'İslam tarihinin dördüncü zor dönemini yaşıyoruz'

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,114
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Başkanlık olarak dünyadaki bütün Müslüman kardeşlerimizle çok iyi ilişkiler gerçekleştirdik. Ancak Erbil ve Kuzey Irak ile ilgili konularda gecikmelerimiz var. En kısa zamanda hem Erbil hem Süleymaniye'ye, oradaki kardeşlerimizle büyük bir alimler heyeti olarak buluşmaya geleceğiz" dedi.
Görmez, Wshyar Hayder Othman başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi Erbilli Alimler Heyeti'ni makamında kabul etti.
gormez-jpg20150430151457.jpg

Heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Görmez, "Her milletin tarihte büyük imtihanları vardır. Ama Irak'ta yaşayan kardeşlerimizin imtihanları son asırda, bilhassa son 20 yılda çok daha zor oldu" diye konuştu.
Cenab-ı Hak'tan bir an önce bu büyük imtihanları geride bırakmasını dilediğini bildiren Görmez, "Tarih boyunca nasıl ki İslam medeniyetinin merkezi oldu bu bölgeler, Bağdat, Erbil, bundan sonra da inşallah İslam medeniyetinin en büyük merkezleri olmaya devam ederler" ifadelerini kullandı.
Görmez, Türkmenlerin hem Irak hem Kuzey Irak'ta barış içinde, tarihte birlikte inşa ettikleri medeniyeti yaşayarak hayatlarını sürdürmelerinin en büyük temennileri olduğunu vurguladı.
Bu diyarların tarih boyunca Ulum-i İslamiyye'ye merkezlik yaptığını anlatan Görmez, "Hadis usulünün kurucusu olarak kabul ettiğimiz İbnu's-Salah olsun, alimler, edipler, bu dünyada yetişmiştir. Bütün dünyaya merkez olmuş, İslam alemine yön vermiş bir coğrafyada yaşıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.
Son 20 yılda bu coğrafyanın başına gelenler nedeniyle mümin ve Müslüman olarak hep büyük ıstırap çektiğini anlatan Görmez, "Fakat sünnetullah gereği umut ediyoruz ki bundan sonra bir ferah, bir izdihar dönemi başlayacak inşallah. Bölgemizde yaşananlar, gerek Suriye'de gerekse Irak'ta olup bitenler inşallah geride kalacak. Çünkü biz çok büyük bir medeniyetin çocuklarıyız" dedi.
"İslam tarihinin dördüncü zor dönemini yaşıyoruz"
İslam tarihinin, dördüncü zor döneminin yaşandığını kaydeden Görmez, şöyle devam etti:
"Birinci zor döneminden sonra, yani Hazreti Osman'ın katliyle başlayan fitne dönemlerinden sonra müthiş bir izdihar başlamıştır. Tefsir, fıkıh, hadis, usul gibi İslami ilimlerin tamamı o dönemde kurulmuştur. Büyük fetihler birinci sıkıntıdan sonra başladı, Müslümanlar Endülüs medeniyeti kuruldular, Çin'in içlerine kadar bu sıkıntılardan sonra gittiler. Cenab-ı Hak, Müslümanların yolunu açtı."
İkinci büyük sıkıntının Moğol istilasıyla başladığını dile getiren Görmez, "Bir taraftan Moğol istilası, diğer taraftan Haçlı seferleri, İslam dünyasının içerisine girdiği en zor ikinci dönem oldu. Ondan sonra tekrar bir izdihar başladı. Tekrar bir vahdet oluştu. Osmanlı Devleti ikinci zor dönemden sonra kuruldu. Neveviler, İbnu's-Salahlar gibi ikinci dönem büyük alimler hep ondan sonra yetişti" bilgisini verdi.
Üçüncü zor dönemin, Osmanlı'nın yıkılışı ve sömürgeler, istilalar zamanı olduğunu kaydeden Görmez, şu ifadeleri kullandı:
"Müslümanlar büyük bir mukavemetle, sömürgeleri bertaraf ettiler, nispeten de olsa özgürlüklerine kavuştular. Derken bu dördüncü dönem geldi. Bütün ihya hareketleri, ıslah hareketleri ve tecdit hareketleri, bundan sonra neşvünema buldu. Şimdi dördüncü dönemi bitirmek üzereyiz. Şimdi bitireceğiz inşallah. Şuruk (doğuş) yakındır. İslam dünyasının şimdi şuruk vaktidir. Her zevalin bir kemali vardır. Şimdi o zeval, kemal buluyor. O zeval dönemi geçecek inşallah. Hiçbir zaman ümitsiz olmamak gerekir."
"Erbil ve Süleymaniye'ye geleceğiz"
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak dünyadaki bütün Müslümanlarla çok iyi ilişkiler kurduklarını belirten Görmez, "Ancak Erbil ve Kuzey Irak ile ilgili konularda gecikmelerimiz var. Bunun farkındayız. İnşallah en kısa zamanda hem Erbil hem Süleymaniye'ye, oradaki bütün kardeşlerimizle büyük bir alimler heyeti olarak buluşmaya geleceğiz" dedi.
Othman, Görmez'i Erbil'e davet etti
Irak Türkmen Cephesi Erbilli Alimler Heyeti Başkanı Wshyar Hayder Othman ise ziyareti, kardeşlik ilişkilerini güçlendirmek ve "medeniyetler medresesi" Türkiye'den istifade etmek amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.
Görmez'i Erbil'e davet eden Othman, cami ve eğitim hizmetleriyle ilgili destek istedi.
Görüşme sonunda Başkan Görmez, Othman'a, Kur'an-ı Kerim hediye etti.
AA
 
Üst