İnternet mağduruna kılavuzluk hizmeti

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İnternet üzerinden özel görüntü ve konuşmaları izinsiz yayınlandığı için mağdur olanlara yardım ve destek hattı kurulacak. Özel görüntüleri internette yayınlananlar, merkez sayesinde görüntülerini kaldırabilecek.

İnternet bir taraftan vatandaşın hayatını kolaylaştırırken, diğer taraftan kötü niyetli kişilerce silah ve şantaj aracı olarak kullanılmaya başladı. Görüntü ve konuşmaları izinsiz olarak internette yayınlanan kişilerin, internet yoluyla işlenen suçlarla mücadele için kurulan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) başvuruları her geçen yıl giderek artıyor.
İnternet üzerinden işlenen suçlarla mücadele yasası TİB'e 9 katalog suçun işlenmesi durumunda internet sitesini kapatma yetkisi veriyor. Kişisel hakların ihlali nedeniyle başvuru yapanlar ise TİB tarafından savcılıklara yönlendiriliyor. Mahkemeye başvurup sonuç alınması ise en az 2-3 hafta sürüyor. Bu süre içinde, görüntüler pek çok site tarafından kopyalanarak yayınladığı için mağduriyet daha da artıyor.
Video paylaşım sitesi Youtube'un tekrar açılmasında aktif görev alan İnternet Kurulu, internetle ilgili yeni bir düzenleme için çalışma grubu oluşturdu. İnternet üzerinden işlenen suçlarla mücadele yasasında değişiklikler yapılması için öneri hazırlayan grup, telif haklarının korunması ve kişisel hakların ihlalinin önlenmesi için de öneriler hazırladı.
MAHKEMEYE GİTMEDEN ÇÖZÜM
Önerilerin en önemlisini çağrı merkezi kurulması oluşturdu. Çağrı merkezindeki uzmanlar, internette özel görüntü ve konuşmaları izinsiz yayınlananlara kılavuzluk yapacak. Google, Facebook, Youtube gibi uluslararası hizmet veren sosyal paylaşım sitelerinin kişisel hakların korunması için uygulamaları bulunuyor. Bu sitelere doğru şekilde başvuru yapıldığında, kişisel hakları korumak için izinsiz yayınlanan görüntüler kısa sürede kaldırılıyor. İnternet üzerinden kişisel hakları ihlal edilenlere, kurulacak çağrı merkezine başvurmaları halinde yardım edilecek.
Uzmanlar ilk olarak dava sürecine girmeden, internet sitesinin kişisel hakları korumak için geliştirdiği yöntemleri inceleyecek. Sitenin böyle bir yöntemi varsa, çağrı merkezi uzmanları, mağdur vatandaşın doğru şekilde başvuru yapmasını sağlayacak. "Uyar kaldır" yöntemiyle sonuç alınamaması durumunda uzmanlar, bu kez mağdura izleyeceği hukuki yolları gösterip, teknik destek sağlayacak. Mahkemelere yapılan pek çok başvuruda teknik eksiklikler nedeniyle çıkan kararlar uygulanamıyor. Uzmanlar, dava dilekçesinde olması gereken teknik bilgiler ve talepler konusunda mağdura yol gösterecek. Böylece vatandaşların, sonuç alınamayacak yöntemlerle zaman kaybetmesinin ve hak ihlalinin daha fazla yaygınlaşmasının önüne geçilmiş olacak.
BU SUÇLAR SİTE KAPATTIRIR
İnternetyoluyla yapılan suçlarla mücadele yasasına göre TİB'in sadece 9 katalog suçla ilgili doğrudan internet sitesine erişimi engelleme yetkisi bulunuyor. Türk Ceza Kanunu'nda da yer alan 9 katalog suç şunlardan oluşuyor:

İntihara yönlendirme
Çocukların cinsel istismarı
Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma
Sağlık için tehlikeli madde temin etme
Müstehcenlik
Fuhuş
Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama
Atatürk aleyhine işlenen suçlar
Futbol ve diğer spor müsabakalarında bahis ve şans oyunu oynatma
Sabah
 
Üst