İstihare Namazı

meftun

Paylaşımcı
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
246
Tepkime puanı
4
Puanları
0
İstihare namazı


Sual: İstihare namazı nasıl kılınır?
CEVAP
İstihare yapmak için, önce günahlardan tevbe edilir. Tevbe için kısaca, "Ya Rabbi! Büluğ anımdan şimdiye kadar yaptığım günahlara pişman oldum. Bundan sonra da, inşallah hiç günah işlememeye söz veriyorum" denir. Sonra gusledilir. [İlk gün gusül almak yeter.] Gusülden sonra, o gece (istihareye niyet ettim) diyerek iki rekat nafile namaz kılınır. İlk rekatta Kâfirun, ikinci rekatta İhlas okunur. İstihare namazından sonra şu dua okunur:
(Allahümme inni estehirüke bi-ilmike ve estakdirüke bi-kudretike ve eselüke min fadlikelazim fe inneke takdirü ve la akdirü ve tâlemü vela âlemü ve ente allamül-guyub)

Yedi gece devam edilir. [Gündüz de istihareye yatmak caizdir.]

İstihare başkasına yaptırılmaz. İstihareyi herkesin kendi yapması gerekir. İstihare yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi ifâ etmelidir. Bedenle yapılan ibadetleri başkasına yaptırmak caiz değildir.

İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görmek hayra, siyah veya kırmızı görmek şerre alamettir. 7 gün istihareden sonra, rüyada bir şey görülmezse, kalbe bakılır. O işi yapmak arzusu varsa, o işe karar verilir.

Sual: İstihare, halk arasında söylenen âdet gibi bir şey mi? Gerçekten ilerisi için yapmak istediğimiz olaylar hakkında mesela evlenirken istihareye yatmamız doğru olur mu?
CEVAP
İstihare sünnettir. Danışacak yeri olmayan istihare yapmalıdır.
Evlenmeden önce, birkaç defa istihare etmeli, Hak teâlâya sığınmalıdır. Nefsin ve kötü kimselerin araya katılmasından koruması için, yalvarmalıdır. Salih, güvenilir kimselerle istişareden sonra, istihare yapmalıdır. Bir muradı olan kimse, abdest alır, temiz bir yere oturur, üç defa salevat-ı şerife okur, sonra her birine Besmele çekerek on Fatiha, sonra onbir İhlas okur, sonra üç defa salevat okur. Sonra sağ yanı üzere, yüzü kıbleye karşı olarak ve sağ elini sağ yanağı altına koyarak yatar, niyet ettiği şeyin iyi veya kötü olacağını bi-iznillah rüyada görür. (Fetava-i Karı-ül-hidaye)

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Mutluluk, istihare namazı kılmakla gerçekleşir.) [Hakim]

(İstiharede bulunmak ve kadere rıza göstermek kişinin mutlu olacağına, bunun aksi ise, kişinin mutsuz olacağına alamettir.) [Tirmizi]

Bir işe başlayacağınız veya bir şeyden kurtulmak istediğiniz zaman, iki rekat nafile namaz kılıp [yukarıda bildirilen Arapça duayı okuyarak] "Eğer bu işim [Mesela şununla evlenmem] dünya ve ahiretim için hayırlı ise, bunu bana mübarek eyle. Eğer hakkımda hayırlı değilse, onu benden uzaklaştır ve hayırlı olanı bana kolaylaştır. Beni kazana rıza gösterenlerden eyle, Ya Erhamerrahimin" demelidir.

Sual: İstihare namazını kılıp duasını ettikten sonra hiç konuşulmaması gerekir mi?
CEVAP
İhtiyaç varsa konuşulur. Aslında yatsı namazını kıldıktan sonra konuşmamak müstehaptır, iyi olur. Ama ihtiyaç var ise konuşulur
 

Gülçehre

Asistan
Katılım
1 Tem 2006
Mesajlar
858
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
35
Konum
...Malatya...
selamun aleyküm kardeşim..Allah (c.c) razı olsun benim kafama takılan bir şey var..Rüyada beyaz veya yeşil görmek hayra, siyah veya kırmızı görmek şerre alamettir. bu kısmı merak ediyorum bir çok kişiye sordum istihare namazında renkler ile alakası olmadığını söyledi acaba yazdıklarınızdan emin misiniz?
SELAMETLE hayırlı günler
 

