islamda kadına dayak atılır mı?

cüneytkaya

Profesör
Katılım
21 Ağu 2007
Mesajlar
1,681
Tepkime puanı
4
Puanları
0
(Erkekler, kadınlar üzerine hakimdir [aile reisidir.] Çünkü, Allahü teâlâ, bazı kullarını, bazı hususlarda bazısından üstün yaratmıştır. Hem de, erkekler, kendi mallarını, onlar için sarf ederler. Kadınların iyileri, Allahü teâlâya itaat eder ve kocalarının haklarını gözetirler. Kocaları hazır olmadıkları zaman, onların namuslarını ve mallarını, Allahın yardımı ile korurlar. Hıyanet etmesinden korktuğunuz kadınlara, karı koca haklarını öğretin ve tatlı sözlerle nasihat edin, onları yatağınızdan ayırın. Yine de, uslanmaz iseler, hafif dövün! Uslanırlarsa, onları üzecek şey yapmayın, kendilerini incitecek bahane aramayın.) [Nisa 34]

Görülüyor ki, mala ve namusa hıyanet etmeyen kadınları dövmek değil, onları hiçbir suretle üzmek caiz değildir. Namusa ve mala hıyanet edenlere, her hükümet, her kanun, ağır ceza yapmaktadır. İslamiyet, kadınlara, çok kıymet verdiği, çok acıdığı için, hain olanlarını kanun pençesine düşürmeden önce, hafif vurmakla islah edilmelerinin de, tecrübe olunmasını emretmektedir. Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Bir erkek, hanımını döverse, kıyamette onun davacısı ben olurum) [R.Nasıhin]

Dünya işlerindeki kusuru için, dövmek şöyle dursun, acı, sert bile söylenmez.





 

adalı

Profesör
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
1,907
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Web sitesi
adali81.blogcu.com
Te'dip etme (terbiye etme)


İtaat etmeyen, isyankar davranışlarda bulunan kadına kocasının te'^dip etme hakkı vardır.

Bu hususta Allah-u Teala Ayet-i kerime'sinde şöyle buyurmaktadır:

"İtaatsizliklerinden endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, uslanmazlarsa onları yataklarında yalnız bırakın. Yine de dinlemezlerse dövün." (Nisâ:34)

Önce yumuşak bir dille nasihat eder, itaatten kaçınırsa istediği süre kadar yatağını ayırır, onu yatağında yalnız bırakır. Resul-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz de hanımlarından uzaklaşmış ve bir ay süreyle yanlarına gitmemiştir.

Kadın isyanında ve itaatsizliğinde ısrar ederse, şiddetli olmayan bir şekilde dövülür.

Güzel sözden anlamayan, kocasının yatağını terk etmesinden ders almayan kadınlar için bu bir terbiye yoludur.

Hazreti Ömer -radiyallahu anh-den rivayet edildiğine göre Resul-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir Hadis-i şerif'lerinde şöyle buyurmuşlardır:

"Koca, karısını dövmesi hususunda mesul tutulmaz." (Ebu Dâvud)

Yani bir kimse karısını, dövmenin şartlarına ve sınırına riayet ettiği takdirde dövdüğünden dolayı kınanamaz. Karısını dövme sebebi de kocasına sorulmaz, çünkü dövme sebebini anlatmak uygun olmayabilir.

Abdullah bin Zem'a -radityallahu anh-den rivayet edildiğine göre Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz ashabına hitabede bulundu. Sonra kadınlardan bahsedip, onlara iyilik etmek hakkında nasihatta bulunduktan sonra şöyle buyurdu:

"Cariyeyi değnekle dövercesine ne zamana kadar bazılarınız karılarını değnekle dövecek? Halbuki döven adamın, dövdüğü karısının yatağına aynı günün sonunda girmesi umulur." (İbn-i Mâce:1983)

Kadını sopa ile dövmek bu mürüvvete uygun düşmez. Nitekim İyas bin Abdullah -radiyallahu anh-den rivayet edildiğine göre bir diğer Hadis-i şerif'lerinde:

