İşte tutuklatan deliller

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Balyoz Darbe Planı davasında aralarında muvazzaf generallerin yer aldığı 163 sanığın tutuklanması üzerine yöneltilen “yeni bir delil yok neden tutuklama oluyor” sorusuna cevabı Gölcük’te ele geçirilen 10 yeni ana belge verdi.

Bunlara göre, kamuoyunun Ocak 2010’da Taraf gazetesine gelen bir bavul belgeyle haberdar olduğu Balyoz Darbe Planı belgelerinin, 2009’da Gölcük’teki bilgisayarlarda kayıtlı olduğu ortaya çıktı. Balyoz planlarının da kimin bilgisayarında hazırlanıp hangi tarihte kime sunulduğu da tek tek tespit edildi. İşte madde madde, 163 askerin tutuklanmasına neden olan gerekçeler:

1- BALYOZ’U TANYERİ HAZIRLADI

02 Aralık 2002 tarihli BALYOZ HAREKAT PLANI.doc isimli belgenin, 79561079 isimli kullanıcı tarafından 13.11.2002 tarihinde oluşturulduğu, Suha TANYERI adlı kullanıcı tarafından 02.12.2002 tarihinde son kez kaydedildiği tespit edildi.

2- DOĞAN, ÖRNEK VE FIRTINA

Gölcük belgelerı arasında yer alan 2 Aralık 2002 tarihli “Orgeneral Çetin DOĞAN” adına imzaya açılmış “Balyoz Harekât Planında muhabere” başlıklı, 03 Şubat 2003 tarihli “Orgeneral Özden ÖRNEK” adına imzaya açılmış “Suga Harekât Planı”, 09 Şubat 2003 tarihli “Orgeneral H.İbrahim FIRTINA” adına imzaya açılmış “Oraj Hava Harekât Planında Koordinasyon” başlıklı belgeler olduğu görüldü.

3- ORAJ PLANI - CENGİZ KÖYLÜ

09 Şubat 2003 tarihli ORAJ Planı.doc isimli belgenin, aynı zamanda Ergenekon davasında ‘karargah evleri’ yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan Albay Cengiz Köylü’ye ait “ckoylu” adlı kullanıcı tarafından 24.01.2003 tarihinde oluşturulduğu, aynı kullanıcı tarafından 20.02.2003 tarihinde son kez kaydedildiği belirtildi.

4- SUGA PLANI - AMİRAL GÜRDENİZ

03 Şubat 2003 tarihli SUGA HAREKAT PLANI.doc adlı belgenin, Tümamiral Cem Gurdeniz isimli kullanıcı tarafından 10.01.2003 tarihinde oluşturulduğu, 19.02.2003 tarihinde aynı kullanıcı tarafından son kez kaydedildiği belirtildi.

5- ÇARŞAF VE SAKAL - ÖZÇOBAN

28 Şubat 2003 tarihli ÇARŞAF EYLEM PLANI HAREKAT EMRİ.doc adlı belgenin HÜSEYİN TOPUZ isimli kullanıcı tarafından 16.02.2003’de oluşturulduğu, HÜSEYİN ÖZÇOBAN adlı kullanıcı tarafından 22.02.2003’de son kez kaydedildiği belirtildi. 28 Şubat 2003 tarihli SAKAL EYLEM PLANI HAREKAT EMRİ.doc adlı belgenin, HÜSEYİN ÖZÇOBAN adlı kullanıcı tarafından 08.02.2003 ‘de oluşturulduğu, aynı kullanıcı tarafından 22.02.2003’de son kez kaydedildiği görüldü.

6-CAMİ EYLEMLERİ - HELVACIOĞLU

Balyoz’a zemin oluşturacak “Sakal” ve “Çarşaf” eylem planlarında Eyüp ve İsmailağa camilerinde eylem yapmaya yönelik olarak detaylı keşi çalışmaları ortaya çıktı. Tespit tutanağında “SN.KOMUTANA ARZ.doc” adlı belgedeki bahse konu ibarelerde, Fatih Çarşamba’da cemaat ve tarikatların provoke edilip yönlendirilmesiyle sokak hareketleri yapılacağı, yönlendirmeler hakkında “Destekler-Görevli” olarak not düşülen Halil Helvacıoğlu’nun sorumlu olacağı ve bu konuda özel timlerin görevlendirileceğinin ifade edildiği ve konunu bu haliyle Çetin Doğan’a seminer öncesinde iletildiği belirtildi.

7- ORİJİNAL PLANLARIN İÇERİĞİ

Donanmadan elde edilen “5 NOLU DİSKDİKKGENKURBSKTAKDİMİ rkGelenler” adlı klasörde yer alan “HHA_Direktif” adlı belgenin Ocak 2003 tarihli olduğu, imza kısmında “Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral H.İbrahim FIRTINA” isminin yer aldığı ve belge içinde “... operasyonel faaliyetlerle kamuoyunun desteğinin alınması ve TBMM üzerinde baskı kurulması ile gerçekleşecektir. Bu maksatla; Hava Harp Akademisi Komutanlığı tarafından Hv.K.K.lığı seviyesinde bir harekat planı hazırlanacak. Bu direktif Hava Harp Akademisi tarafından teşkil edilecek olan Harekat Planlama Grubuna 10 Ocak 2003 tarihine kadar KİŞİYE ÖZEL olarak tebliğ edilecektir” yazılı olduğu kaydedildi.