Erhan

Profesör
Katılım
21 Tem 2006
Mesajlar
2,115
Tepkime puanı
42
Puanları
48
Konum
Ankara
Web sitesi
www.softajans.com
Bir is yapilmak istendigi zaman iki rekat namaz kilip sonunda Allah'dan hayirlisini istemek mendubdur. Bu hususta Peygamberimiz söyle buyurdu:
"Sizden biriniz bir is yapmayi tasarladigi zaman, farzdan baska iki rekat namaz kilsin, sonra söyle desin:
'Allah'im ! Ben, senin ilmin geregince senden hayir istiyorum ve senin kudretinle senden kuvvet istiyorum. Senin büyük fazlindan diliyorum: çünkü senin gücün her sey'e yeter, benim gücüm yetmez. Sen her seyi bilirsin, ben bilmem ve senm bütün gayiblari kemal üzere bilensin. Allah'im ! Eger bu (tasarladigim ....) is, dinim hakkinda, yasayisim ve isimin akibeti hakkinda hayirliysa, onu bana kolaylastir, sonra bu iste bana bereket ver. Yok ger bu is benim dinim için, yasayisim için, isimin akibeti için kötüyse, onu benden çevir, beni de ondan çevir. Hayir nerde ise onu bana takdir buyur, sonra beni ona razi kil' "


Namazda, makbul olani; ilk rekatta Fatiha ve Kafirun Suresi, ikinci rekatta ise Fatiha ve ihlas suresi okumaktir.
Iki rek'at namaz kilip bu duayi yaptiktan sonra, kalbe dogacak istek veya nefretle, yahut yapici veya engelleyici sebeblerle isin hayirli olan tarafi gerçeklesmis olduguna kanaat beslenir ve buna riza gösterilir.
Namazi kildiktan sonra dünya kelami etmemek, sag tarafa ve kibleye dogru yatmak, uymaya çalisirken kalpten "Allah Allah" demek güzel olan seylerdir.
Bu namazi buradan okuyup, tatbik etmek isteyenlerden bir dilegimiz olacak, Yukaridaki Peygamber efendimizin yukaridaki duasini kendi sikintisina, problemine uyarlayip kalbinden evet dilinden degil kalbinden okuduktan sonra 3 ihlas ve 1 Fatha'yi da basta Peygamberimize, sevdiklerine ve Zamanin Sahibine hediye eylesin. Onlarin yüzü suyu hürmetine bu aciz kulunun anlayacagi sekilde her seyi asikar göstersin, perdeleri aralasin diye Allah'a dua etsin. Allah ile konussun, etrafini saran melekleri hissetsin, dua da gözlerini kapatsin, boynunu büksün, Allah'in kul oldugunu acizligni hisssetsin. Gerisi Allah'a kalmis. O kapisina geleni geri çevirmez. O'nun kapisi umutsuzluk kapisi degildir.
 

beyazgül

Üye
Katılım
5 Kas 2006
Mesajlar
64
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Konum
gurbet
Istihare namazı

Istihare namazi herhangi yapmak istedigin veya bi kararin hayirli veya deglmidir diye
bilmek icin yapilan bir namazdir.

Istihare namazı:

iki rekat olarak uyumadan hemen önce kılınır, birinci rekatta fatiha ve kafirun suresi,
ikinci rekatta fatiha ve ihlas okunur.

Istihare duasi okunur:

Allahım benim şu şu şu işim, eğer hakkımda hayırlı ise onu bana kolaylaştır ve
yakinlastir, yok eğer bu işim hayırlı değilse, onu benden geri çevir ve uzaklastir denir
ve dünya kelamı konuşulmadan, sağ taraf üzerine ve mümkünse yüz kıbleye gelecek
şekilde yatağa girilir ve uyunur.

Eğer o gece rüyanda açık renklerde rüya gördüysen, iyidir, koyu renkler kötü
demektir.
 

