Hz. Adem (a.s)

kadem

Profesör
Katılım
19 Ağu 2006
Mesajlar
1,622
Tepkime puanı
2
Puanları
0
HZ. ADEM..
Hz. Adem , yeryüzünde ilk insan ve ilk peygamber, bütün insanlarin babasi'dir.

Cesitli memleketlerden getirilen topraklari melekler su ile camur yapip, insan sekline koydular. Mekke ile Taif arasinda 40 yil yatip salsal oldu. Yani pismis gibi kurudu. Önce Muhammed aleyhisselamin nuru alnina kondu. Sonra Muharrem'in onuncu Cuma günü ruh verildi. Her seyin ismi ve faydasi kendisine bildirildi. Boyu ve yasi kesin olarak bildirilmedi. Allahü tealanin emri ile bütün melekler, Adem'e secde etti, ama Iblis (seytan) kibirlenip, bu emre karsi geldi ve secde etmedi : « Hani biz meleklere (ve cinlere): Adem'e secde edin , demistik. Iblis haric hepsi secde ettiler. O yüz cevirdi ve büyüklük tasladi, böylece kafirlerden oldu »(Bakara, 34) . Hz. Adem 40 yasinda Firdevs adindaki Cennet'e götürüldü. Cennet'de yahut daha önce Mekke disinda uyurken, sol kaburga kemiginden Hz. Havva yaratildi. Allahü teala onlari birbirine nikah etti. Yasak edilen agactan unutarak ve Iblis'in oyununa gelerek önce Havva, sonra Adem aleyhisselam yedikleri icin Cennetten cikarildilar. Adem aleyhisselam Hindistan'da Seylan (Ceylon) adasina, Havva ise Cidde'ye indirildi. 200 sene aglayip yalvardiktan sonra , tövbe ve dualari kabul olup, hacca gitmesi emr olundu: «Sonra Rabbi onu seckin kildi; tevbesini kabul etti ve dogru yola yöneltti »(Ta'ha, 122) . Arafat ovasinda Havva ile bulustu. Kabe'yi insaa etti.

Hz. Adem her sene hac yapardi. Arafat meydaninda veya baska meydanda , kiyamete kadar gelecek cocuklari belinden zerreler halinde cikarildi. «Ben sizin Rabbiniz degil miyim ?» diye soruldu. Hepsi «Evet » dedi. Sonra hepsi zerreler haline gelip, beline girdiler. Yahud belinden yalniz kendi cocuklari cikti. Sonra Sam'a geldiler. Burada cocuklari oldu. Neslinden 40.000 kisiyi gördü. 1500 yasinda iken cocuklarina peygamber oldu. Cocuklari cesitli dillerde konustu. Cebrail aleyhisselam 12 kere geldi. Oruc, her gün bir vakit namaz ve gusül abdesti emredildi. Kendisine kitap verilip, fizik, kimya, tip, eczacilik, matematik bilgileri ögretildi. Süryani, Ibrani ve Arabi diller ile kerpic üstüne cok kitap yazildi. Bir rivayete göre 2000 yasinda iken Cuma günü vefat etti. Hz.Havva 40 sene sonra vefat etti. Kabirlerinin Kudüs'de veya Mina da Mescid-i Hif'de veya Arafat'da oldugu rivayetleri vardir.

