İsrail Türkiye'nin Şartları Kabul Etti mi?

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Gemi baskınıyla kopma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkileri son yangınla yeniden iyileşme yoluna girdi.. İsrail'in en etkin gazetesi Haaretz, 'Türkiye'nin şartlarının kabul edildiği'ni yazdı..


Türkiye ile İsrail arasında yapılan görüşmelerin ardından, İsrail’in prensipte Gazze Özgürlük Filosu baskını için Türkiye’den özür dilemeyi ve baskında ölenlerin ailelerine tazminat ödemeyi prensipte kabul ettiği belirtildi.

Türk yetkililer, İsrail’le yapılan iki görüşmenin ‘çok olumlu’ olduğunu belirtirken, İsrail’in prensipte Gazze Özgürlük Filosu baskını için Türkiye’den özür dilemeyi ve baskında ölenlerin ailelerine tazminat ödemeyi prensipte kabul ettiği belirtildi.

İki ülke, aralarındaki krizi sona erdirecek bir anlaşmayı imzalamaya çok yakın. Cenevre’de iki taraf arasında yapılan görüşmelerin ardından Türkiye temasların süreceğini belirtti.
İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Gazze filosu baskını soruşturma panelindeki temsilcisi Yosed Ciechanover, Pazartesi günü ikinci kez Türk diplomat Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi. İkili arasında görüşmeler İsrail’in özür dilemesi ve baskında hayatını kaybeden Türk aktivistlerin ailelerine tazminat ödenmesi için bir formül üretmeye odaklandı.
Haaretz, Sinirlioğlu ile Ciechanover’in, fikirlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrailli meslektaşı Benjamin Netanyahu’ya sunmak konusunda anlaştığını öğrendi. Görüşmede, İsrail prensipte özür dilemeyi ve tazminat ödenmesini kabul etti.

Türkiye ise İsrail’in bu iki hamleyi yapması halinde Tel Aviv ile ilişkilerini ‘normalleştireceğini’ ve büyükelçisini yeninden İsrail’e göndereceğini ifade etti.
Buna rağmen, Türkiye’den özür dilenmesi ve tazminat verilmesi yasal ve politik çerçevede sıkıntılı bir durum ortaya koyuyor. Bu tür konularda tecrübesi bulunan Avrupalı bir diplomat, özür dilemenin tazminat vermekten daha zor olduğunu belirtti. Türkiye ve İsrail, Erdoğan’ın özür olarak kabul edeceği, Netanyahu’nun ise özür olarak görmeyeceği bir ‘açıklama’ üzerinde çalışıyor.

(Hürriyet)
 
K

Kaçak

Guest
Zürriyet görev başında ...
Mercimek fırına sürülecek ...
Sürrrrr .....
 
K

Kaçak

Guest
İsrail Tazminatı Kabul Etti Ve Bir Yorum

Henüz medya haberi mertebesinde ...
Aslonan resmi düzeyde nihayete ermesi ...
Haber uydurma çıkabilir ama , bu konuda bir ilerleme sağlanırsa , kimler üzülecek merak ediyorum ...
Buyrun ilgili haber ...

Reuters Haber Ajansı, İsrail'in Mavi Marmara gemisinde katledilen 9 Türk'ün ailelerine 100'er bin dolar tazminat ödenmesini kabul ettiğini duyurdu.

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki krizin giderilmesini amaçlayan müzakerelerin özür konusu ciddi bir zorluk olmayı sürdürürken tazminata ilişkin pek bir sorun bulunmadığı belirtiliyor.
Haaretz, "İsrail'in ailelere birkaç yüz bin dolar ödemesi bekleniyor" derken Yedioth Ahronoth, İsrail'in her aileye 100 bin dolar ödemeyi kabul ettiğini belirtti.
Haaretz gazetesi, özür meselesi konusunda henüz bir mutabakat bulunmadığını anlattığı haberinde "Buna karşın, finansal tazminatlar konusunda taraflar arasında bir anlaşmazlık yok gibi. İsrail'in, öldürülen aktivistlerin ailelerine birkaç yüz bin dolar, yaralananlara ise daha küçük miktarlar ödemesi bekleniyor" dedi.