EL-ALA

Asistan
Katılım
24 Eki 2006
Mesajlar
964
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Bunu 7 gece yapmak daha uygun ve iyi olur diye biliyorum...Rabbim razı olsun.
 

hamide

Profesör
Katılım
22 Eki 2006
Mesajlar
2,282
Tepkime puanı
131
Puanları
0
Yaş
34
Konum
gaziantep
istihare bazen yanlış biline biliyo işin olup olacağı için değil

hayırlı olup olmaması içindir

paylaşım için saol
 

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
istihare namazı

İstihare Namazı

İstihare "hayırlı olanı istemek" anlamına gelir. İnsanlar, kendileri için önemli olan bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman, bazan belki eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle veya çeşitli sebeplerle dünya ve ahiret baımından kendileri için hangi seçimin hayırlı olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli çarelere başvururlar. Mesela, Peygamber imiz'in nübüvetle görevlendirildiği sıralarda Araplar'dan bir kimse yolculuğa şıkmak istendiğinde, bu yolculuğun kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak için fal oklarına başvururdu. Peygamberimiz bu adeti kaldırarak onun yerine istihareyi getirmiş ve şöyle buyurmuştur: (1)

" Biriniz bir iş yapmaya niyetlenince farzın dışında iki rek'at namaz kılsın ve şöyle desin: Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lutfundan bana ihsan etmeni istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen bilyorsun, ben güç yetremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. yok eğer benim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!" (2)
Namazda, makbul olanı; ilk rekatta Fatiha ve Kafirun Suresi, ikinci rekatta ise Fatiha ve ihlas suresi okumaktır. İki rek'at namaz kılıp bu duayı yaptıktan sonra, kalbe doğacak istek veya nefretle, yahut yapıcı veya engelleyici sebeblerle işin hayırlı olan tarafı gerçekleşmiş olduğuna kanaat beslenir ve buna rıza gösterilir. Namazı kıldıktan sonra dünya kelamı etmemek, sağ tarafa ve kıbleye doğru yatmak, uymaya çalışırken kalpten "Allah Allah" demek güzel olan şeylerdir. Bu namazı buradan okuyup, tatbik etmek isteyenlerden bir dileğimiz olacak, Yukarıdaki Peygamber efendimizin yukarıdaki duasını kendi sıkıntısına, problemine uyarlayıp kalbinden okuduktan sonra;

3 ihlas ve 1 Fatiha'yı da başta Peygamberimize, sevdiklerine ve Zamanın Sahibine hediye eylesin. Onların yüzü suyu hürmetine bu aciz kulunun anlayacağı şekilde her şeyi aşikar göstersin, perdeleri aralasın diye Allah'a dua etsin. Dua esnasında:
Allah ile konuşur gibi dua etsin,
Etrafını saran melekleri hissetsin,
Dua esnasın da gözlerini kapatsın,
Boynunu büksün,
Allah'ın aciz bir kulu olduğunu hisssetsin.

Birinci defada sonuç alınamazsa üç kere veya yedi defa tekrarlanabilinir.

Sammi olarak yapıldığı takdirde, kalbe doğuş olabilir, istihare sonucu bir ferahlık ve rahatlık olursa o işin hayırlı olacağına, sıkıntı ve darlık olursa olumsuz olacağına işaret edilir. Gündüz yapılacağı gibi, iyice konsantre olunabilmesi için geceleyin yatmadan hemen önce yapılması tavsiye edilir. İstihare için uykuya yatma ve rüya bekleme şartı olmadığıda unutulmasın. Allah bunu samimi olarak isteyenlere bir işaret veya ipucu verir.

O kapısına geleni geri çevirmez. O'nun kapısı umutsuzluk kapısı değildir.

Kaynaklar:
1) İlmihal 1, İman ve İbadetler, Türkiye Diyanet Vakfı, 1999
2) Buhari, Teheccüd, 25
 

sır

Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
1,002
Tepkime puanı
11
Puanları
0
Yaş
40
O kapısına geleni geri çevirmez. O'nun kapısı umutsuzluk kapısı değildir.

Allah razı olsun kardes.......

