Katılım Bankacılığı Bir Tuzaktır Aldatmaca dır.

halukgta

Asistan
Katılım
16 Ara 2011
Mesajlar
334
Tepkime puanı
11
Puanları
0
İslam ı Kur’an dan değil de, batıl ve hurafe kaynaklardan öğrenip yaşarsak, bizleri her zaman Allah ile aldatanlar çıkacaktır, önce bunu unutmayalım. Günümüz İslam toplumunda, din menfaat ve çıkar adına öyle kullanır olmuş ki, adeta MÜSLÜMAN IN CEBİNDE, BİRİLERİNİN ELLERİ DOLAŞIYOR.


Kur’an da geçen RİBA, yani dilimize çevrilmiş şekliyle faiz, topluma öyle farklı ve yanlış anlatılıyor ki, BÖYLECE TOPLUMUN PARASI, SERMAYESİ ÇIKAR ÇEVRELERİNİN ELİNDE OYUNCAK OLMUŞ. Bugünkü yazımın konusu, katılım bankacılığı altında, toplumun nasıl aldatıldığı üzerine olacak.


Özet olarak şunu söylemek isterim, Kur’an ın bahsettiği RİBA/FAİZ ile bugün bankaların çalışma sisteminde geçen faiz çok farklıdır. Elbette bankalar kontrol dışına çıkarsa, RİBA dan yani Kur’an ın bahsettiği FAİZ den, hiçbir farkı olmaz. Detayına girmek istemiyorum. Vereceğim örnekten katılım bankası ile diğer bankaların hiçbir farkının olmadığını, tam tersine katılım banka sisteminin, saf ve tertemiz Müslüman din kardeşlerimin, inancıyla aldatıldığını söyleyebilirim.


Katılım bankacılığı tuzaklarını, sizlere daha iyi anlatabilmek için, bu sistemle çalışan bir katılım bankasına girdim. Ben yeni bir araba almak istiyorum, onun içinde 25.000 TL kredi almak istediğimi söyledim. Bu krediyi 36 ayda ödemek istediğimi, geri aylık ödemelerimin, ne kadar olacağını sordum. Aylık geri ödemelerimin, 847 lira olacağını söylediler. Yani 3 yılda faiz yaklaşık 5.500 TL. Toplam 30.492. TL


Bu parayı bana elden verebilir misiniz dediğimde, katılım bankacığında elden ödeme yapılmıyor, biz alacağınız firmaya ödeme yapıyoruz dediler. Neden bizlerin eline vermeyip, firmaya veriyorsunuz dediğimde, size verirsek, siz belki bir kısmını başka bir yerde kullanırsınız, O ZAMAN FAİZE GİRER DEDİ GÖREVLİ. KELİME OYUNLARI İLE AÇIKÇA TOPLUM ALDATILIYOR.


İnanılmaz bir mantık. Anlayışa bakar mısınız lütfen. Alacağım kredinin bir kısmını, ailemin ihtiyaçları için harcarsam, bunun faiz olacağını söyleyebiliyor. Buna hiç kimse itiraz etmiyor ve kabul ediyor. Benim araba alırken, onlardan alacağım krediyi onlar firmaya verip, bendende yaklaşık 3 yıl içinde 5.500 TL fazla alıyor, buna faiz demiyor, ama parayı benim elime verdiğinde, ben bir kısmını yine farklı ihtiyaçlarımda kullandığımda, o zaman bu faiz olur diyebiliyor. Aman Allah ım, mantığı görüyor musunuz?


Kur’an ın bahsetti RİBA/faiz, birisine verdiğiniz borcun nerelerde harcanması ile ilgili değil, VERDİĞİNİZ BORCUN, KAT KAT ARTIRILARAK GERİ ALINMASIDIR. Bir insan ihtiyaç dan dolayı borç alır. Borcu verdiğimize de, bu parayı nereye harcayacaksın diye soramayız. Çünkü bu onun özel hayatıdır. Elbette alınan borcun, kötü amaçlı yanlış yerlerde harcanması durumu farklıdır. Bunu da bizlerin takip etmesi, ya da bilmesi mümkün değildir.


Katılım bankasının, müşterisine güvenimi yok, yoksa farklı amaçlar mı var? Ya da kredi alanın, günaha girmesini mi engelliyor bu yolla acaba (!) Görevli bunları söylerken, biz aldığınız aracı ipotek ederek, böylece verdiğimiz paranın da takibini yapmış oluyoruz dediler.