Habil ile Kabil
Habil ile Kabil Hz.Adem'in ogullarindan ikisidir. Habil'in Allah'a yaptigi kurban'in kabul edildigi ve kendi kurbanin Allah tarafindan kabul edilmedigi icin Kabil, Habil'i öldürür ve böylece dünyada ilk kâtil olma makamina mazhar olur. Sonra bir kargadan görüp Habil'i yerin altina gömdü. Allahü teala Kur'an-i Kerimde mealen buyuruyor ki : « Allah nezdinde Isa'nin durumu, Adem'in durumu gibidir. Allah onu topraktan yaratti. Sonra ona «OL !» dedi ve oluverdi »(Al-i Imran, 59) . Burada deginilen durum, Hz.Isa'nin ve Hz. Adem'in babasiz dünyaya gelmeleridir (M.K.). Peygamberimiz Muhammed (S.A.V.) Hz. Adem hakkinda : « Allahü teala Adem'i (aleyhisselam) yeryüzünün her tarafindan aldirdigi topraktan yaratti. Bu sebeple zürriyetinden siyah, beyaz, esmer, kirmizi renkte olanlar oldugu gibi, bazilari da bu renklerin arasindadir. Bazisi yumusak, bazisi sert, bazisi halis ve temiz oldu » (Hadis-i serif, Müsned-i Ahmed bin Hanbel) buyurmustur.


Hz. Adem 5 seyi ile bahtiyar olmustur:
1) Hatasini itiraf etmek
2) Pismanlik duymak
3) Nefsini kötülemek
4) Tevbeye devam etmek
5) Rahmetten ümidini kesmemek

Iblis de 5 seyden bedbaht olmustur:
1) Günahini ikrar (saklamadan söylemek) etmemek
2) Pismanlik duymamak
3) Kendini kötülememek
4) Kendini kötülemeyip azginligini Allahü Teala'ya nisbet etmek
5) Rahmetten ümidini kesmek
<>
________________ oOo _________________
Faydalandigim Eserler:
Kur'an-i Kerim ve aciklamali Türkce Meali, Kral Fahd Matbaasi, Medine-Münevvere, 1992
Ibrahim Siddik Imamowlu, Büyük dini hikayeler, Osmanli yayinevi, Istanbul, 1980
 

NehiR

mütebessim :)
Katılım
16 Haz 2006
Mesajlar
2,708
Tepkime puanı
16
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Gaziantep/Konya
Adem (as)...

İlk insan ve ilk peygamber.

ÂDEM ALEYHİSSELÂM


Yeryüzünde yaratılan ilk insan ve ilk peygamber,bütün insanların babası. Allahü teâlânın emri ile melekler çeşitli memleketlerden topraklar getirdiler. Çeşitli memleketlerden getirilen toprakları melekler su ile çamur yapıp insan şekline koydular. Bu şekilde Mekke ile Tâif arasında kırk yıl yatıp "salsâl" oldu yâni pişmiş gibi kurudu. Önce Muhammed aleyhisselâmın nûru alnına kondu. Sonra Muharremin onuncu Cumâ günü rûh verildi. Her şeyin ismi ve faydası kendisine bildirildi. Boyu ve yaşı kesin olarak bildirilmedi. Allahü teâlânın emri ile bütün melekler Âdem aleyhisselâma karşı secde ettiler. Uzun zaman meleklerin hocalığını yapmış olan İblis, kibirlenip bu emre karşı geldi ve Âdem aleyhisselâma karşı secde etmedi. "O çamurdan yaratıldı, ben ise ateşten yaratıldım. Ondan üstünüm." iddiâsında bulundu. İblis (şeytan) kendini üstün görüp, kibirlenerek Allahü teâlânın emrine uymayınca gadab-ı ilâhiyyeye uğradı ve Cennet'ten kovuldu. Âdem aleyhisselâm kırk yaşındayken Firdevs adındaki Cennet'e götürüldü. Cennet'te bulunduğu sırada veya daha önce Mekke dışında uyurken sol kaburga kemiğinden hazret-i Havvâ yaratıldı. Allahü teâlâ onları birbirine nikâh etti. Cennet'te yerleşmelerini ve Cennet'in meyvelerinden dilediklerini yemelerini bildirdi. Fakat, Cennet'te bulunan bir ağaç için, "Bu ağaca yaklaşmayın, bu ağaçtan yemeyin." buyurdu.Âdem aleyhisselâm ve Havvâ vâlidemiz, Cennet'te bin yıl kadar yaşayıp, İblisin yalan yeminine inanarak yasak edilen ağacın meyvesinden unutarak önce hazret-i Havvâ, sonra Âdem aleyhisselâm yedikleri için Cennet'ten çıkarıldılar. Âdem aleyhisselâm Hindistan'da Seylan (Serendib) Adasına, Havvâ ise Cidde'ye indirildi. Birbirlerinden ikiyüz sene müddetle ayrı kalan Âdem aleyhisselâm ve hazret-i Havvâ bu müddet içinde ağlayıp yalvardıktan sonra tövbe ve duâları kabûl oldu. Hacca gelmeleri emrolundu.