Hz Cabir'in tabiri ile İstihare duasını Hz Peygamber saw Kur'anı Kerim öğretir gibi öğretmiştir sahabesine.... Allah cc dediği gibi : Sizin hoşlanmadığınız nice şeylerin hakkınızda hayr olması umulur (bakara)
Sanırım bizler yeteri kadar ehemmiyet veremiyoruz bu konuya.....

ama .........önce istişare sonra istihare ;)
 

Turkbeyi

Ordinaryus
Katılım
27 Eyl 2007
Mesajlar
2,960
Tepkime puanı
273
Puanları
83
Konum
Karaman
İstihare duası bize Buhari 1/155 ‘de naklediliyor. Duanın arapçasını yazının devamında bulabilirsiniz. İstiharenin İslam Hukukundaki hükmü konusunda Hayrettin Karaman’ın kendi sitesinde yayınladığı fetvasını esas aldık :
Terim olarak istihare iki rek’at özel (istihare niyetiyle) namaz kıldıktan veya vakit namazını eda ettikten sonra özel duayı (istihare duasını)yapmaktan ibarettir. Bu duada Allah’tan, O’nun katında, O’na göre tercihe layık ve öncelikli olanı kuluna da seçtirmesi, kulun da onu tercih ederek gerçekleştirmeye yöneltmeyi, hayırlı değilse ondan vazgeçmeyi istemesi vardır (aşağıda dua örneği gelecektir).

İstihare güven derecesi bakımından istişareden sonra gelmekle beraber sünnettir. Müminlere her konuda istişare, yani güvenilir kimselere danışma, onlarla konuyu müzakere etme emredilmiştir. Güvenilir kimselerin verecekleri bilgi ve gösterecekleri yol, istihareden sonra kalbin bir tarafa meyletmesinden daha güvenilir bulunmuştur; çünkü insanın kalbinin meyletmesi, eğilim göstermesi, çeşitli saiklerle olabileceği için daima güvenilir değildir.
İstihare konusunda sahih hadisler vardır; bunlardan birinin meali şöyledir: “…


“”Allah’ım senin ilminle seçmeyi, doğru seçim yapmayı diliyorum, senin kudretini istiyor, senin büyük lutfundan niyaz ediyorum; çünkü sen kadirsin benim gücüm yetmez, sen bilirsin ben bilmem, sen gizlilerin tamamını bilensin! Eğer şu iş benim dünya hayatım ve dinim için hayırlı ise onu bana yaz ve gerçekleştir, dünyam ve ahiretim için kötü ise onu benden beni ondan uzaklaştır, hakkımda hayırlı olan ne ise onu nasip et ve ondan hoşnut olmamı lütfeyle”
Peygamberimiz, “Bunu dedikten sonra istediği, dileği ne ise onu ifade etsin ve sonra ilk aklına geleni ve gönlüne yatanı yapsın” buyurmuştur.
Nasıl yapılır?
İstiharenin nasıl yapılacağı konusunu hadislere bakarak açıklayan fıkıhçılara göre birkaç uygulama şekli vardır.
a) Namaz kılmadan yukarıda geçen duayı yapmak.
b) Herhangi bir namazı kıldıktan sonra duayı yapmak.
c) Özellikle istihareye niyet ederek iki rek’at namaz kılmak (başka Ayet ve sureleri okumak da caiz olmakla beraber birinci rekatta kAfirun, ikince rekatta ihlas surelerini okumak tavsiye edilmiştir), sonra kıbleye dönük olarak istihare duasını okumak.
İstiharenin sonucu:
İstiharenin sonucu nasıl alınacaktır, niyet edilen işin iyi mi kötü mü olduğu, yapma veya yapmama şıklarından birinin nasıl tercih edileceği konusu üzerinde de durulmuştur. Hadislerde “sonra ilk olarak hangisi aklına geliyor ve içine yatıyorsa onu yapsın” buyurulduğu için “farklı davranış biçimleri ve şıklardan hangisine insanın gönlü daha çok yatıyor, meylediyorsa onu yapmalı ve onu hayırlı bilmelidir” denilmiştir.
Tereddüt devam ederse birden fazla istihare yapmak da caizdir.
İstihareyi başkasına yaptırma konusunda hadislerde açıklama yoktur; bu yüzden bazı alimler çekimser kalmışlar, çoğunluk ise başkasına da yaptırılabilir demişlerdir.
İstihare ve rüya:
Türkçe’de “istihare yapmak” tan çok “istihareye yatmak” ifadesi kullanılmakta ve uygulamada çok kere yukarıda anlatılan namaz ile duadan sonra uykuya yatılmakta, görülen rüyaya göre karara varılmaktadır. Hadislerde ve ilgili kaynaklarda uyku ve rüyadan hiç söz edilmemiştir. Peygamberimiz’in (s.a.) öğrettiği uyku ve rüya değil, “namaz, dua ve sonra akla ilk geleni, gönüle yatanı tercihtir”. Rüya konusunu istihare ile birleştirmek doğru değildir. Rüyanın sadık (gerçeğe uygun) olanı da vardır, kAzib (gerçeğe ters veya ilgisiz) olanı da vardır. Bu sebeple rüya belirleyici bir bilgi vasıtası değildir.
Önce istişare (danışmak, araştırıp soruşturmak, güvenilir kaynaklardan bilgi almak), sonra istihare ve sonra Allah’a güvenip/sığınıp karar vererek uygulamak; işte müminlerin tercih edecekleri yol budur. ” ( Hayrettin Karaman )
 

