İnsanlar 'Üç' Kişi İle Kıyaslanır

mahmud enes

Doçent
Katılım
24 Nis 2010
Mesajlar
708
Tepkime puanı
42
Puanları
0
(Ders ayeti)
"Onlar Rablerine saf olarak arzolunacaklar, onlara denilecek ki: 'Celalim hakkı için siz, bize ilk önce halketiiğimiz gibi geldiniz. Hayrı! Bizim size bir mevi'd kılmadığımızı zannetmiştiniz."


Bütün insanlar baş açık, yalın ayak, sünnetsiz olarak Allah-u Teala'nın huzurunda toplanacaklardır. Annelerinden doğdukları hal üzere geleceklerdir. Nasıl ki insanlar annelerinden doğduklarında ayaklarında şalvar, sırtlarında cübbe, başlarında sarık, bedenlerinde her hangi bir elbise yok ise, aynen öyle.


Allah-u Teala'nın huzurunda dünya hayatının hesabını vereceğiz. Göz, kulak, ağız, el, ayak, mide, avret mahalli gibi mesul azalardan sorulacağız. Kalpten de sorulacağız. Mevla Teala, Sure-i Şura'da şöyle buyurmaktadır:


"O gün ki, ne mal verir, ne de oğullar, ancak Allah halis ve pak bir kalp ile varan müstesna" (Ayet:88-89)


İşitilen günahların hepsi yazılmaktadır. Hazreti Osman (radıyallahu anh) ın halifeliği zamanında bir zat onu ziyarete geliyorken gözü yoldan geçen bir adın ailişti. Sonra kendisini toparladı ve yoluna devam etti.


Halifenin huzuruna girdiğinde, Mevla Teala'nın bildirmesi ile onun az önceki haline vakıf olan halife: "Henüz gözlerinden zina eseri çıkmamış olan bir adam halifenin huzuruna nasıl gelebilir?" dedi.


Halifenin huzuruna böyle bir durumda çıkılmaz ise, kainatın Rabbi olan Allah-u Teala'nın huzuruna, irtikap edilen o büyük günahlar ile nasıl çıkılır?


Kulluk zor meseledir, her an iğnenin tepesinde imiş gibi yaşamak lazımdır. Görünen, görünmeyen yerde mecliste, tenhada hep takva üzre olalım. Yapılan kusurları, hataları, günahları istiğfar ile tamizlemelidir. Allah-u Teala'dan af dilemelidir.


Mevla Teala Sure-i Hud'da şöyle buyurluyor:
"Doğrusu hasenat (iyilikler), günahları mahveder" (Ayet:114'den)


Dersimizin ayet-i celilelerine devam edelim:


"Amel defterleri (ellerine konmuştur), artık o mücrimleri göreceksin ki, (defterlerinde yazılı) günahlardan korkmuşlar ve şöyle diyorlar: 'Eyvah bize! Bu deftere ne olmuş (günahlarımızdan) küçük büyük bırakmayıp hepsini toplamış. 'Onlar bütün yaptıklarını (defterlerinde) hazır bulmuşlardır. Senin Rabbin hiçkimseye zulmetmez."


Yapılmış olan iyilik ve kötülük bir iğnenin tepesi kadar küçükte olsa, o kaybolmaz illa Mevla Teala onun karşılığını verir. Amellerimizin yazılı olduğu kitap, uçarak açık olan ellerimize konacak.


Nitekim Rabiatül Adviyye (rahmetullahi aleyha): "Her kar yağdığı zaman, mahşer meydanında ellerimize defterlerimizin uçuşarak geleceğini hatırlarım." demiştir.


Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyuruyor: "Kıyamet günü insanlar üç kimseyle kıyaslanarak hesaba çekilecektir. Bunlar Yusuf, Eyyüb, Süleyman (Aleyhümüsselam) dır.


Mevla Teala, bir köleyi çağıracak, ona 'Seni benden ne meşgul etti?' diyecek. Bunun üzerine o köle "Beni Ademoğluna köle yapmıştın, o beni boş bırakmadı." diye cevap verecek.


Bunun üzerine Allah-u Teala, Yusuf (aleyhisselam) ı çağıracak ve ona: "Şuda senin gibib bir köleydi, kölelik onu bana ibadet etmekten menetmedi." buyuracak ve o köle ateş ile emrolunacak.


Sonra Meva Teala derde müptela br kimseyi çağıracak, o kimse de: "Beni bela ile meşgul kıldın da sana ibadet edemedim" dediğinde Allah-u Teala, Eyyüb (aleyhisselam)ı çağıracak: "Bunu senin belandan daha şiddetlisiyle müptela kıldım da bu, onu bana ibadetten menetmedi." buyuracak ve o kimse ateşe götürülmekle emrolunacak.


Sonra Mevla Teala'nın dünyada kendisine bol rızık verdiği kimse getirilecek Allah-u Teala ona : "Sana verdiğim şeyde nasıl amel ettin?" buyuracak.


O kimse "Mal mülk beni, sana ibadetten meşgul etti." diyecek. Bunun üzerien Süleyman(aleyhisselam) çağırılacak da Allah-u Teala Hazretleri ona "Şu benim kulum Süleymandır. Ben buna, sana verdiğimden daha çoğunu verdim. Bu mülk onu bana ibadetten alıkoymadı. Git! Senin için özür yoktur." buyuracak ve onun ateşe götürülmesi emrolunacak.


Bir de fakirlikten sebep ibadet edemediklerini söyleyen insanlar olacaktır. Onlara da Hazreti isa(aleyhisselam) örnek gösterilecektir. Çünkü İsa (aleyhisselam) ın hiçbir malı mülkü yoktu, üzerinde sadece bir iğne iplik taşırdı.


Ey Cemaat-ı Müslimin! Bırakın şu dünyanın modasını, düzenini, dünyanın düzeni bozulmuş, çarkı kopmuştur. On para etmez o!

Hâce El Hac Mahmud Efendi (kuddise sirruhu)

ismailağa.info
 
Üst