8 - EL YAZILI BALYOZ BELGELERİ

El yazılı belgeler ele geçti. Kurmay Albay Turgay Tekmen imzalı belgelede, “Kategorili Personel İsimleri ve İrticai Faaliyetler’ başlıklı raporda, Balyoz Darbe planına gerekçe olarak sunulan faliyetlere ilişkin raporlar bulundu.

9-BALYOZ 2009’DA DA GÜNDEMDE

Türkiye’nin Ocak 2010’da Taraf gazetesinin yayınıyla haberdar olduğu Balyoz belgelerinin, 2009’da Gölcük’teki bilgiyasarlarda kayıtlı olduğu görüldü. Balyoz belgelerinin bulunduğu harddiskin, 28 Temmuz 2009’dan itibaren kullanımına son verildiğinin açıklanmasına rağmen teknik olarak incelendiğinde 01 Kasım 2010’da iki kılasör ve bir sistem dosyasının işlem gördüğü, Suga ve Oraj harekat planlarıyla ilintili olduğu izlenimi veren toplan 144 dosyanın da burada tespit edildiği belirtildi.

BALYOZCULARIN BAROSU

• Balyoz Darbe Planı davasında yaşanan son tutuklamaların ardından sanık avukatları ile İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, izlenecek savunma stratejiyi görüşmek için dün bir araya geldi. Balyoz’da tutuklama kararının çıkmasının hemen ardından Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ile görüştü. Ülgen’e tüm savunma avukatlarıyla görüşmek istediğini söyleyen Kocasakal, Çetin Doğan’ın “Sözün bittiği yer, diyerek avukatlarımızın cübbelerini çıkarmalarını, istifa etmelerini isteyeceğiz. 14 Mart’ta da savunma yapmayacağız” sözlerinin ardından İstanbul Barosu’nda 60 avukatla buluştu. Kocasakal, 19.00’da başlayan toplantı öncesi, “Davada yaşandığı belirtilen hukuksuzluklar ve savunma hakkının kısıtlanması gibi konularda bilgi alacağız. Daha sonra da Baro olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Avukatlar, görevlerini yapamadıklarını söylüyor. Burada asıl sıkıntı tutukluluk hali” dedi. Avukatların ise toplantıda Kocasakal’a, “Yaşanan tutuklama sürecinin ardından davadan çekilelim mi, hukuk işlemiyor” diye sordu. Avukatlar “Tutuklama yönünde savcı mütala verdikten sonra mahkeme bize söz hakkı tanımadı. Davanın sanıkları mahkemeye kendi istekleriyle gelmelerine rağmen tutuklama kararında kaçma şüphesi olabilecekleri ifadesinin yer alması bizi rahatsız etti. Yargılamaya kısa bir süre kala mahkeme başkanı değişti” dedi.

Bundan sonra halkı muhatap alacağım

‘Balyoz Planı davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelerek teslim oldu. Tutuklama kararı yüzüne okunan Doğan “Bundan sonra halkımı kendime muhatap olarak alacağım, manifesto hazırlayacağım” dedi.

Çetin Doğan’la birlikte hakkında yakalama kararı çıkarılan Korgeneral Nejat Bek, Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Albaylar Ali Demir, Hanifi Yıldırım, Erhan Kuraner, Hasan Nurgören ve emekli Albay Hamdi Poyraz, emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan, emekli Albay Gökhan Murat Üstündağ ve emekli Binbaşı Refik Hakan Tufan, yüzüne tutuklama kararlarının okunduktan sonra Metris Cezaevi’ne gönderildi. Duruşmada Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Albay Cemal Temizöz ve Albay Cengiz Köylü’nün avukatı Hasan Gürbüz’ün mahkeme heyetini reddettiğine dair dilekçesini okudu. Bu nedenle mahkeme itirazın değerlendirilmesi için dosyayı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

DOĞAN TUTUKLAMAYA İTİRAZ ETTİ

Çetin Doğan ise, 11. Ağır Ceza’ya itiraz dilekçesi vereceklerini kaydederek, şunları söyledi: “Sözün bittiği yer diyerek, artık avukatlarımızın cübbelerini çıkarmalarını isteyeceğiz. Bizler de 14 Mart’ta başlayacak davada savunma yapmayacağız. Ben bundan sonra halkımı kendime muhatap olarak alacağım, manifesto hazırlayacağım. İddianameyi ben hazırlayacağım. Neler yapıldığını, bu davayla ilgili ne çirkinlikler olduğunu ortaya koyacağım. Bu davanın kaç sene evvel başladığını söyleyeceğim.”

Doğan uzmanları suçladı

Çetin Doğan, Gölcük’teki belgelerin sorulması üzerine de şunları söyledi. “Maalesef şu bir gerçek ki, Silahlı Kuvvetlerde çok alt düzeyde yanlış.. Çünkü üst düzeyde böyle yanlışlıklar yaptırmazlar ama alt kademede işi bilemeyen, fakat oraya buraya taşıyan... Uzmandır, şudur budur. Ve buraya konmuş. Konduğu yer de herkesin bildiği, zaten kozmik oda değil, gizli bir alan değil. Herkesin bildiği çöplük, evrak çöplüğü. Yanlış bir şey. Yer yok ondan, o benim sorumluluğum değil.”

Korgeneral Bek de Metris’te

Çetin Doğan’la birlikte haklarında yakalama kararı çıkarılan ve aralarında Korgeneral Nejat Bek ve Tümgeneral Hasan Fehmi Canan’ın da bulunduğu 11 asker daha tutuklandı.
 
Üst