cüneytkaya

Profesör
Katılım
21 Ağu 2007
Mesajlar
1,681
Tepkime puanı
4
Puanları
0
İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Dört şeyi yapan dört şeyden mahrum kalmaz:
1- Şükreden, nimetin artmasından,
2- Tevbe eden, kabulden,
3- İstihare eden, hayırdan,
4- İstişare eden, doğruyu bulmaktan, hakikate ulaşmaktan mahrum olmaz.

Herhangi bir işe başlarken, mesela evlenirken, ev alırken istihare yapmalıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Mutluluk, istihare namazı kılmakla gerçekleşir.) [Hakim]

(İstiharede bulunmak ve kadere rıza göstermek kişinin mutlu olacağına, bunun aksi ise, kişinin mutsuz olacağına alamettir.)
[Tirmizi]

(İstihare eden kimse mahrum kalmaz, istişare eden pişman olmaz. İktisat eden darlık çekmez.)
[Taberani]

Evlenmeden önce, birkaç defa istihare etmeli, Hak teâlâya sığınmalıdır. Nefsin ve kötü kimselerin araya girmemesi için, yalvarmalıdır.

Bir işe başlayacağınız veya bir şeyden kurtulmak istediğiniz zaman, iki rekat nafile namaz kılıp [aşağıda bildirilen Arapça duayı okuyarak] "Eğer bu işim [Mesela şununla evlenmem veya şu evi almam] dünya ve ahiretim için hayırlı ise, bunu bana mübarek eyle. Eğer hakkımda hayırlı değilse, onu benden uzaklaştır ve hayırlı olanı bana kolaylaştır. Beni kazana rıza gösterenlerden eyle, Ya Erhamerrahimin" demelidir.

Önce günahlardan tevbe edilir. Tevbe için kısaca, "Ya Rabbi! Büluğ anımdan şimdiye kadar yaptığım günahlara pişman oldum. Bundan sonra da, inşallah hiç günah işlememeye söz veriyorum" denir. Sonra gusledilir. Gusülden sonra, o gece (istihareye niyet ettim) diyerek iki rekat nafile namaz kılınır. İlk rekatta Sübhaneke ve Fatihadan sonra Kâfirun, ikinci rekatta Fatihadan sonra İhlas okunur. İstihare namazı bittikten sonra şu dua okunur:

(Allahümme innî estehirüke bi-ilmike ve estakdirüke bi-kudretike ve eselüke min fadlikelazim fe inneke takdirü ve la akdirü ve tâlemü vela âlemü ve ente allamül-guyub)

Bu şekilde istihareye yedi gece devam edilir. [Gündüz de istihareye yatmak caizdir.] Gusül sadece ilk gün alınır. Diğer günler gusle gerek yoktur.

İstihare başkasına yaptırılmaz. İstihareyi herkesin kendi yapması gerekir. İstihare yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi ifâ etmelidir. Bedenle yapılan ibadetleri başkasına yaptırmak caiz değildir.

İstihare namazını kılıp duasını ettikten sonra hiç konuşulmadan yatılmalı. İhtiyaç varsa konuşulur. Aslında yatsı namazını kıldıktan sonra konuşmamak müstehaptır, iyi olur.

İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görmek hayra, siyah veya kırmızı görmek şerre alamettir. 7 gün istihareden sonra, rüyada bir şey görülmezse, kalbe bakılır. O işi yapmak arzusu varsa, o işe karar verilir.

Yapılacak her iş için istihare yapmak sünnettir ve mübarektir. Fakat istihare yaptıktan sonra, o işin yapılmasını veya yapılmamasını gösteren bir şeyin, uykuda veya rüyada yahut uyanık iken görünmesi şart değildir. İstihareden sonra, kalbine bakmak lazımdır. O işi yapmak arzusu, eskisinden daha çok olmuş ise, o işi yapmayı gösterir. Eğer arzu, çoğalmamış ve eskisinden daha da azalmamış ise, yine yasak olmaz. Böyle olunca, yapmak arzusu artıncaya kadar, istihareleri tekrar tekrar yapmalıdır. İstihareler yediye kadar tekrar olunur. İstihareden sonra, o işi yapmak arzusunun azaldığı anlaşılırsa, o işin yapılmamasını gösterir. Böyle olunca da, istihareler tekrarlanabilir, hatta nasıl olursa olsun, istihareleri her zaman tekrarlamak, daha uygun ve daha iyi olur. O işi yapmak veya yapmamakta ihtiyatlı davranılmış olur.

Başka bir istihare
Bir muradı olan kimse, abdest alır, temiz bir yere oturur, üç defa salevat-ı şerife okur, sonra her birine Besmele çekerek 10 Fatiha, sonra 11 İhlas okur, sonra üç defa salevat okur. Sonra sağ yanı üzere, yüzü kıbleye karşı olarak ve sağ elini sağ yanağı altına koyarak yatar, niyet ettiği şeyin iyi veya kötü olacağını bi-iznillah rüyada görür. (Fetava-i Karı-ül-hidaye)

 

BeHReM

Doçent
Katılım
2 Nis 2007
Mesajlar
618
Tepkime puanı
27
Puanları
0
Sual: İstihare namazı nasıl kılınır?


Yedi gece devam edilir. [Gündüz de istihareye yatmak caizdir.]

İstihare başkasına yaptırılmaz. İstihareyi herkesin kendi yapması gerekir. İstihare yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi ifâ etmelidir. Bedenle yapılan ibadetleri başkasına yaptırmak caiz değildir.

ve 7 gün istihareden sonra, rüyada bir şey görülmezse, kalbe bakılır. O işi yapmak arzusu varsa, o işe karar verilir.

bilinmeyen mevzulardan.
telefonda mesaj bir bakıyorum,benim için istihareye yatar mısın?
günümüzde yaygın olan yanlış bir bilgi...
ve istihare sadece rüya demekte değildir.7 gün sonrasında kalbe bakılmalıdır dedikleri gibi...

Allah razı olsun kardeş paylaşım için
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul
İmâm-ı Birgivînin (Kırk hadîs)i, yirmibirinci hadîsine göre, her mü’minin istihâre yapması sünnetdir.

İbni Âbidînde diyor ki,

İstihâre nemâzından sonra şu düâ okunur:

Allahümme innî estehîrüke bi-ilmike ve estakdirüke bi-kudretike ve es’elüke min fadlikel’azîm fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta’lemü velâ a’lemü ve ente allâmül-guyûb

Yedi gece böyle istihâre yapılır.

Sonra, kalbe gelen şey yapılır.

İstihâreden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır.

Rü’yâda beyâz veyâyeşil görmek hayra alâmetdir.

Siyâh veyâ kırmızı görmek şerre alâmetdir denildi.

İstihâre nemâzını başkasına kıldırmak sünnet değildir.

İstihâre yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi îfâ etmelidir.

Bedenle yapılan ibâdetleri başkasına yapdırmak câiz değildir.
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul
Mehmet Paksu, "Evlilik öncesi istihare yapmayanlar, belli bir yol aldıktan sonra istihareye yatsa uygun mudur, gerek var mıdır? İstihare duası nasıl yapılmalıdır?" sorularına cevap verdiği bir yazı kaleme aldı.



Evlilikte istihare ne zaman yapılmalı?

