İçli Köfte Nasıl Yapılır

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,115
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
İçli köfte nasıl yapılır, içli köfte yapmak için kullanılan ana malzeme köftelik ince bulgurdur. Bulgur ve diğer malzemelerin karıştırılmasıyla elde edilen hamurun şekillendirilmesiyle yapılmaktadır. Dışarıdan bakıldığında son derece kolay bir tarif gibi duruyor. Ancak yapımı sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Çünkü özenle hazırlanan içli köftelerin pişirirken dağılması söz konusu olabilir. Bu nedenle köfteleri hazırlarken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. İçli köfteyi yapmaya alıştıktan sonra, bunun çok zor olmadığını göreceksiniz.
icli-kofte-nasil-yapilir.jpg
İçli köfte yaparken dikkat edilmesi gerekenler nedir?
İç malzemenin hazırlanması: İçli köftenin iç harcının mutlaka önceden hazırlanarak, soğutulması gerekir. Hatta buzdolabında iyice soğutulmalıdır. Bu nedenle içli köfte yapımına önce iç harcını hazırlamakla başlayın. İç harcını kıymalı, cevizli, kuru soğanlı ve baharatlarla tatlandırılmış olarak hazırlayabilirsiniz. Harcın içinde kullandığınız kıyma orta yağlı olabilir. Bunun dışında isterseniz tavuk gibi malzemelerle iç harcı hazırlayabilirsiniz. Kendi damak tadınıza göre iç harcınıza farklı baharatlar karıştırabilirsiniz. Yöresel olarak iç malzemeleri biraz farklılık gösterse de, önemli olan damak tadınıza hitap etmesidir. Yapmanız gereken harcı iyice soğutmaktır.
Dış malzemenin hazırlanması: Öncelikle dış malzemenin içine ilave edeceğiniz malzemelerin içinde mutlaka un olmalıdır. Hamuru tutacak, parçalanmasını önleyecek malzemelerden biri budur. Bunun dışında hamur hazırlarken kullanacağınız kıymanın yağsız olmasına dikkat ediniz. Kıymayı yağlı kullanırsanız, pişirme esnasında yağlar çözülecek ve hamurunuz dağılacaktır. Hamurun içine kıyma koymayacaksınız, mutlaka haşlanmış patates koyun. Patateste toparlayan malzemelerden biridir. Bazen yumurta akının bu amaçla kullanıyorlar. Ancak siz kıyma veya patates koyarsanız buna gerek kalmayacaktır. Bulguru önceden sıcak suyla biraz kabartırsanız, yoğururken daha az zahmet çekerseniz. Yoğurma aşamasında yanınızda biraz ılık su bulunsun. Ellerinizi sürekli ıslatarak, hamurun kıvamını bulmasını sağlarsınız. Yoğurduğunuz hamur yapışkan bir kıvama gelmelidir. Hamurun istenilen kıvama gelmesinden sonra köfteleri hazırlamaya başlayabilirsiniz.
İçli köftenin şekillendirilmesi: İç harcı ve dış malzemesi hazırlanmış olan içli köftenin yapım aşaması aslında göründüğü kadar zor değildir. Sadece biraz dikkatli davranmanız gerekir. Bir süre yaptıktan sonra eliniz buna alışacaktır. Köftenin dışını hazırlarken elinizi yine suyla ıslatmanızı tavsiye ederiz. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bir parça koparın. Bunu elinizle yuvarlayın. Hamurun ortasına parmağınızla bir çukur açın. Elinizle hamuru desteklerken, parmağınızla çukuru genişletmeye başlayın. Hamurun bütünlüğünün bozulmadan, döndürerek ortasını iyice oyun. Sanki kabak oyar gibi içini genişletin. İçli köftenin hamuru ne çok fazla ince olmalı, ne de kalın olmalıdır. Köftenin dağılmaması için bu dengeyi kurmalısınız. İçini yeterince oyduktan sonra, hazırladığınız ve iyice soğumuş olan harçtan kaşıkla içini doldurun. Daha sonra hamuru döndürerek, ağzını kapatın. İç harcı hamurun içinde kalacak şekilde hamurun ağzını örtmeniz gerekir. Köftelerin uç taraflarını biraz sivriltin. Elinizi yine ıslatarak, içli köftelerin dışını sıvazlayarak düzeltin. Bütün hamurdan bu şekilde köfteler hazırlayın.
İçli köftenin pişirilmesi: Hazırlamış olduğunuz içli köfteleri iki türlü pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Nasıl pişirirseniz, pişirin köfteleri pişerken fazla hırpalamayın. Suda haşlayarak pişireceksiniz, bol suyun içine biraz tuz atın. Su kaynadıktan sonra içli köfteleri fazla sıkıştırmadan içine atın. Köfteler ilk attığınızda suyun dibine çöker. Daha sonra pişince suyun üzerine çıkar. Suyun üstüne çıkan içli köfteleri kevgirle alabilirsiniz. Bunların üzerine tavada kızdırdığınız tereyağı ve kırmızı toz biber karışımından dökebilirsiniz. İçli köfteler daha lezzetli olacaktır. Kızartarak yapacağınız içli köfteleri bol ve kızgın yağın içine atın. Köfteler ilk tavını alınca ateşin altını biraz kısabilirsiniz. Bunu köftelerin içinin pişmesi için yapmalısınız. Yine köfteleri çevirirken biraz hassas olmalısınız. Dış kısımları kabuk bağlayınca, köfteler dağılmayacaktır. Sıcak olarak içli köftelerinizi ikram edebilirsiniz.
 

