İran'da Kürt Ayaklanması

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
İran'da bir otel odasında tecavüz nedeniyle intihar eden genç bir kadının intiharından sonra protestolar çatışmalara dönüştü...

İran'daki Kürt kenti Mahabad'da bir otelin 4. katından atlayarak intihar eden 25 yaşındaki Farinaz Hosravani'nin ölümü sonrası isyan çıktı. Yüzlerce kişi Tara Oteli'ni ateşe verdi. Olayın istihbaratçıların tecavüz girişimi sonrası çıktığı söyleniyor.

OTELİN 4. KATINDAN DÜŞTÜ DENİLMİŞTİ

Tara Oteli'nde çalışan 25 yaşındaki Farinaz Hosravani'nin 4 istihbarat görevlisinin tecavüz girişimi sonrası 4. kattan düşerek yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Rudaw, "Farinaz'ın otelin 4. katından tam olarak neden düştüğü bilinmiyor" derken DİHA ise Farinaz'ın tecavüzden kaçarken 4. kattan atlamak zorunda kaldığını yazdı. Tara Oteli ateşe verilirken, eylemlerin yayılarak devam ettiği ifade ediliyor.

OHAL İLAN EDİLDİ

Olayların büyümesi ile birlikte İran'a bağlı özel güçler, halka saldırdı. Saldırılar sonucu 2 yurttaşın yaşamını yitirmiş olabileceği iddia ediliyor. Ayrıca söz konusu saldırılarda 27 kişinin yaralandığı ve onlarca yurttaşın da gözaltına alındığı belirtiliyor. İran özel güçlerinin saldırısında ölü-yaralı sayısı hakkında net bir bilgiye ulaşılmazken, Mahabad'da olağanüstü hal ilan edildiği ve şehrin binlerce asker tarafından kuşatıldığı kaydedildi.

Kolluk kuvvetlerinin göstericilere müdahalesi sırasında yaralananlar ve gözaltına alınlar oldu. Mahabad halkı, Ferinaz'a cinsel saldırıda bulunan tecavüzcülerin ve olayda parmağı olduğunu düşündükleri otel sahibi Nadir Moludi yargı önüne çıkarılmasını istiyor. Farinaz'ın ölümünden sonra başlayan isyanda rejim halkı taradı. İlk bilgilere göre 10 yaralı var.

http://www.timeturk.com/iran-da-kurtlerin-ayaklanmasi-suruyor/haber-1342
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
İran televizyonu: Kürtleri Suudiler ayaklandırdı

İranlı Kürtleri ayağa kaldıran Mahabad kentindeki tecavüz girişimi sonrası İran'da rejim yanlısı medya kuruluşlarından birbirinden ilginç yorumlar gelmeye devam ediyor.

İran'ın Mahabad bölgesinde geçtiğimiz gün bir istihbarat subayının tecavüz girişimi nedeniyle Farinaz Hoşravani'nin intiharı ile başlayan olaylara İran kanalından ilginç bir yorum geldi.

"Suudiler Mahabad'ı Tahrik ediyor"

İran kanal 2 televizyonu yaptığı yayında İranlı yetkili Mahabad bölgesindeki Kürt nüfusunun Suudi Arabistan tarafından İran rejimine karşı kışkırtıldığını ve olayların bir Suudi oyunu olduğunu savundu.

Dünyanın pek çok bölgesindeki Kürtler İran rejimine karşı gösteriler düzenlerken İran yönetimi olayın bir 'yanlış anlama' olduğunu savunuyor. Sorumlular hakkında soruşturma açacağını açıklayan Tahran yönetiminin bölgedeki isyanın büyümemesi için güçlerini geri çekti ancak Sünni Kürtlerin yaşadığı bölgelerde tepkiler dinmiş değil.

http://www.timeturk.com/iran-televizyonu-kurtleri-suudiler-ayaklandirdi/haber-1654
 
Üst