Sizce, evlilik öncesi istihare yapmayanlar, belli bir yol aldıktan sonra (aileler tanıştıktan, yüzük aşamasına gelmişken) istihareye yatsa uygun mudur, gerek var mıdır? (Enes Şimşek)

İstihare bir duadır. Kelimenin kendinden de anlaşılacağı üzere, niyetine girdiğimiz bir işin hayırlı olmasını Allah'tan istemektir.

Bir başka ifadeyle, yapmayı düşündüğümüz bir işin hakkımızda hayırlı olup olmadığında tereddüt ettiğimizde, yaptığımız bir duadır; Allah'a yalvarmaktır, Allah'ın yardımını istemektir.

Peygamberimiz (a.s.m.) her iş için istihare duasını okuduğu gibi, sahabilerine de Kur'ân'dan bir sure öğretir gibi bu duayı öğretir, okumalarını tavsiye ederdi.


Bu yönüyle istihare duası bir Peygamber uygulamasıdır, genel anlamda herkes tarafından bilinen meşhur bir sünnettir.

Bu duayı her zaman okuyabiliriz, belli bir vakti ve süresi yoktur. Gündüz de okuyabiliriz, gece de okuyabiliriz. Bu açıdan mutlaka gece yatmadan okunur diye bir kural yoktur.

Duanın başındaki tarifeye ve duanın kendisine baktığımızda sözünü ettiğimiz durumu görmek mümkün.

Yaşadığımız bu günün hayırlara vesile olması için istihare duasının manasını vermek istiyorum. Efendimiz şöyle buyuruyor: "Sizden biriniz bir iş tasarladığı zaman iki rekât namaz kılsın, sonra şöyle desin:

"Allah'ım! Senin ilminden ötürü senden hayır istiyorum. Senin kudretine dayanarak işimde bana güç vermeni diliyorum. Senin büyük fazlından senden istiyorum. Zira Sen takdir edersin, ben takdir edip güç yetiremem. Sen her şeyi bilirsin, ben bilemem. Sen bütün gaybı bilensin. "Allah'ım! Eğer bu iş dinimde ve yaşayışımda, işimin sonunda (yahut başında) ve akıbetinde benim için hayırlı olduğunu biliyorsan, onu bana takdir et. Eğer bu işin, dinimde ve yaşayışımda, işimin sonunda (yahut başında) ve akıbetinde kötü olduğunu biliyorsan, onu benden uzaklaştır, beni de ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise banaonu takdir et, sonra beni verdiğinde razı kıl (Sonra dileği ne ise onu söyler)"

İstihare duası namazlı bir duadır; duanın içinde yer aldığı gibi, bu duayı yapmayı düşündüğünüz işin başında okuyabileceğiniz gibi, daha sonra da okuyabilirsiniz. Bazı işler vardır ki, başında iyi gider, sorun çıkmaz, problem yaşamazsınız. Fakat ileri aşamalarda bazı engeller ve aksamalar çıkabilir. Dolayısıyla istihare duasını başından okuduğunuz, hayırlı olmasını Allah'tan istediğiniz gibi, sonuna doğru da hayırla sonuçlanması ve hayırlı bir şekilde yürümesi için de dua edersiniz. "İstihare yatma" meselesine gelince, istihare bir duadır. Allah'a elinizi açarsınız, dilekte bulunursunuz. Allah duanıza cevap verir, içinize o işi yapmak için bir istek, bir arzu, bir iştah verir, severek yapmaya başlarsınız.

Bazen bu böyle bir istek ve arzu da olmayabilir ama yaptığınız iş, mesela evlilik hayırlıdır, herhangi olumsuz bir şey de yoktur, aradığınız şartlar gelin/damat adayında mevcuttur. Bir işaret alamasanız da, içinize bir şey doğmasa da yine yolunuza devam edersiniz. Çünkü yaptığınız yanlış bir şey değildir.

Bu dua genellikle "yatma" ve "rüyada görülen şekle ve renge" bağlı olarak düşünülmüş, uygulama da böyle devam etmiş.

Oysa hadiste ve sahabe uygulamasında böyle bir şey söz konusu değildir. Duadan sonra yatmak, görülen rüyaya göre hareket etmek, daha sonraki bazı alimler tarafından tavsiye edilmiştir.

