İzdiham Dergisi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
23721.jpg


İZDİHAMA KAPILIN!

23722.jpg

Acayip dergi bir daha geliyor!
Onu özlemiştik. Artık inzivadan çıkıyor.



Bülent Parlak ve arkadaşları tarafından 7 sayı çıkarıldıktan sonra dağıtım sorunları sebebiyle inzivaya çekilen dinamik edebiyat dergisi İzdiham, yepyeni bir içerik, format ve kadroyla geri dönmeye hazırlanıyor. ‘Yaşamak sağlığa zararlıdır’ ve ‘Hepimiz ölecek yaştayız’ gibi ilginç sloganlarıyla camia içersinde dikkat çeken bir tarza sahipti İzdiham. Edebiyat dergilerinin tirajlarının yerlerde süründüğü bir ortamda yeni bir dergi ateşlemeye hazırlanan İzdiham ekibi bu yeni 2. dönemlerinde oldukça iddialı bir söylemle yola çıkarak aykırı internet siteleri izdiham.com’un ruhunu matbuata yansıtacakları konusunda kendilerinden oldukça emin gözüküyorlar.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Kimler var?
Şubat ayının ilk haftasında ülkemizdeki en yaygın dağıtım ağına sahip olan Yay-Sat marifetiyle kasabalardaki gazete bayilerine kadar ulaşmayı planlayan İzdiham ekibi, bir edebiyat hareketi olarak da uzun yıllar hafızalarda yer etmek adına gerekli tüm hazırlıkları da yapmış durumda. Yeni nesil edebiyatçıların öne çıkan isimlerinden; Aykut Ertuğrul, Cihat Duman, Güven Adıgüzel, Mustafa Akar, Yavuz Türk, Furkan Çalışkan, Bülent Parlak, Özer Turan, Aydoğan K. ve Hakan Göksel gibi isimlerin yazar kadrosunu oluşturduğu dergide, kuşağının önemli isimlerinin bir araya gelmiş olması edebiyatımız adına sevindirici bir gelişme. Ayrıca Lale Müldür’ün yeni şiirleri derginin sayfalarındaki yerini alacak.


Bir kısa Samsundan daha ulaşılabilir…
Dergi çıkarmanın ekonomik maliyetler ve hedeflenen tirajlar başlıkları altında şekillenen makûs talihi dergilerimizin bugüne kadar Yay-Sat tarafından dağıtılmasına pek imkân vermemişti. İzdiham bu noktada bir ilki gerçekleştirerek kimine göre uçuk sayılabilecek bir iş yaparak; ilk etapta 3-5 binlik bir baskı adediyle her şeye meydan okumaya hazırlanıyor. İnsanların nitelikli, dinamik ve heyecan verici bir edebiyat dergisini hiç çekinmeden gidip gazete bayilerden alma ihtimalini seven İzdiham ekibi, öğrencilerin şikâyetinden kurtulmak için önlemlerini şimdiden almış durumda; derginin fiyatı: 3 TL. Bir edebiyat dergisinin fiyatı şartlar ne olursa olsun bir kısa samsundan daha fazla olmaması gerektiğine dair mutlak bir politika uygulanması gerektiğine inanıyorlar.
İzdiham dergisi, önümüzdeki hafta, başta Üsküdar ve Kızılay’daki gazete bayileri olmak üzere tüm Türkiye’de ve dış temsilciliklerdeki gazete bayilerinin önünde uzun kuyruklar oluşmasını bekliyor. Bekliyor, çünkü edebiyatın bunu yapacak gücü var. Ya hep birlikte batacağız, ya da hep birlikte kazanacağız.

Tarık Taş bir izdihamsever olarak bu kutlu hadiseden haberdar etti, iyi de yaptı.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
423523_373849925960202_100000055948797_1476213_1204870714_n.jpg



Ve İzdiham Dergisi çok yakında elinizde olacak.

İzdiham Dergisi Çıkıyor…

Ve İzdiham Dergisi çok yakında elinizde olacak.


İzdiham Dergisi yeniden okuyucularıyla buluşuyor. Haftaya dağıtımına başlanacak dergimiz artık temsilciler vasıtasıyla okuyuculara ulaşacak. Dergide birbirinden enteresan ve umulmadık isimler yer alıyor. Tasarımını ise Türkiye’de başka dergide göremeyeceğiniz kadar harika.


