Kardeşlikte sınır olmaz

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
KARDEŞLİKTE SINIR OLMAZ
21769.jpg

Seyirci kalma, yardımcı ol!
Kardeşlik Sınır Tanımaz Derneği’nin yönetim kurulu üyesi ve genel sekreteri Hüseyin Şanlı ile konuştuk..

27 Kasım 2010 Cumartesi 10:58
21770.jpg
Kardeşlik sınır tanımaz sloganı nasıl ortaya çıktı?

Kardeşlik Sınır Tanımaz sloganı, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge’nin inisiyatifi…
5618.jpg
Bayrampaşa halkının yarısına yakınının Balkan göçmeni olmasından hareketle, 2005 yılında Bayrampaşa Belediyesi tarafından oluşturulan ve adına Bereket Konvoyu denilen bir konvoy ile oluşan son olarak da Erhan Erken’in başkanlığında dernekleşen bir güzel eylemdir.
Bu slogan ve hareket, Bayrampaşa halkı ile Balkan toprakları arasında bir kültür köprüsü oluşturmayı ve kardeşliğin sınırlarla engellemeyeceğini ispat etmeyi amaçlayan bir oluşumun özetidir.
Bu sloganla birlikte Bereket Konvoyu ilk defa yola koyuldu sanırım. Hangi şehirlere uğradı bu konvoy?
21771.jpg