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Baya meşakkatli görünüyor..
 

deren

semure
Katılım
11 Haz 2012
Mesajlar
2,393
Tepkime puanı
262
Puanları
0
işte bu yenir buna hayır diyemem
 

Kaçak

Yeni
Katılım
21 Ara 2012
Mesajlar
8,416
Tepkime puanı
896
Puanları
0
Kıyma Çekme makinasına aparat ilavesi ile seri üretim yapılabiliyor ....
borsa da Değer kaybına uğradı bundan dolayı ...
 

Rosasepia

Ordinaryus
Katılım
25 Ağu 2007
Mesajlar
2,427
Tepkime puanı
787
Puanları
0
Konum
Seyyâh-ı âlem
Baya meşakkatli görünüyor..


Herşey öğrenene kadar biraz zordur, öğrendikden sonra kolay : )
Evde malzeme hazır olsun bir saat'de yaklaşık 6 kişilik içli köfte yapabilirim.
Bir püf nokta da benden olsun, dış malzemesi hazır olunca, harcı bir poşetin içine koyarsanız çabuk katılaşıp kurumaz, şekil vermeside böylelikle kolay olur.
 

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,115
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul



Herşey öğrenene kadar biraz zordur, öğrendikden sonra kolay : )
Evde malzeme hazır olsun bir saat'de yaklaşık 6 kişilik içli köfte yapabilirim.
Bir püf nokta da benden olsun, dış malzemesi hazır olunca, harcı bir poşetin içine koyarsanız çabuk katılaşıp kurumaz, şekil vermeside böylelikle kolay olur.

araba kullanmak gibi pratik çok önemli..Annecim senelerdir bayramlarda haşlama tarzında yapar
benim yaptıklarım dağılıyor :) gerçi bu sene ki yaptıklarım dağılmadı :)
işi ehline vermek lazım ince iş vesselam...
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,030
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113
Evde kıyma yoksa patateslisi de güzel olur.

İyice patatesi doldurmalı.

Haşlanıp üzerine güzelce tereyağ dökülmeli.

Haşlanmışı hafif oluyor yağda kızartılanı biraz ağır kaçıyor.

Selam ve dua ile...
 
Üst