Hz.Osman'a Nisbet Edilen Mushaf-ı Şerîf tıpkı basımla basıldı...

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
330qqn9.jpg


Türk İslâm Eserleri Müzesi Nüshası
(nşr. Dr. Tayyar Altıkulaç), I-II.

Yaklaşık yedi yıl süren titiz bir çalışmanın ürünü olan bu eser, Dr. Tayyar Altıkulaç’ın yürüttüğü Hz. Osman’a nisbet edilen en eski Mushaf-ı Şerif nüshalarının neşredilmesiyle ilgili projenin ikinci eseridir.

Dr. Altıkulaç'a göre eski tarihli, Hz. Osman’a nisbet edilen ve 1905’te Ruslar tarafından neşredilen Taşkent nüshası ile müsteşrikler tarafından yayımlanan Paris Millî Kütüphane (hicrî I. veya II. yüzyıla ait), Saint Petersburg ve Londra nüshalarında büyük ölçüde eksiklik mevcuttur (bu nüshaların biri yaklaşık Kur’an’ın üçte biri, diğeri dörtte biri kadardır).

Buna mukabil dünya kütüphaneleri ve müzelerinde mevcut en eski nüshalar olarak bilinen Topkapı Sarayı Müzesi, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi ve Kahire el-Meşhedü’l-Hüseynî nüshaları tam nüsha (her birinde birkaç varak eksik) olarak kabul edilebilir.

Projenin ilk eseri olan Topkapı Sarayı Müzesi nüshasının neşri bir süre önce IRCICA tarafından gerçekleştirilmişti.

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi nüshasının neşri olan bu ikinci eser Dr. Altukulaç tarafından kısa sürede hazırlanarak İSAM tarafından yayımlandı.

İki cilt halinde prestij kitabı olarak yayımlanan bu eserde Türk ve İslâm Eserleri Müzesi nüshası ile Suudi Arabistan’da yayımlanan ve Dr. Altıkulaç’ın “Fehd Mushafı” olarak adlandırdığı mushaf, dil ve imlâ özellikleri bakımından karşılaştırılmış ve farklılıklar aynı sayfada alt alta gösterilmiştir.

Bu nüshaların neşri, hem Kur’ân-ı Kerim’in Hz. Osman’dan günümüze intikalinde herhangi bir aksama olmadığının ortaya konulması hem de asıllarıyla birlikte yayımlanmış olması sebebiyle orijinallik taşımaktadır.

Eser aynı zamanda bir Müslüman-Türk araştırmacıya ait ilk Kur’an neşri olması bakımından da oldukça önemlidir. Hz. Osman’a nisbet edilen Mushaf-ı Şerif’in Kahire nüshası, Dr. Altıkulaç’ın projesinin son aşaması olarak çok yakında neşredilecektir.

2008, c. I, 608s., c. II, s. 616
ISBN 978-975-389-523-1
 

Ahmet

Çöl Aslanı
Katılım
26 Ağu 2006
Mesajlar
2,764
Tepkime puanı
224
Puanları
0
Yaş
38
Özellikle Mushaf-ı şerifi görmek için gittim Kitap fuarına. İyiki gitmişim, daha fazla şeyle karşılaştım.

Eseri inceleme imkanım oldu. Kahire nüshası ile yapılan çalışma 2 cilt. Topkapı sarayının kopyası ile yapılan tek ciltten oluşuyor. Bakara süresinin ilk sayfalarına baktım. Sayfanın üst kısmında Hz. Osman'ın mushafından yaprağın kopyası bulunuyor, sayfanın altında ise bugünkü harekeli ve noktalı şekilde yazılmış hali var. Karşılaştırma yapma imkanınınz oluyor yani. 2 ciltlik kahire nüshasının hediyesi 200 TL. Tek ciltlik Topkapı Sarayı nüshası ise 100 TL

Bundan daha güzel olan birşey daha var ki, Onu gören mutlaka sahib olmayı isteyecek. Hz. Osmana nisbet edilen Kur'an-ı Kerim'in aynı ebatlarda benzer kağıtlara basılmış hali. Aşağıda resimde gördüğünüz aslından ayırd edemeyeceğiniz bir kopya. Normalde yayınevinde hediyesi 5000$, Fuarda ise 4000 TL .. Almak isteyenler alabilirler..

19360162615775.jpg

14515039324759.jpg
 
Üst