"Karılarını döven kimseleri hayırlılarınız olarak bilmeyiniz." buyurmuştur. (İbn-i Mâce:1985)
 

GENERAI_

Asistan
Katılım
15 Eyl 2007
Mesajlar
312
Tepkime puanı
0
Puanları
0
insanın insana secde etmesi caiz olsaydı kadının kocasına secde etmesini emrederdim diyor Efendimiz.. böyle bir mübalağa kullandığına göre kocanın kadının üzerinde hakkı vardır..kocanın olduğu kadar kadının kocasının üzerinde hakkı vardı..dayak atmaktan ziyade birbiri üzerindeki haklara meylederek dayağa yeltenmemek..
son çare hafifçe dövebilirsiniz diye bir hadisimiz var yalnız şuan hatırlayamadım sayın elm abi yetişirse vesselam:D
 

elmnightmare

Profesör
Katılım
8 Eyl 2007
Mesajlar
1,734
Tepkime puanı
8
Puanları
0
son çare hafifçe dövebilirsiniz diye bir hadisimiz var yalnız şuan hatırlayamadım sayın elm abi yetişirse vesselam:D
Ünlü müfessir el-Kurtubî (ö. 671/1273) kadını dövmeden söz eden ayeti şöyle tefsir etmiştir: "Allahü Teala ilk olarak kadınlara güzel öğüt verilmesini, sonra yatağın ayrılmasını, bu iki müeyyideden bir sonuç alınamazsa dövmeyi emretmektedir. Bu sonuncusu eşlerin barışmasına ve kadının aile içinde yeniden kendine düşeni yapmasına yardımcı olur. Ayetteki darb, iz bırakmayan hafif bir darptan ibarettir. Bu yüzden bununla kemik kırılmaz ve cariyede bir kusur söz konusu olmaz. Bundan kastedilen iyilik (salah) olup, başka bir şey değildir. Dövme, kadının fizik varlığına zarar verirse tazminat söz konusu olur. Nitekim hocanın okuttuğu öğrenciyi dövmesinde de durum aynıdır.

Hadiste şöyle buyurulmuştur: "Kadınlarınız konusunda Allah'tan korkun. Şüphesiz siz onları Allah'ın bir emaneti olarak aldınız ve onların cinsel uzuvlarını Allah'ın kelimesi (nikah akdi) ile kendinize helal kıldınız. Sizin onların üzerindeki hakkınız; yataklarınızı sizin hoşlanmadığınız hiçbir kimseye çiğnetmemeleridir. Eğer bunu yaparlarsa onları hafifçe dövebilirsiniz" (Müslim, Hacc, 47; Ebü Davud, Menasik, 56; İbn Mace, Menasik, 84; Darimî, Menasik, 34.)

Amr b. el-Ahvas, Veda haccı sırasında Hz. Peygamber'in şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Dikkat ediniz! Kadınlara hayrı tavsiye edin. Onlar sizin yanınızda yardımcılarınız olup, apaçık bir kötülük işlemedikçe, onlar üzerinde hayırdan başka bir şeye sahip değilsiniz. Eğer açık kötülük işlerlerse, onları yataklarında yalnız bırakın ve iz bırakmayacak şekilde hafifçe dövün. Eğer size itaat ederlerse, onların aleyhine başka bir bahane aramayın." (Buhari, Müslim, Tirmizi, İbn Mace. Tirmizi bu hadise "hasen-sahih" demiştir.)

en-Nisa suresi 19. ayette yer alan "açık bir kötülük (bi fahişetin mübeyyine)" ifadesinden kastedilen; kadının, kocasının hoşlanmadığı kimseleri eve alması ve kocasını kızdırmasıdır. Bununla zina kastedilmemiştir. Çünkü zina haram kılınmış olup, ona had cezası konulmuştur. Hadiste şöyle buyurulmuştur:

"Ma'rufi (iyi ve meşru) olan konularda size asi oldukları zaman bırakmayacak şekilde karılarınızı dövebilirsiniz" (bk. Müslim, Hacc, 147; Tirmizî, Rada', 11; Ebü Davud, Menasik, 56; İbn Mace, Nikah, 2, Menasik, 84; İbn Hanbel, V, 73)

