Kaymaçina

DENİZKRTL

Ordinaryus
İhvan Üyesi
Katılım
14 Şub 2010
Mesajlar
2,267
Beğeniler
475
Puanları
0
#1
Kaymaçina (6 Kişilik) (Rumeli Tatlısı)



Malzemeler
1 kg süt
7 yumurta
2 su bardağı şeker






Yemeğin Tarifi
Yumurtaların hepsini bütün olarak şekerle köpük köpük olana kadar çırpın. Süt ilave edip çırpmaya bir müddet daha devam ederek pişirmek için tercihen cam bir kaba koyup orta hararetli fırına atın.

1 saat kadar (tatlının üzerinde kahverengi gözenekler meydana gelene kadar) pişirdikten sonra soğutup servis yapın.
 

Hüda-i Gülü

MücrimE
İhvan Üyesi
Katılım
2 Haz 2008
Mesajlar
154
Beğeniler
25
Puanları
0
#2
Hmmm ninem şerbetlisini yapıyor. Daha da güzel oluyor .. :)
 

tercüman

Yasaklı
İhvan Üyesi
Katılım
23 Mar 2010
Mesajlar
1,423
Beğeniler
219
Puanları
0
#4
Başlığı görür görmez acaba Japonlardan bir şey mi diye düşündüm...
 

Gülzar-ı İrfan

..............
İhvan Üyesi
Katılım
24 Eki 2006
Mesajlar
6,738
Beğeniler
436
Puanları
0
#6
Bu tatlının özelliği şerbetsiz olmasıdır ya hu...:p
Bir de yumurtaları 8 e çıkardık biz...
TADIYSA HARİKA....:)


ALLAHA EMANET OLU
N
 

hamide

Profesör
İhvan Üyesi
Katılım
22 Eki 2006
Mesajlar
2,282
Beğeniler
131
Puanları
0
Yaş
29
#7
kız bu kadar az malzemeyle oluyoo mu tatlı:)
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
22,155
Beğeniler
431
Puanları
83
#9
Yeni konu açmadan buradan devam edeyim:



Kaymaçina tariflerde Rumeli, Üsküp, Makedon ve Arnavut tatlısı isimleri ile anılır. Bu yüzden ona bir balkan tatlısı demek daha doğru.
Bir diğer ismi de “Süt Pidesi” olan Kaymaçina temel olarak yumurta ve süttenibarettir. Aslında tam anlamıyla bir yumurta tatlısı diyebiliriz. Bu yüzden protein yönünden son derece zengindir. Görüntü ve doku itibari ile Krem Karamel ya daCreme Brulee‘ye benzer. Ayrıca Japonya’da yaygın olan “Yumurta Suşisi“ni de andırır.

İçinde un bulunmaz ve bu yüzden o yoğun kıvamını tutturmak oldukça zordur. İşin sırrı süt için pastorize süt değil ama taze mandıra sütünü alıp kaynatarak kullanmaktan ve yumurtayla şekeri iyice köpürene kadar çırpmaktan geçmektedir. İçinde 6-7 tane yumurta bulunan bu tatlının yoğun yumurta kokusunu bastırmak için üzerine portakal sosu konularak servis edilir.
Fırında ya da “Ben Mari – Bain Marie” usülü pişirilir. Ben Mari usulü pişirilmesi ise daha çok tercih edilir.

Üsküdar’daki Kanaat Lokantası menüsünde bulunur.

Kaynak: http://harbiyiyorum.com/kaymacina-nedir/

Not: Tarifi Trileçe tatlısına benziyor ama tat lezzet olarak arada fark varmıdır bilmiyorum.

http://www.ihvanforum.org/showthread.php?147965-Trileçe-tatlısı
 
Üst