Huzur, fıtrata uygun yaşamakla bulunur

Amine1

Doçent
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
1,228
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
30
Konum
UZAK DİYARLAR
Huzur, fıtrata uygun yaşamakla bulunur

İnsan için huzur su ve hava gibidir. Huzuru ve mutluluğu bireylerin ve toplumun elde etmesi ise erdemli yaşama yolundan geçer. İnsan bedeni hava ve su olmadan nasıl yaşayamazsa insan maneviyyatı da erdemli davranışlar olmaksızın yaşayamaz. İslam’a göre erdem yani üstün ve güzel ahlâk sahibi olmak, Yüceler Yücesi Allah için yaşamak ve yaşatmakla mümkündür. Allah Resulü Peygamber Efendimiz’in gönderiliş amacı da buna işaret etmektedir. Ahlaki erdemleri ve bunların olgunluğunu dolayısıyla gercek huzuru ve mutluluğu elde edebilmeyi Peygamber Efendimiz günahları özellikle büyük günahları terk etmeye bağlamaktadır. İşte bunlara işareten Efendimiz (sas) şöyle der:
“Allah dostları ancak namazlarını kılanlar, Ramazan orucunu tutanlar, hesap edip malının zekatını verenler, Allah’ın nehyettiği büyük günahlardan kaçınanlardır.
Bu sırada bir kişi soru sordu:
Ey Allah’ın Resulü büyük günahlar nelerdir?
Allah peygamberi şöyle cevap verdi:
Onlar dokuz tanedir:
Allah’a şirk koşmak, haksız yere bir mümini öldürmek, sihir yapmak, vatan savunması sırasında cepheden kaçmak, yetim malı yemek, faiz yemek, namuslu kadınlara iftira etmek, ana-babaya isyan etmek, kıbleniz kabenin sınırları içinde bir cana kıymak ona karşı hürmetsizlik etmek. Kim bu büyük günahlardan uzak kalır namazını kılar, zekatını verir ve bu haldeyken ölürse nebilerle beraber cennete öyle bir kapıdan girer ki, kapısının kanatları altındandır.” (Hakim, İman 59)
Peygamber Efendimiz (sas) değerli sözlerinde insanın insaniyetine yakışmayan insanı değersizleştiren her davranışı büyük günah olarak zikretmiştir. Şirk koşmak, zina etmek ve zulm yapmak bunlardandır. Allah Resulü (sas) bu konuda hicret tabirinin kavramını şöyle değiştirmiştir. “Muhacir, Allah’ın nehyettiği şeylerden hicret edendir.” (Buhari, İman 4) Hicret cennete doğru yapılan bir seferdir. Allahın yasakladıklarından yüz çeviren yüzünü Allaha dönmüş demektir. Huzur bulmak fıtrata uygun yaşamakla olabilir, hiçbir günah fıtrata uygun değildir. Kişinin işlediği büyük ya da küçük her günah ona inkâra giden kapıları açabilir. Fakat samimi tevbe bütün bu kapıları kapatabilir. Huzura giden yol günahlardan uzak tevbeyle barışık bir yaşam tarzında aranmalıdır. Nisa süresi 31’inci ayette Allah şöyle buyurur: “Kendinizi size yasaklanan büyük günahlardan korursanız yaptığınız küçük hataları bağışlar sizleri cok değerli cennetlere (ebediyyen kalmak üzere) yerleştiririz.”
 

dirinster

Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Puanları
0
islamiyet vessiyaset velihya

ey iman edenler Allah'a ve resülüne itaat edin ve sizden olan emir sahiplerinede itaat edin.eğer bir şey hakkında ihtilafa düşerseniz onu allah'a ve resülüne götürün...ila ahir...hareket noktamız bu ayeti kerime vesselam...
bu ayetten hareketle emir sahipleri kimdir?bununla islam müntesiblerine bir devlet yükümlülüğü getiriyormu?ihtilafa düştüğümüz konu ne olursa olsun(bilhassa siyaset)kur'an ve sünnete başvurmak zorunda değilmiyiz?
yoksa islamı siyasete alet etmek diye bir söylemin altında islamın siyasi alanda beklentilere cevap veremiyeceği çağdışı olduğu söylenmekmi isteniyor?
sorularla mevzuya girizgah bulduktan sonra...
bismihi subhanehu 1
(islam ilk peyğamberden son peyğambere kadar hepsinin tebliğ ettiği hak dindir.bilhassa resul olanların iktidarı otoriteyi yani daha açık bir ifade ile devleti yönetenleri uyarmalarındaki mana nedir?1.tevhid 2.nübüvvet 3.haşir
4.adalet Hazreti İbrahim'in nemruta Hazreti Musa'nın firavuna v.s gönderilişindeki hikmet bu sayılan dört temele istinad eden bir siyasi iktidarın tebliğ edilişidir.çünkü halk iktdar neye inanıyorsa onu benimser.):friends:

İNŞAALLAH MEVZUYA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ...!
 
Üst