Arafât Ovasında hazret-i Havvâ ile buluştu. Kâbe'yi inşâ etti. Her sene hac yaptı. Arafât Meydanında veya başka meydanda kıyâmete kadar gelecek çocukları belinden zerreler hâlinde çıkarıldı. "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" diye soruldu. Hepsi; "Belâ=Evet!" dediler. Sonra hepsi zerreler hâline gelip beline girdiler. Buna "Ahd-ü-Misâk" ve "Kâlû Belâ" denildi. Âdem aleyhisselâm ve hazret-i Havvâ daha sonra şam'a geldiler. Burada yirmi defâ ikiz evlâdı oldu. Bir defâ da yalnız Şît aleyhisselâm oldu. Neslinden kırkbin kişiyi gördü. Oğullarına ve torunlarına peygamber olarak gönderildi. Cebrâil aleyhisselâm kendisine oniki defâ geldi. Kendisine on suhuf (forma) kitap verildi. Bu kitapta; îmân edilecek hususlar, çeşitli diller ve lügatler, her gün bir vakit namaz kılmak, gusül boy abdesti almak, oruç tutmak, leş, kan, domuz eti yememek, tıb, ilaçlar, hesab, geometri gibi şeyler bildirildi. Ayrıca fizik, kimya,tıb,eczâcılık, matematik bigileri öğretildi. İbrânî, Süryânî ve Arab dillerinde kerpiç üstüne çok yazı yazıldı.

İlk insanlar,bazı târihçilerin zannettiği gibi ilimsiz,fensiz,görgüsüz,çıplak ve vahşî kimseler değildi.Bugün Asya,Afrika çöllerinde ve Amerika ormanlarında tunç devrindekilere benziyen vahşîler yaşadığı gibi,ilk insanlarda da bilgisiz basit yaşayanlar vardı.Bundan dolayı ne bugünkü,ne de ilk insanların hepsi için vahşîdir denilemez.Hazret-i Âdem ve ona inananlar şehirlerde yaşarlardı.Okuma-yazma bilirlerdi.Demircilik,dokumacılık,çiftçilik,ekmek yapmak gibi san'atları vardı.Altın üzerine para dahi basılmış,mâden ocakları işletilip,çeşitli aletler yapılmıştı.

Âdem aleyhisselâmın hiç sakalı yoktu.İlk sakalı çıkan şit aleyhisselâmdır.Hazret-i Âdem çok güzeldi.Siyah saçlı ve buğday tenliydi.Onbir gün hasta yatıp,bir Cumâ günü vefât etti.Âdem aleyhisselâm vefât edince,Cebraîl aleyhisselâm bir gömlek giydirdi.,şit aleyhisselâma yıkamayı öğretti.Yıkayıp kefenlediler.Hadîs-i şerîfte buyruldu ki: "Âdem aleyhisselâm vefât edince,melekler üç defâ su ile yıkadılar.Onu defnettiler." Sonra çocuklarına dönerek; "Ey âdemoğulları! Ölülerinize böyle yapınız dediler." şit aleyhisselâm imâm olup cenâze namazını kıldırdı.Âdem aleyhisselâmın kabri; Kudüs'te,Minâ'da,Mescid-i Hîf'te veyâ Arafât'tadır.Hayatını bildiren rivâyetler birbirinden farklıdır.
Hazret-i Âdem,Allah'a ilk hamd ve ilk tövbe edendir.Seçilmişlerin ilki,yeryüzünde Allahü teâlânın ilk halîfesidir.Birçok mûcizeleri vardır.Bunlardan birkaçı şöyledir:

Yırtıcı,vahşi hayvanlarla konuşurdu.
Susuz dağ ve taşlara elini vurunca,pınarlar fışkırır,temiz sular akardı.
Eline aldığı ufak taşlar,yüksek sesle Allahü teâlâyı zikrederdi.