Ata b. Ebî Rabah, İbn Abbas'a "iz bırakmayan dövme (darb gayru'l-Muberrih)"nin ne olduğunu sorunca o, "kadına misvak gibi bir şeyle vurmak"tan ibaret olduğunu söylemiştir. Diğer yandan Hz. Ömer eşine vurunca bu konuda kınanmış ve şöyle demiştir: "Rasulullah (s.a.s)'den eşini döven kimsenin bu konuda sorumlu olmadığını işittim." (bk. Ebu Davud, Nikah, 42; İbn Mace, Nikah, 51; el-Kurtubi, a.g.e., V, 113)
 

yorgun44

Üye
Katılım
12 Eki 2007
Mesajlar
19
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
allah razi olsun kardeslerim cok faydali oldunuz
 

kiraz_gez

Paylaşımcı
Katılım
20 Haz 2007
Mesajlar
113
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
sivas
dövme konusunda izlenecek yöntem ha! unutmayalim ki yemegin tuzu az yemek hazilanmadi yada sofra gec hazirlandi diye kadin dövülmez;
1-nasihat
2-yatagini ayirma resalullah in uygulamasiyla 30 gün sürmüstü yukariyi dikkatle okursaniz
3-dövme hurma lifiyle hz. ömer in uygulamasi
fakat uykarida bir seyi farkettim yada atladim yaniliyorsam düzeltinkadinin kaba etlerine ayni vurmak kasdediliyor.
INSANIN YÜZÜNÜNE YADA YÜZ KISMINA VURMAK HARAMDIR.yüzü kim olursa olsun onuru ifade eder onun icin cocuklarin dahi yüzüne vurulmaz.simdi birde dayak atan insanlara bakalim diye özellikle bu siralamyi yaptim okuyanlar diyebilirler ki okumamis hayir bilakis okudum neden böyle yazdim?
CÜNKÜ INSANLAR ÖNCE NASIHAT YADA HIC NASIHAT ETMEDEN DIREK TEKME TOKAT KISMINA GECIYORLAR AGIZA ALINMAYACAK LAFLAR SONRA AKSAM OLUNCA AYNI ESIYLE YATAGA BU HANGI INSANLIKLA BAGDASIR?
PEYGAMBERIMIZ KADINLARINA KARSI SABIRLI OLUN INCILTMEYIN KIZMAKLA YADA DAVRANIILARINIZDA SINIRLI OLUN KADINLARINIZA MERHAMET EDIN BUYURMAKTADIR.
karsimizdakininde bir can tasidigini ve onlarin bize ALLAH in bir emaneti oldugunu unutmayalim.
selam ve dua ile
 

adalı

Profesör
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
1,907
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Web sitesi
adali81.blogcu.com
kiraz_gez, ben de bir hanım olarak erkeklerin kadına dayak atmasına karşıyım. Ama "Kadın isyanında ve itaatsizliğinde ısrar ederse, şiddetli olmayan bir şekilde dövülür." buyruluyor. Burada her kadın dövülür denmiyor zaten. Ayrıca kadının dövülmesi uyarılar yapıldıktan sonra yapılması gereken en son sırasındadır...
Kadınlar erkeklere bir emanettir. İnş erkekler emanetlerine sahip çıkarlar ve kadınlar da saliha hanımlardan olurlar...
 

UBEYDUN

Ordinaryus
Katılım
16 Ara 2006
Mesajlar
2,548
Tepkime puanı
286
Puanları
0
Konum
göçmen
bir gün hoca efendi, hz ömerin oğluna karısını boşamasını emrettiğini oğlununda boşadığını söylemişti.
baba hakları hakkında,
ama sonra şöyle ekleme yapmıştı;
bunu bugün bir babanın yapabilmesi için hz. ömer gibi olması lazım.
 

