İlk yoğurt nasıl mayalandı?

|SEÇKiN|

Profesör
Katılım
25 May 2010
Mesajlar
812
Tepkime puanı
133
Puanları
0
Konum
İstanbuL

Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.

Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.

Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.

Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.


Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.

Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor.
 

YagmuR

Üye
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
2,504
Tepkime puanı
586
Puanları
0
Yaş
35
Konum
¤´ UnuTuLu§taN `¤
Web sitesi
www.gencislam.com
Bizim bir tanıdığımızda yeşil çam kozalağı ile mayalıyor, oda çok güzel ve lezzetli oluyor, bizde bulursak çam kozalağı bizde öyle yapamayı düşünüyoruz :)
 
K

Kaçak

Guest
Bülent akyürek abimiz yogurdun hikayesini anlatır ...
Keçi şeysinden yapılırmış ...
Kaynayan süte keçi zeytini atarsanız yogurt olurmuş ...
Ben denemedim , Bülent abi diyo ...
 

|SEÇKiN|

Profesör
Katılım
25 May 2010
Mesajlar
812
Tepkime puanı
133
Puanları
0
Konum
İstanbuL
bülent akyürek yoğurt mayalama işinde de mi anlarmış yav!
helal olsun valla... onu kazak takımından bilirdim,
desenize hanımı onu ehlileştirip sokmuş mutfağa...
iyi talim ettirmiş vesselam! :)
 

dostluk

Kıdemli Üye
Katılım
18 Haz 2007
Mesajlar
5,663
Tepkime puanı
304
Puanları
0
Yaş
50
Konum
istanbul
Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor.


Bizim bir tanıdığımızda yeşil çam kozalağı ile mayalıyor, oda çok güzel ve lezzetli oluyor, bizde bulursak çam kozalağı bizde öyle yapamayı düşünüyoruz :)






Bülent akyürek abimiz yogurdun hikayesini anlatır ...
Keçi şeysinden yapılırmış ...
Kaynayan süte keçi zeytini atarsanız yogurt olurmuş ...
Ben denemedim , Bülent abi diyo ...


hepside çok ilginç metotlar..
 

alanyali07

Kıdemli Üye
Katılım
11 May 2008
Mesajlar
6,968
Tepkime puanı
845
Puanları
0
Yoğurt, sütün laktik asit bakterileri ile fermente olması sonucu oluşur.
Laktik asit bakterileri doğada heryerde bulunur az veya çok.Bazısı yoğurt yapma özelliğine sahiptir, bazısı tam yoğurt yapma kapasitesine sahip değildir , sütü bozar "süt kesildi" denilir. aslında sütü kesen yine laktik asit bakterileridir.
Bazı mağaralarda süt kendiliğinden yoğurt olur,hocamız söylemişti,çünkü laktik asit bakterileri yoğun şekilde çalışmaktadır. :)
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Sabah saatlerinde yapraklarda oluşan çiğ tanelerinden de maya yapılıyormuş.
 

mira

Asistan
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
407
Tepkime puanı
49
Puanları
0
pişmemiş keçi sütünün içine incir sütü damlatıldığında da bir çeşit yoğurt veya peynirimsi bir şey oluyor..biz teleme deriz bu karışıma..
 
Üst