Âdem aleyhisselâmın yaratılması,Cennet'te kalması,Cennet'ten çıkarılarak yeryüzüne indirilmesi,Kur'ân-ı kerîmde çeşitli âyet-i kerîmelerde bildirilmiştir.
 

"haTTat"

Paylaşımcı
Katılım
18 Tem 2006
Mesajlar
356
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Konya-Ankara
İlk insan ve ilk peygamber.

ÂDEM ALEYHİSSELÂM
Ayrıca fizik, kimya,tıb,eczâcılık, matematik bigileri öğretildi. İbrânî, Süryânî ve Arab dillerinde kerpiç üstüne çok yazı yazıldı.

Altın üzerine para dahi basılmış,mâden ocakları işletilip,çeşitli aletler yapılmıştı.
Taberî tarihine ve çeşitli islam tarihçilerine göre insanlığın yaşı takribî 7000 yıldır. Fakat ele geçirilen belge ve metinler yazının 5000 yıllık olduğunu söylemekte. Aradaki 2000 yıl ne zaman kapanır bilinmez. Bir de bu parayı lidyalılar bulmamış mıydı? :thinking:
Gerçekten ilginç..
 
Katılım
23 Kas 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
:hosgeldin: Hz. Adem , yeryüzünde ilk insan ve ilk peygamber, bütün insanlarin babasi'dir. ... Hz. Adem 40 yasinda Firdevs adindaki Cennet'e götürüldü :)
 

EHLİ-SUNNET

Paylaşımcı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
384
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Konum
Dünya
Web sitesi
www.islamlehrer.de
Allah'in Peygamberi ve Ilk Insan Adem(^alayhi salaam) Hakkinda Dogru Bilgi

Allah'in Peygamberi ve Ilk Insan Adem(^alayhi salaam) Hakkinda Dogru Bilgi


ALLÂH’IN PEYGAMBERİ ÂDEM HAKKINDA
DOĞRU BİLGİ

İnsanların kökeniyle ilgili sorular bir çok insanın kalbinde merak konusudur. Hayatin değişik zaman dilimlerinde ve aynı zamanda , değişik etnik kökenlerinden gelen , farklı eğitime ve tahsillerine sahip insanlar topluluklarının ,buna açıklamalar getirmeye çalışmaları herkesçe bilinmektedir . Ama hiçbir hikaye ve açıklama doğrunun yerini alamaz. Kur’ân’da, Allâh ,insanların kökeni hakkında doğru bilgiyi bildirmiştir ve Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellem de bunun doğrusunu sahabelerine açıklamış ; ki onlarda kendilerinin takipçilerine açıklamış ve onlarda kendilerinin takipçilerine açıklamış ve bu şekilde doğru olan bilgi nesillerin birbirlerine aktarmasıyla , günümüz insanlarına kadar ulaşmıştır.