Çok kısa zamanda Yasin Kara ve Berkan Ürgen vasıtasıyla oluşturulan Temsilciler Listesi aşağıdaki gibidir. Şehirlerinde temsilci olmak isteyenler Yasin Kara ile irtibata geçsinler lütfen. Bazı temsilcilerimizin listesini sizlere sunuyoruz.

TEMSİLCİ OLMAK İSTEYENLER İÇİN İRTİBAT ADRESİ VE TELEFONU:

YASİN KARA: [email protected]; GSM: 0 505 313 36 32

İzmir: Mücahide Sandilaç
Adres: Vatan Mah. 9105 Sk No 46 Oku/Okut Kız Yurdu Daire 8 Karabağlar / Yeşilyurt İzmir
Tel: 0506 694 51 16

Ankara: – Sevgi Şentürk
- Sinem Başaran: Adres: Beş Tepeler Mahallesi Merhale Sokak No: 62, Yasemin Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu, Yenimahalle, Ankara.

Nigar Topçu
Adres: Bademlik Yolu Cad. Bindallı Sok. No 2/12 Keçiören/ Ankara

İstanbul: Nurşah Akdoğan.
Adres: Kayışdağı Yolu Caddesi Cami Sokak. Bulut Apartmanı Kat:1 Daire:2 No:34 İçerenköy /İstanbul

Diyarbakır: Feyzi Baran
Adres: Huzur Evleri 122. Sok No: 14 Kayapınar /Diyarbakır
Telefon:05384637358

Bursa: Semiha Anaz
Adres: İhsaniye Mahallesi Kıbrıs Sokak No 13 Kat 5 Daire 9 Nilüfer Bursa.

Mehmet Akif Köse
Adres: Fethiye Mahallesi 2.Barutluk Sokak 27/2 Nilüfer/Bursa
Cep Tel: 05378281534

Isparta: Ayşegül Şen
Adres: Kurtuluş Mah.1420 Sok. No.17 Kat 5 Daire 4 Isparta

Rize: Saliha Zeyneb Serdar
Adres; Müftü Mah. Atatürk Cad. Fatih Sk. Aslan Bey Apt. No;3 Kat;6
Daire; 12 Rize/Merkez…

Antalya: Elif Taşdemir

Adres: Kışla Mah. Milli Egemenlik Cad. 41. Sk. Yalçında Apt. No:8 Daire: 7 Antalya / Merkez


Bolu: Büşra Deligöz
Adres: Borazanlar Mah. Hürriyet Cad. Güz Sk. No:5/3 Bolu Merkez

Konya: Yasemin İpek
Adres: Karahüyük Mahallesi Taşlıpınar Sokak No:17 Meram / Konya

Huzeyfe Özektaş
Adres: Şeyh Şamil Mahallesi, Eyüp Sultan Caddesi, Baysaloğlu Sitesi, Nu: 100/4
Selçuklu/Konya

Afyon / Aydın ( Nazilli) :Muhammet Furkan Özden
Adres: Zafer Mahallesi, Keklik Caddesi 2.Blok – A Giriş Daire:6 Afyonkarahisar…

Trabzon: Hakan Kavgacı
0506 9555704

Adana: Çağatay Hakan Gürkan
0505 3545302

Kilis: Damla Celkan
Adres: İzzettin İyigün Paşa Mah. Marmara Sok. No 3/A Kilis-Merkez

Amasya: Erva Merve Ladikli
Adres: İhsaniye Mahallesi Liyakat Sokak No:3 Merkez/Amasya

Çanakkale: Ayşe Afacan
Adres: İsmet Paşa Mah. Harun Bey Sok. Başarı Aprt. B/ Blok Nu:15 Kat: 2 Daire 6 // 17100 Çanakkale


Erzurum: Betül Cevher
Adres: Pasinler İmam Hatip Lisesi / Erzurum

Manisa: Hüseyin İnce
Adres: Yeni Mahalle 4746 Sokak No:3/6 Manisa/Merkez
Tel: 05057020642



İzdiham
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
375653_467712363240624_192364727_n.jpg


İzdiham Dergisi en iyisi. Çünkü cinnet kural tanımaz…


İzdiham Dergisi “Cinnetin Kuralı Olmaz” kapağıyla okuyucunun karşısının çıktı. 10 sayı edebi bir dergi çıkarmak günümüz dünyasında çok kolay olmasa da İzdiham bunu başararak önemli bir işe de imza atmış bulunuyor.