Bîdâr

Aktifleşmemiş
Katılım
31 Tem 2007
Mesajlar
5,222
Tepkime puanı
207
Puanları
0
Ne kadar Gereksiz bir konu ya...Hey Allah'ım..
 

adalı

Profesör
Katılım
10 Eyl 2007
Mesajlar
1,907
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Web sitesi
adali81.blogcu.com
İsmail Aleyhisselam'ın izdivaç mevzusunda da İbrahim Aleyhisselam'ın gelinin kanaatsizliği görmesi üzerine oğluna hanımını boşamasını tavsiye etmiştir

İsmail Aleyhisselam büyüdü. Cürhümlülerden fasih Arapça öğrendi. Sonra onlardan bir kızla evlendi. Bu sırada annesi Hazrei Hacer vefat etmişti.

İbrahim Aleyhisselam bir gelişinde oğlunu evinde bulamadı, karısına nereye gittiğini sordu. Kapısına gelen bu zatın kendi kayınpederi olduğunu bilmeyen gelin, İsmail Aleyhisselam'ın yiyecek bulmaya gittiğini söyledi. Durumunu anlamak için ona bazı sorular sordu. Allah-u Teala2nın kendisine verdiği nasibe razı olmadığını, kocası ile yaşamaktan usandığını görünce gözü tutmadı ve "Kocan gelince kocana selam söyle, kapısının eşiğini değiştirsin!" buyurdu.


İsmail Aleyhisselam eve gelince, babasının gelip gittiğini kokusundan sezdi. Durumu öğrndiğinde şifreyi çözdü ve karısına 'O benim babamdı. Seni boşamamı söylemiş. Artık sen ailenin yanına gidebilirsin.' dedi ve ondan ayrıldı. Daha sonra bir başka kadınla evlendi.

İbrahim Aleyhisselam bir zaman sonra yine geldi. Aynı şekilde oğlunu bulamayınca karısına nereye gittiğini sordu. Kadın 'Geçimimizi sağlamaya gitti.' dedi. Onu da denemek için "Geçiminiz nasıl?" buyurdu. 'Elhamdülillah! Hayır, saadet ve bolluk içindeyiz.' diye cevap verdi. İbrahim Aleyhisselam onların etine ve sütüne bereket duası yaptı ve bu yeni geline "Kocan gelince selamımı söyle, eşiğini güzel tutsun." dedi ve oğluyla görüşemeden gitti.

İsmail Aleyhisselam eve gelince karısına eve bir kimsenin gelip gelmediğini sordu. Kadın durumu ve olup bitenleri anlatınca pek sevindi. 'O benim babamdır, sen de evimin eşiğisin, seni hoş tutmamı söylemiş.' buyurdu. Bu hanımını hayatı boyunca bırakmadı ve ondan çocukları oldu.
 

kiraz_gez

Paylaşımcı
Katılım
20 Haz 2007
Mesajlar
113
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
sivas
kiraz_gez, ben de bir hanım olarak erkeklerin kadına dayak atmasına karşıyım. Ama "Kadın isyanında ve itaatsizliğinde ısrar ederse, şiddetli olmayan bir şekilde dövülür." buyruluyor. Burada her kadın dövülür denmiyor zaten. Ayrıca kadının dövülmesi uyarılar yapıldıktan sonra yapılması gereken en son sırasındadır...
Kadınlar erkeklere bir emanettir. İnş erkekler emanetlerine sahip çıkarlar ve kadınlar da saliha hanımlardan olurlar...
NEDEN KADINLAR OLSUN ERKEKLER OLSUN HEMEN KABULE BIRAKIYORLAR ANLAMADIM PEYGAMBERIMIZ BIR DEFA DAHI KADINLARI DÖVMEDI ONLARA ONLARIN ANLAYACAGI CEZALAR VERDI KI BU DAYAKTAN DAHA ETKILI BIZLER KARSIMIZDAKI INSANLARI ANLAMAK ZORUNDAYIZ HIC BIR INSAN DAYAGI HAKETMEZ KIM OLURSA OLSUN.biliyorum bazi insanlar sadece dayaktan anliyorlar onlar icin dahi hayir önce uyari sevgi ile hersey olur yeterki niyet ciddi olsun hic kimsenin kimseye iskence cektirmeye hakki yoktur.sebep ne olursa olsun
ÖRNEK HER ZAMAN PEYGAMBERIMIZ OLMALI
 

