İnsanlar neden esner

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
2079.jpg
2079.jpg


Çoğunlukla kabul edilen görüşe göre esnemek yorgun olduğumuzda, sıkıldığımızda ya da başka birini esnerken gördüğümüzde karşılaşılan bir durum. Ancak bu düşüncelerden herhangi birini destekleyecek somut bir kanıt henüz bulunmuyor.

Bilim adamları esnemenin tüm biyolojik mekanizmalarını ortaya çıkarabilmiş değil, fakat esnemek kendiliğinden ortaya çıkan bir solunum yolu refleksi olarak kabul ediliyor ve kandaki karbondioksit- oksijen seviyesini düzenlediği düşünülüyor.

Teknik olarak esnemek ağzın açılması refleksini takiben derin bir soluk almak ve yavaşça nefes vermek olarak tarif ediliyor.

Bilim adamları esnemenin vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak istemesinden kaynaklanıyor. Özellikle yorgunluk ve sıkıntı anlarında görülmesinin sebebi bu gibi durumlarda nefes alışverişinin yavaş olması. vücut gerekli oksijeni alabilmek için bir refleksle cevap veriyor.

Yakınlarda birisi esnediğinde sizin de esnemenizin sebebi ise anlaşılır gibi değil.

Konuyla ilgili diğer bir şaşırtıcı gerçek ise anne karnındaki bebeklerin de esnemesi. Çünkü bilindiği üzere bebekler oksijeni ciğerleri yoluyla havadan almıyor, bunun yerine kanlarındaki oksijen annelerinden geçiyor.
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
bende bugün baya esnedim.nazar degdi sandim :p meger oksijene ihtiyacim varmis :D
 
Üst