İmanın Hakikati Nedir?

lafons7275

Kıdemli Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
21,533
Tepkime puanı
342
Puanları
0
Konum
İzmir
İmam Mâlik'e göre iman, ne yalnız itikad, ne de yalnız kavildir. Gerçek iman: İtikad, kavil ve ameldir. O şöyle derdi: İman, kavil ve ameldir. Ona göre taatlar da imandandır. Namazı kılmak imandan sayılır. Buna delil gösterir. Namaz Kudüs'e doğru kılınırdı. Sonra Kabe kıble oldu. Beytullah'a doğru kılınmaya başlandı. Bazı Müslümanlar, Kudüs'e doğru kılınan namazların zayi olmasından endişe ettiler. Allah Teala bu hususta şöyle buyurdu: «Allah sizin imanınızı zayi edecek değildir» (Bakara Suresi). Bu ayette namaza açıkça iman denildi. Namaz bir fiildir, ameldir. Öyleyse iman; kavil ve ameldir. Böylece o kelimenin zahirini alıyor, bunun Ötesinde, kitabın beyanı olan sünnetin beyanı olmaksızın başka birşey aramak için kendini zorlamıyor. İman kavil ve âmel olunca, amelin artmasıyla o da artar. Onun için imanın arttığı ondan rivayet olunmaktadır. Bunu ayetlerde açıkça göstermektedir. Ameli, imandan saymanın mantıki neticesi budur. Ancak böyle kabul etmeyenleri, kafir olmuş saymaktan da nehyederdi.


Züheyr b. Abbad ona Şam'da iki grubun iman hakkında ihtilaf ettiklerini söyledi. Bir kısmı iman artar ve eksilir diyor. Bir kısmı da iman birdir, yer ve gök ehlinin imanı birdir, diyor. Bunların doğru olarak nasıl demesi gerekir, diye sordu. Mâlik şu cevabı verdi: «Onlar, biz Mü'miniz, demeli ve bundan başka bir şey demekten çekinmeli.» Zira Hz. Peygamber Aleyhisselam şöyle buyurmuştur: «Ben, insanlar Lâ ilahe illal*lah deyinceye kadar onlarla savaşmakla emir olundum. Bunu dediler mi, onların canları ve malları kurtulur, dokunulmaz.» Allah Teala'da şöyle buyurur: «Size selam veren kimseye: Sen rnü'min değilsin demeyin.» Züheyr: O iki grup birbiriyle düşman oldular, deyince de Allah'a sığındı.


İmam Mâlik'e göre iman artar da, eksilir de. Çünkü artan şey eksilir. Fakat baktı ki, Kur'an-ı Kerim'in ayetleri imanın artmasını söylüyor, eksilmeden söz yok. Medârik şöyle der: «Bir çokları İmam Mâlik'i şöyle derken işitmiştir: İman, kavil ve ameldir. Artar ve eksilir, bazı iman diğerinden daha üstündür. Ebû Kasım demiştir ki: Mâlik iman artar, der eksilmeden söz etmezdi. Çünkü Allah Teâla bir çok yerde imanın artmasını zikretti, eksilmeden bahsetmedi.



İntikâ şunu kaydeder: «Mâlik İbni Enes'e iman soruldu. O da: Kavil ve ameldir, dedi. Artar ve eksilir mi, denildi. Allah Teâlâ Kur'an'da bir çok ayetlerde iman artar, buyurdu, dedi. Ona: Eksilir mi, denildi: Eksilmeden sözü bırak ve sus, dedi. Bazı iman diğerinden üstün müdür? denildi. Evet, dedi.»


Bütün bunlardan görüyoruz ki, o imanın hakikati, artıp eksilmesi hususunu incelerken nakillere dayanıyor, orada durup kalıyor, bu ko*nuda aklın ardısıra konuşmuyor. Ona göre ilim, kitap ve sünnettir, din ve amel içindir.
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
lafons, bu duruma gore namaz kilmayanin hukmu nedir?
 