İzdiham Dergisi değişen dünyanın aslında kültür dünyasının ilk temsilcisi durumunda. Bir internet sitesi macerasından başlayan bu serüvenini zaman içinde bir edebi dergiye dönüşmesini takdir etmek gerek. Sadece bununla da kalmayıp artık İzdiham Yayınları ile de yayıncılığa adım atmaları önemsenmesi ve saygı duyulması gereken bir durum. Bütün bunları bir ideal uğruna gerçekleştiren İzdiham, günümüzgençliğinin sesi olmaya devam ediyor.

İzdiham Dergisi’nin 10. sayısı farklılığını herşeyiyle ortaya koymakta. Kapağından metinlerine, şiirlerinden sayfa düzenine kadar herşeyiyle farklılığını ortaya koymakta.

Eliot Weinberger’in Lakandonlar adlı şiiriyle başlayan dergide Ufuk Akbal’ın Ceket ve İktidar İlişkisi yazısı oldukça iyi gözlenmiş meselelere değiniyor. Ceketin siyasetteki ve edebiyattaki yeri Akbal tarafından oldukça doyurucu şekilde ele alınmış.

Bülent Parlak ise dergideki şiir serisine devam ediyor. Bu sayıda Bülent Parlak’ın şiirinde göze çarpan mısraların sayısı oldukça fazla.
Ne zaman girecek
Parlamento tutanaklarına
Yalnızlık” diye soran Parlak, şiirini “Ben de soru kalmadı artık, ölebilirim” diye noktalıyor.

Zeliha Yurdaer , sinema bölümünde II Pastino (1994) adlı filmi ustaca kaleme almış. Yönetmenin dünyasından gözlemlediği filmin bütün asli unsurları yazarın kaleminde başka bir mana buluyor.

Şair Yavuz Türk ise Ahmet Haşim’e Dair Birkaç Fragman yazısında Haşim’e ait oldukça şık bir metin yazmış. Yavuz Türk’ün metninde Haşim’e dair oldukça doyurucu bilgiler yer almakta.

Kızkardeşleşmek adlı kitabıyla şiir dünyasına yeni bir ses getiren Cihat Duman’ın Süs Eşekleri adlı metni zaman zaman güldüren, zaman zaman düşündüren kaliteli bir deneme olarak dergide yerini almış. Cihat Duman çocukluğundan başlayarak eşeklere şiir yazdırıyor.

Uzun zamandır dergilerde gözükmeyen Emine Şimşek Süren’in naif yazılarına bu sayıda rastlamak mümkün. Geçtiğimiz sene kanserden vefat eden Lhasa de Sela’yı kendi üslubunda yeniden diriltmiş Emine Şimşek Süren.

Şair Rıdvan Ünal ise müntehir şair Ayhan Kırdar’ı okuyuculara sunuyor. Unutulmuş ve adı artık anılmayan Ayhan Kırdar’ı kaleme alan Rıdvan Ünal, Kırdar’ın trajik yaşam hikayesini kısa ve etkili bir metinle anlatmış.

Yasin Kara, efsaneleşen Woswosların ve onların romantizminin dünyasına kendi penceresinden bakıyor.

Adı günden güne daha çok duyulan Güven Adıgüzel ise kendi üslubunda yazdıklarını pekiştiren bir metinle okuyusuyla buluşuyor. Alabama’da Bir Akşam Vakti adlı metninde Rosa Parks’ı anlatıyor.

Berkan Ürgen ise edebiyat dünyasının yeni seslerinden biri. Kendine ait üslubuyla son üç sayıda birbirinden farklı yazılar kaleme alan Berkan Ürgen’in metninde tencerenin organik aşk hikayesi anlatılıyor.

Kaan Burak Şen ve Afşin Selim de İzdiham’da ilk kez yer alan kalemlerden. Dergide yine Burak Uzun’un Burçlar Hukuku Müellifi adlı şiir ile Özer Turan’ın aileleri anlattığı yazısı dikkat çekiyor.

İzdiham, iyi bir sayıyla okuyucusuyla buluştu. Kimseye minnet etmeden, reklamsız ve en iyi şekilde.



İzdiham
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
"İzdiham" dergisinin 14. sayısı çıktı






İzdiham Dergisinin 14.sayısı “Kıyametin Yaşayan Çocuklarıyız” manşetiyle çıktı. 2 ayda bir yayınlanmaya başlayan İzdiham, son üç sayıda olduğu gibi 1.500 baskıyla satışa girdi. Türkiye’de bulunan bütün NT Mağazaları’nda satışa çıkan İzdiham’ın 14. sayısında şiir, öykü, sinema, müzik, felsefe bölümleri bulunuyor.


