İmamın arkasında Fatiha okunur mu?

İlim Talebesi

Yasaklı
Katılım
18 Ağu 2014
Mesajlar
1,630
Tepkime puanı
28
Puanları
0

عَنْ عُبَادَةَ بْنِ الصَّامِتِ ، قَالَ : كُنَّا خَلْفَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي صَلَاةِ الْفَجْرِ ، فَقَرَأَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَثَقُلَتْ عَلَيْهِ الْقِرَاءَةُ ، فَلَمَّا فَرَغَ ، قَالَ : " لَعَلَّكُمْ تَقْرَءُونَ خَلْفَ إِمَامِكُمْ ، قُلْنَا : نَعَمْ ، هَذًّا يَا رَسُولَ اللَّهِ ، قَالَ : لَا تَفْعَلُوا إِلَّا بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ فَإِنَّهُ لَا صَلَاةَ لِمَنْ لَمْ يَقْرَأْ بِهَا

Ubâde b. es-Samit'den; demiştir ki: Biz sabah namazında Peygamber (s.a.)'in arkasında bulunuyorduk. Resul-i Ekrem (s.a.) (Kur'ân) okudu. (Fakat Kur'ân okumak) kendisine, ağır gelmeye başladı. (Namazı) bitirince; "Her halde imamınızın arkasında siz de okuyorsunuz" buyurdu. Bize de:

Evet, ey Allah'ın Resûlu, hızlı bir şekilde (biz de okuyoruz), dedik.

(Böyle) yapmayın, sadece Fâtiha'yı okuyun. Onu okumayan kimsenin namazı yoktur." buyurdu.(Ebu Davud nakletmiştir)


أكثر العلماء على وجوب القراءة على المأموم خلف الإِمام في كل الركعات، السرية والجهرية في ذلك سواء. قال النووي: قال الترمذي في جامعه: القراءة خلف الإِمام هي قول أكثر أهل العلم من أصحاب النبي - صلى الله عليه وسلم - والتابعين. قال -رحمه الله-: وبه يقول مالك وابن المبارك والشافعي وأحمد وإسحاق

Alimlerin çoğunluğu , imamın arkasında olana Fatiha okumanın farz olduğu görüşündedir.Gizli ve Açıktan okunan namazlar olsun farketmez.Nevevi dedi ki : Tirmizi -Cami-sinde şöyle dedi: İmamın arkasında Fatiha okumanın farz olduğu görüşü , Nebi sav'in Ashabından ve Tabiin'den çoğunun görüşüdür.Bunu Malik,İbnul Mubarek,Şafi,Ahmed ve İshak da söylemiştir.

وقال ابن المنذر: قال الثوري وابن عيينة وجماعة من أهل الكوفة: لا قراءة على المأموم.
وقال الزهري ومالك وابن المبارك وأحمد وإسحاق: لا يقرأ خلف الإِمام في الجهريَّة ويقرأ في السريَّة.
وقال ابن عون والأوزاعي وأبو ثور وغيره من أصحاب الحديث: تجب القراءة على المأموم في السرية والجهرية

İbnul Munzir dedi ki : Süfyan-ı Sevri,Süfyan b. Uyeyne ve Kufe Ehlinden bir Cemaat , İmamın arkasında kıraat olmaz ''dediler.Zuhri,Malik,İbnul Mubarek,Ahmed ve İshak da ''İmam uyan gizli namazlarda okur, sesli namazlarda okumaz'' demiştir.İbn Avn,Evzai,Ebu Sevr ve Hadis Ashabından diğerleri , ''İmama uyana gizli ve aşikar namazlarda kıraat farzdır'' demiştir.

وقال الإِمام الخطابي: قالت طائفة من الصحابة رضي الله تعالى عنهم: تجب على المأموم، وكانت طائفة منهم لا تقرأ ,وحكى العبدريَّ عن أحمد أنه يُستحب للمأموم أن يقرأ في سكتات الإِمام,ولا يجب عليه، فإن كانت جهرية ولم يسكت الإِمام لم يقرأ (يعني المأموم) وإن كانت سرية استحبت الفاتحة وسورة.

