İspanya’da 14.500 Yıllık Etkileyici Mağara Resimleri Bulundu

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,990
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
İspanya'nın İber Yarımadasında yaklaşık 14500 yıl öncesine tarihlenen etkileyici 50 mağara resmi keşfedildi.

iber3.jpg


İber Yarımadasının Biscay bölgesindeki Lekeitio kasabasında bulunan mağara resimleri, araştırmacılar tarafından oldukça etkileyici olarak yorumlanıyor.

Armintxe mağarasında keşfedilen 15 metrelik duvarda yer alan gravürlerde; atlar, bizonlar, keçi ve aslanlar betimlenmiş.

Biscay bölgesinde daha önce de Paleolitik döneme ait mağara çizimleri bulunmuştu. Ancak yeni keşfedilen ve bazılarının boyu 1,5 metreyi bulan figürler, öncekilerden çok daha büyük ve etkileyici.

iber1.jpg


Araştırmacılar, mağaranın yerel halk tarafından zaten bilindiğini fakat bu zamana kadar kimse mağaranın derinlerine ilerlemediği için resimlerin bulunamadığını söylüyor. Zira mağara resimleri girişten yaklaşık 50 metre ilerde yer alıyor.

Çizimlerde 30 kadar hayvan figürünün yanı sıra, daha önce Fransız Pirenelerinde bulunan çizimlere benzeyen yarım daire ve çizgiler de bulunuyor. Uzmanlara göre çizim tekniklerindeki benzerlikler, iki bölgedeki avcı ve toplayıcılar arasında bir bağ olabileceğini gösteriyor.

Mağara, hem resimleri koruyabilmek hem de çizimlerin bulunduğu bölgeye erişimin zor olması nedeniyle, halka açılmayacak. Fakat yetkililer teknolojiden faydalanarak, çizimleri halkla paylaşacakları sözünü verdi.

Uzmanlar da Kasım ayı sonunda yapılacak bir kongrede çizimler hakkında detaylı bilgi verecek.

iber2.jpg

 
Üst