Kadere iman

Zeynep Özmen

Kevok_84
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
3,306
Tepkime puanı
11
Puanları
0
Kadere iman konusu rasyonel (akli) olarak temellendirilmesi zor bir meseledir.(Problem değildir)Müminin bu meseleyi tamtamına anlayabilmesi ruhi,psikolojik ve sezgisel boyutlarıyla mümkün olabilir.Yani iman esaslarını ruhi ve akli olarak hazmetmiş farz ibadetlerini büyük bir hassasiyetle yerine getiren bir mümin ancak bu gamiz meseleyi anlayabilir.Bu konuyu Sa'd Teftazani,Seyyid Şerif Cürcani gibi derinlemesine inceleyen muhakkik alimler bizim dilimizden konuşmamışlar.Dolayısıyla bu mevzuyu anlamak çok da kolay değil.Ancak özetlemeye çalışalım.

Kader Allah'ın mutlak (yani,bilgisi değişme eğilimi göstermeksizin,sabit olarak) olarak kainatı yaratmadan önce bütün hadisatı olmadan önce bilmesi ve Levh-i Mahfuzda olacak olayları en ince ayrıntılarına kadar takdir edip yazmasıdır. (Ayeti kerimeler ve hadisi şeriflerden bir çok argüman da getirilebilir.)Kaza da Allah'ın Levh-i Mahfuzda takdir ettiği ve yazdığı olayları yaratması ya da teknik ifadesiyle tekvin etmesidir.İnsan davranışarıyla tabiatın olaylarını birbirne karıştırmayalım.Tabiattaki olaylar zorunluluk yasalarına bağımlıdır.Ancak biz insanlara Allah mevhum ve görünmeyen bir iplik gibi bir cüzi irade vermiştir.Pekala herşey takdir edilip ezeli levhada yazılmışsa benim iradem yani cüzi irademin fonksiyonel olarak işlevi nedir,diye sorulabilir.Diğer bir deyişle Allah'ın ezeli bilgisi benim irademi yok edip davranışlarımı zorunlu kılar mı;ben robot gibi mi yaratıldım? Cevap hayır.Neden mi?Çünkü Allah bildiği için biz eylemde bulunmayız.Aksine Allah ezelde irademizle bizim yapacaklarımızı bilmiş,dolayısıyla bu bilgisini bizim irademize tabi kılmıştır.İşte bu devasa alimler "El-ilm tabiün lil-Malum" yani,zamandan münezzeh olan Allahın ezeli bilgisi bizim irademizle yapacağımız davranışlarımızın peşinden gider,demişler.Neyse mesele çok uzun bu nedenle bu meselenin bir çok boyutunu vakit bulursak izah ederiz.Bu kadarı kader meselesinin özüdür.
 

zekig

Üye
Katılım
29 Tem 2006
Mesajlar
30
Tepkime puanı
0
Puanları
0
soru: "Kadere İman" insana nasıl huzur verir?

cevap:
Kadere iman, insan için, en büyük huzur kaynağıdır. Mümin olan insan, gerek kendi nefsinde gerek dış âlemde gördüğü bütün tanzim ve takdirlerin nice hikmetlerle dolup taştığını ve hepsinin de rahmeti netice verdiğini düşünür. "Kaderin her şeyi güzeldir" diyerek, başına gelen her türlü hâdisenin altında rahmet ve hikmeti arar.

Dünya ve âhiret saadeti için gerekli her teşebbüsü yapar ve sonunda Allah’ın rahmet ve keremine itimat eder, huzur bulur!.Kaybettiğine gam çekmez. Geçmişte kaçırdığı fırsatlara ‘ah!’ etmez. ‘Şöyle olsaydı böyle olmazdı!’ yahut, ‘böyle olmasaydı şöyle olurdu!’ gibi lâfların ruha sıkıntı vermekten öte bir fayda sağlamadığını bilir. Mazinin yükünü sırtından atar. Allah’a güvenerek istikbale doğru yol almaya koyulur, huzur bulur!...

Allah’ın kendisine lütfettiği nimetlerle, servetlerle, kabiliyetlerle övünmez, gururlanmaz. Her hayrı Ondan bilir, huzur bulur!.Kadere inanmayanlar insanlığa neyi takdim ediyorlar?

Çalışmayıp, tembelce oturmayı mı? Yoksa, sebeplere teşebbüs etmekle birlikte sonra neticeyi rıza ile karşılamayıp üzülmeyi, dövünmeyi mi?.. Bunda insanlığı ıstıraba sürüklemenin ötesinde ne fayda umuyorlar?!.Hassas ruhu ve tahammülsüz bedeni ile, şu aciz insanı nasıl bu ağır yükün altına sokuyorlar!?Yoksa huzursuz, asabi ve isyankâr ruhlardan, kendi yıkıcı emelleri hesabına bekledikleri bir şeyler mi var?
 

tebeyyün

Doçent
Katılım
1 Tem 2006
Mesajlar
548
Tepkime puanı
38
Puanları
0
Konum
istanbul
kader mevzu çok derin bir konu .... ben allah ve resulü demişse doğru demiştir inanıyorum deyip işin içinden çıkıyorum ......
 

zemahşeri

Paylaşımcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
392
Tepkime puanı
1
Puanları
0
malesef bende öle.. içine dalıpta çıkamamaktan korkuorum :(
 
Üst