Ancak böyle bir şarta bağlı kalmadan da duayı ayrı ayrı zamanda yedi sefere kadar okuyabilirsiniz.

Mehmet Paksu
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul


Soru İstihare namazını kısaca tarif edebilir misiniz?

Cevap Bismillahirrahmanirrahim

İstihare yapacak kimse, yatacağı zaman iki rekât namaz kılar. Birinci rekâtta “Kâfirün” suresini, ikinci rekâtta da “İhlâs” suresini okur. Namaz sonunda da istihare duasını okur. Sonra da abdestli olarak kıbleye yönelip yatar.

Rüyada beyaz ve yeşil görülmesi hayra işarettir.
Siyah veya kırmızı görülmesi de şerre, kötüye işarettir.

İstihare namazı, kerahet vakitleri dışında her zaman kılınabilir. Çünkü hadis-i şerifte vakit belirtilmemiştir.

Bu şekilde istihare namazının yedi gece yapılması ve kalbe ilk gelene bakılması da bir hadis-i şerifle buyrulmuştur. İstihare namazını kılmak mümkün olmayınca, yalnız duası ile yetinilir.

İstihare duası şudur:

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا اْلأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةُ أَمْرِي أَوْ قَالَ عَاجِلُ أَمْرِي وَآجِلِهِ فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا اْلأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةُ أَمْرِي أَوْ قَالَ فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ فَاصْرُفْهُ عَنِّي وَاصْرُفْنِي عَنْهُ وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي بِهِ


“ALLAHümme innî estehîruke bi ilmike ve estakdiruke bikudretike ve es\'elüke min fadlikel-azîm. Feinneke takdiru velâ akdiru ve te\'lemü vela a\'lemü ve ente allâmul-guyûb.

ALLAHümme in künte ta\'lemü enne hâzel-emre hayrun lî fi dînî ve meâşî ve âkıbeti emri. Fî âcili emri ve âcîlihi fekdirhü lî ve yessirhü lî. Sümme bariklî fîhi. Ve in künte ta\'lemü enne hâzel-emre şerrün lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri fi âcili emri ve âcilihî fasrifhü annî vesrifnî anhü vakdir liyel-hayre haysü kâne sümme erzinî bihî.”

“Ey ALLAH’ım! Bildiğin için senden hayırlısını dilerim. Gücün yettiği için senden beni kudretlendirmeni dilerim. Hakkımda hayırlı olanın beyan ve takdirini senin o büyük fadlından isterim. Çünkü senin her şeye gücün yeter; benim ise gücüm yetmez. Sen her şeyi bilirsin; ben ise bilmem. Ve sen bütün gayb yani gizli olanları son derece bilensin!

Ey ALLAH’ım! Şu işin, dinim, hayatım ve ahiretim, dünya ve ahiret işim hususunda bana hayırlı olduğunu bilmekteysen yani; senin ilminde böyle olduğu kararlaşmışsa bunu bana mukadder kıl ve bunu bana kolaylaştır. Sonra müyesser kıldığın bu işten bana bereketler ihsan eyle!

Ve şu işi, dinim, yaşayışım ve ahiretim dünya ve ahiret işim şunda benim için bir şer olduğunu bilmekteysen, bu işi benden; beni de o işten çevir. Ve hayır her neredeyse, onu benim için makdur ve müyesser kıl. Sonra da beni bu hayırdan razı kıl.”

Câbir b. Abdullah (R.A.): İstihare eden kimse, duanın: “Bu iş” lafzı yerinde, kendi hacetini adıyla anar, demiştir.1

İstihare ile ilgili çok geniş bir dosyamızı Aylık Dini Meselelerimiz Bültenimizde bulabilirsiniz.

dipnot
(1)Buhari, Deavat:48, Teheccüd:25, Tevhid:10; Ebû Davud, Vitr: 31; Tirmizi, Salât: 394, İbn-i Mace, İkame: 188; Nesei, Nikâh:27; Ahmed b. Hanbel, 3/344



Selam ve Dua ile

Mehmet Talu


http://www.dinimeseleler.com/soru-a-...psearch&task=q
 
Üst