İnternet için uluslararası polisi gücü

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
644920101218110428967.jpg


Geçtiğimiz hafta oluşturulan BM çalışma grubu, küresel internet polisi gücü kurmak için bir uluslararası panel çalışmalarına başladı. Google karşı adım için kolları sıvadı, imza kampanyası düzenliyor.


Konu, ülkelerin internet konusunda nasıl tutum alması konusunda önerilerde bulunan BM sponsorluğundaki İnternet Yönetimi Forumu’nun(IGF) süresinin ve kapsamının genişletilmesi tartışmaları sırasında gündeme geldi.
İnternet Yönetimi Forumu oluşturulduğunda öngörülen çalışma süresi yakında sona erecek. BM’nin Kalkınma Bürosuna bağlı Bilim ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, yeni IGF’nin görev ve kapsamını belirleme konusunda çalışmalara başladı. Komisyon, çalışma grubunun sadece hükümet temsilcilerinden oluşmasına, sivil ve teknoloji sektöründen kimsenin bulunmamasına karar verdi. Bu karar başta Google olmak üzere internet devlerinin sert tepkisine neden oluyor. Google, diğer internet devleriyle beraber BM’nin bir internet polis gücü oluşturmasına karşı imza kampanyası düzenliyor.
Komisyon delegeleri ise, yeni çalışma grubunun endüstrinin mikro yönetimi ile ilgili olmadığını, daha geniş anlamada internet ağı üzerinde hükümetlerin kontrolünü iyileştirme için ülkelerin politikaları arasında harmonizasyon sağlama amaçlı olduğunun altını çiziyor.
Çalışma grubunun Salı günü yapılan toplantısında Çin, Brezilya, Hindistan, Suudi Arabistan, Sırbistan ve Güney Afrika delegeleri, internet polisi politikalarını belirleyecek uluslararası çalışma grubunda sadece hükümet temsilcilerinin olmasını destekledi.
Çalışmanın Wikileaks tartışmalarından sonra başlaması dikkat çekti. Wikileaks’in kapatılmasına rağmen aynı anda dünyanın her köşesindeki yüzlerce yeni sağlayıcı üzerinden yeniden yayına geçmesi, devletler açısından internetin kontrolü tartışması başlatmıştı. Wikileaks’in kapatılması sonrası kredi kartı şirketleri başta olmak üzere bazı Amerikan şirketlerinin bilgisayar sistemlerine yönelik siber ataklar meydana gelmişti.
Google: ‘’İnternetin güzelliği kontrolsüzlüğü’’
BM çalışmasına tepki gösteren Google’ın blogunda yer alan eleştiri yazısı, ‘’İnternetin güzelliği hiçbir grup tarafından tam kontrol edilmemesi’’ denildi. Google, diğer internet devlerini de BM’nin çalışma grubuna karşı harekete geçmek üzere acil toplantıya çağırdı. Google ayrıca, internet sektörü kuruluşları arasında bir imza kampanyası başlattı.
Haber7.com
 
Üst