İbadet yalnız yatıp kalkmaktan ibaret değil.

melami

Paylaşımcı
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
238
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
İSTANBUL
Fatihayı Şerif’in yarısı Allah’a aittir,yarısı da kullara aittir.Fatihayı Şerif Allah’la kullar arasında müştereken nail olmuştur.Bütün ibadetlerde böyledir.Namaz da kul ile Allah arasında yapılan bir ibadettir.

Zatın birisi Teveccüt namazını hatmi şerifle kılıyor.Ebu Medyen Hazretlerine diyor ki,ben teveccüt namazını hatmi şerif ile kılıyorum.Ya öyle mi,peki,bir daha namaza durduğun zaman Hazreti Resulallah Efendimizi senin karşında seni dinliyormuş kabul ederek namazını kıl, diyor.Bu düşünceyle namaza duruyor ama,ancak bir sure okuyabiliyor. Ertesi gün soruyor nasıl kıldın diyor,ancak bir sure okuyabildim diyor.Ebu Medyen Hazretleri şimdi de Cebrail Aleyhisselam Peygamber Efendimize vahy getiriyormuş mülazasıyla kıl.Bu sefer ancak birkaç ayet okuyabiliyor. Ertesi gün şimdi de farzet ki Hazreti Allah Cebrail Aleyhisselam’a vahy ediyor mülazasıyla kıl diyor.Adam okumaya başlıyor,(Elhamdulillahi rabbilalemin errahmanirrahiym maliki yevmiddin.)diyor (İyyakena’büdü) diyeceği zaman kulağına garip bir ses geliyor Ey yalancı.Hemen şaşırıyor ve başka okuyamıyor.O zaman gelip Ebu Medyen Hazretlerine durumu anlatıyor.Ebu Medyen Hazretleri sen kolay mı zannediyorsun “İyyakena’büdü” demeyi?Senin vücut varlığın duruyor,vücut varlığıyla “İyyakena’büdü” diyemezsin.Ancak vücut varlığından çıktığın zaman “İyyakena’büdü” diyemezsin,(İyyakena’büdü)’nün anlamı: “Yalnız sana ibadet ediyoruz” demektir.

(Vema halaktül cinne vel inse illa liyabudun) Ayeti kerimesi nazil olduğunda Ashabı Kiram Peygamber Efendimize sordular.İbadet nedir ya Resulallah?Peygamber Efendimiz de buyurdular ki (Eyliyuvahhidun,ey liyarifun) “Muvahhit olmak ve arif olmaktır.” Demek ki ibadet yalnız yatıp kalkmaktan ibaret değil,aynı zaman da Allah’ı tevhit etmek ve arif olmaktır,onu bilmektir.Resulallah Efendimiz Allah’ı bilmeyi (Men arafe nefsehu fekat arafe Rabbehu) Hadisi Şerifine bağlamıştır.Bu durum da kulun Allah’a ibadet etmesi,kulun yokluğunu bilmesidir.Bir kimse Allah’ta fani olursa,bundan daha büyük bir ibadet olamaz..
 

dayi

Profesör
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
1,918
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
69
melami abi..ancak bu kadar güzel anlatılırdı..:shake2[1]:

Birde bi namaz var..orta namazımı ne derler..hani sabah kalkınca başlayan..el yüz yıkanırken subhaneke okunup fatihayı ise gece istirahata çekilene kadar okuyup bitirilemiyen..orta namazı yada hayat namazı derler..adına her ne derlerse desinler..her kardeşimiz o sabah başlayıp gece sona eren,ertesi sabah tekrar başlayan hayat namzını dosdoğru kılmaya baksın..vakit namzlarınımı ne yapsın??..daim namazı bozmadan onuda kılsın..:)

HU..
 

AşK_€r

arabeskçi
Katılım
20 Kas 2006
Mesajlar
3,711
Tepkime puanı
23
Puanları
0
Yaş
44
Konum
yersiz-yurtsuz
dayım izninizle bir soru sormak istiyorum.
daim namaz varsa namazın bitişinde selam vermek nedir.
bu konuya biraz açıklık getirirseniz sevinirim.
sorumu ne şekilde sorduğumu tahmin edeceğinizi düşünüyorum.
 

müttaki

Profesör
Katılım
20 Kas 2006
Mesajlar
2,775
Tepkime puanı
75
Puanları
48
Konum
istanbul
Melami abi... eyvallah bizim kulağımıza da Yalancı diye fısıldadı .

Aşk Er abi... Selam alan Selamet eder meleklere... Namaz bitmez İmamlık başlar o makamda herhalde... cemaate imamlık yapar artık ;)
 

fani

Üye
Katılım
4 Ara 2006
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Namaz Salat'dir Salat'ta Vuslat Acİzane DÜŞÜncem Namazi Erkandan İbaret Sanmak Gafletdİr.İkİlİkte Vuslat Olmaz.tevhİde Gİren Daİmİ Namazdadir.allah Kendİnden Ayirmasin
 

fani

Üye
Katılım
4 Ara 2006
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Şeriatın, tarîkatın,
Hakikatın, marifetin,
Melâmide bu hikmetin.
Fenafillâh vardır bizde.
 

dayi

Profesör
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
1,918
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
69
aşker..selamı hep büyük verir..yukarıdan aşşağıya inen verir..yada bineğin üstünde olan yerdekine verir..SELAMI ancak ALAN verir..Aldıysa şayet..ne diyor Cennet ehline Rabbisi..SELAM üzerinize olsun.....

HU..
 

noktacı

Üye
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
54
Tepkime puanı
0
Puanları
0
vakit namzlarınımı ne yapsın??..daim namazı bozmadan onuda kılsın..
Daim namazı bulduktan sonra eğer vakit namazını da kılıyım dersen olmaz.5 vakit namaz Hz.Muhammed'den onceki peygamberlere geldi.Biz nasıl bütün peygamberleri kabul ediyoruz,ama rehberimizi sadece Hz.Muhammed kabul edip onun yolunda gidiyoruz.Onun gibi Hz.Muhammedin namazını kılarken eskiye dönülmez.Lut peygamberi takip ederken geri dönenler taş oldu gibi hadiselerin anlatılmasındaki amaç budur.Buldun mu sıdk ile sarılmaz 2lemde kalırsan olmaz.
 

dayi

Profesör
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
1,918
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
69
noktacı kardeş..az bi örtün..açılıp saçılma..söylemedi deme..şeriatın tek bir taşını yerinden oynatan oraya başını koyar..örtüyü yırtma derin ile yamatırlar..hocaya sormuşlar gittin geldinmi öteye..evet demiş..ne var ne yok oralarda demişler..hocada fincancı katırlarını ürkütmezsen bişey yok demiş..sessiz..sakin..ve Huzurlu..:)
 
Üst