"TAZMİNAT, SORUMLULUK DEĞİL, JEST ANLAMINA GELECEK"

Gazete ayrıca, "Tazminatın da İsrail'in olayın sorumluluğunu üstlendiği kabulünden çok 'insani' bir jest anlamına gelecek" sözlerine ekledi.
Aynı konuyu ele alan Yedioth Ahronoth gazetesi ise, İsrail'in, baskın sırasında öldürenlerin ailelerinin her birine 100 bin dolar ödemeyi kabul ettiğini yazdı
Fatih Tezcan'ın Yorumu
siyonist israil;
Özür ve tazminatın değil, ambargonun kaldırılmasının ve gemiyi basan siyon teröristlerinin yargılanmasının altını çizen TÜRKİYE KAMUOYU, İHH VE ŞEHİD YAKINLARININ bu şartlarını hiçe sayıyor!

Fatih Tezcan analiz merkezi
 

real.ist

Doçent
Katılım
13 Ara 2006
Mesajlar
500
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Routers Haber Ajansı, İsrail'in Mavi Marmara gemisinde katledilen 9 Türk'ün ailelerine 100'er bin dolar tazminat ödenmesini kabul ettiğini duyurdu.

Ajansın haberini Hürriyet'in web sitesi şöyle geçti:

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi için Cenevre'de sürdürülen görüşmelerin detayları belli olmaya başladı. Müzakereler çerçevesinde, İsrail'in Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine yaklaşık 100'er bin dolar tazminat ödemeyi teklif ettiği bildirildi. Ölenlerin ailelerinden ya da Türk hükümetinden özür dilenmesine yönelik görüşmeler ise devam ediyor.

İsrail tarafının bu teklifi, geçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Cenevre kentinde iki ülke yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmeler sırasında yaptığı belirtildi.
Reuters ajansının haberine göre, İsrail, filo baskınında ölen 9 Türk'ün ailelerine tazminat ödemesi karşılığında, Türkiye'den de İsrail donanmasına karşı açılan davalarda kendisinin muaf tutulması için yardım istedi.

Ajansa konuşan İsrailli bir yetkili, "Bir tazminat teklifi yaptık ve Türklerden de hukuki kaygılarımızı gidermek için ne yapılması gerekiyorsa yapmasını istedik. Ayrıca çektikleri büyükelçilerini geri göndermelerini istiyoruz. Biz de Ankara'ya yeni büyükelçi atamak istiyoruz" ifadesini kullandı.
Ancak İsrailli yetkili, bunun için "halen daha büyük engeller olduğunu" söyledi.

İsrailli diplomatik kaynaklar, Reuters'a, üzerinde görüşülen anlaşma taslağının, ölen Türklerin ailelerine yaklaşık 100'er bin dolar tazminat ödenmesini ve İsrail'in olaydan ötürü "üzgün" olduğunu ifade etmesini öngördüğünü belirtti.

Türkiye-İsrail ilişkileri 31 Mayıs’ta yaşanan Mavi Marmara baskınından bu yana tarihinin en gergin dönemlerini birini yaşıyor. İsrail’de geçtiğimiz hafta yaşanan Carmel yangınının söndürülme çalışmalarına destek olmak için Türkiye bölgeye yangın söndürme uçakları göndermişti. Bu gelişme iki ülke ilişkilerinde bir yumuşama yaşanmasını sağlamış, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Yosef Ciechanover Cenevre’de iki kez bir araya gelmişti.

İSRAİL HÜKÜMETİNDE ÇATLAK

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki krizi sonlandırmak amacıyla Cenevre’de başlatılan görüşme süreci, İsrail’de kabine içerisinde krize neden oldu.
İsrail medyası, Cenevre sürecinin, Dışişleri Bakanı Lieberman ile Başbakanı Netanyahu’yu karşı karşıya getirdiğini, kabine içerisindeki gerginliklerin "görülmemiş bir doruğa" ulaştığını bildirdi.
"Alçak koltuk" krizinin mimarı, aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'a yakın kaynakların yaptıkları açıklamada, "Türkiye’den özür dilenmesi teröre teslim olmaktır. Türkiye, İsrail’den özür dilemeli ve İHH gibi terörist örgütlere destek verdiği için İsrail’e tazminat ödemeli" dendi. İsrail radyosuna açıklamada bulunan İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom da İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin "düşünülemez" olduğunu, "bir özür gerekiyorsa, bunun Ankara’dan gelmesi gerektiğini" söyledi.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İsrial gazetesi: Tazminat var özür yok