2005 yılında başlayan bu serüven, Ramazan ayında Balkan şehirlerinde hem iftar hem kültür sofraları kurmayı amaçlayarak oluştu.
21665.jpg
8 Balkan ülkesinde (Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya) ve 27 şehirde (Mostar, Ilıca, Sarayevo, Travnik, Tutin, Novi Pazar, Mitrovitsa, Gilan, Prizren, Mamuşa, İşkodra, Elbasan, Berat, Kukes, Struga, Gostivar, Kırçova, Kalkandelen, Üsküp, Radoviş, İskeçe, Gümülcine, Şumnu, Ruhen, Burgaz, Kırcaali, Köstence) durakladı Bereket Konvoyu.
21666.jpg
Balkanlara özellikle eğilmenin altında yatan düşünce nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Bayrampaşa halkının yarısına yakını balkan göçmeni. Buradan hareketle, ortak tarihi, ortak kültürü olan halkların arasında bir köprü oluşturmak ve özellikle cumhuriyet sonrası unutulan bağların son on yıldaki atılımların da etkisiyle ilerletmek ve kültürel bir köprü oluşturmaktır. Balkanları seçmemize en büyük etken de Bayrampaşa’da bulunan bu potansiyel ve sürekli bir iletişim halinde olan insan unsurudur.
Bereket Konvoyu gittiği şehirlerde Müslümanlara iftar yemeği sundu, iftarla birlikte başka etkinliklerde (kültürel vs.) yapıldı mı?
Resimleri büyütmek için üzerini tıklayın.Şehir meydanlarında kurulan sofralar sadece iftar sofrası değildi, aynı zamanda kültür sofrası da oluşturuldu. Kurulan sofralarda yalnızca Müslümanlar değil, diğer din mensuplarının da temsilcileri de katılmışlardır.
Gidilen şehirlerde hazırladığımız program genelde şu şekilde; iftarlardan önce genellikle çocuklara ve gençlere yönelik animasyon, görsel ve akrobatik gösteriler, ardından iftar yemeği ve daha sonra Türk Kültürünün bir ürünü olan Sema gösterileri, Karagöz Hacivat gölge oyunları, tasavvuf musikisi, mehteran ve yine Türkiye’de meşhur olup balkanlarda da tanınan sanatçıların verdiği konserlerle program devam etmektedir.
Bugün Kardeşlik sınır tanımaz sloganıyla yola çıkan bu faaliyet bir dernek halini alıyor. Kardeşlik Sınır Tanımaz Derneği oluyor. Dernekleşme düşüncesi neden hissedildi?
Öncelikle gerçekleştirilen bu organizasyon yüreklere dokunan ve toplumlar arasında etkileşimi artıran ve gerek sosyal gerek ticari bir çok alanda ilişki geliştirmiş ve bu konuda hem T.C. Başbakanlığın hem de gidilen ülkelerdeki yerel ve ulusal yönetimlerin desteğini almıştır. Bu bağlamda bu oluşumun daha kalıcı bir hale gelmesi hasebiyle dernekleşme kararı alınmıştır.
Artık Pakistan’la ilgili de çalışmalar yapılacak, biraz bahseder misiniz? Okuyucularımızın nasıl bir katkısı olabilir derneğinize?
Bilindiği gibi ağustos ayında tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşayan Pakistan, gerek Osmanlı’nın son döneminde gerekse kurtuluş mücadelemizde bize dar imkânlarına rağmen destek olan kardeş ülkelerden biridir. Yaşadıkları sel felaketinde binlerce insan hayatını kaybetti, yaklaşık 7 milyon insan evsiz kaldı ve 20 milyona yakın insan bu felaketten doğrudan etkilendi.
Bilindiği gibi bu ülkeye yine en büyük yardım Türkiye’den gidiyor; Başbakanlığın kalıcı konut teşkil etmek üzere uzun vadeli bir çalışması var, yine Kızılay, İHH gibi birçok kurum bu bölgeye battaniye, giysi, gıda vb. gibi ayni yardımlarda bulunuyor. Biz de çorbada bir miktar tuzumuz olması amacıyla dernek olarak Kızılay Bayrampaşa şubesi ile ortaklaşa, Bayrampaşa Belediyesi’nin ve Bayrampaşa Kaymakamlığı’nın himayelerinde geçici konut projesine giriştik. Geçici konutlar, 4 kişilik bir ailenin yaşayabileceği prefabrik konutlardır ve Türkiye’den Kızılay aracılığı ile tırlarla bölgeye taşınacak.
Okuyucularımız duyarlılıklarını, Albaraka Türk Bayrampaşa Şubesi 1032519-4 no’lu Kızılay hesabına aktarabilirler. Okuyucularınızın kardeş ülke Pakistan’a yapacağı katkılardan dolayı şimdiden kendilerine çok teşekkür ediyorum.
Pakistan’la ilgili seyirci kalmayalım yardımcı olalım diyorsunuz. Pakistan’dan sonra var mı başka projeler?
(+)Derneğimizin kuruluşundaki temel unsur, Türkiye’nin bölgedeki geçmişten gelen bağlarını güçlendirmek, yeni iletişim alanları oluşturmak ve bu bağları kültürel etkinlikler ve uluslar arası organizasyonlarla çeşitlendirmektir. Her ne kadar yardımlaşma kampanyaları temel amaçlarımız arasında bulunmasa da, ortak kültüre sahip olduğumuz dost ülkelerdeki bu çığlığa duyarsız kalmak ilkelerimize ters düşmektedir.
Pakistan kampanyamız bu anlamda ilk kampanyamızdır. Haricince, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Balkanlarda gerçekleştirdiğimiz faaliyetler artık çok uluslu iletişim ağlarına dönüşmeye başladı.
Bunun ilk örneği yine Bayrampaşa Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen Balkan Belediyeleri İşbirliği ve Dayanışma Forumu idi. 23-25 Haziran 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen uluslar arası organizasyona 12 ülkeden 49 yabancı 17 yerli belediye katılarak, Gençliğin gelişimi, bölgesel ekonomik kalkınma, e-belediyecilik, kültür ve turizmde işbirliği konularında farklı oturumlar halinde 3 günlük bir forum gerçekleştirildi. Bu ve buna benzer etkileşim alanlarının artırılması, bizim sonraki projelerimizi şekillendiren alanlardır.


Besim Bal
 
Üst