kiraz_gez

Paylaşımcı
Katılım
20 Haz 2007
Mesajlar
113
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
sivas
Ne kadar Gereksiz bir konu ya...Hey Allah'ım..
anlamadim kardesim biraz aciklar misiniz konunu neresi gereksiz her gün binlerce kadina dayak atilirken binlere insan her ne sebebten olursa olsun dayak yerken üstelik dayak cennetten cikmadir diye bir ata sözümüz varken kizini dövmeyen dizini döver diye kizi döven anne ve babalar varken sebebini anlatamadigi tek carenin dövmek oldugunu düsünen insanlarin oldugu bir toplumda gerksiz bir konu öylemi
 

kiraz_gez

Paylaşımcı
Katılım
20 Haz 2007
Mesajlar
113
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
sivas
insanın insana secde etmesi caiz olsaydı kadının kocasına secde etmesini emrederdim diyor Efendimiz.. böyle bir mübalağa kullandığına göre kocanın kadının üzerinde hakkı vardır..kocanın olduğu kadar kadının kocasının üzerinde hakkı vardı..dayak atmaktan ziyade birbiri üzerindeki haklara meylederek dayağa yeltenmemek..
son çare hafifçe dövebilirsiniz diye bir hadisimiz var yalnız şuan hatırlayamadım sayın elm abi yetişirse vesselam:D
bu hadiste peygamberimiz ne demek istiyor hic düsündünüz mü?
 

öggeş

Asistan
Katılım
12 May 2007
Mesajlar
884
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
38
Flv cevirici (her pc. e gerekli bence)

Kadına yeri geldiğinde dayak atmak vardır...
Allah resulu buyuruyor içinizde en hayırsızınız hanımını encok döveninizdir.
Ancak siyer kitaplarında anlatılan bazı olayalr var.Mesela Allah resulunun hanımalrı Ondan sürekli dünyalık istemeleri üzerine Allah resulu inzivaya cekiliyor ve bu durum sahabeye cok zor geliyor hz ömer Hz Mu hammed s.a.s. huzuruna girip haınımın kendisinden dünaylık istediği için ensesine vurduğunu belirtiyor Allah resulunda bu olaya gülümsüyor...
 

kiraz_gez

Paylaşımcı
Katılım
20 Haz 2007
Mesajlar
113
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
sivas
Kadına yeri geldiğinde dayak atmak vardır...
Allah resulu buyuruyor içinizde en hayırsızınız hanımını encok döveninizdir.
Ancak siyer kitaplarında anlatılan bazı olayalr var.Mesela Allah resulunun hanımalrı Ondan sürekli dünyalık istemeleri üzerine Allah resulu inzivaya cekiliyor ve bu durum sahabeye cok zor geliyor hz ömer Hz Mu hammed s.a.s. huzuruna girip haınımın kendisinden dünaylık istediği için ensesine vurduğunu belirtiyor Allah resulunda bu olaya gülümsüyor...
kardes sen bu hikayeyi nereden aldin bu islamda böyle bir sey yoktur.peygamberimize bu bir hakarettir.igrec bir iftira senin okudugun sakin dedekorkut hikayeleri olsasin?
 

AynAlı

Kıdemli Üye
Katılım
16 May 2007
Mesajlar
8,728
Tepkime puanı
1,378
Puanları
0
"İtaatsizliklerinden endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, uslanmazlarsa onları yataklarında yalnız bırakın. Yine de dinlemezlerse dövün." (Nisâ:34)
 

bi husben

Kıdemli Üye
Katılım
7 Mar 2007
Mesajlar
5,664
Tepkime puanı
322
Puanları
83
hele bir düşünün kadın veri gibi saçmalıyor ağbi gibi inatçı ı dovulmezmi agzı burnu kırlır:)

şaka şaka
 
Üst