'İnşallah, maşallah, maazallah...'

ahsensena

Paylaşımcı
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
107
Tepkime puanı
19
Puanları
0
Konum
bursa
Her zaman söylediklerimizin farkında olarak mı konuşuyoruz?

Zaman'dan Aslıhan Köşşekoğlu'nun haberi
Bir şeyi çok beğendiğimizde hemen 'maş
allah.gif
' diyoruz, gerçekleşmesi muhtemel bir durum karşısında 'inş
allah.gif
' dökülüyor dudaklarımızdan. Peki, bu kelimeleri kullanmanın ehemmiyetini biliyor muyuz?
Her zaman söylediklerimizin farkında olarak mı konuşuyoruz? Cevap 'evet' ise neden "Sözlerin beni çok kırdı." tarzında cümleler kurulur hayatta? Öyle ya, bir insan bile isteye sözleriyle başka bir insanı neden incitsinss? Ancak maalesef bir anda birçok işle meşgul olduğumuz günümüz dünyasında sözlerimizi her zaman ölçüp tartamıyoruz. Kelimeler bazen hedef şaşırıyor ve kırgınlıkların, dargınlıkların kapısını çalıyor. Kırıcı sözleri hayatımızdan atmayı ümit edelim ve güzel kelimelerden, cümlelerden bahsedelim.
Her zaman kötü sözleri alışkanlık edinmiyoruz ne de olsa. Dilimize dolananlar arasında bir Müslüman'ın ağzına en çok yakışan kelimeler de var. Mesela gün içinde kaç kere "İnş
allah.gif
, maş
allah.gif
, hayırlısı, Allah razı olsun" dediğimize dikkat ettiniz mi hiç? Bunlar ve benzeri dua, temenni kelimelerini gün içinde sıkça dillendiriyoruz birbirimize karşı. Bir yakınımız hastalandığında geçmiş olsun yerine "Allah acil şifa versin.", yolculuğa çıkan birine "Allah yolunu açık etsin, hayırlı yolculuklar." diyoruz. Yani kul olarak her daim Allah'ı anıyor, ondan istiyor, ondan bekliyoruz. Bu kelimeleri elbette iyi bir niyetle dile getiriyoruz. Ama her zaman bilinçli olarak söyleyip söylemediğimize dair kafa yordunuz mu? Öyle ya, bazen kaçış cümlesi olarak da çıkıveriyor ağzımızdan. Kararsız kaldığımız bir durumda "Hayırlısı olsun!" ya da "Allah bilir." deyip geçiyoruz. Şuurunda olsak bile bu sözleri kullanmanın ehemmiyetini ya da tam olarak ne anlama geldiklerini biliyor muyuz? Soruları burada keselim ve sözü ilahiyatçılara verelim.

Dil alışkanlığı ibadete dönüşebilir
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz, öncelikle bir Müslüman olarak ağzımızdan çıkan her kelimeye dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor. Gelişigüzel konuşmak hem doğru değil hem de bazen bunlar bizi günaha sokabilsir. Aydüz, güzel kelimeleri alışkanlık haline getirdiğimizde sevap bile kazanabileceğimizi belirtiyor ve Bediüzzaman Said Nursi'nin sözlerini hatırlatarak şöyle diyor; "Günlük âdetlerimiz ibadetlere dönüşebilir. Mesela herkes birbirine selam verir, ayrılırken bir şeyler söyler. Ama biz, karşılaştığımızda peygamberimiz (sas) gibi selam verirsek, ayrılırken onun gibi söyler, yemeğe başlarken, yemekten kalkınca onun gibi konuşursak bütün bu alışkanlıklarımız/âdetlerimiz bizim için ibadet olur ve bize sevap kazandırır." Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın da Allah'a inanan ve seven bir Müslüman'ın, sevgisini söz ve davranışlarıyla ortaya koyduğunu söylüyor. Aydın, "Kişi, söz ve davranışlarıyla Allah'ı hatırlar ve O'nu hoşnut etmeye çalışır." diyor.