İyide diğer bankalar, neden böyle bir davranış içinde değiller. Onlar verdiği krediyi gelişigüzel vermiyorlar ki. Onlarda geri ödeyemeyecek kişilere, zaten kredi vermiyor ama müşterisine güvenip, aldığı krediyi ellerine veriyor. Çok ilginçtir katılım bankası, biz ticaret yapıyoruz, faiz almıyoruz diyorlar. Diğer bankalarda ticaret yapıyor, hatta bankalar ticari kuruluşları destekleyen, çok önemli ticari bir işletmedir. Bir insan herhangi bir konuda, özel ihtiyaçlarını karşılamak için bu durumda kredi alamaz, katılım bankasından. Peki, kimden alacak? Kat kat RİBA (Faiz) artırılmış, tefecilerden mi alsın?


Acaba aynı krediyi, normal bir bankadan almaya kalksak, aylık ne kadar geri öderiz? Birkaç bankaya sordum. Birbirine yakın değerler aldım. Bir banka, aynı meblağdaki aylık dönüşün, 848 TL olduğunu söyledi. BAKIN KATILIM BANKASIYLA HİÇBİR FARKI YOK. Katılım bankası aynı parayı senin eline vermiyor, firmaya veriyor, diğer banka ise elimize veriyor.


Çok daha ilginci, birikimi olan ve enflasyonda parasının erimesini engellemek için, bankaya yatıran vatandaşlarımızın durumu, çok daha dikkat çekici. Katılım bankası adıyla çalışan bankaya paranızı yatırdığınızda, geri dönüş olarak en düşük getiriyi sağlıyor. Getirisini önceden söylemiyor, bir ay sonra belli olur diyor. Buda yaklaşık yüzde 06 ya da 06.30 faiz getirisi veriyor.


Gerçi onlara sorsanız bu faiz değil, kar payı diyorlar. Diğer bankalar ise, ekonominin gidişatına enflasyona uygun, yaklaşık yüzde 09.30 ya da 10 civarında gelir getiriyor ve bunu paranızı yatırırken hemen söylüyor. Yani paranızın ne kadar nemalanacağını, siz baştan biliyorsunuz. Ama katılım bankasında bilmiyorsunuz. Onların insafına kalmış.


İlginçtir, kredi almaya gittiğinizde her iki sistemde çalışan bankalar, bir birine çok yakın faiz oranları ile kredi veriyor, ama halkın parasını çalıştırmaya gelince, en düşüğünü katılım bankası veriyor. Bumu sizin adaletiniz?


TOPLUM BÖYLECE FAİZ KORKUSUYLA ALDATILIYOR, KANDIRILIYOR. ASLINDA YOK BİRBİRLERİNDEN FARKI, TEK FARKLARI BİRİSİ, DİNİ KULLANARAK TOLUMUN PARASINI, İSTEDİĞİ GİBİ KULLANIYOR. Değerli din kardeşlerim. Allah Kur’an da, kat kat artırılmış RİBA yemeyin der.


Ali İmran 130: Ey inananlar, KAT KAT RİBA YEMEYİN, Allah'tan korkun ki, kurtuluşa eresiniz. ( Süleyman Ateş)


BURADAKİ RİBA, TEFECİLİĞİN TAM KARŞILIĞIDIR. Bugün bankacılık, ya da katılım bankacılığı çağımızın, yaşantımızın gerçekleridir. Doğru kullanılırsa toplumun yararına olur, yanlış kullanılırsa zararına olur. Yani devletin mutlaka kontrolünde olmalıdır. Tabi devlete de millet sahip çıkıp, yöneticilerini EHİL insanlardan seçebiliyorsa.


Faiz/RİBA verdiğiniz borcu, kat kat artırarak geri almaktır. KATILIM BANKASI DA, DİĞER BANKALARDA, VERDİĞİ KREDİYİ GERİ ALIRKEN, AYNI MİKTARDA GERİ ALIYOR. BUNUN FARKLI OLDUĞUNU NASIL SÖYLERİZ. Normal bankadan, ya da katılım bankasından kredi aldığınızda, İster bir mal alın, ister çocuğunuzu evlendirin, ister evinize erzak alın. Hiç fark etmez.


Bu makaleyi yazmamdaki amaç, din kardeşlerimin aldatılmaması adınadır. Lütfen inançlarımızı, bizlere din adına öğretilenleri, Kur’an ile mutlaka sorgulayalım. Eğer bunu yapmazsak, aldatılmaktan, sömürülmekten asla kurtulamayız.


Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK
http://hakyolkuran.com/
 

garip70

Ordinaryus
Katılım
30 Kas 2009
Mesajlar
2,779
Tepkime puanı
309
Puanları
0
İnsanın parası olmayınca bu konulara ne kadar uzak ve ilgisiz olduğunu fark ettim.. :)
 

redyellow

Kıdemli Üye
Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
2,262
Tepkime puanı
875
Puanları
113
Konum
ankara
Web sitesi
redyellow.besaba.com
Ey Haluk Gümüştabak:

Sen ki "Kur’an da kadının başını örtme emri kesinlikle yoktur" , "BAŞÖRTÜSÜ BİZİM TOPLUMUMUZUN DA, GÜZEL BİR GELENEĞİDİR" diyen bir adamsın.

