Kamuda İşe Gireceklere Onay Vermek İçin Başbakanlıkta Birim Kuruldu Mu?

Katılım
27 Mar 2014
Mesajlar
32
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Kamuda İşe Gireceklere Onay Vermek İçin Başbakanlıkta Birim Kuruldu Mu?

Kamu kurum ve kuruluşlarında işe giriş sınavlarınıkazananların Başbakanlıkta oluşturulan özel bir birimin onayından geçmeden atanamadığı iddiaları Çalışma veSosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK tarafından cevaplandırıldı.
Milletvekili Sinan OGAN tarafından verilen soru önergesinde; kamuda yapılan sınavları kazananlarınişe başlaması konusunda Hükümetin ‘Başbakanlık onayı’ alınması konusunda ‘gizli’ bir talimat gönderdiğine ilişkin iddiaların basındaki haberlerde yer aldığı, onay verilecek kişilerin belirlenmesi için Başbakanlıkta özel bir birim oluşturulduğu, bu birimden olur almayan adaylara kamunun kapatıldığı, bu durumun kamudan bağımsız kurullara ve yurtdışına yüksek lisansa gönderileceklerin belirlenmesine kadar uzandığı belirtilerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK tarafından cevaplandırılmak üzere konuya ilişkin bazı sorular sorulmuştu.
Soru önergesine Bakan ÇELİK tarafından verilen cevapta şöyle denildi:
Kamu kurum ve kuruluşlarına personel seçimini iki şekilde değerlendirmek gerekir. (B) grubu kadrolar olarak adlandırılan kadrolara (memur, hizmetli, veri hazırlama kontrol işletmeni vb.) alımlar, merkezi sınav ve merkezi yerleştirme işlemleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu sürecin her aşamasında adaylar yetkili kurumlardan bilgi alabilmektedirler. Ayrıca uzmanlık, müfettişlik ve denetmenlik gibi ( A) grubu kadrolar olarak adlandırılan kariyer mesleklere ilişkin sınavlar ise kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu meslek gruplarında kamu kurum ve kuruluşları Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’ndan belli bir puan almayı ilgili kurum sınavlarına başvurabilmek için ön şart olarak isteyebilmektedirler. İlgili puana sahip olan aday, başvurusu neticesinden kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilen (yazılı ve/veya sözlü) sınavlara katılabilmektedirler. Kariyer mesleklere giriş sürecinin her aşaması (yazılı ve/veya sözlü) da yargı denetimine açıktır.
Diğer taraftan söz konusu Soru Önergesinde bahsedilen Devlet kurumlarında sınavları kazananların işe başlaması için “Başbakanlık onayı” alınması şeklinde bir düzenleme ve bu yönde bir gizli talimat verilmesi söz konusu değildir.
http://www.sgkrehberi.com/haber/62035/
 
Üst