)
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Yeni konu açmadan buradan devam edeyim:

kaymacina-nedir.jpg


Kaymaçina tariflerde Rumeli, Üsküp, Makedon ve Arnavut tatlısı isimleri ile anılır. Bu yüzden ona bir balkan tatlısı demek daha doğru.
Bir diğer ismi de “Süt Pidesi” olan Kaymaçina temel olarak yumurta ve süttenibarettir. Aslında tam anlamıyla bir yumurta tatlısı diyebiliriz. Bu yüzden protein yönünden son derece zengindir. Görüntü ve doku itibari ile Krem Karamel ya daCreme Brulee‘ye benzer. Ayrıca Japonya’da yaygın olan “Yumurta Suşisi“ni de andırır.

İçinde un bulunmaz ve bu yüzden o yoğun kıvamını tutturmak oldukça zordur. İşin sırrı süt için pastorize süt değil ama taze mandıra sütünü alıp kaynatarak kullanmaktan ve yumurtayla şekeri iyice köpürene kadar çırpmaktan geçmektedir. İçinde 6-7 tane yumurta bulunan bu tatlının yoğun yumurta kokusunu bastırmak için üzerine portakal sosu konularak servis edilir.
Fırında ya da “Ben Mari – Bain Marie” usülü pişirilir. Ben Mari usulü pişirilmesi ise daha çok tercih edilir.

Üsküdar’daki Kanaat Lokantası menüsünde bulunur.

Kaynak: http://harbiyiyorum.com/kaymacina-nedir/

Not: Tarifi Trileçe tatlısına benziyor ama tat lezzet olarak arada fark varmıdır bilmiyorum.

http://www.ihvanforum.org/showthread.php?147965-Trileçe-tatlısı
 
Üst