İzdiham her zaman olduğu gibi Kapı bölümüyle açılıyor. Kapı bölümünden sonra Cioran’ın Behlül Dündar tarafından çevrilen metni 3. sayfada yer alıyor. “O, Onların Dünyasından Değildi.”

Gökhan Arslan‘ın Benim Mavi Cinnetim ve Atakan Yavuz’un İlerleme Raporu dergide ilk sayfalarda yer alan şiirlerden. Kendine has üslubuyla dikkat çeken Berkan Ürgen “Cinnet Senin Ayaklarının Altındadır” diyor.

Derginin sinema bölümünde Merve Çetin, bir Fransız filmi olan “La fille sur le pont”u değerlendiriyor. Hep Haksız Hep Hiç kitabının yazarı Yasin Kara ise yazdığı denemenin adı ”Öğrendiklerimden Yaşadığım Çok Şey Var”. Bülent Parlak ise yazdığı şiirde şunu söylüyor. “işte o gün söylemiştim bu sözü / Sen az zamanda çok sigara içenlerin de Rabb’isin /diye.

Feyza Özcan “Burası Defolu Dahilerin Olduğu Bir Yer O yüzden Ağarıyor Medetlerim”, Ufuk Akbal Yaz Beşlemesi denemeleriyle dergide yer alıyor. Mihraç Cerrahoğlu hikayede son zamanlarda göze çarpan isimlerden. Cihan Ülsen’in şiirini adı ise Suyun Öte Yakası.

Kitap kritğinde ise Sadık Hidayet’in Diri Gömülen‘i var. Halil Öztürkci‘nin yaptığı kitap kritiğinde Sadık Hidayet’in yaşamına dair anekdotlar ve satırlar yer almakta.

İlk Müslüman Türk Fotoğrafçı olan Rahmizade Bahaeddin Bediz Bey Ahmet Cora‘nın kaleminde vücut bulmuş. Emeti Saruhan Eczane, Ayşe Olgun ise Her şey Dahil 33 Yaşında anlatılarıyla, Kaan Burak ŞenBabamın Kaldığı Yerden Ölüyorum, Affet, Çağrı Oruk Öğrenim Kredimiz Ve Aklımızda Hep İskender,Alican Kızılcıklı Mağara Sonatı yazılarıyla yer almakta.

Fatma Şengil Süzer, Mahmut Özkızıl, Cengizhan Konuş, Hüsameddin Bayraklı‘nın da dergide şiirleri olan diğer isimler.




Not: İzdiham Dergisi, tüm NT Mağalarında yer almakta. Bulamadığınız takdirde lütfen [email protected]‘a bildiriniz.

 

Leylifer

Kıdemli Üye
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
5,986
Tepkime puanı
1,625
Puanları
113
Ahmet Murat ile Suavi Kemal Yazgıç Konuştu, Uzun Bir Seyahat

Ahmet Murat ile Suavi Kemal Yazgıç Konuştu, Uzun Bir Seyahat



Kalbin Kararı adlı dördüncü şiir kitabı geçtiğimiz günlerde yayınlanan Ahmet Murat ile şiir muhabbeti yaptık.


Kitabın bir menkıbe ile açılıyor. Bu menkıbeyi niçin seçtin? Poetikanı bu menkıbeden mi okumalıyız?

O menkıbede Akşemseddin Hazretleri, bir keşf, bir vizyon tecrübesi yaşarken, bazı meleklerin Şair Şeyhi’nin bir beytini terennüm ettiklerini görür. Bunun sebebi olarak da kendisine, bu beyti Allah’ın çok beğendiği ve meleklere vird olarak emrettiği söylenir. Bu çok acayip ve tatlı anlatı beni can evimden vurdu. Allah’ın hoşuna giden bir şiir yazabilmiş ve bu şiiri meleklerin ortamında popüler olmuş Şeyhi’yi kıskandım ve kendime sordum: Şiirlerin içinde Allah’ın tuttuğu bir dizen var mı? Bir de, bizim Şeyhi’nin, yani şu Kütahyalı ağbimizin Türkçe bir şiirinin meleklerin diline dolanmasından da çok mutlu oldum. Mütemadiyen o güzelim Türkçe dizeleri okuyaduran o meleklerle tanışmayı çok isterdim.

Kalbin Kararı diyorsun, gözyaşı Allah'ın bir ajanıdır diyorsun bir de son hutbe var. Modern zamanlarda hayatın nostalji dışında adı bile anılmayan bir yönüne işaret ediyorsun. Sence niçin şiir bu sahaya uzun yılar duyarsız kaldı?

