İranlı Pilot Irak’ta Öldü

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Irak'taki Maliki yönetiminin en büyük destekçisi olan İran'ın resmi haber ajansı IRNA, İranlı bir pilotun Bağdat’ın kuzeyinde yer alan Samarra kentinde ‘bir Şii kutsal ibadet yerini savunurken’ öldüğünü duyurdu.

Ajans, Albay Şucat Alemdari’nin uçuş sırasında mı yoksa karada savaştığı sırada mı öldüğü
hakkında net bir bilgi vermedi.


Al Jazeera’nin Bağdat muhabiri İmran Han, Irak’ta bir uçağın düşürülmesiyle ilgili herhangi bir haberin kendilerine ulaşmadığını dolayısıyla İranlı pilotun bir çatışma sırasında öldürülmüş olabileceğini söyledi.


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın Samarra da dahil olmak üzere Irak’ta Şiilere ait tüm kutsal ibadet yerlerini savunacağını açıklamıştı.

Maliki yönetiminin en büyük destekçisi olan İran, Bağdat'ın talep etmesi durumunda silah yardımında bulunmaya hazır olduklarını, 'askeri danışman' da gönderilebileceğini açıklamıştı.
Moskova ziyareti sırasında konuyla ilgili açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emir Abdulahiyan, “İran askerlerini Irak’a göndermek gibi bir niyetimiz yok ancak askeri danışman yollayabiliriz” demişti.

Maliki'nin en büyük destekçisi İran


Tahran yönetimi, mezhepçi ve baskıcı politkaları nedeniyle Sünnilerin, Kürtlerin ve bazı Şii grupların da tepkisini çeken Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin en yakın müttefiki konumunda.

ABD yönetimi geçtiğimiz hafta, az sayıda İran devrim muhafızının Irak topraklarında faaliyette olduğunu ancak büyük çapta askeri birimlerin ülkeye girdiğine dair bir işaret olmadığını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Irak’taki kriz başladıktan hemen sonra yaptığı açıklamada, Irak’taki Maliki hükümetine yardımda bulunmaya hazır olduklarını ve ABD ile işbirliği de yapabileceklerini söylemişti.


Devrim Muhafızları, Suriye savaşıyla ilgili de sık sık gündeme geliyor. Suriyeli muhalifler ve bazı Batı ülkeleri, Devrim Muhafızları’nın savaşta Beşşar Esed rejimine destek vermek için ülke içinde faaliyette olduğunu öne sürüyor.


Al Jazeera ve AFP


 
Üst