İslam Dünyasında Bayram İhtilafı

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Müslüman ülkelerin çoğu Ramazan bayramına cuma günü başlıyor. Bazı müslüman ülkeler ise Perşembe (yarın) Ramazan bayramına başlayacağını duyurdu.

Bu akşam (Çarşamba) hilali görmemelerinden dolayı Ramazan ayını 30'a tamamlayacaklarını ilan eden bazı Müslüman ülkeleri, Cuma gününü Ramazan ilk günü olarak ilan etti.

Cuma günü Ramazan Bayramına başlayacaklarını duyuran Müslüman ülkeler şunlar; Mısır, Ürdün, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İran, Cezayir, Sudan, Filistin, Suriye, Tunus, Endonezya, Malezya, Katar ve Bahreyn.

Brezilya, İtalya ve Kanada'daki Müslümanların da cuma gününü Ramazan bayramının ilk günü olarak ilan ettikleri belirtildi.

Perşembe günü bayram kutlayacak ülkeler

Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek ise yarın (Perşembe) günü Ramazan bayramına başlıyor.

Perşembe günü (Yarın) Ramazan bayramını kutlayacak olan Müslüman ülkelerin, Rü'yeti Hilale göre değil takvim hesabına göre bayrama başlayacakları vurgulandı.

Arap ülkelerinden Libya sadece yarın bayram yapacaklarını ilan etti.

Pakistan'da Bayram cumartesi günü

Pakistan'ın ise Ramazan ayına bir gün geç başlamasından dolayı Cumartesi günü Ramazan Bayramına başlayacağı bildirildi.

TİMETURK
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45

Ramazan Bayramının tespiti, bu yıl da müslümanlar arasında kargaşaya sebep oldu. Türkiye’de Perşembe günü, bir çok ülkede ise Cuma günü Bayram kutlanacağı ilan edildi? Peki tartışmada kim haklı?


İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Kurulu eski Başkanı ve Süleymaniye Vakfı – Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, Türkiye'nin hesaplarının gerek ilmi, gerekse bilimsel açıdan doğru olduğunu belirterek, Ramazan bayramı'nın yarın kutlanacağını belirtti.
"Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda Kur’an’ın gösterdiği yönde doğru bir uygulama yapmaktadır. Kur’ân, namaz vakitleri konusunda gözlemi emrederken kameri takvim konusunu bilim adamları heyetince yapılacak hesaplara bırakmaktadır.
Allah Teâlâ şöyle buyurur: Ay ve güneş, bir hesaba göre hareket eder. (Rahman 55/5) Güneşi aydınlık kaynağı, ayı da ışık yansıtıcısı yapan odur. Yılların sayısını ve hesabı bilesiniz diye ay için evreler belirlemiştir. Allah bunları, doğruları gösterir biçimde yaratmıştır. O bu âyetleri, bilen bir topluluk için ayrıntılı olarak açıklamaktadır. (Yunus 10/5)" diyen Bayındır, peygamberimiz zamanında bu hesabı yapabilecek bilim adamları olmadığı için Hz. Muhammed'in tek çare olarak şöyle buyurduğunu belirtti “Biz ümmî bir toplumuz; hesabı ve yazıyı bilmiyoruz. Şunu biliriz ki ay, ya 29 veya 30 gündür”... “Hilâli (Ramazan hilâlini) görünce oruca başlayınız, hilâli (Şevval hilâlini) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız.”
"Çağımızda ay ve güneşin hareketlerini hesaplayacak ilim adamları yeterince vardır" diyen Bayındır. yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları söyledi:
"Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önderliğinde 1978’de yapılan Uluslararası Ru’yet-i Hilal Konferansında doğru prensipler tespit edilmiştir. O günden sonra, hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini esas alan takvimler, astronomlar ve din bilginlerinin birlikte yaptıkları çalışmalarla hazırlanmaktadır.
Bu yıl, Ramazan bayramının girdiğinin işareti olan Şevval hilali,l 8 Eylül 2010 günü, Güney Amerika’da Rio do Jenerio’da Türkiye saatiyle yaklaşık 23.40’da çıplak gözle görülebilecektir.
Konu ile ilgili teknik bilgiler şöyledir:
Rio do Jenerio
Enlem 22 derece 54 dakika
Boylam 43 derece batı.
Elogasyon açısı 7.8 derece.
Güneş ufkun 5 derece üstünde.
(Bu bilgiler İstanbul Üniversitesi Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan ÖKTEN’den alınmıştır.)
Hiçbir ayette hilalin gözlemlenmesi emredilmemiştir. Tam tersi “bilen bir topluluk tarafından hesaplama yapılarak tespit edilmesi gereği” üzerinde durulmuştur. Böyle bir heyetin bulunmadığı dönemde Peygamber efendimizin tek çare olarak uyguladığı, hilalin çıplak gözle görülmesini, prensip edinip uygulamaya devam etmek, kabul edilebilir bir durum değildir.
Zaten yılların sayısı ve ay hesabı evrenseldir; dünyanın bir yerinde Şevval ayının 1’i, bir başka yerinde Ramazan’ın 30’u olamaz"


(Haber 7)
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
çok üzücü bir durum bayramda bile ittifak olmaması...

bunlar inşaAllah seneye çözülmüş olur...
grenweç yerine mekke saati uygulaması gelecek...
 

Aşk Şairi

Kıdemli Üye
Katılım
11 Nis 2007
Mesajlar
3,286
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Web sitesi
www.haksairi.com
ay tutulmasını hesaplayan bilim adamları
ramazan hilalinin görünmesinimi hesaplayamayacak
arab ülkeleri inadından vaz geçip diyanetin uygulamasına geçmeli
 
Üst