Çağdaş şiir yordamı sayesinde şiire her şeyi sokabiliyoruz. Geçenlerde Orhan Veli’ye ait olduğu söylenen bir şiir yayınlandı. O şiirin bir dizesinde şair Cumhuriyet gazetesini geçiriyor. Bugün bir dizede Sözcü gazetesi, Vogue dergisi ya da Flash Tv geçmesiyle elde edeceğimiz nispeten canlı bir etkiyi daha o zaman, bir asır önce tutmuş yakalamış yani.

Daha öncesinde Akif’te, aruzla yavaşlatıldığı ve gizlendiği için çok belirgin olmayan bir biçimde bu zaten vardı: Köse imamlar, minberler, secdeler, ezanlar. Bir müminin gündelik hayatının öteberisi onun şiirinin temel konusu değil mi? Ben de, aynı yoldan yürümeye çalıştım. Ama bunu Akif gibi sosyo-politik bir bağlamda değil, Sezai Karakoç gibi, Asaf Halet gibi, erken dönem Fazıl Hüsnü gibi, daha arketipsel, daha ilkesel bir bağlamda yapmaya çalıştım. (Menkıbe, kıssa, sembolizm, kozmolojik kurgular, kahramanlar, rical-i gayb vb ile beliren) İslam mitolojisi ya da (ortak kültürümüz diyebileceğimiz sünnetin muhtelif düzeylerde yorumlanarak uygulanmasıyla veya sünnetin denetiminden geçerek meşruiyet kazanmış olan) İslam folklorü diyebileceğimiz ve mümin edebiyatçı tarafından ihmal edilmiş birikimler var ve ben ona baktığım zaman sadece şiir görüyorum.

Kitap iki bölümden oluşuyor. İlahiler ve Neşideler. İlahiler kısmındaki şiirler bildiğimiz Ahmet Murat şiirlerine daha yakın olan kısa ve yalın şiirler. Neşideler ise bir miktar farklı. Neşideler nasıl ve hangi kaygılarla yazıldı?

“İlahiler” kısmındaki şiirlere bir miktar daha şiir ekleyebilseydim ve mesela sayılarını aklımdan geçtiği gibi otuz üçe tamamlayabilseydim, sadece “İlahiler” alt başlıklı bir kitap çıkarmış olacaktım. “Sakal-ı şerif”, “Abdest” gibi şiirler yazmak istiyordum daha, olmadı. Ben de, “Neşideler” kısmında yer bulan şiirlerimi kitaptaki gibi ayrı bir bölümde organize ederek, kitaba almak zorunda kaldım. İlahiler daha mesut bir toplulukken, neşideler daha huzursuz. İlahileri peş peşe yazdım, neşideler ise 4-5 sene içinde yazılmış şiirlerden oluşuyor.

Sizden neşidelerdeki gibi uzun soluklu şiirler okumaya devam edecek miyiz?

Bilemiyorum. Kafamda bir dizi şiir var. Henüz yazmadım onları ama hayal ediyorum. Öyle uzunlukları, dize boyları filan canlanıyor zihnimde. O hayale dayanarak söyleyecek olursam, çok uzun şiirler olmayacaklar sanırım.

Münacaatı muhayyer kılan ne?

Muhayyer güzel bir makamdır; yalın, popüler ve milletçe çok sevdiğimiz en eski makamlardan biri. Bu şiirimin yalınlığa yatkınlığına denk düştüğünü düşünüyorum.

İkea ile alıp vermediğiniz nedir?

Bunu İkea’ya sormalı. Olur olmaz bana mesaj atıyor, kapıma katalog bırakıp kaçıyor, cazip teklifleri olduğunu, kendisine hafta sonu uğramamı filan istiyor. O minimalist çizgisi beni bazen ayartıyor ve kendimi İkea’da buluyorum. Akıl taşkını tasarımlar, pek iş bilir detaylar filan. Ama her seferinde, bu kuzeylinin kibri, o müdanasız tavrı beni soğutuyor.

Tezgâhta neler var?

Bir dizi şiir, bir-iki hikaye, Endülüslü bir şair hakkında bir inceleme. Ayrıca Afrika çalışmalarına devam. Bilemiyorum ya Suavi, belki de uzun bir seyahat, ama çok uzun.


Röportaj: Suavi Kemal Yazgıç
İZDİHAM


http://izdiham.com/Yazi/ahmet-murat-ile-suavi-kemal-yazgic-konustu-uzun-bir-seyahat/28637

 
Üst