İlker Başbuğ'a Devlet Şeref Madalyası Verilmemesinin Nedenleri

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Işık Koşaner'e devreden İlker Başbuğ'a ‘Devlet Şeref Madalyası'nın verilmemesi tartışmalara neden oldu.

Başbakan “Madalya konusunu değerlendiririz” diye konuşurken, Orgeneral Başbuğ ise “Beni ilgilendiren bir konu değil, umrumda değil” ifadelerini kullandı. Milli Savunma Bakanı Gönül ise konunun Başbakan Erdoğan'ın “takdirinde” olduğunu söyledi.

Sanıklara sahip çıktı

Ancak Taraf 'ınAKPkulislerinden edindiği bilgilere göre, Başbuğ'a madalya verilmemesi konusunda üç önemli olay etkili oldu:Ergenekonve Balyoz davaları ile Yüksek Askerî Şûra. AKP'lilere göre Başbuğ, bu üç konuda da hata yaptı.

Taraf'a konuşan AKP'li bir kurmay şunları söyledi: “Bu madalyalar bugüne kadar belli çevrelerin talimatıyla veriliyordu. Bizim dönemde ise Bakanlar Kurulu kararıyla verilmeye başlandı.

Bence Başbuğ'a madalya verilmemesinin altında yatan temel neden, Ergenekon'la birlikte başlayan davalar zinciri ve bu süreçte Başbuğ'un birçok yargı kararına karşın bazı ‘sanık subayları' sahiplenmesi, ortaya çıkan birçok bilgi ve belgeyi yok saymasıdır.

Şûra bardağı taşırdı

Son olarak YAŞ'ta yaşananlar bence bardağı taşıran son damla oldu. İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanı olarak burada ciddi bir krize neden oldu diye biliyorum. YAŞ'ta neden kriz çıktı? Başbakan, burada geçerli olması gereken yasaların uygulanmasını istedi. Yani birçok davada ‘yargılanan sanık subayların' terfi işlemleri olmayacağını haklı olarak savundu ve tavrını ortaya koydu.

Buna karşın ise ‘hayır olmaz bu kişiler terfi edilebilir' şeklinde dayatmaların yaşandığı ortaya çıktı. Hatta Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan kişinin emekliliğine kadar gitti bu iş. Şimdi yaşanan tüm bu süreçler göz önüne alındığında, hangi gerekçeyle İlker Başbuğ'a devlet şeref madalyası verilir ki? Bence verilmemesi son derece isabetli bir karar olmuştur.” Başbuğ'a madalya verilmesi konusunun önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

30 ağustostan sonra adliyeye

Genelkurmay içerisinde illegal bir şekilde “kara propaganda yapmak ve hükümeti yıpratmak” amacıyla internet siteleri kurulması ve internet siteleriyle ilgili fişlemeler yaptıkları gerekçesiyle aralarında beş general ile bir amiralin de buluduğu 18 asker hakkında soruşturma açılmıştı. Aynı soruşturmada Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Işık Koşaner'e devreden Orgeneral İlker Başbuğ'un da ifadeye çağrılacağı iddia edildi.

Orgeneral Başbuğ, ifadeye internet andıcı belgesinin basında yer alması üzerine kapatılan internet sitelerinin yayınına yeniden devam etmesi için onay verdiği iddiasıyla sorgulanacak. Başbuğ'un ifadesini Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz alacak. Soruşturmayı yürüten Savcı Zekeriya Öz, şu ana kadar Orgeneral Hasan Iğsız ‘ın da aralarında olduğu 11 kişinin “şüpheli “ sıfatıyla ifadesini aldı. Öz, soruşturma kapsamında ifadesini alacağı 19 kişiden biri olan “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davası sanıklarından Albay Dursun Çiçek'i en son sorgulayacak. Tüm bu ifadeler alındıktan sonra Orgeneral İlker Başbuğ ifade vermeye çağrılacak.

TARAF
 
Üst