Habere göre, İsrailli üst düzey siyasi yetkililer, İsrail'in ilke olarak Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeye olumlu baktığını bildirdiler.
"Türkiye'nin tazminata ilaveten İsrail'in özür dilemesini istediği, ancak İsrail'in bunu kabul etmediği" kaydedilen haberde, "İsrail'in itirazı, krizin çözümlenmesini sağlayacak bir anlaşmaya varılmasına yönelik temasları geciktirmektedir" denildi.
Türkiye ile İsrail arasında Karmel yangını ile başlayan temasları, baskını soruşturan BM Komisyonunda İsrail'i temsil eden Yosef Ciechanover'in yürüttüğü kaydedilen haberde, Türkiye'yi aynı komisyonda emekli Büyükelçi Özdem Sanberk'in temsil ettiği hatırlatılarak, Ciechanover ile Sanberk'in komisyon çalışmaları sırasında çözüm arayışına başlamaları için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeşil ışık yaktığı belirtildi.
Türkiye'nin Karmel'deki yangın için yardım göndermesinin temasları hızlandırdığı ifade edilen haberde, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun görüşmelere katılmasıyla birlikte temasların daha ileri taşındığı dile getirildi.
Yediot Ahranot'un haberinde, Ciechanover ile Sinirlioğlu'nun İsviçre'de yaptıkları görüşmede, "krize ilişkin uzlaşma formüllerini ele aldıkları, görüşmelerde ilerleme sağlandığı, ancak anlaşmaya varılamadığı, temasların sürmesinin beklendiği" kaydedildi.
Habere göre, üst düzey siyasi yetkililer, "İsrail'in, Mavi Marmara gemisindeki 9 Türkün ölümünden dolayı özür dilediğine ilişkin kesin bir formül kullanılmasına" karşılar. İsrail'in can kaybından duyduğu üzüntüyü dile getirmeyi önerdiği, ancak Türk tarafının bunu yetersiz bulduğu belirtilerek, "Türkler, İsrail'in 'operasyondaki hatalardan dolayı' özür dilemesini istedi, ancak İsrail bunu reddetti" ifadesine yer verildi.
Bu arada, İsrail'in BM'nin belirleyeceği kriterler temelinde ölenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul edebileceğini bildirdiği ifade edildi.
Görüşmelerde tazminat miktarının henüz ele alınmamasına rağmen İsrailli yetkililerin, tazminat miktarının her aile için 100 bin dolar olacağı yolunda değerlendirme yaptıkları kaydedildi.
Habere göre İsrail, kasıtlı davranmadığı konusunun uzlaşma metninde açıkça belirtilmesini, Türklerin ölümünden dolayı sorumluluk üstlendiği yolunda bir anlam çıkmamasında ısrar ediyor. Bunun nedenininse, İsrail ordusunun subay ve askerlerinin yurtdışında dava veya tutuklamalara maruz kalmalarını önlemek olduğunun altı çiziliyor.
ASKERLER KARŞI
Yediot Ahranot'un haberine göre ayrıca, Mavi Marmara baskınında yer alan Şayetet askeri birliğinden kaynaklar, İsrail'in, baskında ölenlerin ailelerine tazminat ödemeye olumlu bakmasına tepki gösterdiler.
Üst düzey askeri yetkililer, "hükümet savaşçıları operasyona gönderdi ve kamuoyu önünde onlara destek verdi, ama şimdi şüpheli bir siyasi kazanım için onları sokağa atıyor. Bu kazanım değil, teröre boyun eğmektir" görüşünü dile getirdi.
Konuyla ilgili gazetede çıkan yorumlarda da tazminat ödenmesi eleştirildi.
"İsrail'in Türkiye'ye tazminat ödeme niyetinde olduğuna ilişkin haberler üzerine Şayetet'in komutanları, yine kendilerini dayak yemiş gibi hissettiler, ama darbe bu kez başka yönden geldi" denilen bir yorumda, yüksek rütbeli subayların İsrail'in ölenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ilke olarak kabul etmesine tepki gösterdikleri hatırlatılarak, "Aralarından bazıları 'Netanyahu çıldırmış. Bize verdiği destek nereye kayboldu? Onun desteği operasyondan sonra halkla ilişkiler için bizimle fotoğraf çektirmekle kalıyor' şeklinde konuştular" ifadelerine yer verildi.
Başbakan Netanyahu'ya ve hükümete duyulan öfkenin sadece Şayetet birliğinde değil, Deniz Kuvvetleri'nin yüksek rütbeli komutanları arasında da görüldüğü öne sürülüyor.
Şayetet komutanlarına göre, miktarı bir Şekel (İsrail para birimi) bile olsa tazminat ödenmesi, olayın sonuçlarından sorumlu oldukları ve yanlış davrandıkları mesajı vermek anlamına geliyor.
Gemideki operasyona katılan askerlerin ailelerinden de büyük tepki olduğu belirtilirken, eski Şayetet komandolarından ihtiyat subayı Şlomi Avni'nin "Eğer tazminat verilmesi gereken birileri varsa, bunlar bizim yaralılarımız olmalıdır" dediği kaydedildi.
AA
 