Allâh,insan türünü yoktan var etmeden önce, diğer varlıkları yoktan var etmiştir. Allâh, suyu, havayı, gökleri, dünya’yı, ağaçları, dağları, vadileri, hayvanları ve hatta küçük böcekleri bile, insanları yaratmadan önce yoktan var etmiştir. Allâh, Teâlâ her türdeki yaratılmış varlıkların hepsini; altı gün içerisinde yoktan var etmiştir. Her bir gün,bizi bin yıl gibiydi . Altıncı günün son bölümünde Cuma günü ikindi vaktinden sonra, ilk insan Âdem ‘i yaratmıştır. Âdem, maymun veya maymuna benzeyen hayvanlardan evrim geçirerek yaratılmamıştır. Âdem aleyhisselam yaratılmadan önce diğer hayvan türleri gibi, maymunlarda yaratılmıştı. İnsanların maymunlardan geldiğini iddia edenlerin kendi kuruntularını takip ettiklerini gösterebilmek için açık kanıtlar gösterebiliriz. Kısaca bunlardan bir kaçı sudur:
1) Bizim, maymunların zaman içinde değişime uğrayıp, maymunlardan geldiğimizi düşünüyorsanız, gözlerin zaman içinde asla değişime uğramayacağını biliniz ve hayvanlar ile insanların gözlerinin özellikleri birbirinden farklıdır. Zamanımızda bilim adamları da gözler hakkında bu gerçeği bilmektedirler.

2) Eğer maymundan gelmiş olsaydık, maymun DNA’sı ile insan DNA‘sı tam olarak aynı olmalıdır. Fakat maymun DNA’sı ile insan DNA’sı arasında farklılık vardır ve DNA zaman ile değişmez.

3) Her şeyden önce; Kutsal Kur’ân ‘ın ,Allâh’ın Ezeli Kelamının bir ifadesi, bir işareti olduğunu biliyoruz. Kur’ân içindeki sayısız mucizeleri de anlatabiliriz. Şüphesiz biz doğrusunu en güzel şekilde açıklasak bile,hidayet ve dalaletin ,gerçekten Allâh’tan oldugunu bilelim. Doğru şudur ki, bütün insanoğlunun başlangıcı balçıktır. Yani , su ile karışmış topraktır. Mu’minun Suresinin 12. âyetinde, Allâh, insan oğlu türünü bir balçık ( çamur ) özünden yarattığını bidiriyor.“ Balçığın kökeni bu dünya’nın toprağıydı. Allâh , meleklerinden birisine, dünya’nın toprak çeşitlerinin hepsinden bir avuç toplamasını emretti. ( Bu toprak çeşitleri,siyah toprak,beyaz toprak,kırmızı toprak , sarı toprak ve bu renkteki topraklar arasındaki , bütün renkteki topraklar ve yumuşak ile katı olanı içeren topraklar.) Görevlendirilmiş melek,bu farklı türdeki topraklardan bir avuç alarak,bu karışımlı toprağı Cennet’e getirdi. Bu toprak, Cennet’in suyu ile karıştırıldı ve bu karışımdan Âdem’in kalıbı biçimlendirildi. ( Bunun içindir ki ; Âdem’in çocukları arasında uysal ile geçimsiz ve bunların arasındaki özellikte insanlar ile sarı,kırmızı,siyah ve beyaz olan insanları görebilirsiniz.) Belirli bir süre bu kalıp balçık olarak kaldı ve sonra Allâh bu balçığı (çömlek gibi) kuru ve sert bir hale dönüştür. Allâh-u Teâlâ bu balçığı et, kan ve kemik şekline dönüştürmeden önce ilk cin ( İblis veya diğer bir deyişle şeytan ) gelerek, bu yeni yoktan var edilmiş varlığı inceledi. İnceleme üzerine, İblis bu yeni yaratılmış varlığın içinde boşluklar buldu ve böylece İblis,bu yaratılmış varlığının vücudunun içine, bir şeyler alma ihtiyacında olacağını biliyordu ve bu yaratılmış varlığın ,Melekler gibi olmadığını biliyordu. Çünkü Meleklerin,yemeye, içmeye ve dinlenmeye ihtiyaçları yoktur ve vücutları içinde boşluklara da sahip değillerdir. Allâh , Meleklerine,Yüce Zatı’nın emirlerini yerine getirebilmeleri için kuvvet vermiştir. Bunun için saf ateşin alevinden (ki, bu alev herhangi bir duman üretmez) yaratılmış bütün cinlerin atası olan İblis bu zaman sürecinde inançlıydı ve Melekler ile birlikte her şeyin tek yaratıcısı olan ,Allâh’a ibadet edip,Cennet içinde yaşıyordu. İblis ,Âdem‘in kalıbına konuşarak şöyle dedi.: “Allâh , seni bir nedenle yarattı ki ,bunu kavramaya muktedir değilim.” Âdem’in onurlu ruhu, Âdem içine katıldıktan sonra, Allâh yoktan var edilmişlerin hepsinin isimlerinin bilgisini, Âdem’e vermiştir. Allâh , bilgiyi Âdem’e bir öğretmen olmaksızın, yani vasıtasız olarak vermiştir ve sonra Allâh, meleklerine, bu yeni yaratılmış varlık olan ilk insan Âdem’e saygı için (ibadet için değil) secde etmelerini emretti. İblis‘de Âdem ‘e secde etmeye emredildi. Melekler Âdem’e saygı için secde ettiler. Çünkü Allâh’ın kulları melekler , Allâh’a daima itaat ederler. Ancak İblis kibirliydi. İblis, Allâh’a itiraz ederek şöyle dedi: “Ben ateşten yaratıldım ve O da sadece topraktan yaratıldı. Öyleyse niçin ona secde edeceğim? Etmeyeceğim.” Bu sözle İblis küfür etmiş oldu ve bu İblis ‘in ilk küfrü idi.