İmam Hattabi de şöyle demiştir: Sahabeden bir grup , İmama uyana kıraat farz olur demiştir.Diğer kısmı ise farz olmaz demiştir.Abderî , Ahmed'den şöyle nakletmiştir ki : İmamın sustuğu zamanlarda İmama uyanın kıraat okumak müstehap olur.Fakat farz olmaz.Sesli namazda İmam sekte(duraklama) yapmazsa , kişi okumaz.Eğer gizli namaz ise,İmama uyanın Fatiha ve bir sure okuması müstehap olur.

وقال أبو حنيفة -رحمه الله- تعالى: لا تجب القراءة على المأموم بحال لا في سرية ولا في جهرية. ونقل القاضي أبو الطيب والعبدري عن أبي حنيفة أن قراءة المأموم خلف الإِمام معصية

Ebu Hanife de ''İmama uyana kıraat , ne sesli ne de sessiz namazlarda farz olmaz''demiştir.Ayrıca Ebu Tayyib ve Abderi , Ebu Hanifenin ''İmamın arkasında kıraat günahtır'' dediğini belirtmiştir.

Sa'd b. Abbas ile Hz. Ömerin; "imamın arkasında okuyanın ağzına taş doldururum" dedikleri İbn Mes-ud Hazretlerinin de "ağzına toprak dolsun" dediği rivayet olunur.

قال الإِمام النووي بعد حكاية ما ذكرناه من الأقوال.
والذي عليه جمهور المسلمين القراءة خلف الإِمام (1) في السرية والجهرية

İmam Nevevi bütün görüşleri naklettikten sonra , Alimlerin çoğunluğunun görüşü , gizli ve açık namazlarda İmama uyanın fatiha okuması gerektiğidir'demiştir.

قال الإِمام البيهقي: وهو أصحُّ الأقوال على السنة وأحوطها. قال النووي: ثمَّ روى (يعني البيهقي) هذا القول بأسانيده المتعددة عن عمر بن الخطاب وعليّ بن أبي طالب وعبد الله بن مسعود وأبي بن كعب ومعاذ بن جبل وابن عباس وأبي الدرداء وأنس بن مالك وجابر بن عبد الله وأبي سعيد الخدري وعبادة بن الصامت وأبي هريرة وهشام بن عامر وعمران (بن حصين) وعبد الله بن مغفل وعائشة رضي الله عنهم

İmam Beyhaki de şöyle demiştir: Bu görüş Sünnete göre en sahih ve geniş görüştür.Nevevi de şöyle demiştir : Sonra Beyhaki bu görüşü ''Hz.Ömer,Hz.Ali,İbn Mesud,Übey b. Ka'b,Muaz b.Cebel,İbn Abbas,Ebi Derda,Enes b. Malik,Cabir b. Abdullah,Ebu Said El-Hudri,Ubade b. Samit,Ebu Hureyre,Hişam b. Amir,İmran b. Husayn,Abdullah b. Muğaffel ve Aişe radiyallahu anhum ecmain'den nakletmiştir.

قال النووي: ورَوَى هذا القول (يعني البيهقي) كذلك بأسانيده عن جماعة من التابعين منهم: عروة بن الزبير ومكحول والشعبي وسعيد بن جبير والحسن البصري رحمهم الله تعالى جميعًا

Nevevi sonra şöyle demiştir: Bu görüşü Beyhaki , Tabiinden bir gruptan nakletmiştir.Urve b. Zubey,Mekhu,Şa'bi,Said b. Cübeyr,Hasan-ı Basrı topluca bu görüştedir.

وَرُوِيَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْمُبَارَكِ أَنَّهُ قَالَ أَنَا أَقْرَأُ خَلْفَ الْإِمَامِ وَالنَّاسُ [ ص: 123 ] يَقْرَءُونَ إِلَّا قَوْمًا مِنْ الْكُوفِيِّينَ وَأَرَى أَنَّ مَنْ لَمْ يَقْرَأْ صَلَاتُهُ جَائِزَةٌ

Abdullah b. Mubarek der ki : Ben ve İnsanlar İmamın arkasında Fatihayı okuruz.Fakat Kufelilerden bir kısım insanlar bunu yapmıyorlar.Bununla beraber İmamın arkasında okumayanların namazı bana göre caizdir.(Sünen-i Tirmizi)
 

fakiri

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
15,969
Tepkime puanı
355
Puanları
83
Konum
KOCAELİ
Biz Mezheb İmamlarının en bilgilisi ve muttakisi İmam-ı Azam'ın mezhebine bağlıyız beyler !
Burada Hanefilerin kafalarını karıştırmaya kimse çalışmasın!
 
Üst