Ibret Levhalari DÖrt Oglu Ile Savasa Katilan Kadin

Katılım
14 Haz 2006
Mesajlar
28
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
sehitler210001_520.jpg
Hz. Hansa (r.a) ünlü bir şairdir. Kabilesinden bazıları ile Medine'ye gelerek müslüman olmuştur.
İbn-i Esîr diyor ki: "Bütün bilginler ondan önce veya sonra hiçbir kadının ondan daha güzel şiir yazmadığı konusunda ittifak etmişlerdir."
Hz. Ömer (r.a)'in halifeliği sırasında, Hicretin on altıncı yılında Kadisiye savaşı oldu. Bu savaşa Hansa (r.a) dört oğlunun yanına alarak katıldı. Çocuklarına bir gün önce öğütler verdi, onları savaşa girmeye teşvik ederek şöyle konuştu:

"Ey çocuklarım! Siz kendi isteğinizle müslüman oldunuz, kendi isteğinizle hicret ettiniz, kendisinden başka tanrı olmayan Allah'a yemin ederim ki aynı anadan doğduğunuz gibi aynı babadan olmasınız. Ben ne babanıza ihanet etmişim, ne dayınızın yüzünü kızartmışım. Sizin şeref ve haysiyetinize kara leke sürdürmedim. Sizin beklentilerinizi de mahvetmedim. Allahu Tealanın kafirlerle savaşana ne mükafatlar vereceğini biliyorsunuz. Şunu da hatırınızdan çıkarmayınız ki ahiretin sonsuz hayatı, dünyanın geçici kısa hayatından, ölçülemeyecek kadar, güzeldir. Allah şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Zorluklara karşı sabredin, birbirinize sabır tavsiye edin, düşman karşısında birbirinize kenetlenin. Allah'a bel bağlayın, umulur ki kurtulursunuz" (Âl-i İmran, 200). Yarın sabah sağ salim yerinizden kalktığınızda, akıllıca davranın ve savaşa katılın. Düşmanla çarpışmada Allah'dan yardım isteyerek ilerleyin. Savaşın kızıştığını çetin bir noktaya gelip de iyice alevlendiğini gördüğünüzde onun alevleri arasına korkmadan dalın, kafirlerin komutanını bulup onunla vuruşun, inşaallah muvaffak olup mükafat elde edeceksiniz."
Nitekim sabah olup da savaş başlayınca dört oğul savaşa girdiler, annelerinin sözlerini şiirlerle dile getirerek milleti coşturuyorlardı. Biri şehid olunca diğeri ileri fırlıyor şehid oluncaya kadar çarpışıyordu. Nihayet dördü de şehid oldu. Dördünün de şehid olduğunu anneleri öğrendiğinde: "Onlara şehidliği nasib ederek bana şeref kazandıran Allah'a şükür olsun. Allah'dan ümid ediyorum ki, onun rahmet gölgesinde dördü ile beraber bulunacağım" dedi.
İslam tarihinde dört oğlunu birden savaşın amansız dalgaları arasına atılmaya teşvik eden, dördü de şehid olunca Allah'a şükreden böyle yüce, mübarek anneler de olmuştur.
 
Üst