Katar Emiresi Türkiye'nin Ortodoğu politikasını değerlendirdi, Başbakan Erdoğan'a destek verdi.

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
Katar Emiresi Türkiye'nin Ortodoğu politikasını değerlendirdi, Başbakan Erdoğan'a destek verdi.

179638.jpg


Katar Emiresi Türkiye'nin Ortodoğu politikasını değerlendirdi, Başbakan Erdoğan'a destek verdi.



Katar Emiresi Şeyha Mozah Bint Nasır, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hem doğuda hem batıda uluslararası toplumun umudu haline geldiğini, kendisinin de Erdoğan'ın dürüstlüğü, güvenilirliği ve uyandırdığı saygıdan dolayı Medeniyetler İttifakı projesinde yer almayı kabul ettiğini söyledi. Bint Nasır, "Medeniyetler İttifakı projesi kapsamında birçok projeyi beraber gerçekleştirebileceğimizi gördüm" dedi.

Sabah gazetesinden Nur Batur'un sorularını cevaplandıran First Lady, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından dillendirilen Osmanlı Devletler Topluluğu ifikri ile ilgili 'ilginç bir fikir ' yorumunu yaptı:

OSMANLI DEVLETLER TOPLULUĞU

- Osmanlı Milletler Topluluğu çok ilginç bir fikir. Tartışılmalı... Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Arap dünyasındaki popülaritesi de böyle bir projenin gerçekleşmesi için etkili olur, olmalı!

ARAP DÜNYASININ YENİ KADIN LİDERİ

Arap dünyasında "Yeni kadın lider" imajını yarattınız...

- (Gülümseyerek ) Çocukken bir sabah uyanıp rüyamı gerçekleştireceğim demiyorsunuz. Geldiğim noktada eğitimin rolü büyük. Babam, ailem ve bütün çevrem! Eğitimin gücüne inandılar. Sizi siz yapan yaşadınız süreç oluyor. Çocukluktan itibaren sürekli gelişiyorsunuz. Ben de sürekli zenginleştim.

Ya evlendikten sonra?

- Her gücün anahtarının eğitim olduğuna inanan bir insanla evlendim. Eşimle 33 yıldır evliyim yani ailemden daha uzun zamandır birlikteyim. Halkı için endişelerini, umutlarını, rüyalarını biliyorum.

Eşinizin rolü kuşkusuz ama ailenizden aldığınız eğitim çok önemli olsa gerek

- Gerçekten eğitime çok önem verdiler. Kendime, yeteneklerime, kapasiteme güvenerek yetiştirildim. Çocuklarımı aynı şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Ülkeme ve gençliğe karşı bir misyonum var. Ümit ederim başarırım.

TÜRKİYE'DEN BEKLENTİLER
Son dönemde Türkiye'nin Arap ve İslam dünyasına açılımı çok tartışılıyor. Sizce Türkiye Arap dünyasında gerçekten bir rol oynayabilir mi?

- Kilit rol oynayabilir. Oynuyor da... Türkiye'nin ve Başbakan Erdoğan'ın Ortadoğu'da uluslararası adaletin uygulanması için oynadığı rolü tüm Arap dünyası takdirle karşılıyor. Türkiye oynadığı rolle hem Arap hem de Batı dünyasında saygı yarattı. Türkiye'yle her alanda işbirliği yapmak istiyoruz.

Türkiye Arap dünyasıyla Batı arasında köprü olabilir mi?

Evet, Türkiye'nin Arap ve İslam dünyasının dinamiklerini anlamasını sağlayacak tarihi geçmişi var. Batıyla Doğu'yu birleştirebilir.

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılımını AB süreci de destekledi diyenler var ..

- Türkiye Batı ile Doğu'nun kesiştiği bir noktada. AB'ye üye olursa, bu ekonomik açıdan her iki taraf için de yararlı olacak. AB'ye kabul edileceğini umuyorum.

Davutoğlu , "İngiliz Milletler Topluluğu gibi Osmanlı Milletler Topluluğu da kurulabilir" dedi. Gerçekleşebilir mi?

- Katılıyorum ya da karşıyım diyemem... (Gülerek) Bence bu fikir üzerinde çalışmaya ihtiyacımız var. Bunu nasıl uygulayabiliriz bakmalıyız.

Erdoğan'ın Arap dünyasındaki popülaritesi bunda etkili olur mu?

- Evet. Zaten böyle bir fikri gerçekleştirmek için de popüler olmak lazım.

Ama bazıları da bunu bir hayal olarak görüyor.

- Bence kesinlikle hayal değil. Çok ilginç bir fikir. Ortak bir dünyaya ihtiyacımız var. Nasıl yapılandırabileceğimizi düşünmek çok ilginç olabilir. Hiçbir şeye karar verilmiş değiliz. Ortak çıkarlarımız ve ortak değerlerimiz var. Bu doğrultuda çalışırsak hiçbir şey olanaksız değil. Türkiye teklifi yapsın, tartışalım.

DİZİLERİ HERKES İZLİYOR

Yani siz de "Neden olmasın" diyorsunuz?

- Tabii ki... Her zaman bir liderliğe ihtiyacımız var. Türkiye bu tür inisiyatiflerde lider rol oynayacak bir güce sahip.

Geldiğimiz bu noktada Türk TV dizilerinin de rolü oldu mu sizce?

- (Kahkaka atıyor) Dizileri izliyoruz. Muhtemelen katkısı oluyor.

İzlediğiniz televizyon dizisi var mı?

- Ben de birkaç kez izledim. Herkes izliyor. Oyuncular biliyorlar. Halklar arasında sosyal bağları kurmada ve kültürleri yaymada medya çok önemli. Ama yakınlaşmayı esas başlatan Türkiye'nin bölgeye siyasi yaklaşımı oldu. Ekonomik alandaki başarısı ve süratli kalkınması Türkiye'ye bölgede liderlik yolunu açtı.




 
Üst