Anlamını bilmeden kullanmak sakıncalı mı?
Bu kelimeleri gün içinde sıkça kullanıyoruz ama her zaman dilimize düşenin bir dua olduğunu ya da Allah'ın adını andığımızı fark etmiyoruz, tam olarak hangi anlama geldiğini bilmiyoruz. Prof Dr. Davut Aydüz'e göre bu kelimeleri anlamını bilmeden söylemenin de sevabı var. Manasını bilmesek, aklımız istifade etmese bile ruhumuz, kalbimiz, manevi duygularımız, yani letâifimiz istifade ediyor. Bir de kullandıkça bilmeyen kimselere öğretmiş, bilip kullanmayan veya unutanlara hatırlatmış oluyoruz. Aydüz; "Yoksa bizim bazı meslektaşlarımızın dediği gibi, manasını bilmeden Kur'an okumanın bir faydası yok, öyleyse okumayın diyemeyiz." diyor. Mehmet Zeki Aydın ise konuya farklı bir açıdan yaklaşıyor ve "Müslümanlar, bilinçli yaşayan kimselerdir. Bilinçli insan, ezbere yaşamayan kişi demektir. Bilinçli yaşamak, ne yaptığının farkında olmak, yaptıklarının hesabını verebilmek demektir. Ezbere yaşayanlar, yaptıklarının sebep ve sonuçlarını dikkate almayan kimselerdir. Bu nedenle, farkında olarak ya da olmayarak kullandığımız dinî içerikli sözler sorumluluk gerektirir. Örneğin, bir insanın bilmeyerek, 'Allah'ın bile unuttuğu bir yer' demesi, inanç bakımından çok tehlikelidir." diyor.

Hangi kelime ne anlama geliyor?
İnş
allah.gif
:
Allah dilerse demektir. Yapmaya niyetlendiğimiz işlerin hayırla neticelenmesi için kullanılır.
Maş
allah.gif
: Allah'ın dediği olur demektir.
Allah rahmet eylesin: Vefat eden bir Müslüman için kullanılan bir dua cümlesidir.
Çok sükür: Bu söz de daha çok 'Nasılsınız?' sorusuna cevap olarak kullanılır. Şükür ifade eden güzel bir deyimdir.
Maaz
allah.gif
:
"Allah korusun, Allah esirgesin" anlamına gelir. Allah'a sığınma cümlesidir.
Hayırlısı: Allah hayırlısını versin manasında bir tevekkül cümlesidir.
Hamd olsun: Şükürden daha kapsamlıdır. Allahu Teala'yı övmek demektir.
Günlük yaşamda kullandığımız diğer 'hayırlı' sözler: Allahaısmarladık, Allaha emanet, Allah razı olsun, Allah şifa versin, Nasipse, Süphan
allah.gif
, Elhamdülillah, Eyv
allah.gif
, Amin, Allah yardımcın olsun, Allah ne muradın varsa versin...
Zaman
 

cicek demeti

Sükut
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
11,683
Tepkime puanı
3,778
Puanları
0
Elhamdulillah cok iyi bir sitemiz var
Masallah diyeyyimde
Mazallah Rabbim esirgesin kem gozden,
Barekallah ne guzel kardeslerim var,
subhanallah daha neler var neler guzellikler acisindan
Eyvallah kardesim konu icin tesekkur ederim...:):):)
inseallah dahada guzel olacak hersey
 
Katılım
19 Ocak 2011
Mesajlar
440
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Yaş
35
"Bağına girdiğin zaman, 'MaşaAllah, Allah'tan başka kuvvet yoktur' demen gerekmez miydi? Eğer beni mal ve çocuk bakımından senden daha az (güçte) görüyorsan."(Kehf Suresi 39)

"Hiçbir şey hakkında: "Ben bunu yarın mutlaka yapacağım" deme.
Ancak: "Allah dilerse" (inşaAllah yapacağım de). Unuttuğun zaman Rabbini zikret ve de ki: "Umulur ki, Rabbim beni bundan daha yakın bir başarıya yöneltip-iletir."(Kehf Suresi 23-24)

"Musa:"İnşaAllah, beni sabreden (biri olarak) bulacaksın. Hiçbir işte sana karşı gelmeyeceğim" dedi."(Kehf Suresi 69)


Kehf Suresinin ahir zamana bakan yönü çoktur, onun için her işimizde inşaAllah, maşaAllah dememiz bizleri üstün kılacaktır inşaAllah...
 
Üst