Âdem için yaratılmış onurlu ruh ,Âdem’in içine girdiğinde, Âdem hapşırdı ve şöyle dedi: “ Elhamdulillâh“. Bunun için Âdem’in ilk sözü ; Allâh’a övgü ve şükrandı . Âdem, Cennette belirli bir süre kaldı. Bu süre esnasında Allâh , Havva’yı yarattı. Âdem ‘in hanımı Havva , Âdem’in boyuna uygun bir uzunlukta yaratıldı.Âdem’in boyu 60 zira eni de 7 ziraydı. Havva , Âdem ‘in kaburga kemiklerinin birinden yaratıldı. İbn-i Abbas ; Allâh’ın Havva’yı , Âdem’in sol tarafındaki en küçük kaburga kemiğinden yarattığını söylemiştir.



Âdem ve Havva, Cennette belirli bir süre yaşadılar. Allâh ,Onlara belirli bir ağaçın meyvesinin dışındaki ağaçların meyvelerinden yemelerine izin vermedi. Âdem ile Havva’ya bu belirttiğimiz ağacın meyvelerinden yemelerine izin verilmedi. Ama İblis ; onlara , o yasak meyveden yemeleri için fısıldadı ve bundan sonra Havva ,bu ağacın meyvesinden yemesi için, Âdem’i cesaretlendirmeye başladı. Sonunda her ikisi de yasaklanılmış olan o meyveden yediler (Bu meyvenin ne olduğu hakkında bir kesin bir bilgi yoktur ). Onların yapmış oldukları bu şey günahtı. Bunun ile birlikte bu küçük bir günahtı ve her ikisi de derhal tövbe ettiler. “El-Arâf Suresinin 23 . âyetinde ifade edilen ,onların söylediklerinin anlamı şudur: “Ey Allâh ; biz ,kendimize adaletsizlik ettik. Bunun için ,eğer bizi bağışlamazsan,bize merhamet etmezsen , biz kaybedenlerden olmuş olacağız. “ Onlar böyle tövbe ettiler ve Allâh , Onların tövbelerini kabul etti. Bu olaydan sonra Âdem ,Havva ve İblis ‘e Cennet’ten ayrılmaları emredildi. Âdem,Cennet’ten alınıp, Hindistan’daki Serandib (Günümüzde Srilanka olarak bilinen yer) denilen bir yere indirildi. Havva , Âdem ‘den farklı bir yere indirildi. İblis, günümüzdeki Irak içinde , al-Ubullah (El-Basra‘ya bitişik ) isimli bir kasabaya indirildi. Daha sonra Âdem ile Havva tekrar Arafat’ta buluştular. Cennet’te 130 yıl yaşamış olduktan sonra, Cennet’ten alınılıp, Dünya üzerine indirilmiş olan Âdem’e , Allâh’tan Peygamberlik vahiyi geldi. Âdem, Allâh’ın ilk Peygamberi ve Resuludur. Peygamber ve ilk insan Âdem ve hanımı Havva birlikte bir çok çocuğa sahip oldular. Havva, kırk (40) defa ikiz doğumu yaptı. Her bir rahimde , bir kız ve de bir erkek çocuğu vardı. Onların çocukları evlendiler ve çocuklara sahip oldular, ki onlarda evlenip çocuklara sahip oldular ve bu böyle devam ederek, insanlar farklı bölgelere yayıldılar. Âdem ,herhangi bir ayırım yapılmaksızın,bütün insanoğlunun atasıdır. Bütün insanların soyu Âdem ile Havva ‘dan başlamıştır. Ye’cüc ve Me’cüc bile onların soyundan gelir.