Senin FETVALARINI niye dikkate alalım ki?

Sen git başka yerlerde MİSYONuna devam et!
 

Darul_Beka

Profesör
Katılım
17 Kas 2013
Mesajlar
2,214
Tepkime puanı
174
Puanları
63
. ölçün islam ise CEVAPLA
şimdi sen bu forumda istediğin kadar süslü cümle kur
yüzlerce kopyala yapıştır yap gerçekleri değiştiremezsin
hangi gerecekleri mi
1-Müslüman başbakanı arkadan bıçaklama (HEM ERBAKAN HEM TAYYİP ERDOĞAN)
2-İsraile yağ çekme (bunu defalarca yaptı mavi marmarada yaptı Saddam israili tehdit ettiğinde İsrail çocukları için ağlıyorum diyerek yaptı one minute de yaptı)
3-28 şubatta Erbakan hocayı dışladı eceviti daha çok seviyorum dedi başörtüsüne karşı açık tavır almış ecevite şefaatçi olacağını söyledi 28 şubat döneminin askeri cuntasına yağ yaktı

hani hodri meydan diyip duruyordun ya
işte hodri meydan
soruları cevapla
ancak
alıntı ve link vermeden
kendi cümlelerinle
başarabilirsin hadi biraz gayret
 

abdullah birisi

Kıdemli Üye
Katılım
12 Mar 2013
Mesajlar
10,357
Tepkime puanı
517
Puanları
0
Konum
istanbul
Bu duruma göre @ıhvanistanbul un düşüncelerine karşımısın anlıyamadım da açarmısın onunla islam bankaları hakkında istişare yaptıkta.

katılım bankalarının her yaptığı doğru değil...yanlışları oldukça fazla...bu yanlışlara düşmemek için, alış veriş muamelelerini bimektir.... yanlışlarının olmasının alternatifi faizli bankaya gitmek değildir.... he dersinkiben takva ehliyim, hiç biri ile işim olmaz, ona zaten can feda....
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Haluk Gumustabak'in Faiz konusundaki yaklasimi ilginc geldi bana, bildigimizin disinda. Arastirmak lazim.
 

fakiri

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
15,969
Tepkime puanı
355
Puanları
83
Konum
KOCAELİ
BU ülkede Katılım/Kâr Payı Bankacılığını ateşleyen ve sokan kişi muteveffa Turgut Özal'dır. Kendisi çok kurnaz bir insandı ve müslümanların yastık altındaki (Altın-Nakit) tasarruflarını piyasaya aktarabilmek için böyle bir işe girişti ve oldukça da başarılı oldu ! Bu yolla köşe olanların sayısı hiç de azımsanacak kadar az değildir. Nitekim , Katılım Bankalarından başta Al-Baraka olmak üzere, Anadolu Finans Kurumu ve Kuveyt-Türk dimdik ayaktadır. Hiçbir uyanık müslüman bu bankaların katakullilerine aldanıp, birikimini bunlara yatırmaz ! Çünkü, bunlar "Minareyi çalan, kılıfını da hazırlar !" anlayış ve mantığıyla çalışıyorlar ... Bunu çok ama çok iyi bilelim.

Not : Biz bu fikrimizi taaaa Turgut Özal dönemlerinden bu yana söylemiş ve savunmuşuzdur. Konuyu açan üye, bilmeyiz o zaman sağ mıydı?
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Konuyla alakali bir arkadas cok guzel bir yorum getirmis, dogru veya degil tartismiyorum ama mantikli.


Bir olayın benzer olması aynı işlerin yapılıyor olması o olayın o olduğu anlamına gelmez

Örnek verirsek Bir kadın ve erkek bir araya gelip beraber yaşarlarsa zina fili ortaya çıkar Bir kadın ve bir erkek nikah akdi ile bir araya gelirlerse Hayr üretmiş olurlar.Pratikte aynı imiş gibi iki olayın bir akitle şerden hayıra dönüşmesine neden olurlar. Biri kalkıp yapılan iş aynı kimse kimseyi kandırmasın derse bu yanılgı olur.

Faiz kredi piyasada kullanılabilir parayı toplarken katılım bankası genel olarak kullanımda olmayan parayı piyasaya sokarak piyasanın genişlemesine neden olur.Ve Gerçekten fiili olarak alım satım işini gerçekleştirmiş olsalar.piyasanın hareketlenmesi öte toplumsal refahın ortamı ve dez avantajlı kitlelerin avantaja dönüşmesine neden olur.