K

Kaçak

Guest
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan İsrail'in Mavi Marmara baskınında mağdur olanlara tazminat ödeceği yönündeki haberlere yalanlama geldi.

Davutoğlu şöyle konuştu: "Görüşmelerle ilgili haberler spekülatiftir, görüşmelersürüyor. Herhangi bir rakam telaffuzu gündeme gelmemiştir."

Ayrıntılar gelecek....





 

oguz

Yeni
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
1,560
Tepkime puanı
36
Puanları
0
İsrail özür dileyip üçbeş kuruş verince bizim açımızdan olay çözülecek öylemi
Gazzeye artık yardım gemileri gidebilecekmi hiç düşündünüzmü beyler
Türkiye'nin ortadoğuda yükseldiği söylenen prestiji ne olacak
Biz bu olaydan dolayı İsraille olan ilişkilerimizde bir sınırlandırma yapmadıysak bizim gayemiz sadece şehitlerimizin kanı üzerinden sadece üç beş kuruş almakmıdır
Bu olaydan sonra İsrail kanun tanımaz olduğunu bir kez daha göstermiş
İslam ülkesi denen ülkelerin bir hiç olduklarını ortaya koymuştur ,Başkalarının silahları ile silahlananların elinde sadece pahalı oyuncaklar bulunur bunlarlada savaşa girilmez ....
 

manifesto

Yasaklı
Katılım
23 Ara 2006
Mesajlar
0
Tepkime puanı
334
Puanları
0
Konum
Kocaeli
İsrail kendisi ile mücadele ediyor.Ama Erdoğan Netenyahu hükümeti ile pek yakınlaşma niyetinde değil.
Belki de israil tarafı Türkiye ile yakınlaşmayı ne pahasına olursa olsun becerip Erdoğan'ın seçim öncesi işbirlikçi imajı almasına da sebep olabilirler
Oyun içinde oyun hesap içinde hesap
 

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Ortada bişey yok gibi, söylenti ayyuka çıktı. Başbakanımız oyunları bertaraf etmede usta, halleder bunuda.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45

Küstah İsrail: “Asıl Siz Bizden Özür Dileyin!”


Siyonist İsrail Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Silvan Şalom, Gazze'ye yardım götüren filoya yapılan baskının ardından İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin "düşünülemez" olduğunu söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da, bu yönde görüş belirtmişti.
İsrail radyosuna küstahça açıklamalarda bulunan Şalom, böyle bir hareketin diğer ülkeleri de cesaretlendireceğini ve onları Ankara gibi hareket etmeye yönelteceğini ifade etti.
Şalom, Mavi Marmara gemisinin Gazze'ye, "İsrail'i tahrik etme niyetiyle geldiğini" iddia edip, "bir özür gerekiyorsa, bunun Ankara'dan gelmesi gerektiğini" ileri sürdü.
Şalom, Mavi Marmara kurbanlarına tazminat ödenmesiyle ilgili olarak da, bunun iki taraflı düşünülmesi gerektiğini, filo olayında İsraillilerin de zarar gördüğünü savundu.
Silvan Şalom, Türkiye ile ilişkilerin önemli ve karşılıklı diyalogun da daima olumlu bir şey olduğunun altını çizmekten de geri durmadı.
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun siyasi danışmanı Ron Bremer, İsrail radyosuna "Türkiye ile İsrail'in, her iki tarafın kabul edebileceği bir uzlaşma formülü aradıklarını" ifade etti.
Bilindiği gibi 9 kardeşimizin şehit edildiği Gazze filosu olayı sonrasında Türkiye Hükümeti, İsrail'den özür ve tazminat beklediğini aksi takdirde ilişkilerin eskisi gibi olmayacağını belirtmişti. Şehit aileleri ise Gazze'ye yönelik abluka kalkmadıkça acılarının dinmeyeceğini deklare etmişlerdi.
 
Üst