Peygamber Âdem kendi çocuklarına ve torunlarına İslâm hakkında bilgiler öğretti. Âdem çok uzun bir süre yaşadı. Âdem kendi neslinden 40000’ni ( ki onların hepside Mu’min idiler ) görene kadar vefat etmedi. Peygamber Âdem ile hanımı, Allâh’ı çok sevip ,yalnız Allâh’a ibadet ettiler. Onlar da namazlarını kılarlar, oruçlarını tutarlar ve hacca giderlerdi. Allâh’a uyan vasıfları ve yaratıcı ile yaratılmışlar arasındaki farklılıklar hakkında Allâh ; Peygamber Âdem,onun çocuklarına ve torunlarına da bilgiler öğretmiştir. Âdem , güzel terbiye , doğruluk , güvenilirlik ve samimiyet gibi iyi davranışları onlara öğretti.

Allâh, Peygamberi Âdem üzerine ,bir çok bilgileri verdi. Allaâ, Âdem ‘in içinde konuşma dillerinin bilgisini yarattı . ( Yani Âdem’in bu bilgileri öğrenebilmesi için, okuyup çalışması gerekmedi.) Âdem ,işaret dili kullanmaksızın, konuşma dillerini çok güzel konuştu. Allâh-u Teâlâ , Âdem‘in içinde, Âdem’in geçimini nasıl kazanabileceği bilgisini ( Bu bilginin kapsamında ; Âdem’in buğdayı nasıl ekebileceği elbiseleri nasıl yapacağı, altın ve gümüşten parayı nasıl yapabileceğinin bilgisi de vardır.) ve ekim için gerekli aletleri (Kürek ve orak gibi) nasıl yapacağı bilgisini ve tohumu, sebzeleri ve meyveleri nasıl biçeceği bilgisini yarattı. Peygamber Âdem ,evleri nasıl inşa edeceğini de biliyordu. Peygamberimiz Âdem ,Kabeh’yi inşa eden ilk kişidir. 40 yıl sonra Aksa Camisi de , Filistin’de inşa etmiştir.

Önemli Uyarılar
İslâm’ın doğruluğuna karşı olan meseleleri iddia edenlere karşı dikkat ediniz .Âdem ilk yaratılma değildir. Bütün insanoğlunun başlangıcı ondandır. Üstelik, Muhammed sallallâhu aleyhi ve selem de Ondan gelmektedir. Peygamberimiz Muhammed ,bazı insanların iddia ettiği gibi , ilk yaratılan değildir. Peygamberimizin ışığının ,ilk yaratılma olduğunu iddia edenlere karşı da dikkatli olunuz.Peygamberimiz de isiktan yaratilmamistir. Böyle bir sahih hadis de yoktur . Bu konuda uydurma bir hadis vardır. İlk yaratılmış olan şey, Arş’ın alt kısmında olan orijinal sudur. İnsanlar maymunlardan gelmediler.
 
Üst