Ahter

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eki 2009
Mesajlar
5,252
Tepkime puanı
186
Puanları
0
Konum
antalya
Başlıktaki hususlar yazıda yok..Dolayısıyla İmanın hakikatleri yani, imanı oluşturan cüzler nelerdir? hususu boşlukta kalıyor.

İmanın hakikatleri yaNi imanı oluşturan cüzler, Alkame radıyallahu anhu nun hadisinde belirtildiği üzere yirmi haslettir....(devamını ''Gencim Nereye'' sayfa 76-77-78-79-80) isimli eserden okuyalım inş.)
 

lafons7275

Kıdemli Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
21,533
Tepkime puanı
342
Puanları
0
Konum
İzmir
lafons, bu duruma gore namaz kilmayanin hukmu nedir?

Müslümanların çoğuna göre, büyük günah işleyen fâsık mü'mindir. Allah dilerse onu bağışlar, dilerse azap eder. İmam A'zam Ebû Hanife ve başkaları bu görüştedirler.


Bize göre İmam Mâlİk de bu görüştedir. Rivayete göre Ebû Hani*fe'nin oğlu Hammad, büyük günah işleyen hakkındaki babasının görü*şünü İmam Mâlik'e anlatmış, o da bunu beğenerek bunda beis yoktur, demiş. Kadı lyad, Medârik'te şöyle nakleder:

«Duydum ki Ebû Hanife'nin oğlu İmam Mâlik'e şöyle dedi: Benim bir görüşüm var onu sana arzetmek istiyorum. Eğer onu iyi bulursan onda devam ederim, eğer kötü bulursan, vazgeçerim. Biz günahtan ötürü kimseyi kafir saymıyoruz. Günah işleyenler de müslümandırlar.» Rivayete göre İmam Mâlik şöyle dedi: «Bir kul Allah'a şirk koşmaksızın ne kadar günah işlese, eğer günah ahvalinden kurtulursa umarım ki, Firdevsin üst katında olur. Günah kulla Rabbi arasındadır. Kul, Rabbinden ümidi kesmemeli, Rabbinden ümidi kesmek kişiyi cehenneme sürükler.»

Görüldüğü üzere Mâlik'e göre, büyük günah sahibi, günahtan vazgeçer ve tevbe ederse, Allah'ın onu bağışlaması ümidi vardır. Eğer nasuh tevbesi yaparsa, cennete girer ve Firdevs'in en üst derecesinde olur. Şu da var ki günah kul ile Rabbi arasında olmalı ve isyan edip günahı aşikare işlememeli. O zaman bağış umulur, Allah'tan ümidi kesenler, sapık inançları olanlardır.
 

lafons7275

Kıdemli Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
21,533
Tepkime puanı
342
Puanları
0
Konum
İzmir
Ebû Hanife (Allah rahmet etsin) şöyle dedi:
-Kim haksız yere başkasını öldürürse, yahut hırsızlık ederse veya yol keserse yahut facirlik eder veyahut günah işlerse veya zina ederse yahut da içki içer sarhoş olursa; bu kişi günahkâr mü'mindir, kâfir değildir. Bu durumda olanlar işlediklerinden dolayı cehennemde azaba uğrarlar, fakat îmanları sebebiyle cehennemden çıkarılırlar.
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Daha once bunu cok konustuk lafons.

İman etmis kullarima soyle; Alisverisin ve dostlugun gecerli olmadigi o gun gelmezden evvel namazi kilsinlar...İbrahim 31

-Ey peygamber soyle...kime ; İman edenlere. Sen iman eden kullarina soyle.
-Neyi?; Namazi. Cunku iman edenler namazlarini kilarlar. İman etmeyenleri birak, onlarin ne isi olur namazla.
-Alisverisin ve dostlugun gecerli olmadigi o gun -mahser-'in konuyla alakasi nedir?
Soyle o gun gelmezden namazlarini kilsinlar. O gun geldigi zaman artik iş işten gecmistir. O gun ne fidye var, ne torpil ne de sefaat var.
 

ALI25

Kıdemli Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
7,509
Tepkime puanı
106
Puanları
0
Konum
Almanya
Eline saglik yapmis oldugun bu paylasimlar icin sen sag ol Lafons7275.
 
Üst