“İnsanların elindekine göz dikme!”

bulut_bey79

Kıdemli Üye
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
12,118
Tepkime puanı
324
Puanları
0
Konum
istanbul
Web sitesi
3422unitedstates.spaces.live.com
Hazreti Lokman Hakîm’in nasîhatlerinden:
Yavrum, kötü huydan, sıkıntı vermekten, sabırsızlıktan sakın! Bu hasletler karşısında hiçbir arkadaşın sana dürüst davranmaz ve seninle aralarında dâima bir mesafe bırakırlar. İşini sev; sık sık karşılaştığın olaylar karşısında sabret! İnsanlara karşı güzel huylu ol! Zira huyu güzel olan, herkese güler yüz gösteren ve bunu yaygınlaştıran, iyiler yanında nasîbini alır; ona karşı iyi kimseler sevgi besler, kötüler de ondan uzaklaşır.
Yavrum, gönlünü kederlerle ve kalbini üzüntülerle meşgul etme. Aç gözlülükten sakın. Takdire rıza göster. Allah tarafından sana verilene kanaat et ki hayatın güzelleşsin, gönlün sürurla dolsun ve hayattan zevk alasın. Eğer dünya zenginliklerinin senin için bir araya getirilmesini istersen, insanların ellerinde olanlara göz dikme! Zira peygamberleri bulundukları mertebeye ulaştıran şey insanların ellerinde bulunanlara göz dikmemeleridir.
Yavrum, dünya hayatı kısadır. Senin oradaki ömrün ise daha da kısadır. Bu kısa ömrün de daha az bir kısmı geride kalmıştır.
Yavrum, iyiliği ehline yap, ehil olmayana iyilik yapma; yoksa o, dünyada boşa gider, ahirette de sevabından mahrum olursun. İktisatlı ol, savurgan olma; cimrilik derecesinde mala sarılma, israfa varacak şekilde de onu dağıtma!
Yavrum, hasetçinin üç belirgin özelliği vardır: “Gıyabında dostunu çekiştirir. Yanında olduğu zaman ona yaltaklanır, o bir musibete düçar olduğunda da ona sevinir.”
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Üç şey, kişiye ayıp olarak yeter: 1- Kendi kusurunu görmeyip, başkalarındaki aynı kusuru görmek. 2- Kendi utanç verici hâlini görmeyip, başkalarının aynı durumundan utanç duymak. 3- Düşüp kalktığı kimselere sıkıntı vermek.)
(Cehenneme ilk girecek üç kişi: 1- Zalim emîr. 2- Allahın hakkını ödemeyen zengin. 3- Kibirli fakir.)
(Bereket üç şeydedir: 1- Cemaatte. 2- Sahur yemeğinde. 3- Tiritte.[Et suyuyla yapılan bir yemek])
(Üç bakış ibadettir: 1- Ana babanın yüzüne bakmak. 2- Mushafa bakmak. 3- Denize bakmak.)

Hikmetler
Mehmet Oruç
 
Üst