Yani Bir firma bizim almayacağımız bir şeyi peşin olarak alıp bize satmış olması artı karını koyarak biz razı isek herhangi bir sakınca olmaması gerekir.Yani hayatı boyunca ev sahibi olamayan birinin uzun vadede olsa bir sahibi olmuş olacak ve bu alış verişten ekonomik girdi elde edilecek.
 

fakiri

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
15,969
Tepkime puanı
355
Puanları
83
Konum
KOCAELİ
Red ! Kapana çok fena yakalandın da haberin bile yok!
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Red mi? Herkes bu sekilde hitap etmeye devam ediyor, benimle ozdeslesmis anlasilan. Verirlerse geri alayim bari.

Fakiri abi bir sonuca vardigim yok, konusuyoruz sadece.
 

Yahayy

Kıdemli Üye
Katılım
25 Ocak 2014
Mesajlar
4,603
Tepkime puanı
147
Puanları
63
Konum
İstanbul
Önceden Finans kurumları müşterise satacakları ürünü bizzat kendileri alıyorlardı, faturayı da Müşterşlerine kendileri kesip karpayı olarak ekliyorlardı.
Bu satış mülkiyetin geçmesi bakımından sahiplik doğurduğu için kar payı ile vadeli satış gibi değerlendiriliyordu.
Şimdi ise katılım bankaları ile normal bankalar arasında finansmanın maliyetinden şekilsel parametrelere kadar herşey aynı, parayı eline vermiyoruz ise sadece algı oluşturmaktan başka bir şey değil.
Mülk yada malla tek ilişkileri ipotek koymak ya da rehin koymak.
Bu ne sahiplik devri geçiriyor ne de zilyetlik.
Ben Faizdir değildir yargısına varmıyorum fakat
Söylemek istediğim şey şu, salt olarak finansman kullanmak bakımından değerlendirildiğinde herhangi bir banka ile Katılım bankasının zerre farkı yok.
 

fakiri

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
15,969
Tepkime puanı
355
Puanları
83
Konum
KOCAELİ
Red mi? Herkes bu sekilde hitap etmeye devam ediyor, benimle ozdeslesmis anlasilan. Verirlerse geri alayim bari.
Fakiri abi bir sonuca vardigim yok, konusuyoruz sadece.

Verdiğiniz örnekle Katılım Bankalarının çalışmasının bir alakası yok ! Herkes biliyor ki, adamlara gidiyorlar ve diyorlar ki, "Yaw ben bir ev alacam, bunu siz alın da bana taksit - taksit ödemem şartıyla satın ! Yaw böyle komik bir pazarlık ve sahtekârlıkla faiz nasıl ortadan kalkar ?
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Malum bu satis-alis veris sahabeden nakledilen bir olaya dayandiriliyor.
 

Kaçak

Yeni
Katılım
21 Ara 2012
Mesajlar
8,416
Tepkime puanı
896
Puanları
0
Finans çağında biri hayrına şu işe el atsa pek sevineceğim ...
yaklaşık 15-20 yıldır bi konuyu halledemedik ...
atı alan Üsküdar'ı geçti ...
 

abdullah birisi

Kıdemli Üye
Katılım
12 Mar 2013
Mesajlar
10,357
Tepkime puanı
517
Puanları
0
Konum
istanbul
Önceden Finans kurumları müşterise satacakları ürünü bizzat kendileri alıyorlardı, faturayı da Müşterşlerine kendileri kesip karpayı olarak ekliyorlardı.
Bu satış mülkiyetin geçmesi bakımından sahiplik doğurduğu için kar payı ile vadeli satış gibi değerlendiriliyordu.
Şimdi ise katılım bankaları ile normal bankalar arasında finansmanın maliyetinden şekilsel parametrelere kadar herşey aynı, parayı eline vermiyoruz ise sadece algı oluşturmaktan başka bir şey değil.
Mülk yada malla tek ilişkileri ipotek koymak ya da rehin koymak.
Bu ne sahiplik devri geçiriyor ne de zilyetlik.
Ben Faizdir değildir yargısına varmıyorum fakat
Söylemek istediğim şey şu, salt olarak finansman kullanmak bakımından değerlendirildiğinde herhangi bir banka ile Katılım bankasının zerre farkı yok.

islami açıdan, satış ın gerçekleşmesi için, mülkiyetin kağıt üzerinde geçmesi gerekiyormu....

bir araba alırken, satıcının sata sattım seninde aldım demen, yeterli değilmi.... bu şekil, sen bir araba almış olsan, devrini almadan, satamazmısın.....
 
Üst