Kadinlarin Kabir Ziyareti Haram(mi) Dir ???

islamveinsan

Doçent
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
1,360
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Suvas
s.a
Kadınların kabirleri ziyaret etmeleri caiz midir...?
Fikirlerinizi değil bilgilerinizi bekliyorum...:thinking:
Selametle....
 

melde

helina_roje
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
2,238
Tepkime puanı
24
Puanları
0
Konum
Ankara
Ölümü hatırlamak ve bir nevi ziyaret hükmünde olduğu sürece neden caiz olmasın?.

En doğrusunu Allah bilir.
 

NehiR

mütebessim :)
Katılım
16 Haz 2006
Mesajlar
2,708
Tepkime puanı
16
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Gaziantep/Konya
=========>Çünkü iman edip iyi işler yapamam mükafat verecektir. işte onlar için bir bağışlama ve bol bir rızık vardır. ( Sebe 34/4 )<=========


ilgili hadisler

a) Size kabirleri ziyaret etmeyi yasaklamıştım, Muhammed'e anasının kabrini ziyaret izni verildi, artık siz de kabirleri ziyaret edin; çünkü bu size âhireti hatırlatır. (Tirmizî)
b) İbn Ebî Müleyke anlatıyor: Bir gün Hz. Âişe kabristan tarafından çıkageldi, kendisine sordum:
- Ey müminlerin anası! Nereden geliyorsun?
- Kardeşim Abdurrahman'ın kabrinden geliyorum.
- Resûlullah (s.a.) kabir ziyaretini yasaklamadı mı?
- Evet, kabirleri ziyaret etmeyi yasaklamıştı, fakat sonra izin verdi. (Sünenü'l-Esram).
c) Resûlullah durmadan kabirleri ziyaret eden (işleri güçleri kabirleri ziyaret etmek olan) kadınları lanetlemiştir. (İbn Mâce, Tirmizî).
d) Hz. Âişe sevgili eşi Efendimize soruyor:
- Kabirleri ziyaret ettiğimde ne diyeyim yâ Resûlallah?
- Şöyle de: "Bu yerlerin mümin sakinlerine selam olsun! Biz de Allah dilerse size katılacağız. Size de bize de Allah'tan âfiyet (af ve iyilik) diliyorum! (Buhârî, Müslim).
e) Hz. Fâtıma her Cuma günü amcası Hamza'nın kabrini ziyaret eder, orada namaz kılarak Rabbine ibadet ve amcası için dua eder, ağlardı. (Hâkim)
Konu ile ilgili olup yukarıdakileri bir şekilde tekrarlayan, destekleyen başka rivayetler de vardır. Bu hadislerin bazları, rivayetleri sağlam olmamakla tenkit edilmiştir. Sağlam olanlar arasındaki çelişki de "önce şu sebeple yasaklandı sonra şu sebeple izin verildi" denilerek giderilmiştir. Kadınların kabir ziyaretleri konusunda lânet hadisi bulunmakla beraber Hz. Fâtıma, Hz. Âişe gibi büyüklerimizin kabir ziyaretlerine dair sağlam rivayetler de vardır. Bunların karşısında lanet hadisi, "ziyaret konusunda aşırı gidenler, diğer vazifeleri aksatanlarla ilgilidir, genel değildir" şeklinde yorumlanmıştır.
Sonuç olarak kadınların ve erkeklerin normal ölçülerde kabir ziyaretleri meşrudur; buna İbn Hazm gibi, "Hayatta bir kere olsun ziyaret vacibdir" diyenler bile olmuştur (Şevkânî, Neylü'l-evtâr, V, 117-120).
Kabir ziyaretinin asıl amacı ibret almak, ölümü ve âhireti hatırlamak olmalıdır. Ölüler için selam vermek, dua etmek, sevab onların olsun diye çeşitli ibadetler yapmak da meşrudur. Kabristan'da, özellikle mezara karşı namaz kılmak, ölü kim olursa olsun ondan bir şey istemek caiz değildir.

Hayrettin Karaman
 

fakiri

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
15,969
Tepkime puanı
355
Puanları
83
Konum
KOCAELİ
Kabirleri ziyaret ediniz.

Kabirlerin hanımlar tarafından ziyareti Rasulullah (SD.A.V.) Efendimiz tarafından önceleri yasaklanmışsa da sonraları kadınların kabir ziyaretlerine izin verdiği bilinmektedir.
Şu kadar var ki, kadınların kabir ziyaretleri fitneye sebebiyet veriyorsa bu durum, yaşlı kadınlar da dahil olmak üzere kesinlikle caiz değildir.
Dolayısyla nisa taifesinin kabir ziyaretlerini eda etmeleri için birinci şart fitnedenden eser olmamaktır. Bizim fikrimiz değil de bildiklerimiz bunlardır.
 

islamveinsan

Doçent
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
1,360
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Suvas
s.a

"Rasülullah SAS İmam Ahmed ve sünen sahiplerinin(Tirmizi-Ebu Davud, İbni Mace ve Nesai) İbni Abbas RA yaptığı rivayetlerde kabirlerde kandil yakmayı nehyetmiş ve kabir ziyareti yapan kadınlara lanet etmiştir."

Rasülullah SAS kabirleri ziyaret eden kadınlara, oraları mescidler edinenlere ve kandil yakanlara lanet etmiştir ( Nesai-Ebu Davud-Tirmizi-İbni Mace-İbni Hibba)

Rasülullah SAS in hakkında lanet okuduğu şey büyük günahlardan sayılır. Fakihler bunun tahkim/haramlık ifade ettiğini belirtirler...
İmam Birgivinin -Bidat ve Müstehap Kabir ziyaretleri... Kitabından alınmıştır...

Selam ve dua ile
 
Üst